Kącik ogrodniczy

191012141527

Komentarz

• I podobni do siebie bardzo. Jak brat z siostrą!
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Ech, starość powoli widać :D
  • Pomidory z Pomidorlandii
    Podziękował(a) 5Agnicha Basja Ewasz Mle Rejczel
  • Ale tez jakby podobni
  • hmmm. Moje mają niecałe 10cm...
  • Te były zamawiane przez net, ale u ludzi w ogródkach widziałam duże krzaczki z pomidorkami już, pewno gotową rozsadę kupowali.
  • Moje wysiane pomidory od nasionka w szkalrni też już mają owocki :)
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • @JoannaS po zdjęciu wydaje mi się, że powinnaś wilki oberwać na pomidorach, będą lepiej rosły owoce.
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • @JoannaS super, moje dopiero kwitną

• Podziękował(a) 1Ewasz
  • Nie wiem czy będzie widać ale zapraszam do mojego ogrodu https://www.instagram.com/tv/CP-Wi-ACaMI/?utm_medium=copy_link
  • Nie ogrodowo
    Pierwszy raz mam taki storczyk. Przekwitł i teraz co? Obciąć ten pęd, na którym były kwiaty (ten najgrubszy na środku rośliny)? Poczekać aż całkiem uschnie i wtedy? Czy na nim będą ewentualne kolejne kwiaty?

• To dendrobium, kolejne kwiaty będą na młodych przyrostach.
    Podziękował(a) 1mysikrolica
  • edytowano czerwca 2021
    To Dendrobium, prawda @mysikrolica? Na nim nie będzie juz kwiatów. Będą na tych młodych pędach. Ale chyba z obcięciem starego się czeka aż tamte dojrzeją. Tak mi coś świta, ale już dokładnie nie pamiętam bo jakiś czas temu udało mi się jednak go zabić. ;) Ale wczesniej dałam mu kilka razy zakwitnąć żeby nie bylo.
    Edyta: O dopiero zauważyłam, że nawet podpisany jest. ;)
  • Tak, dendrobium. Szukałam w necie, ale nie spotkalam tej informacji, czy ten stary pęd się obcina czy nie. To poczekam aż się jeszcze trochę podsuszy, dziekuje!
    Kwitł pięknie, nie chciałabym go zmarnować
  • Nie odcina się bo tam są substancje zapasowe z tego co wiem.
  • Dendrobium zazwyczaj nie wymaga specjalnego przycinania, choć po przekwitnięciu można przyciąć pozostały nagi pęd – ma to jednak wyłącznie znaczenie estetyczne, a pseudobulwy lepiej zostawiać jako magazyn wody i substancji zapasowych.
  • "nie obcina się starych pseudobulw bo są magazynem substancji zapasowych dla tych młodych, które z nich ciągną soki dopóki nie wytworzą swojego systemu korzeniowego"
  • Czy ktoś robi coś z kwiatów białej koniczyny? Mam pełno na działce i myśle, czy można do czegoś wykorzystać.
  • Basja powiedział(a):

Nie wiem czy będzie widać ale zapraszam do mojego ogrodu https://www.instagram.com/tv/CP-Wi-ACaMI/?utm_medium=copy_link

@Basja kiedy Ty to ogarniasz?
    Podziękował(a) 1Basja
  • w tak zwanym międzyczasie ;)
  • edytowano czerwca 2021
    O poradę szanowne ogrodnicze grono proszę. Czy jest jakiś specyfik, który by uratował magnolię a zabił na niej mocnego grzyba? Drzewko wysokie na ok 3 m ale wąskie i liście prawie nie odbiły po zimie. Maluteńkie i zdeformowane. Nie wiem czy nie ma tez przedziorka, czy innej kreatury, bo ze dwie pajęczynki były, ale sie nie znam. Pąki kwiatowe brazowieją i gniją zanim kwiat zdąży się otworzyć. Jest jeszcze dla niej szansa ratunku? @Bea czy kto inny, doradzicie coś? Została spryskana Target Switch dwa razy, ale widocznej poprawy nie ma.
  • A propos kreatury - ostrzeżenie: przepatrzcie bukszpany, kto ma. U nas w środę maz przepatrzyl i były te paskudy, gąsienice ćmy bukszpanowej, gady jedne. Wyzbierał co większe okazy a całość opylil Mospilanem. Co roku mamy takie przeboje z tą ćmą, od kiedy dotarła do Polski.
  • @Bambidu mam taki Substral do róż wszystko mający jest na grzyba i na mszyce , długotrwałe działanie. Psikalam magnolię jak miała mączniaka.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • @Bambidu obejrzyj mszyce ;)
    Obstawiam, ze brązowienie to zasluga mszyc.
    Te gadziny wcinają moje tuje :'(
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • September powiedział(a):

Czy ktoś robi coś z kwiatów białej koniczyny? Mam pełno na działce i myśle, czy można do czegoś wykorzystać.

Wianki. Niech córki wiją wianki. Będą miały zajęcie.
    ;)
    Podziękował(a) 1Izka
  • edytowano czerwca 2021
    U nas jakieś wstręciuchy zaatakowały w zeszłym roku jałowce, zbrązowiały bardzo szybko. I świerka conica zaczęło to coś niszczyc. Widziałam te zarazę w wielu miejscach po ogrodach, atakowała drzewa iglaste.
  • Rejczel powiedział(a):

A propos kreatury - ostrzeżenie: przepatrzcie bukszpany, kto ma. U nas w środę maz przepatrzyl i były te paskudy, gąsienice ćmy bukszpanowej, gady jedne. Wyzbierał co większe okazy a całość opylil Mospilanem. Co roku mamy takie przeboje z tą ćmą, od kiedy dotarła do Polski.

Moje bukszpaniki w zeszłym roku obżarły dziady :( W tym roku powiesiłam pułapkę feromonową, ale nie widzę, żeby coś tam się złapało.
    Ten Was oprysk to skuteczny jest?

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik