Postawiliśmy dzieciom taki plac zabaw i nie wiem czym go najlepiej przymocować do podłoża, żeby był stabilny. Bloczki betonowe i przymocować do kotew? Czy same kotwy wystarczą? Jak jest u Was?
@wiesia a po sezonie co? Przekopuje to jakoś? Wymienia ziemię ? Czy to tylko na kwiatki? Mi się podobają podwyższone grządki (drewniane ) na warzywa, ale praktyczne by to dla mnie nie było
@ZielonaKawa Sąsiadom to wystaje na 30-40cm znad trawnika. To sa gładkie ciemne/czarne/grafitowe duze plyty o grubości ok 5cm. Nie jest to palisada, ale mogłaby być jak ktoś lubi. Spróbuję podejsc i obejrzeć z bliska. Strasznie mi się podoba idea i koszt raczej nizszy niż kompozytowe skrzynki którymi chciałam zastąpić drewno. Sasiadka twierdzi ze nie trzeba używać plastiku w środku (oraz wywijać na zewnątrz co psuje efekt na drewnie). Robi siatkę na krety.
@Agmar nie mam pojęcia bo dopiero zaczynamy... pewnie tak samo po sezonie jak robią ludzie ze skrzynkami drewnianymi.
My mamy drugi sezon skrzynie betonowe. Drewniane po kilku latach się rozsypywaly. Tam nie mam takiego problemu z trawami, w skrzynkach najgorszy chwasty to rukola.
Wiecie może co można poradzić na plagę gąsienic na jabłoniach? Jedne takie kolorowe i włochate, inne małe ,czarne robią na końcu gałązek takie duże kokony.
My mamy drugi sezon skrzynie betonowe. Drewniane po kilku latach się rozsypywaly. Tam nie mam takiego problemu z trawami, w skrzynkach najgorszy chwasty to rukola.
Kupne czy sami robiliscie? Ja skrzynie akrotkaniną wykładam
Wiecie może co można poradzić na plagę gąsienic na jabłoniach? Jedne takie kolorowe i włochate, inne małe ,czarne robią na końcu gałązek takie duże kokony.
Mamy czereśnię, owoce bywają, ale z wkładką mięsną, w tym roku mąż psika robakozolem, ale ja widzę , że w tych zielonych owocach już ktoś zamieszkał. Właściwie to drzewko musi mieć trochę szeroką koronę bo centralnie pod oknem jest podjazd do garażu.
A wiesz jaka ciekawa opinie ogrodnicza na temat czeresni słyszałam @JoannaS ? - że czereśnia będzie lepiej owocować jak będą ich dwie po sąsiedzku, w niedalekim otoczeniu. Może ktoś się bardziej zna i wytłumaczy czy ta teoria ma sens ale patrząc na naszą czteroletnia czereśnie, która ma parę czereśni na krzyż co roku i rośnie sama, bez drugiej czereśni to zaczynam się zastanawiać czy jej nie dosadzic siostrzyczki obok
Może coś w tym jest, u mnie ma towarzystwo czereśniowiśni i wiśni. Przed domem myślałam o jakimś ozdobnym drzewie, najlepiej większa sadzonka. Nie może zacieniać dachu bo panele mamy słoneczne. Dziś widziałam czerwony kasztanowiec, ładny ale za duży. Katalpa raczej zbyt egzotyczna.
Ja kocham derenie jadalne, albo lekarski jest przepiękny od wczesnej wiosny do zimy. Pięknie na czerwono się przebarwia i nie mają mszycy, robaków i grzybów. Swidosliwa lemarcka też piękna, tez czerwona jesienią i też nie ma mszyc. Jabłoń ozdobna mi się marzy, ale za słabą ziemię mam, tam gdzie lepsza, to już zwykle jabłonki rosną.
@Wanda przy tym żywopłocie od sąsiada, to Cisy bym posadziła, są różne odmiany, kolumnowe, czy rozłożyste, na czym bardziej ci zależy, a i tak wszystkie super znoszą cięcie i można formować,
@Skatarzyna pokaż proszę, albo napisz w wolnej chwili jak robiliście, czy może kupiliście?
@wiesia, mąż sam robił. Kupił gdzieś obrzeża drugiego gatunku. Poprzycinał. Połączył za pomocą metalowych kątownikow i śrub. Planuję jeszcze narożniki obłożyć ceglami, żeby do ogólnej koncepcji podwórka pasowało.
Uwielbiam ten wątek, piękne ogrody macie! Jak się kiedyś wyprowadzimy z bloku, to będę Was o porady nagabywać. Na razie oglądam, i zazdroszczę, i podziwiam. To jest jednak chyba inna jakość życia.
Komentarz
Bloczki betonowe i przymocować do kotew? Czy same kotwy wystarczą? Jak jest u Was?
Strasznie mi się podoba idea i koszt raczej nizszy niż kompozytowe skrzynki którymi chciałam zastąpić drewno.
Sasiadka twierdzi ze nie trzeba używać plastiku w środku (oraz wywijać na zewnątrz co psuje efekt na drewnie). Robi siatkę na krety.
@Agmar nie mam pojęcia bo dopiero zaczynamy... pewnie tak samo po sezonie jak robią ludzie ze skrzynkami drewnianymi.
Tam nie mam takiego problemu z trawami, w skrzynkach najgorszy chwasty to rukola.
Ja skrzynie akrotkaniną wykładam
Może ktoś z forumowiczów ma u siebie któraś z odmian i coś więcej doradzi?
Tutaj znalazłam bardzo mocno komercyjną ofertę https://allegro.pl/oferta/warzywnik-betonowy-inspekt-skrzynia-na-warzywa-7809691808
A nie dotarłam do Sąsiadki, bo inni po drodze nas zagadali i jeszcze na nową tyrolkę (oczywiście też samorobną) zaprosili
Irysy oszalały
Jak się kiedyś wyprowadzimy z bloku, to będę Was o porady nagabywać. Na razie oglądam, i zazdroszczę, i podziwiam. To jest jednak chyba inna jakość życia.