"+ Przestań zajmować się sobą we wnętrzu swoim - zajmij się Mną. Mnie rozpoznawaj we wszystkim. Wszędzie wspomagaj Mnie i otaczaj miłością. I pytaj w duszy swojej, co czynić, by umniejszyć Moje cierpienie w świecie, który tworzysz w sercu twoim.
Czy już wszystko oddałaś i poddałaś Mojemu światłu miłości? Czy jest to stałą dyspozycją twojego serca?"
"+ Osiem błogosławieństw i Hymn o miłości to cała nauka Moja. Dałem wam przykład życia według tych wartości i zasad.
Proś i pragnij, abym dał ci poznać i ukochać te najpiękniejsze wartości życia człowieczego w świecie. I żebym Ja prowadził cię w życiu poprzez to, co cię najbardziej ubogaci.
Nie szukaj sama dla siebie niczego: ani ubóstwa, ani bogactwa, ani poniżeń, ani wywyższenia, ani komfortu życia, ani bólu.
Pozwól, że Ja w każdej chwili będę wybierał to, co dla ciebie najlepsze. Zdaj się całkowicie na mój wybór, jak bezradne i całkowicie od matki uzależnione niemowlę."
"+ Czas, który jest przed tobą, jest darem. Dzięki niemu możesz poznawać Mnie, przybliżać się do Mnie. Na ile osiągniesz to w czasie, na tyle będziesz ubogacona, gdy twój czas się skończy. Tyle Mi przyniesiesz, gdy zawołam cię do Siebie. Będzie to twój dorobek na całą wieczność - określi w niej twoje miejsce.
Ważny jest czas. Jakże bardzo ważny. Mów o tym. Niech go nie marnują, niech nie zabijają. Zabijanie czasu jest zabijaniem siebie i lekceważeniem Mnie."
+ Wypełniaj je, ale w duchu modlitwy. Rozmawiać ze Mną możesz zawsze, także robiąc różne rzeczy. W ten sposób będę uczestniczył w twoim życiu i będę uświęcał wszystko. A ty będziesz słuchać Mego głosu i wypełniać Moją wolę."
"+ Najbezpieczniejszą drogą jest droga dziecięctwa Bożego, bo chroni cię od złudzenia, że cokolwiek osiągniesz własnym wysiłkiem, że cokolwiek posiadasz (...).
Unikaj wszelkiego porównywania siebie z innymi, oceniania ich i zadowolenia z "własnych" osiągnięć duchowych. Jeśli przyjdzie do ciebie taka myśl, wiedz, że jest to myśl szatańska. Strzeż się pychy i próżności, które jak rak toczą duszę Moich wybranych, jeśli nie potrafią w porę uciec przed tą myślą i ukryć się w Moich ramionach, jak bezradne dziecko."
"- Co jest najważniejsze w drodze dziecięctwa Bożego?
+ Absolutne dochowanie wierności, ufność, miłość i ofiara z siebie. Ci, którzy słyszą Mój głos, powinni wiedzieć, że to jest powołanie na taką właśnie drogę. Jeśli to zrozumieją i przyjmą, poprowadzę ich drogą tego powołania. Ja sam ich poprowadzę."
[❤️Dziś, 5 stycznia obchodzimy trzynastą rocznicę powołania do Domu Ojca ukochanej Alicji Lenczewskiej❤️ pamiętajmy o Niej w Modlitwie ????
5 stycznia
"+ Ludziom trzeba służyć z miłością, niczego od nich nie oczekując. Trzeba z miłością wspomagać, choćby źli i niewdzięczni byli. Trzeba wstawiać się za nimi do Ojca, choćby skutku nie widać było.
Taka jest powinność tego, kto pragnie być Apostołem Miłości Mojej. Jeśli kochasz tylko tych, którzy tobie okazują miłość, jakaż jest zasługa twoja i czym wyróżniasz się na tle świata tonącego w egoizmie swoim?"
"+ Każdy, kogo powołałem do postępowania drogą Ewangelii w Mojej bliskości, powołany został nie tylko dla siebie samego, ale aby wraz ze Mną przywoływać te dzieci Moje, które są oddalone ode Mnie, zwabione ułudą świata i kłamstwem szatana. Aby pomagać im powracać na drogę prawdy i miłości i wysługiwać im zbawienie.
Niech cię nie zraża ich wygląd, postępowanie, zachowanie wobec ciebie czy innych (...).
Trzeba dostrzegać zło i ratować ludzi z gorliwością i samozaparciem, i nigdy nie odwracać się z niechęcią lub obojętnością od człowieka, który kieruje swe kroki w stronę ciemności."
"+ Taka jest wartość Komunii - spotkanie, by się wzajemnie ofiarować sobie: Ja i ty.
To jest także wzór spotkań między wami - ludźmi. Ofiarować się sobie wzajemnie i przyjmować siebie wzajemnie w miłości, wdzięczności i wybaczeniu. Komunia to wzór postawy wobec drugiego człowieka. A jednocześnie dar miłości, na który można odpowiedzieć tylko wdzięcznością i miłością. Przymierze miłości.
"+ Ja nigdy nie rozdaje krzyży i nikogo nie krzyżuję. Czynią to ludzie nawzajem sobie i sami sobie przez swoje zaślepienie, krótkowzroczność i egoizm. Krzyżem dla każdego jest własna pycha i własny egoizm. Jakże szczęśliwi są ci, którzy całkowicie oddają Mi siebie: swoją wolę, pragnienia, swoje wszystko. Którzy kochając, pragną tylko Mnie samego - ponad wszystko na świecie i ponad samych siebie. Ci są wolni i szczęśliwi, i zawsze bezpieczni, cokolwiek się dzieje i cokolwiek ich otacza."
"+ Dziecko Moje, jeśli w twoim umyśle jest zgiełk myśli i w twoim sercu nawałnica emocji, to walcz z tym przez aktywność modlitwy z użyciem słów i żarliwości wielbienia, dziękczynienia, zwłaszcza za trud i cierpienie. Proś o moc i wytrwałość, o zdolność przyjęcia wszystkiego i ofiarowanie w czystości serca.
Jeśli jednak czujesz, że nadchodzi w tym wnętrzu łaska ciszy, że spoczywa na tobie moje miłosne spojrzenie - wtedy zamilknij, ucisz umysł i emocje serca i trwaj zapatrzona we Mnie. Zagłębiaj się w Moim spojrzeniu, abyś ogarnięta nim była cała, by przeniknęło cię zupełnie."
"+ Pragnę pomagać wszystkim. Tak niewielu zwraca się do Mnie, choć jestem obok nich i czekam z wyciągniętymi ramionami pełnymi miłości i mocy sprawczej.
Tak wielu natomiast kryje się przede Mną, odwraca i męczy się, próbując samodzielnie kierować swym życiem i nieść ciężary codzienności. Biedne, niemądre i zarozumiałe Moje dzieci. Jakże im współczuję, jakże je kocham. I jak bardzo chciałbym pomóc."
"Bądź Moimi rękoma, którymi będę mógł je (Moje dzieci - przyp. red.) dosięgnąć. Bądź Moim głosem, który usłyszą, Moim światłem, które zobaczą. Nie zwracaj uwagi na twoje złe niekiedy samopoczucie, na twoją słabość i nieudolność. Ja chcę posługiwać się tobą. Gdy nadejdzie czas działania, dam wszystko, co potrzeba: siły, mądrość, umiejętność.
Bądź zapatrzona we Mnie i wyczekującą Mojego działania w tobie i przez ciebie."
+ To jest Moje błogosławieństwo, jakiego udzielam ci, mieszkając w twoim sercu. Dlatego wszelki pokój zaczyna się w sercu i stamtąd wychodzi na zewnątrz, i promieniuje na innych, na otoczenie.
Nikt z zewnątrz nie da ci pokoju, o ile nie będziesz zintegrowana wewnętrznie i złączone ze Mną. Zjednoczenie ze Mną i oddanie Mi wszystkiego daje pokój w pełni i wolność w pełni, i radość wypływającą z tego."
"+ Prawda jest większa od ludzkich ocen i rozumienia. W Miłości zanurzone jest wszystko: i to, co ludzie nazywają dobrem, i to, co nazywane jest złem dotykającym człowieka.
Czyż z największego zła, jakie zaistniało na ziemi w czasie ukrzyżowania Boga przez ludzi, nie zrodziło się największe dobro przynoszące im zbawienie od zła?
Módl się, aby Miłość zwyciężała w każdym sercu ludzkim."
"+ Największym złem jest pycha: gdy zaczyna ci się wydawać, że masz jakiekolwiek zasługi, gdy oczekujesz wdzięczności i uznania.
Powiedziałem wam, że dobrze jest, gdy lewa ręka nie wie, co czyni prawa.
Nie przywiązuj się zatem w swym sercu do myślenia o sobie, nie czyń żadnej samooceny, nie upajaj się własną dobrocią. Cokolwiek czynisz dobrego, nie jest twoim czynem ani twoją zasługą. Twoją sprawą jest tylko zgodzić się na Moje działanie w tobie i przez ciebie na rzecz innych."
"+ Jeśli ktoś wyrządzi krzywdę, módl się za niego nie dlatego, że ciebie zranił, ale ze względu na to, że czyniąc zło, krzywdzi i niszczy swoją duszę. Módl się zatem, żeby ocalona została jego dusza i tych, którzy się tym zgorszyli. Proś z miłością i pokojem w sercu o Moje miłosierdzie nad wami wszystkimi, którzy grzeszni jesteście."
Komentarz
"+ Przestań zajmować się sobą we wnętrzu swoim - zajmij się Mną.
Mnie rozpoznawaj we wszystkim. Wszędzie wspomagaj Mnie i otaczaj miłością. I pytaj w duszy swojej, co czynić, by umniejszyć Moje cierpienie w świecie, który tworzysz w sercu twoim.
Czy już wszystko oddałaś i poddałaś Mojemu światłu miłości?
Czy jest to stałą dyspozycją twojego serca?"
Świadectwo, 856
"+ Tylko bezinteresowna miłość jest miłością naprawdę. Wszelki cień szukania własnego zadowolenia jest skazą w miłości.
Czysta miłość jest zupełnym zaparciem się siebie, odejściem od siebie. Jest całkowitym oddaniem i ukierunkowaniem siebie na czynienie dobra innym.
Wtedy duszę taką wypełniam Sobą: Miłością będąca niebem szczęścia. "
Świadectwo, 948
"+ Osiem błogosławieństw i Hymn o miłości to cała nauka Moja. Dałem wam przykład życia według tych wartości i zasad.
Proś i pragnij, abym dał ci poznać i ukochać te najpiękniejsze wartości życia człowieczego w świecie. I żebym Ja prowadził cię w życiu poprzez to, co cię najbardziej ubogaci.
Nie szukaj sama dla siebie niczego: ani ubóstwa, ani bogactwa, ani poniżeń, ani wywyższenia, ani komfortu życia, ani bólu.
Pozwól, że Ja w każdej chwili będę wybierał to, co dla ciebie najlepsze. Zdaj się całkowicie na mój wybór, jak bezradne i całkowicie od matki uzależnione niemowlę."
Świadectwo, 788
"+ Czas, który jest przed tobą, jest darem. Dzięki niemu możesz poznawać Mnie, przybliżać się do Mnie. Na ile osiągniesz to w czasie, na tyle będziesz ubogacona, gdy twój czas się skończy.
Tyle Mi przyniesiesz, gdy zawołam cię do Siebie. Będzie to twój dorobek na całą wieczność - określi w niej twoje miejsce.
Ważny jest czas. Jakże bardzo ważny. Mów o tym. Niech go nie marnują, niech nie zabijają. Zabijanie czasu jest zabijaniem siebie i lekceważeniem Mnie."
Świadectwo, 134
"- Czym powinnam wypełniać moje życie?
+ Modlitwą i rozmową ze Mną.
- A co z innymi obowiązkami?
+ Wypełniaj je, ale w duchu modlitwy. Rozmawiać ze Mną możesz zawsze, także robiąc różne rzeczy. W ten sposób będę uczestniczył w twoim życiu i będę uświęcał wszystko. A ty będziesz słuchać Mego głosu i wypełniać Moją wolę."
Świadectwo, 47
"+ Najbezpieczniejszą drogą jest droga dziecięctwa Bożego, bo chroni cię od złudzenia, że cokolwiek osiągniesz własnym wysiłkiem, że cokolwiek posiadasz (...).
Unikaj wszelkiego porównywania siebie z innymi, oceniania ich i zadowolenia z "własnych" osiągnięć duchowych.
Jeśli przyjdzie do ciebie taka myśl, wiedz, że jest to myśl szatańska.
Strzeż się pychy i próżności, które jak rak toczą duszę Moich wybranych, jeśli nie potrafią w porę uciec przed tą myślą i ukryć się w Moich ramionach, jak bezradne dziecko."
Świadectwo, 259
"- Co jest najważniejsze w drodze dziecięctwa Bożego?
+ Absolutne dochowanie wierności, ufność, miłość i ofiara z siebie. Ci, którzy słyszą Mój głos, powinni wiedzieć, że to jest powołanie na taką właśnie drogę. Jeśli to zrozumieją i przyjmą, poprowadzę ich drogą tego powołania.
Ja sam ich poprowadzę."
Świadectwo, 348
5 stycznia
"+ Ludziom trzeba służyć z miłością, niczego od nich nie oczekując. Trzeba z miłością wspomagać, choćby źli i niewdzięczni byli. Trzeba wstawiać się za nimi do Ojca, choćby skutku nie widać było.
Taka jest powinność tego, kto pragnie być Apostołem Miłości Mojej. Jeśli kochasz tylko tych, którzy tobie okazują miłość, jakaż jest zasługa twoja i czym wyróżniasz się na tle świata tonącego w egoizmie swoim?"
Słowo pouczenia, 135
"+ Każdy, kogo powołałem do postępowania drogą Ewangelii w Mojej bliskości, powołany został nie tylko dla siebie samego, ale aby wraz ze Mną przywoływać te dzieci Moje, które są oddalone ode Mnie, zwabione ułudą świata i kłamstwem szatana. Aby pomagać im powracać na drogę prawdy i miłości i wysługiwać im zbawienie.
Niech cię nie zraża ich wygląd, postępowanie, zachowanie wobec ciebie czy innych (...).
Trzeba dostrzegać zło i ratować ludzi z gorliwością i samozaparciem, i nigdy nie odwracać się z niechęcią lub obojętnością od człowieka, który kieruje swe kroki w stronę ciemności."
Słowo pouczenia, 245
"+ Taka jest wartość Komunii - spotkanie, by się wzajemnie ofiarować sobie: Ja i ty.
To jest także wzór spotkań między wami - ludźmi. Ofiarować się sobie wzajemnie i przyjmować siebie wzajemnie w miłości, wdzięczności i wybaczeniu. Komunia to wzór postawy wobec drugiego człowieka. A jednocześnie dar miłości, na który można odpowiedzieć tylko wdzięcznością i miłością.
Przymierze miłości.
Świadectwo, 158
"+ Ja nigdy nie rozdaje krzyży i nikogo nie krzyżuję. Czynią to ludzie nawzajem sobie i sami sobie przez swoje zaślepienie, krótkowzroczność i egoizm.
Krzyżem dla każdego jest własna pycha i własny egoizm. Jakże szczęśliwi są ci, którzy całkowicie oddają Mi siebie: swoją wolę, pragnienia, swoje wszystko. Którzy kochając, pragną tylko Mnie samego - ponad wszystko na świecie i ponad samych siebie. Ci są wolni i szczęśliwi, i zawsze bezpieczni, cokolwiek się dzieje i cokolwiek ich otacza."
Słowo pouczenia, 398
"+ Dziecko Moje, jeśli w twoim umyśle jest zgiełk myśli i w twoim sercu nawałnica emocji, to walcz z tym przez aktywność modlitwy z użyciem słów i żarliwości wielbienia, dziękczynienia, zwłaszcza za trud i cierpienie. Proś o moc i wytrwałość, o zdolność przyjęcia wszystkiego i ofiarowanie w czystości serca.
Jeśli jednak czujesz, że nadchodzi w tym wnętrzu łaska ciszy, że spoczywa na tobie moje miłosne spojrzenie - wtedy zamilknij, ucisz umysł i emocje serca i trwaj zapatrzona we Mnie. Zagłębiaj się w Moim spojrzeniu, abyś ogarnięta nim była cała, by przeniknęło cię zupełnie."
Słowo pouczenia, 367
"+ Pragnę pomagać wszystkim. Tak niewielu zwraca się do Mnie, choć jestem obok nich i czekam z wyciągniętymi ramionami pełnymi miłości i mocy sprawczej.
Tak wielu natomiast kryje się przede Mną, odwraca i męczy się, próbując samodzielnie kierować swym życiem i nieść ciężary codzienności.
Biedne, niemądre i zarozumiałe Moje dzieci.
Jakże im współczuję, jakże je kocham. I jak bardzo chciałbym pomóc."
Świadectwo, 223
"Bądź Moimi rękoma, którymi będę mógł je (Moje dzieci - przyp. red.) dosięgnąć. Bądź Moim głosem, który usłyszą, Moim światłem, które zobaczą. Nie zwracaj uwagi na twoje złe niekiedy samopoczucie, na twoją słabość i nieudolność. Ja chcę posługiwać się tobą.
Gdy nadejdzie czas działania, dam wszystko, co potrzeba: siły, mądrość, umiejętność.
Bądź zapatrzona we Mnie i wyczekującą Mojego działania w tobie i przez ciebie."
Świadectwo, 223
"- Co to jest pokój?
+ To jest Moje błogosławieństwo, jakiego udzielam ci, mieszkając w twoim sercu. Dlatego wszelki pokój zaczyna się w sercu i stamtąd wychodzi na zewnątrz, i promieniuje na innych, na otoczenie.
Nikt z zewnątrz nie da ci pokoju, o ile nie będziesz zintegrowana wewnętrznie i złączone ze Mną. Zjednoczenie ze Mną i oddanie Mi wszystkiego daje pokój w pełni i wolność w pełni, i radość wypływającą z tego."
Świadectwo, 45
"+ Prawda jest większa od ludzkich ocen i rozumienia. W Miłości zanurzone jest wszystko: i to, co ludzie nazywają dobrem, i to, co nazywane jest złem dotykającym człowieka.
Czyż z największego zła, jakie zaistniało na ziemi w czasie ukrzyżowania Boga przez ludzi, nie zrodziło się największe dobro przynoszące im zbawienie od zła?
Módl się, aby Miłość zwyciężała w każdym sercu ludzkim."
Słowo pouczenia, 415
"+ Największym złem jest pycha: gdy zaczyna ci się wydawać, że masz jakiekolwiek zasługi, gdy oczekujesz wdzięczności i uznania.
Powiedziałem wam, że dobrze jest, gdy lewa ręka nie wie, co czyni prawa.
Nie przywiązuj się zatem w swym sercu do myślenia o sobie, nie czyń żadnej samooceny, nie upajaj się własną dobrocią. Cokolwiek czynisz dobrego, nie jest twoim czynem ani twoją zasługą.
Twoją sprawą jest tylko zgodzić się na Moje działanie w tobie i przez ciebie na rzecz innych."
Świadectwo, 514
"+ Jeśli ktoś wyrządzi krzywdę, módl się za niego nie dlatego, że ciebie zranił, ale ze względu na to, że czyniąc zło, krzywdzi i niszczy swoją duszę. Módl się zatem, żeby ocalona została jego dusza i tych, którzy się tym zgorszyli. Proś z miłością i pokojem w sercu o Moje miłosierdzie nad wami wszystkimi, którzy grzeszni jesteście."
Słowo pouczenia, 139