Świętsi od papieża, mądrzejsi od lekarzy....Super ekipa Przecież papież Franciszek i Benedykt dali się zaszczepić.... No cóż...Jezus jak chodził po ziemi to też byli "mądrzejsi" od niego...to co tam papież...
Lek to lek, człowiek chory się leczy, szczepionka niczego nie leczy, teraz są coraz nowsze technologie i mogliby nawet lepiej wszystko opracować, ale jak już jest i wszyscy na to się zgadzają, to najlepiej zostać przy starym, tak dokładnie przebadanym...
Papież też może zbłądzić...To po pierwsze. Po drugie- jak juz tu ktoś zauważył- papież dopuszcza szczepienia, nie nakazuje ich.
Zatkało mnie.
Nie będę pisać w wątku o nieszczepionych, ale Nigella znowu powielasz półprawdy. Ubezpieczyciel robi wszystko, żeby nie zapłacić, nawet przy złamanym palcu, ale w żadnych warunkach ubezpieczenia nie ma wykluczenia następstw szczepienia na covid.
Ty masz naprawdę misję skoro czujesz się mądrzejsza od dwóch papieży.
@EluniaSylwia czy w kwestii szczepień papież wypowiada sie ex cathedra? Nie!!! Więc gdzie tu półprawda? Czy w zwiazku z powyższym zdanie papieża w tej kwestii jest wiążące??? NIE!!!
Więc sorry @EluniaSylwia ale przestań pieprzyć, że mam misję! Mam prawo do własnego zdania. I do własnych wyborów w tej kwestii.
Papież w tym konkretnym temacie NIE JEST NIEOMYLNY.
Zacznijmy od tego że papież nie jest nieomylny w sprawach szczepień. Druga rzecz nie wszyscy lekarze popierają szczepienia. Po trzecie każdy ma swoje sumienie i rozeznaje co dla niego dobre a co nie. Jeśli będę wyznawcą kościoła latającego potwora spagetti i uznam, że jedzenie makaronu jest dla mnie nie moralne to mam do tego prawo do puki nie krzywdzę tym innych.
Papież też może zbłądzić...To po pierwsze. Po drugie- jak juz tu ktoś zauważył- papież dopuszcza szczepienia, nie nakazuje ich.
Zatkało mnie.
Nie będę pisać w wątku o nieszczepionych, ale Nigella znowu powielasz półprawdy. Ubezpieczyciel robi wszystko, żeby nie zapłacić, nawet przy złamanym palcu, ale w żadnych warunkach ubezpieczenia nie ma wykluczenia następstw szczepienia na covid.
Cóż za brednie! @EluniaSylwia może doczytaj o nieomylności papieża zanim zarzucisz komuś, ze czuje się madrzejszy od dwóch papieży? Czy też, że jest nieposłuszny Kosciołowi, bo mając wątpliwości nie chce się szczepić?
Zacznijmy od tego że papież nie jest nieomylny w sprawach szczepień. Druga rzecz nie wszyscy lekarze popierają szczepienia. Po trzecie każdy ma swoje sumienie i rozeznaje co dla niego dobre a co nie. Jeśli będę wyznawcą kościoła latającego potwora spagetti i uznam, że jedzenie makaronu jest dla mnie nie moralne to mam do tego prawo do puki nie krzywdzę tym innych.
A ta druga rzecz to apropo's czego? Bo ja się z tym zgadzam, ale nie kumam co ma to wspólnego z moralnością szczepień według papieża.
Ja to już się śmieję, bo tragicznie już było. A najlepsze, że w realu jestem zdecydowaną przeciwniczką PRZYMUSU szczepień, a tu wychodzę na wojującą zwolenniczkę szczepień.
I straszno i śmieszno. Mamy dwóch papieży, jeden konserwatywny, drugi liberalny. Obaj, o dziwo, mają podobne zdanie na temat moralności szczepionek. No cóż nie bywają na tym forum.
Wbiję kij w mrowisko... Stosujecie Aspirynę? Produkuje ją ta sama firma, która produkowała gaz do mordowania milionów ludzi w trakcie II wojny światowej. Przez analogię, stosowanie aspiryny jest nieetyczne.
Nie stosujemy. Dokładnie z tego względu. Są inni producenci i inne leki, które spokojnie tę aspirynę zastąpią. Co bynajmniej nie znaczy, że odsądzam od czci i wiary tych, którzy stosują. Po prostu moje sumienie mówi: nie. Rozumiem, że inni mogą nie wiedzieć lub z innych przesłanek wysuwać inne wnioski. To wszysyko jest tak skomplikowane, że mi najłatwiej stosować zasadę "tak-tak, nie-nie" i "unikajcie wszystkiego co ma choćby pozór zła" Pewnie używam wielu innych produktów, o których NIE WIEM, że są wątpliwe moralnie. Trudno, godzę się z tym o ile moja niewiedza jest niezawiniona.
Dla mnie 5 przykazanie to również dbaj o swoje zdrowie. Korzystam z metody dopuszczonej przez najwyższego zwierzchnika kościoła w trosce o swoje zdrowie.
A to nie jest przypadkiem przerzucanie odpowiedzialności? Każdy z nas przecież ma rozum i własne sumienie.
Tu sie nie zgodzę. Jeśli katolik jest w kropce, jego sumienie nie potrafi rozsądzic co jest słuszne to odwołanie się do autorytetu moralnego, zwłaszcza papieża, jest najlepszym co katolik może zrobić. Nawet, jeśli nie jest to nauczanie ex cathedra. Ex cathedra obowiązuje natomiast również gdyby moje sumienie mówiło co innego.
Nigdzie nie twierdziłam, że papież każe się szczepić. Wypowiada się o etyczności szczepionki, jako autorytet w dziedzinie etyki (dodam - dla mnie autorytet). Wypowiadając to miał zapewne na myśli osoby wierzące, które chcą się zaszczepić a mają wątpliwości moralne. Które zostały wyjaśnione.
Nie będę powielać powyższych wpisów. Niekupowanie aspiryny ze względów moralnych jest tak samo złudne jak niekupowanie w hm, Endo, empiku i innych miejscach, których działania są wątpliwe moralnie. Mogę się wypowiadać o rynku farmaceutycznym, bo ten jako tako znam. Nawet nadprzeciętny Kowalski nie ma zielonego pojęcia, do kogo naprawdę należą firmy farmaceutyczne. Ale większość przeciętnych Kowalskich powinna to rozumieć, więc dla mnie takie "świadome wybory" to czysta dulszczyzna...
Nigdzie nie twierdziłam, że papież każe się szczepić. Wypowiada się o etyczności szczepionki, jako autorytet w dziedzinie etyki (dodam - dla mnie autorytet). Wypowiadając to miał zapewne na myśli osoby wierzące, które chcą się zaszczepić a mają wątpliwości moralne. Które zostały wyjaśnione.
@Bambidu Bayer robi tyle komponentów do leków, środków ochrony roślin, chemii gospodarczej, żywności, że ta aspiryna to tylko dla dobrego samopoczucia Z drugiej strony warto robić cokolwiek niż nic.
Ostatnio myłam sodą i octem łazienkę, doczytałam, że sodę robi u nas podspółka Oetekera, który też się mocno skompromitował w czasie wojny. I tak to
Podobno super pierze się w zwykłym bluszczu i robi z niego środki czyszczące to chyba jest jakaś droga.
Czyli papieże są niemoralni bo zaszczepili się szczepionkami niemoralnymi... Co więcej cały kościół się myli ..
Nie nam oceniać moralność papieża czy Koscioła. Tu chodzi o inny problem- o to, ze nieomylność papieża ma się nijak do problemu szczepień, bo zwyczajnie ich nie obejmuje.
Dla mnie 5 przykazanie to również dbaj o swoje zdrowie. Korzystam z metody dopuszczonej przez najwyższego zwierzchnika kościoła w trosce o swoje zdrowie.
A to nie jest przypadkiem przerzucanie odpowiedzialności? Każdy z nas przecież ma rozum i własne sumienie.
Tu sie nie zgodzę. Jeśli katolik jest w kropce, jego sumienie nie potrafi rozsądzic co jest słuszne to odwołanie się do autorytetu moralnego, zwłaszcza papieża, jest najlepszym co katolik może zrobić. Nawet, jeśli nie jest to nauczanie ex cathedra. Ex cathedra obowiązuje natomiast również gdyby moje sumienie mówiło co innego.
Masz prawo się nie zgadzać. Tak samo jak ja mam prawo do własnego zdania w tym temacie.
Masz prawo się nie zgadzać. Tak samo jak ja mam prawo do własnego zdania w tym temacie.
Wbrew temu, co tu wcześniej napisano, z wywiadu tego wynika, że technologia mRNA nie była dotąd stosowana w leczeniu czy szczepieniu. Tak mi się zdawało, choć pewna nie byłam. Trwały prace badawczo-rozwojowe, ale technologia nie została wdrożona.
Ja osobiście nie mam jakichś wielkich obaw przed technologią mRNA, mam nadzieję, że znajdzie zastosowanie w terapii nowotworów, na co są duże nadzieje.
Ale szczepienia p/covid się obawiam ze względu na niekorzystny bilans ryzyka do korzyści w przypadku osób nieobciążonych.
Lek to lek, człowiek chory się leczy, szczepionka niczego nie leczy, teraz są coraz nowsze technologie i mogliby nawet lepiej wszystko opracować, ale jak już jest i wszyscy na to się zgadzają, to najlepiej zostać przy starym, tak dokładnie przebadanym...
Oj tam oj tam... Kiedy zaczęto uzywać eter lub gaz rozweselajcy do znieczuleń nawet swiat medyczny był przeciw... wolał zostać przy starym sposobie.... na żywca. W sumie najlpiej zostac przy starym
Komentarz
Przecież papież Franciszek i Benedykt dali się zaszczepić....
No cóż...Jezus jak chodził po ziemi to też byli "mądrzejsi" od niego...to co tam papież...
Według tego artykułu wiele leków jest produkowanych na tych liniach komórkowych. Mukowiscydoza, reumatologiczne zapalenie stawów, hemofilia....
Do tego w badaniach nad chorobami nowotworowymi również te linie się wykorzystuje
Niektóre firmy do produkcji paracetamolu, ibupromu...
Zrezygnujmy ze wszystkiego, Z badań, leczenia, bo są moralnie wątpliwe....
Po drugie- jak juz tu ktoś zauważył- papież dopuszcza szczepienia, nie nakazuje ich.
właśnie dopuszcza ...
Nie będę pisać w wątku o nieszczepionych, ale Nigella znowu powielasz półprawdy.
Ubezpieczyciel robi wszystko, żeby nie zapłacić, nawet przy złamanym palcu, ale w żadnych warunkach ubezpieczenia nie ma wykluczenia następstw szczepienia na covid.
Więc gdzie tu półprawda?
Czy w zwiazku z powyższym zdanie papieża w tej kwestii jest wiążące???
NIE!!!
Więc sorry @EluniaSylwia ale przestań pieprzyć, że mam misję!
Mam prawo do własnego zdania. I do własnych wyborów w tej kwestii.
Papież w tym konkretnym temacie NIE JEST NIEOMYLNY.
Edit literówki
Druga rzecz nie wszyscy lekarze popierają szczepienia.
Po trzecie każdy ma swoje sumienie i rozeznaje co dla niego dobre a co nie.
Jeśli będę wyznawcą kościoła latającego potwora spagetti i uznam, że jedzenie makaronu jest dla mnie nie moralne to mam do tego prawo do puki nie krzywdzę tym innych.
@EluniaSylwia może doczytaj o nieomylności papieża zanim zarzucisz komuś, ze czuje się madrzejszy od dwóch papieży? Czy też, że jest nieposłuszny Kosciołowi, bo mając wątpliwości nie chce się szczepić?
Tyle w temacie.
Tutaj dwóch papieży też może się mylić?
Płaczecie nad tym jak chamsko zachowali się biskupi niemieccy, bo faktycznie było to paskudne chamstwo.
Echhh
Edit. A nawet zdanie dwóch czy trzech papieży.
A najlepsze, że w realu jestem zdecydowaną przeciwniczką PRZYMUSU szczepień, a tu wychodzę na wojującą zwolenniczkę szczepień.
I straszno i śmieszno.
Mamy dwóch papieży, jeden konserwatywny, drugi liberalny. Obaj, o dziwo, mają podobne zdanie na temat moralności szczepionek. No cóż nie bywają na tym forum.
Pewnie używam wielu innych produktów, o których NIE WIEM, że są wątpliwe moralnie. Trudno, godzę się z tym o ile moja niewiedza jest niezawiniona.
https://google.com/amp/s/businessinsider.com.pl/firmy/strategie/mrna-i-historia-firmy-curevac-wartej-miliard-dolarow-cialo-leczy-sie-samo-szczepionki/5nwxdsp.amp
Ciekawy bo z jednym z twórców tej biotechnologii. A przy tym "przedcovidowy" - z sierpnia 2019. Siłą rzeczy zawiera treści promujące tę technologie, ale jak się wczytać między wierszami, to abstrahując od covida i tempa opracowania szczepionki, budzi we mnie sporo pytań i wątpliwości. A Wy jak to odbieracie?
Z drugiej strony warto robić cokolwiek niż nic.
Ostatnio myłam sodą i octem łazienkę, doczytałam, że sodę robi u nas podspółka Oetekera, który też się mocno skompromitował w czasie wojny. I tak to
Podobno super pierze się w zwykłym bluszczu i robi z niego środki czyszczące to chyba jest jakaś droga.
Tu chodzi o inny problem- o to, ze nieomylność papieża ma się nijak do problemu szczepień, bo zwyczajnie ich nie obejmuje.
Tak samo jak ja mam prawo do własnego zdania w tym temacie.
Ale szczepienia p/covid się obawiam ze względu na niekorzystny bilans ryzyka do korzyści w przypadku osób nieobciążonych.
Kiedy zaczęto uzywać eter lub gaz rozweselajcy do znieczuleń nawet swiat medyczny był przeciw... wolał zostać przy starym sposobie.... na żywca.
W sumie najlpiej zostac przy starym
Jest nakaz Kosciola do szczepien czy nieszczepien?
Zaczyna mnie naprawdę bawić ten wątek