Merytorycznie o Covid i szczepieniach

13468918

Komentarz

• EluniaSylwia powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Popcorn mi się kończy :)

U mnie leje, książkę przeczytałam i siedzę przy kompie żeby nie iść do kuchni żreć :) Spadaj z tym popcornem :)
    Leje u nas... żar z nieba
    Wlasnie wróciłam dopiero z pracy
    Bogu dzieki Maz zostawil auto z klima
    Ale pacjentow miewam na 4 piętrze

Umieeeeeram

Wody
    Kawy
    Snu

Deszczu

Coli
    Popcornu nie
    Podziękował(a) 2EluniaSylwia katarzynamarta
  • Polly powiedział(a):

Ja pytam serio. Czy o oficjalnej wypowiedzi Kongregacji Nauki Wiary z podpisem urzędującego papieża można powiedzieć, że to opinia prywatna i nieobowiązująca wiernych KK.
    Ktoś może mnie odnieść do dokumentów, przepisów na ten temat, tzn. jak należy traktować tego rodzaju wypowiedzi Kongregacji?

Rozrywkowo :)
  • Wczoraj przed burzą było strasznie, 38 stopni. Zjarałam sobie w cieniu ramiona i nos. W nocy ogromna burza, o 3 w nocy wyszłam do ogrodu na deszcz, piękne widowisko.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • @Polly na religii się uczyłam, że Kongregacja to coś jak watykańskie ministerstwo. Na mój mały rozum pisma ministerstwa podpisane przez premiera(papież) to opinia oficjalna, a nie prywata.
    Pewnie jest tu jakiś teolog, to może się wypowie.

Ja to się pogubiłam. Widzę, że temat cię ruszył, ale nie wiem czego konkretnie oczekujesz.
    Watykan uznał, że szczepionki p/covid są moralnie akceptowalne. SZCZEPIONKI. W tym wypadku papież jest wyrocznią. Linków masz miliony w internecie https://www.vaticannews.va/pl/watykan/news/2020-12/watykan-szczepionki-przeciw-covid-19-moralnie-akceptowalne.html
    Natomiast o szczepieniach i ich jakimkolwiek przymusie tu nikt nie pisze.

Może ochłoń i przeczytaj jeszcze raz o czym piszemy w tym wątku.

Te wypowiedzi nie mają dla katolika mocy wiążącej. Zrozum to wreszcie.
    Staram się Ci to merytorycznie wytłumaczyć, a ty nadal swoje...
  • @Polly nie jest to ogłoszone ex cathedra. A wiec nie zawiera elementu nieomylnosci papieża.
  • Dalej wałkujemy ten temat?
    Czy jest przymus szczepien?cY papiez nakazuje? Pod grozba grzechu?nie
    Czy mozna się szczepić? Majac na uwadze aspekty etyczne? Tak
  • edytowano czerwca 2021
    Zobaczymy co będzie za jakiś czas.

Na razie wczoraj na Mszy w zapadłej mieścinie w środku Polski ksiądz powiedział że zachęca bardzo do szczepień żeby można było bez ograniczeń uczestniczyć w Mszy i sakramentach....

Zatkało mnie, nie powiem.

Edit to jednak wieś gminna 2400 mieszkańców.
  • edytowano czerwca 2021
    EluniaSylwia powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Popcorn mi się kończy :)

U mnie leje, książkę przeczytałam i siedzę przy kompie żeby nie iść do kuchni żreć :) Spadaj z tym popcornem :)
    No i przypomniałem sobie, że trzeba coś zjeść. Poszedłem na czereśnię, a ja mam tak, że jak się stresuję, to jem. Stresuję się wisząc na ostatnim kawałku drabiny, by sięgnąć po kolejną czereśnię. A muszę sięgnąć, bo się stresuję... Ale już wszystko poza zasięgiem :( taki widok bardzo boli, gdy jest o dwa metry za daleko...

Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Poza tym dokument ten nie ma mocy wiążącej bo sam to stwierdza. Że zostawia WOLNOŚĆ SUMIENIA.
  • edytowano czerwca 2021
    Ja pierdziuuu @Nigella cytuj tu mi kto pisze w tym wątku, że papież zmusza?
    My cały czas tłuczemy etyczność szczepionek.
    edit. i nie pitol, że to prywatne zdanie papieża, bo jest to oficjalny dokument, który nie nakazuje szczepień, nie zmusza do szczepień, nie zaleca szczepień, tylko wypowiada się o etyczności szczepionki.

@pawelk ić z tymi czereśniami, przez 3 dni jedłam po kilogramie dziennie i dalej to mój najpyszniejszy owoc.
  • Szkoda, że tak szybko odchodzi...
  • Możesz zamrozić, zimą takie lekko rozmrożone są mega.
    Czasami kupowałam Hortexu, ponad dycha za małe opakowanie.
  • Ja pierdziu...

@EluniaSylwia czy widzisz różnicę w wypowiedzi papieża ex catedra a w wypowiedzi kongregacji watykańskiej, którą można sobie "odpuscić" kierując sie wyborem sumienia? Co niniejszym czynię...
    Ale dla moich oponentów jestem "mądrzejsza od papieża"
  • Czuję się jakbym mówiła łóżko, a ty samolot.
    Co chcesz sobie odpuścić?
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • pawelk powiedział(a):

Szkoda, że tak szybko odchodzi...

Zapamiętam porównanie że jak błysk ciupagi.
    Podziękował(a) 2Agnicha pawelk
  • edytowano czerwca 2021
    Powtorzę: Papież nie jest żadna wyrocznia w sprawie szczepionek!

Kiedyś papieże uzurpowali sobie prawo do oceniania np odkryć w dziedzinie astronomii.
    I wyszliśmy na głupków a teraz nam to wyrzucają.
    Tak samo będzie za kilkanaście kilkadziesiąt lat ze szczepionkami...
    Watykan wypowiada się na niektóre kwestie jako podpowiedz i sugestia a nie rzeczy obowiązująca bezwględnie w sumieniu. Przyjęcie szczepionki jest moralne decyzją każdego. Nikt nie ma prawa w to ingerować czy ktoś przyjmuje czy nie.
    Argumentowanie stanowiskiem Watykanu to jest pójście na łatwizne i usprawiedliwienie siebie z powodu tego, że się nie korzysta z rozumu i nie chce się dojść do poznania prawdy.
    Powoływanie się na papieża to nie są merytoryczne argumenty tylko emocjonalne, do autorytetu...

I jeszcze jedno.
    Św. Kardynał Nemam powiedział kiedyś ,:
    „Gdybym miał sprowadzić religię do toastów po obiedzie (choć z pewnością nie o to chodzi), wypiłbym rzecz jasna, za Papieża, ale – jeśli można – jednak najpierw za Sumienie, a za Papieża później.” (J.H. Newman, List do księcia Norfolk)

Więc tak to...

Edit- dotyczy cytatu
  • Okuliści już widzą korelację szczepień z odklejaniem siatkówki, czy rogówki, a czy jest coś takiego w skutach ubocznych? Czy jest to zgłaszane, czy taki drobiazg się nie liczy w walce z pandemią.
    @Zuzapola gdzie o tym piszą? Masz jakieś źródło? Interesuje mnie ten temat, przesłałabym koleżance okulistce do weryfikacji.
  • Czyli jednak samolot.

Podziękował(a) 1Agnicha
  • Dopuszcza, to jednak co innego niż promuje.
    Podziękował(a) 1Nigella
  • @aghi wiem to od siostry jej koleżanka trafiła z tym do okulisty i tam się dowiedziała, że coraz więcej osób po szczepieniu z tym rozwarstwieniem im się trafia. Właśnie o to mi chodzi, że lekarze widzą przypadki, u osób zdrowych, które nie miały nigdy problemów ze wzrokiem i zgadza się to z niedawnym szczepieniem, czy ktoś to zgłasza, bada, nie wiem.

Czyli jednak samolot.

Parapet :#
  • Szczerze? Nie chciałabym na sądzie Bożym zwalać winy za moje wybory na księży/episkopat/Watykan czy nawet samego papieża.

Czyli jednak samolot.

:) :D :p

Samolot i to odrzutowy
  • Agnicha powiedział(a):

EluniaSylwia powiedział(a):

Czyli jednak samolot.

:) :D :p

Samolot i to odrzutowy
    Parapet. I to kamienny.

Podziękował(a) 2Rejczel Shrekowa
  • A to nie jak z npr? Jak bardzo musisz, to można,ale zastanów się jeszcze trzy razy?
  • edytowano czerwca 2021
    Nie chce mi się teraz szukać, ale wypada siegnąć do encykliki "veritatis splendor"

Ona wiele porządkuje w temacie.
  • W sumie to nawet nie rozumiem, w czym tkwi różnica pomiędzy Waszymi zdaniami :)
    Bo z tego co rozumiem, Elunia mówi, że zdaje się na Watykan, a Nigella, że ma własne przemyślenia.
    Nie bardzo widzę w tym sprzeczność, a jedynie różnice w filozofii życia.
    To tak jakby jedno stwierdziło, że jedzie tramwajem, a drugie autobusem.

No i nie ogarniam, czemu w związku z tym leje się tu krew :D

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik