Kącik ogrodniczy

17810121327

Komentarz

• Postawiliśmy dzieciom taki plac zabaw i nie wiem czym go najlepiej przymocować do podłoża, żeby był stabilny.
    Bloczki betonowe i przymocować do kotew? Czy same kotwy wystarczą? Jak jest u Was?
  • edytowano czerwca 2021
    @wiesia a po sezonie co? Przekopuje to jakoś? Wymienia ziemię ? Czy to tylko na kwiatki? Mi się podobają podwyższone grządki (drewniane ) na warzywa, ale praktyczne by to dla mnie nie było
  • Ja mam zaszalowane. Mozna ukotwic
  • @Honi mamy tego typu kotwy https://tribecco.pl/kotwa-wbijana. Wszystko inspirowane @Bea i stoi juz 2 lata.
    Podziękował(a) 2[Usunięty użytkownik] Bea
  • ZielonaKawa powiedział(a):

@Wiesia, a jak wyglądają te obrzeża?

@ZielonaKawa Sąsiadom to wystaje na 30-40cm znad trawnika. To sa gładkie ciemne/czarne/grafitowe duze plyty o grubości ok 5cm. Nie jest to palisada, ale mogłaby być jak ktoś lubi. Spróbuję podejsc i obejrzeć z bliska.
    Strasznie mi się podoba idea i koszt raczej nizszy niż kompozytowe skrzynki którymi chciałam zastąpić drewno.
    Sasiadka twierdzi ze nie trzeba używać plastiku w środku (oraz wywijać na zewnątrz co psuje efekt na drewnie). Robi siatkę na krety.

@Agmar nie mam pojęcia bo dopiero zaczynamy... pewnie tak samo po sezonie jak robią ludzie ze skrzynkami drewnianymi.
  • My mamy drugi sezon skrzynie betonowe. Drewniane po kilku latach się rozsypywaly.
    Tam nie mam takiego problemu z trawami, w skrzynkach najgorszy chwasty to rukola. :)
    Podziękował(a) 2wiesia ZielonaKawa
  • Wiecie może co można poradzić na plagę gąsienic na jabłoniach? Jedne takie kolorowe i włochate, inne małe ,czarne robią na końcu gałązek takie duże kokony.
  • Skatarzyna powiedział(a):

My mamy drugi sezon skrzynie betonowe. Drewniane po kilku latach się rozsypywaly.
    Tam nie mam takiego problemu z trawami, w skrzynkach najgorszy chwasty to rukola. :)

Kupne czy sami robiliscie?
    Ja skrzynie akrotkaniną wykładam
  • Pietruszkowa powiedział(a):

Wiecie może co można poradzić na plagę gąsienic na jabłoniach? Jedne takie kolorowe i włochate, inne małe ,czarne robią na końcu gałązek takie duże kokony.

Opryskac
  • To może wybory Miss drzewek w kategorii do 8 metrów. Bo mam z okna widok na ścianę sąsiada, i bym chciała mieć widok na Miss w kategorii jw.
  • edytowano czerwca 2021
    Czereśnia! Otwierasz okno i wcinasz owoce prosto z drzewa :)
    Podziękował(a) 2JoannaS Rusałka
  • Mamy czereśnię, owoce bywają, ale z wkładką mięsną, w tym roku mąż psika robakozolem, ale ja widzę , że w tych zielonych owocach już ktoś zamieszkał. Właściwie to drzewko musi mieć trochę szeroką koronę bo centralnie pod oknem jest podjazd do garażu.
  • A wiesz jaka ciekawa opinie ogrodnicza na temat czeresni słyszałam @JoannaS ? - że czereśnia będzie lepiej owocować jak będą ich dwie po sąsiedzku, w niedalekim otoczeniu. Może ktoś się bardziej zna i wytłumaczy czy ta teoria ma sens ale patrząc na naszą czteroletnia czereśnie, która ma parę czereśni na krzyż co roku i rośnie sama, bez drugiej czereśni to zaczynam się zastanawiać czy jej nie dosadzic siostrzyczki obok :)
  • edytowano czerwca 2021
    Może coś w tym jest, u mnie ma towarzystwo czereśniowiśni i wiśni. Przed domem myślałam o jakimś ozdobnym drzewie, najlepiej większa sadzonka. Nie może zacieniać dachu bo panele mamy słoneczne. Dziś widziałam czerwony kasztanowiec, ładny ale za duży. Katalpa raczej zbyt egzotyczna.
  • A może sliwa wiśniowa?
    Podziękował(a) 2JoannaS katarzynamarta
  • Przed kuchennym oknem mam jablonkę ozdobną. Dla mnie na 6.
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Śliwa że zdjęcia by się mojemu mężowi podobała, ona ma jakieś odmiany lepsze od innych?
  • edytowano czerwca 2021
    Tutaj jest charakterystyka wszystkich odmian sliw wiśniowych: https://fajnyogrod.pl/porady/sliwa-wisniowa-odmiany-uprawa-pielegnacja-ciecie-cena/
    Może ktoś z forumowiczów ma u siebie któraś z odmian i coś więcej doradzi?
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Ja kocham derenie jadalne, albo lekarski jest przepiękny od wczesnej wiosny do zimy. Pięknie na czerwono się przebarwia i nie mają mszycy, robaków i grzybów. Swidosliwa lemarcka też piękna, tez czerwona jesienią i też nie ma mszyc. Jabłoń ozdobna mi się marzy, ale za słabą ziemię mam, tam gdzie lepsza, to już zwykle jabłonki rosną.
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • @Wanda przy tym żywopłocie od sąsiada, to Cisy bym posadziła, są różne odmiany, kolumnowe, czy rozłożyste, na czym bardziej ci zależy, a i tak wszystkie super znoszą cięcie i można formować,
    Podziękował(a) 1Wanda

My mamy drugi sezon skrzynie betonowe. Drewniane po kilku latach się rozsypywaly.

@Skatarzyna pokaż proszę, albo napisz w wolnej chwili jak robiliście, czy może kupiliście?

Tutaj znalazłam bardzo mocno komercyjną ofertę https://allegro.pl/oferta/warzywnik-betonowy-inspekt-skrzynia-na-warzywa-7809691808
    A nie dotarłam do Sąsiadki, bo inni po drodze nas zagadali i jeszcze na nową tyrolkę (oczywiście też samorobną) zaprosili ;)
  • @wiesia, mąż sam robił. Kupił gdzieś obrzeża drugiego gatunku. Poprzycinał. Połączył za pomocą metalowych kątownikow i śrub. Planuję jeszcze narożniki obłożyć ceglami, żeby do ogólnej koncepcji podwórka pasowało.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • Z ogródka <3
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • Pierwszy biały
    Podziękował(a) 4Ewasz Kika Madzikg ola_g

Przed kuchennym oknem mam jablonkę ozdobną. Dla mnie na 6.

O ja też mam jabłoń i codziennie przy kawie na nią patrzę
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • edytowano czerwca 2021
    Uwielbiam ten wątek, piękne ogrody macie!
    Jak się kiedyś wyprowadzimy z bloku, to będę Was o porady nagabywać. Na razie oglądam, i zazdroszczę, i podziwiam. To jest jednak chyba inna jakość życia.
  • Haha. Ja mam niepiękny. Za to użyteczny. ;)
    Podziękował(a) 4AleksandraB Bea Madzikg Paulina

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik