Kącik ogrodniczy

Wiosna wreszcie przyszla, pora na prace w ogrodzie. Dziś zrobiłam oprysk drzew mocznikiem. Skorzystałam z prawie letniej temperatury +20 st :smiley: . Kwitną przebiśniegi, pierwsze krokusy (północny wschód, więc nieco później;) ) Na parapecie kiełkują pomidory i sałata. Kolejne nasiona już czekają na swoją kolej :wink:
«13456727

Komentarz

• Mogę Ci tylko pozazdrościć. Muszę się nauczyć robić ogród na parapetach.
    Podziękował(a) 2Jadwiga Nigella
  • @Jadwiga południowy wschód i krokusy czy żonkile dopiero się przebiły, a gdzie do kwitnienia...czosnek powypuszczal ale cebula jeszcze nie, trzeba ogrod wygładzić bo tylko tyle co jesień zrobione
    Podziękował(a) 1Jadwiga
  • Krokusy kwitną.
    Na parapecie pierwsze kiełki.
    Dziś z Kajtkiem wysłaliśmy groch, szpinak, koper i rzodkiewki.
    Moje własnoręcznie zrobione sadzonki berberysów przetrwały zimę.
  • Skatarzyna powiedział(a):

Krokusy kwitną.
    Na parapecie pierwsze kiełki.
    Dziś z Kajtkiem wysłaliśmy groch, szpinak, koper i rzodkiewki.
    Moje własnoręcznie zrobione sadzonki berberysów przetrwały zimę.

O, szybko. Ja jeszcze działki nie przekopałam .. Ale z doświadczenia wiem, że w naszym regionie lepiej wysiać później, w nagrzayna ziemię, więc jeszcze trochę poczekam ;)
  • mamababcia powiedział(a):

Mogę Ci tylko pozazdrościć. Muszę się nauczyć robić ogród na parapetach.

Są doniczkowe odmiany pomidorów, są różne zioła, więc będziesz miała co robić: D
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • edytowano marca 2021
    @Jadwiga, mam grządki podwyższone w słonecznym miejscu. Te wysiewy, to między truskawkami sadzonymi jesienią. Nie trzeba było przekopywać.
    Podziękował(a) 1Jadwiga
  • Agmar powiedział(a):

@Jadwiga południowy wschód i krokusy czy żonkile dopiero się przebiły, a gdzie do kwitnienia...czosnek powypuszczal ale cebula jeszcze nie, trzeba ogrod wygładzić bo tylko tyle co jesień zrobione

Też południowy wschód, krokusy i przebiśniegi w pełnym rozkwicie. Jesienią kupiłam 300 krokusów i rozrzuciłam w trawie, teraz pięknie kwitną.
    Podziękował(a) 3Jadwiga Madzikg Shrekowa
  • Ewasz powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

@Jadwiga południowy wschód i krokusy czy żonkile dopiero się przebiły, a gdzie do kwitnienia...czosnek powypuszczal ale cebula jeszcze nie, trzeba ogrod wygładzić bo tylko tyle co jesień zrobione

Też południowy wschód, krokusy i przebiśniegi w pełnym rozkwicie. Jesienią kupiłam 300 krokusów i rozrzuciłam w trawie, teraz pięknie kwitną.
    Pokaż :heart:
  • Nie umiem wstawić zdjęcia.
  • @Ewasz i tylko 40 km odległości...ale w tamtym roku siostry maliny ta sama odmiana ponad 2 tyg wcześniej, to samo truskawki a to tylko 15 km odległości. Mam chyba specyficzny mikroklimat
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • @Ewasz rozumiem że rozrzuciłas i wsadziłaś czy tylko rozrzuciłaś?
  • edytowano marca 2021
    Ewasz powiedział(a):

Nie umiem wstawić zdjęcia.

Kliknij tu i wybierz plik z telefonu czy komputera - zależy na czym uzytkujesz

• ja dziś wreszcie skończyłam pielić kwiatowe rabaty i "doszłam" z pracami siewnymi do ogrodu :)
  • A mi wstyd w tym roku dopiero przycinam byliny po zimie, rośnie rzodkiewka mlode pomidorki, ale to juz męża zasługa.
  • Moje byliny nie ruszone. Ale cały przedogrodek do zmiany. Tylko drzewa i krzewy zostaną.
  • Budleje ostro ruszyły, wczoraj przycinalam i hortensje z lisci uwolniłam, a tu mrozy idą...
  • My rzodkiewki
    ... juz tradycja niemal
  • Basja powiedział(a):

@Ewasz rozumiem że rozrzuciłas i wsadziłaś czy tylko rozrzuciłaś?

Rzucałam 10 ziemniaków i tam, gdzie upadły sadziłam krokusa. Chciałam tak cokolwiek naturalnie. Miała być mieszanka, ale dominują żółte, tej jesieni dosadzę białe i ciemnofioletowe.
    Podziękował(a) 1Basja

• Podziękował(a) 2Madzikg Shrekowa

• Podziękował(a) 1Madzikg
  • Dziękuję @Agmar . Tylko takie mam zdjęcia w telefonie. Przepraszam za tło, ale jestem zwolennikiem zostawiania liści na zimę, zdjęcia robiłam w trakcie grabienia.
    Podziękował(a) 2Basja Jadwiga
  • Super :) a jak potem to w praktyce bo trawe się kosi?.
  • Krokusy chowają się na lato.
  • @Ewasz, co dają liście zostawione na zimę? U nas dużo liści, to chętnie się dowiem :)
  • A kwiaty piękne <3
  • mamlu powiedział(a):

@Ewasz, co dają liście zostawione na zimę? U nas dużo liści, to chętnie się dowiem :)

Próchnica, schronienie dla żyjątek i jesienią szkoda mi liści, są takie ładne.
    Podziękował(a) 2Jadwiga mamlu
  • Tez zeszłej jesieni zostawiłam liście nie zagrabione, mam fatalny trawnik, liście niestety nie pomogły
  • Poodkrywalam, poprzecinałam, wsadziłem bratki, goździki, cebulki mieczykow, ta wysoka temperatura mnie zmyliła, a tu przymrozki idą jak pisze @Skatarzyna
    Ale groszek czas już siać. Ale to po świętach
  • W tym roku zamówiłam sadzonki pomidorów przez internet.Jakieś stare odmiany bo zależy mi na zapachu prawdziwego pomidora. Kilkanaście sadzonek, jak mi się udadzą to za rok kupię nasiona i sama zrobię rozsadę.
  • JoannaS, jeśli to stare odmiany, to nie są F1. Czyli spokojnie sobie pobierasz nasiona z własnych owoców, bo to odmiany ustalone i masz potem do wysiewu. Nasiona pomidorów długo zachowują zdolność kiełkowania. A gdzie kupowałaś sadzonki?
    Podziękował(a) 1JoannaS

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik