Tak, jest skuteczny z tym, że po dwóch czy trzech tygodniach( nie pamiętam dokładnie) trzeba powtórzyć oprysk. Gąsienice tej ćmy są strasznie żarłoczne. Nam poniszczyły dwa lata temu solidnie. Hoduje te bukszpany od maleńkich roślinek i znam się już trochę na nich. W sezonie "ćmowym" trzeba co jakiś czas przetrząsać kopułę krzewu, tak przeczesywać palcami, jakby sie głaskało kogoś po czuprynie. Wyplasza się w ten sposób ćmy i łatwiej można zauważyć charakterystyczne jajeczka w formie takich jakby niteczek, to znak że wkrótce wylęgną się gąsienice a to są smoki nienażarte. Tak więc: Mospilan.
@Bambidu obejrzyj mszyce Obstawiam, ze brązowienie to zasluga mszyc. Te gadziny wcinają moje tuje
Raczej nie, @Bea, z mszycami znamy sie aż za dobrze. Na magnolii akurat dziadów nie widziałam. Fakt, że wzroku rewelacyjnego nie mam, ale objawy mszycowe niestety znam doskonale. To grzyb jakiś jest na 100%. Ewentualnie grzyb plus jeszcze coś.
Zadam pytanie raczej dotyczace lasu ale moze ktos wie Mamy posadzone tuz przed pandemia sosny. Z nasion Majaponad dwa lata Mozna na jesieni je wysadzac? Male jakies? Lesnika podpytac? Maja tak z 10 cm
No niestety nie pomogę... piwonie to odmiana ze wsi mama dała mi kłącza i 2 lata rosły a w tym roku zakwitły i myślałam, że są bordowe. A róże Staś z Kubą mi sadzili jak leci, kupowałam w amoku dużą ilość byleby to były róże- pnące, parkowe. W Biedronce kupowałam i na allegro. No i tak wyszły piękne.
Polecam tego sprzedającego ma dobre sadzonki, dobrze zabezpieczone i ukorzenione. A jeszcze jedna znajoma florystka mi powiedziała, żeby obcinać przekwitnięte kwiaty, bo jak się zawiąże owoc to nie zakwitnie a tak to nowe kwiaty są.
Czy komuś się zdarzyło, że nie pachnący jaśminowiec zaczął po jakimś czasie pachnąć? Bo miał być wonny ale jednak jest bezwonny i nie wiem czy już go wykopywać czy daćmuszanse.
Komentarz
Mamy posadzone tuz przed pandemia sosny. Z nasion
Majaponad dwa lata
Mozna na jesieni je wysadzac?
Male jakies?
Lesnika podpytac?
Maja tak z 10 cm