"+ Ja jestem największym twoim bogactwem - rozdawaj więc, dziel się Mną. Ubogacaj każdego wszystkimi sposobami, jakie są w zasięgu twoich możliwości. A wiele możliwości masz! Masz serce, które może kochać, umysł, który może wysyłać życzliwe myśli, usta do przekazywania pocieszeń, dłonie, by nieść łagodność i pomoc, oczy, by rozdawać pokój i radość (...).
Masz także najdoskonalsze narzędzie, jakim możesz posłużyć się zawsze, by nieść pomoc biednym tego świata i cierpiącym w czyśćcu, a jest nim modlitwa i ofiara."
"+ Wszystko Mi oddawaj, wszystko rób dla Mnie. Uczyń wszystko, aby twoje życie codzienne było na Moją chwałę.
Nie myśl o sobie, tylko o Mnie. Wtedy Ja będę myślał o tobie i o wszystko zadbam. Także o doskonałość naszych spotkań w modlitwie i w wydarzeniach codziennych."
"+ Nie usiłuj wyobrażać sobie swojego przyszłego życia u Mnie, bo i tak jego piękno jest dużo większe niż możliwość wyobraźni ludzkiej. Trwaj we Mnie i ciesz się chwilą obecną.
Im bardziej będziesz Mi oddana - jak bezradne dziecko - tym większą mocą i radością będę cię obdarzał."
"+ Każdy żyje na świecie tyle czasu, ile jest konieczne do uświęcenia jego duszy.
Nie ma porównania między ludźmi. Każdy ma właściwy dla siebie czas, właściwe dla siebie warunki uświęcenia. Trzeba więc rozpoznawać swoją drogę do Boga i ufnie poddawać prowadzeniu Mojemu.
Powołaniem każdego jest wspomaganie bliźnich w ich drodze zbawienia: świadczenie dobra i miłości Mojej. Nie sądzę, że można uzyskać świętość, myśląc o sobie i zajmując się sobą. Trzeba myśleć o Bogu i w pokorze serca pragnąć Go. Oraz troszczyć się o bliźnich, by nie pomarli w grzechach swoich."
"+ Módl się, Moje dziecko, w swym ofiarowaniu trwaj wiernie i ciągle je ponawiaj. Nadsłuchuj Mojego głosu.
Światło wymaga paliwa. Tym paliwem jest rzetelnie spełniany trud codzienności i trwanie we Mnie. Moje światło w tobie jest Moją mocą i chwałą, których wielkość jest w twojej wierności i Mojej łasce.
Hojnie obdarzam dzieci oddane i wierne. Wielkie prawdy o Sobie ujawniam tym, którzy przylgnęli do Mnie w miłości."
"+ Ofiaruj cierpienie teraźniejszości. Odpowiem ci z czasem na twoje pragnienie. Bądź cierpliwa i ufna. Znoś z pogodą serca wszystko, co cię dotyka. Masz przecież powód, dla którego warto to znosić. Panuj nad odruchami niechęci i złego samopoczucia.
"+ Nie trzeba zniechęcać się cierpieniem. Wręcz odwrotnie. Każde cierpienie jest łaską, którą już teraz trzeba zrozumieć i przyjmować z wdzięcznością i wewnętrzną radością. Zawsze prowadzi ona na wyższy poziom zjednoczenia ze Mną, jeśli jest przyjęta.
Dlatego jest dobrodziejstwem, a ci, którzy zadają ból, są dobrodziejami, choć o tym nie wiedzą lub czynią to z innych pobudek. Oni także są Moimi narzędziami i z Mojej woli to czynią."
"+ Wszelkie sytuacje trudne, zwłaszcza te "beznadziejne" dane są ci po to, abyś zwracała się do Mnie o pomoc. Pragnę prowadzić cię i nieść poprzez twoje ziemskie życie. Pragnę, abyś nieustannie była zwrócona do Mnie. Abyś liczyła na Mnie, a nie na siebie i braci swoich. Pragnę poprzez twoją słabość objawiać Moją obecność przy tobie i w świecie - Moją dobroć, łaskawość i moc. A nade wszystko chwałę Boga - Króla i Pana wszelkiego stworzenia."
"+ Życie na ziemi pogrążone jest w przemijaniu i stawaniu się. Trzeba umieć oddawać i przyjmować - wszystko, ludzi też. Tylko Ja jestem wieczny, niezmienny - poza czasem - zawsze ten sam i taki sam. We wszystkim i w każdym człowieku.
Ucz się dostrzegać Mnie: Nieskończoność - w tym, co skończone. Doskonałość - w tym, co niedoskonałe. Nie łudź się, że ktokolwiek zaspokoi twoją tęsknotę serca. Twoje serce zranione jest miłością Nieskończoności. Nie ograniczaj i nie umniejszaj tęsknoty serca. Odróżniaj to, co Boskie, od tego, co ludzkie."
"+ Jestem przy tobie. Jestem ze wszystkimi Moimi dziećmi. Pragnę waszej miłości i potrzebuje jej. Wasza miłość buduje Moje królestwo. I ocala każdego z was. Siła zła jest wielka, tylko miłością można ją przezwyciężyć. Starajcie się o miłość w waszych sercach. O miłość dla Mnie i dla was nawzajem. Kocham was. Każdego. I każdemu chce pomóc. Zawsze. Przyjdźcie do Mnie, a dam wam Moją miłość."
"+ Jeśli ktokolwiek oczekuje, bym przyniósł mu możliwość sukcesu i uprzywilejowaniana tym świecie, to niech baczy, aby nie zawiódł się tak, jak zawiódł się Izrael oczekujący Mesjasza przynoszącego mu tryumfowanie i potęgę ziemską.
I niech baczy, aby nie odrzucił Boga prawdziwego, czekając jak Izraelici na boga zrodzonego z nieczystości własnego serca. Amen!"
"+ Każdy kraj i każdy naród, jak i każdy człowiek, ma swoje wady i zalety, których wartość Ja znam jedynie w pełni. Ten, który jest bardziej ubogacony pod jakimś względem od innych, powinien ich ubogacać tym, czego więcej otrzymał ode Mnie.
Różnice w talentach są po to, aby wzajemnie się wspomagać i dzielić. Skłonność do wywyższania siebie i podporządkowywania sobie innych jest dziełem szatańskim (...).
Siła jest po to, aby wspomagać i podnosić - nie, żeby zniewalać, poniżać i wykorzystywać. Za skrzywdzonymi Ja się ujmę i sprawiedliwość Moja dotknie każdego. Ostatni naprawdę staną się pierwszymi."
"+ Samodzielność jest odrzuceniem Mnie. I jest złudzeniem, bo człowiek nigdy nie jest samodzielnym. Samodzielny - to znaczy: działający beze Mnie. A skoro beze Mnie to z inspiracji szatana. Żaden człowiek nigdy, niczego nie uczynił sam. Cokolwiek uczynił, uczynił to z Mojej inspiracji albo z inspiracji szatana.
Najbardziej bolesne pomyłki są wtedy, gdy ktoś pragnie działać dla Mnie, ale nie liczy się z Moją wolą, bo wydaje mu się, że wie, i że potrafi sam ustalić, co jest dobre - co jest zgodne z Moją wolą. To częsty błąd Moich sług. To błąd pychy polegający na przypisywaniu sobie umiejętności rozeznania."
"+ O rozeznanie trzeba ciągle prosić, i to prosić z pozycji, że nic się nie wie. Bo rzeczywiście tak jest. Z chwili na chwilę trzeba prosić, czuwać, trwać we Mnie i pytać.
Mieć oczy otwarte na skutki swych czynów i uszy na głos Mojej oceny.
Pokora to ciągła zależność ode Mnie, wynikająca z potraktowania na serio Moich słów, że nic beze Mnie nie możecie uczynić - nic dobrego. Dlatego tak cenną jest droga dziecięctwa Bożego."
+ To jest nieważne. Bądź przy Mnie i czerp siłę ze Mnie. Ważne jest trwanie mimo wszystko. Ufne trwanie. Ty nie musisz być silna. Przylgnij do Mnie i bierz Moją Moc, i przekazuj ją innym. Napełniaj się Moim pokojem i rozdawaj łagodność i uśmiech, serdeczność i uczynność.
Bądź wśród ludzi promieniem Mojej miłości, jaką wszystkich was obdarzam. Nieś ją wszędzie, gdzie pójdziesz. Im więcej rozdasz, tym więcej jej będziesz miała we własnym sercu. Nie będzie niemrawe, będzie pulsowało Moją miłością i Moją mocą."
"+ Miłość nie jest zapłatą, lecz darem. Nie jest zapłatą za zasługi, lecz darem mimo braku zasług. Jest darem niosącym oczyszczenie i uświęcenie - darmo danym.
Najbardziej z osobą ukochaną wiąże nie to, co od niej otrzymujesz, lecz to, co jej dajesz. Twoja ofiarność pobudza i doskonali miłość twoją, bo dar twojego serca wraca do ciebie uświęcony i ubogacony przeze Mnie. Takie jest prawo Miłości."
"+ Świadome wyrządzanie zła komuś jest zawsze złem wyrządzanym sobie. Dla kogoś natomiast może być dobrem, o ile potrafi je przyjąć z miłością - tak, jak nauczałem (...).
Celem szatana jest rozszerzenie zła. Najłatwiej osiąga to, posługując się poczuciem sprawiedliwości i chęcią zemsty, odwetu, buntu. Jeśli zło, jakim cię dotyka, zamieniasz na dobro (Miłujcie nieprzyjaciół waszych), nie tylko likwidujesz oręż, którym się on posługuje, ale nawet wykorzystujesz je przeciw niemu.
Przyjmuj zatem zło z pokorą i wynagradzaj miłością wobec tych, którzy je zadają."
"+ Proces wychowania do czystej miłości prowadzi od miłości hedonistycznej, szukajacej swego, do miłości Bożej szukającej cierpienia, by pomagać innym - ubogacać ich dusze i radość we Mnie. Pragnienie cierpienia dla dobra braci jest punktem szczytowym rozwoju duszy. Moja miłość przynagla i zaprasza do tego. Dusza, która osiąga ten stan, jest radosna, bo wszystko jest w niej Boże, a zjednoczenie ze Mną tu na ziemi pełne. Jest przepełniona pokojem i radością, choćby nawet wokół było piekło, bo nie dotyczy i nie dotyka jej Boskiego wnętrza to, co jest na zewnątrz."
"+ Dostrzegaj Mnie we wszystkim, wszystko przyjmuj z miłością i w Mojej miłości. W niej żyjesz i poruszasz się. Nią oddychasz i karmisz się nieustannie. Bądź świadoma tego i wdzięczna za to.
Troszcz się, by było Mi dobrze w twoim sercu, bo tam jestem. Nie pozostawiaj Mnie tam zapomnianego ani na chwilę. Prowadź ze Mną dialog miłości. Pragnę twojej małej miłości, by ją przemieniać i ubogacać. By w tobie rosła Moja miłość dla innych."
"+ Możesz i powinnaś wyraźniej zwracać się do Mnie, abym ci pomagał we wszystkich czynnościach. Nie obawiaj się, że to zbyt banalne i natarczywe. Przeciwnie: to bardzo ważne i rozsądne zapraszać Mnie do udziału w tych różnych pracach i czynnościach, jakie wykonujesz. Chcę błogosławić ci we wszystkim. Staraj się docenić tę Moją łaskę i korzystaj z niej obficie."
"+ Dusza każdego Mojego dziecka tęskni do Mojej miłości, bo z niej jest utworzona. Pragnie zjednoczenia ze Mną, choć człowiek nie zawsze rozumie te porywy tęsknoty i jakże często karmi ją namiastkami. Jakże często rzuca jej brudne ochłapy tego świata, zamiast przyjść do Mnie i czerpać ze źródła czystej miłości.
Każdemu pragnę ją dać, na każdego czekam, a Moje serce jest przepełnione miłością."
"+ Przyjdź w Moje ramiona. Otwarte są i pełne miłości. Zatop się w niej i raduj. Przytul się do Mnie, Moje dziecko, i pozostań w nich. Ja będę cię niósł wszędzie tam, gdzie potrzebna jest Moja pomoc i Moje światło. Z Moich ramion będziesz działać i z nich wyciągać pomocną dłoń dla ludzi. Troszcz się o Moją miłość, a Ja będę troszczyć się o wszystko inne."
"+ Nie ma czasu na za długie przygotowywanie i trening duchowy, bo siły nieprzyjaciela rosną w gotowość do ostatecznej walki.
Ja będę prowadził was mocą Mojej potęgi miłości. Nadeszła chwila, kiedy trzeba przylgnąć do Mnie i iść na ślepo tam, gdzie prowadzę. I ufać wbrew własnej logice, własnym oczom i uszom. Trzeba otworzyć oczy duszy i uszy serca - wypatrywać Mnie i nadsłuchiwać Mojego głosu. I tylko we Mnie mieć skierowane całe swe jestestwo. Macie mieć głuche uszy i ślepe oczy na wszytko inne poza Moim światłem i Moją miłością."
"+ Ja wszystko wskażę i wszytko powiem. Bądźcie ufni i posłuszni Moim rozkazom. Ja wyprowadzę was silną ręką wśród wielkich znaków na niebie i ziemi. Mnie zawierzcie i zaufajcie Mojej Matce, która jest z wami i pokrzepia wasze serca, i opatruje wasze zranienia. Kochajcie Ją i do Niej się tulcie.
Troszcz się o dzieci chore i słabe. Przyprowadzaj do Mojej Matki, by je opatrywała, i do Mnie, bym je karmił, aby nabrały sił."
"+ Nie powinnaś być zasmucona. Zbliża się Moje królestwo. A żaden ból nie jest w stanie umniejszyć radości i szczęścia Moich dzieci. Cóż może ci grozić, gdy Ja jestem z tobą? Potrzebna jest ci tylko wiara. Umacniaj ją w swym sercu i w sercach tych, których postawie na twej drodze.
"+ Kocham cię, Moje dziecko, trwaj we Mnie. Nie zrażaj się żadnymi trudnościami ani tym, czego nie rozumiesz. Wszystko jest owocem Mojej woli i zmierza ku chwale Mojej.
Poddaj się wydarzeniom, jakie postawię na twej drodze. Kocham cię i wszystko jest darem miłości do ciebie."
"+ Wielu ginie, świat pogrążony jest w ciemnościach, bo brak modlitwy, brak jedności ze Mną. Wysiłki, praca, energia, tak bardzo wielu ludzi obdarzonych obficie Moimi darami - tworzy złe owoce, zatrute jadem piekła, które zawsze jest tam, gdzie brak zwrócenia się do Mnie w ufnej i szczerej modlitwie. Gdzie brak oparcia się na Mojej mądrości i woli.
Ile modlitwy, tyle miłości, mądrości i pokoju w twoim sercu.
Ile przyjęłaś ode Mnie podczas modlitwy, tyle możesz dać - tego, co warto dawać - drugiemu człowiekowi."
"+ Nie ulegaj złudzeniu, że kochać to być blisko, obdarowywać sobą i rzeczami materialnymi, odciążać w trudzie codziennym i schlebiać. Tak pojmowana miłość przynosi krzywdę, bo okłamuje i ciebie, i innych, i zamyka na bogactwa duchowe, wieczne, jakie Ja mam dla każdego, a które każdy powinien osiągnąć drogą wyrzeczeń, modlitwy i ofiary w takim trudzie codziennego życia, jakie jest jego udziałem. I w tym trzeba pomagać, bo miłość to pomoc w drodze do zbawienia i do świętości, a nie szukanie zadowolenia w życiu doczesnym.
Taką miłość pokazałem Moim życiem i pokazała ją Maryja. Tak wygląda miłość czysta."
"+ Rozeznawać trzeba natchnienia: myśli i uczucia, poruszenia serca i umysłu, od jakiego ducha pochodzą, i nie ufać sobie.
I bardzo nie ufać sobie!
Wszystko trzeba rozstrzygać przede Mną i ze Mną. I pragnąc woli Mojej w pokorze serca i umysłu. Wszystko poddawać konfrontacji z Ewangelią, zwłaszcza to, co łączy lub dzieli z innymi ludźmi. Oddalić trzeba swoje urazy, swoje ambicje, by w imię Moje zachować pokój i rozszerzać miłość dla ocalenia siebie i innych."
Komentarz
"+ Ja jestem największym twoim bogactwem - rozdawaj więc, dziel się Mną. Ubogacaj każdego wszystkimi sposobami, jakie są w zasięgu twoich możliwości. A wiele możliwości masz! Masz serce, które może kochać, umysł, który może wysyłać życzliwe myśli, usta do przekazywania pocieszeń, dłonie, by nieść łagodność i pomoc, oczy, by rozdawać pokój i radość (...).
Masz także najdoskonalsze narzędzie, jakim możesz posłużyć się zawsze, by nieść pomoc biednym tego świata i cierpiącym w czyśćcu, a jest nim modlitwa i ofiara."
Słowo pouczenia, 155
"+ Wszystko Mi oddawaj, wszystko rób dla Mnie. Uczyń wszystko, aby twoje życie codzienne było na Moją chwałę.
Nie myśl o sobie, tylko o Mnie. Wtedy Ja będę myślał o tobie i o wszystko zadbam. Także o doskonałość naszych spotkań w modlitwie i w wydarzeniach codziennych."
Świadectwo, 351
"+ Nie usiłuj wyobrażać sobie swojego przyszłego życia u Mnie, bo i tak jego piękno jest dużo większe niż możliwość wyobraźni ludzkiej.
Trwaj we Mnie i ciesz się chwilą obecną.
Im bardziej będziesz Mi oddana - jak bezradne dziecko - tym większą mocą i radością będę cię obdarzał."
Świadectwo, 325
"+ Każdy żyje na świecie tyle czasu, ile jest konieczne do uświęcenia jego duszy.
Nie ma porównania między ludźmi. Każdy ma właściwy dla siebie czas, właściwe dla siebie warunki uświęcenia. Trzeba więc rozpoznawać swoją drogę do Boga i ufnie poddawać prowadzeniu Mojemu.
Powołaniem każdego jest wspomaganie bliźnich w ich drodze zbawienia: świadczenie dobra i miłości Mojej. Nie sądzę, że można uzyskać świętość, myśląc o sobie i zajmując się sobą. Trzeba myśleć o Bogu i w pokorze serca pragnąć Go. Oraz troszczyć się o bliźnich, by nie pomarli w grzechach swoich."
Słowo pouczenia, 163
"+ Módl się, Moje dziecko, w swym ofiarowaniu trwaj wiernie i ciągle je ponawiaj. Nadsłuchuj Mojego głosu.
Światło wymaga paliwa. Tym paliwem jest rzetelnie spełniany trud codzienności i trwanie we Mnie. Moje światło w tobie jest Moją mocą i chwałą, których wielkość jest w twojej wierności i Mojej łasce.
Hojnie obdarzam dzieci oddane i wierne. Wielkie prawdy o Sobie ujawniam tym, którzy przylgnęli do Mnie w miłości."
Świadectwo, 635
"+ Ofiaruj cierpienie teraźniejszości. Odpowiem ci z czasem na twoje pragnienie. Bądź cierpliwa i ufna. Znoś z pogodą serca wszystko, co cię dotyka. Masz przecież powód, dla którego warto to znosić. Panuj nad odruchami niechęci i złego samopoczucia.
KOCHAM CIĘ I PRAGNĘ UŚMIECHU TWOJEGO SERCA."
Świadectwo, 634
"+ Nie trzeba zniechęcać się cierpieniem. Wręcz odwrotnie. Każde cierpienie jest łaską, którą już teraz trzeba zrozumieć i przyjmować z wdzięcznością i wewnętrzną radością. Zawsze prowadzi ona na wyższy poziom zjednoczenia ze Mną, jeśli jest przyjęta.
Dlatego jest dobrodziejstwem, a ci, którzy zadają ból, są dobrodziejami, choć o tym nie wiedzą lub czynią to z innych pobudek. Oni także są Moimi narzędziami i z Mojej woli to czynią."
Świadectwo, 449
"+ Wszelkie sytuacje trudne, zwłaszcza te "beznadziejne" dane są ci po to, abyś zwracała się do Mnie o pomoc. Pragnę prowadzić cię i nieść poprzez twoje ziemskie życie. Pragnę, abyś nieustannie była zwrócona do Mnie. Abyś liczyła na Mnie, a nie na siebie i braci swoich.
Pragnę poprzez twoją słabość objawiać Moją obecność przy tobie i w świecie - Moją dobroć, łaskawość i moc. A nade wszystko chwałę Boga - Króla i Pana wszelkiego stworzenia."
Słowo pouczenia, 48
"+ Życie na ziemi pogrążone jest w przemijaniu i stawaniu się. Trzeba umieć oddawać i przyjmować - wszystko, ludzi też.
Tylko Ja jestem wieczny, niezmienny - poza czasem - zawsze ten sam i taki sam. We wszystkim i w każdym człowieku.
Ucz się dostrzegać Mnie:
Nieskończoność - w tym, co skończone.
Doskonałość - w tym, co niedoskonałe.
Nie łudź się, że ktokolwiek zaspokoi twoją tęsknotę serca. Twoje serce zranione jest miłością Nieskończoności.
Nie ograniczaj i nie umniejszaj tęsknoty serca.
Odróżniaj to, co Boskie, od tego, co ludzkie."
Świadectwo, 476
"+ Jestem przy tobie. Jestem ze wszystkimi Moimi dziećmi. Pragnę waszej miłości i potrzebuje jej. Wasza miłość buduje Moje królestwo.
I ocala każdego z was.
Siła zła jest wielka, tylko miłością można ją przezwyciężyć.
Starajcie się o miłość w waszych sercach. O miłość dla Mnie i dla was nawzajem. Kocham was. Każdego. I każdemu chce pomóc. Zawsze. Przyjdźcie do Mnie, a dam wam Moją miłość."
Świadectwo, 54
"+ Jeśli ktokolwiek oczekuje, bym przyniósł mu możliwość sukcesu i uprzywilejowaniana tym świecie, to niech baczy, aby nie zawiódł się tak, jak zawiódł się Izrael oczekujący Mesjasza przynoszącego mu tryumfowanie i potęgę ziemską.
I niech baczy, aby nie odrzucił Boga prawdziwego, czekając jak Izraelici na boga zrodzonego z nieczystości własnego serca. Amen!"
Słowo pouczenia, 56
"+ Każdy kraj i każdy naród, jak i każdy człowiek, ma swoje wady i zalety, których wartość Ja znam jedynie w pełni. Ten, który jest bardziej ubogacony pod jakimś względem od innych, powinien ich ubogacać tym, czego więcej otrzymał ode Mnie.
Różnice w talentach są po to, aby wzajemnie się wspomagać i dzielić. Skłonność do wywyższania siebie i podporządkowywania sobie innych jest dziełem szatańskim (...).
Siła jest po to, aby wspomagać i podnosić - nie, żeby zniewalać, poniżać i wykorzystywać. Za skrzywdzonymi Ja się ujmę i sprawiedliwość Moja dotknie każdego. Ostatni naprawdę staną się pierwszymi."
Słowo pouczenia, 100
"+ Samodzielność jest odrzuceniem Mnie. I jest złudzeniem, bo człowiek nigdy nie jest samodzielnym. Samodzielny - to znaczy: działający beze Mnie. A skoro beze Mnie to z inspiracji szatana. Żaden człowiek nigdy, niczego nie uczynił sam. Cokolwiek uczynił, uczynił to z Mojej inspiracji albo z inspiracji szatana.
Najbardziej bolesne pomyłki są wtedy, gdy ktoś pragnie działać dla Mnie, ale nie liczy się z Moją wolą, bo wydaje mu się, że wie, i że potrafi sam ustalić, co jest dobre - co jest zgodne z Moją wolą.
To częsty błąd Moich sług. To błąd pychy polegający na przypisywaniu sobie umiejętności rozeznania."
"+ O rozeznanie trzeba ciągle prosić, i to prosić z pozycji, że nic się nie wie. Bo rzeczywiście tak jest. Z chwili na chwilę trzeba prosić, czuwać, trwać we Mnie i pytać.
Mieć oczy otwarte na skutki swych czynów i uszy na głos Mojej oceny.
Pokora to ciągła zależność ode Mnie, wynikająca z potraktowania na serio Moich słów, że nic beze Mnie nie możecie uczynić - nic dobrego. Dlatego tak cenną jest droga dziecięctwa Bożego."
Świadectwo, 595
"+ Potrzeba ci modlitwy, która jest oddechem duszy: Nieustannym napełnianiem duszy Mną, tak jak oddychając, napełniasz płuca powietrzem, by żyć.
Świat jest pełen Mojego bólu. Oddychając Mną, oddychasz Moją miłością i Moim bólem."
Słowo pouczenia, 63
"- Dziś nawet modlić się nie potrafię (...).
+ To jest nieważne. Bądź przy Mnie i czerp siłę ze Mnie. Ważne jest trwanie mimo wszystko. Ufne trwanie. Ty nie musisz być silna. Przylgnij do Mnie i bierz Moją Moc, i przekazuj ją innym. Napełniaj się Moim pokojem i rozdawaj łagodność i uśmiech, serdeczność i uczynność.
Bądź wśród ludzi promieniem Mojej miłości, jaką wszystkich was obdarzam. Nieś ją wszędzie, gdzie pójdziesz. Im więcej rozdasz, tym więcej jej będziesz miała we własnym sercu. Nie będzie niemrawe, będzie pulsowało Moją miłością i Moją mocą."
Świadectwo, 85
"+ Miłość nie jest zapłatą, lecz darem. Nie jest zapłatą za zasługi, lecz darem mimo braku zasług. Jest darem niosącym oczyszczenie i uświęcenie - darmo danym.
Najbardziej z osobą ukochaną wiąże nie to, co od niej otrzymujesz, lecz to, co jej dajesz.
Twoja ofiarność pobudza i doskonali miłość twoją, bo dar twojego serca wraca do ciebie uświęcony i ubogacony przeze Mnie. Takie jest prawo Miłości."
Słowo pouczenia, 105, 106
"+ Świadome wyrządzanie zła komuś jest zawsze złem wyrządzanym sobie. Dla kogoś natomiast może być dobrem, o ile potrafi je przyjąć z miłością - tak, jak nauczałem (...).
Celem szatana jest rozszerzenie zła. Najłatwiej osiąga to, posługując się poczuciem sprawiedliwości i chęcią zemsty, odwetu, buntu.
Jeśli zło, jakim cię dotyka, zamieniasz na dobro (Miłujcie nieprzyjaciół waszych), nie tylko likwidujesz oręż, którym się on posługuje, ale nawet wykorzystujesz je przeciw niemu.
Przyjmuj zatem zło z pokorą i wynagradzaj miłością wobec tych, którzy je zadają."
Świadectwo, 180
"+ Proces wychowania do czystej miłości prowadzi od miłości hedonistycznej, szukajacej swego, do miłości Bożej szukającej cierpienia, by pomagać innym - ubogacać ich dusze i radość we Mnie. Pragnienie cierpienia dla dobra braci jest punktem szczytowym rozwoju duszy.
Moja miłość przynagla i zaprasza do tego.
Dusza, która osiąga ten stan, jest radosna, bo wszystko jest w niej Boże, a zjednoczenie ze Mną tu na ziemi pełne. Jest przepełniona pokojem i radością, choćby nawet wokół było piekło, bo nie dotyczy i nie dotyka jej Boskiego wnętrza to, co jest na zewnątrz."
Świadectwo, 530
"+ Dostrzegaj Mnie we wszystkim, wszystko przyjmuj z miłością i w Mojej miłości. W niej żyjesz i poruszasz się. Nią oddychasz i karmisz się nieustannie. Bądź świadoma tego i wdzięczna za to.
Troszcz się, by było Mi dobrze w twoim sercu, bo tam jestem. Nie pozostawiaj Mnie tam zapomnianego ani na chwilę. Prowadź ze Mną dialog miłości. Pragnę twojej małej miłości, by ją przemieniać i ubogacać. By w tobie rosła Moja miłość dla innych."
"+ Możesz i powinnaś wyraźniej zwracać się do Mnie, abym ci pomagał we wszystkich czynnościach. Nie obawiaj się, że to zbyt banalne i natarczywe. Przeciwnie: to bardzo ważne i rozsądne zapraszać Mnie do udziału w tych różnych pracach i czynnościach, jakie wykonujesz.
Chcę błogosławić ci we wszystkim.
Staraj się docenić tę Moją łaskę i korzystaj z niej obficie."
Świadectwo, 260
"+ Dusza każdego Mojego dziecka tęskni do Mojej miłości, bo z niej jest utworzona. Pragnie zjednoczenia ze Mną, choć człowiek nie zawsze rozumie te porywy tęsknoty i jakże często karmi ją namiastkami. Jakże często rzuca jej brudne ochłapy tego świata, zamiast przyjść do Mnie i czerpać ze źródła czystej miłości.
Każdemu pragnę ją dać, na każdego czekam, a Moje serce jest przepełnione miłością."
Świadectwo, 232
"+ Przyjdź w Moje ramiona. Otwarte są i pełne miłości. Zatop się w niej i raduj.
Przytul się do Mnie, Moje dziecko, i pozostań w nich. Ja będę cię niósł wszędzie tam, gdzie potrzebna jest Moja pomoc i Moje światło. Z Moich ramion będziesz działać i z nich wyciągać pomocną dłoń dla ludzi.
Troszcz się o Moją miłość, a Ja będę troszczyć się o wszystko inne."
Świadectwo, 246
"+ Nie ma czasu na za długie przygotowywanie i trening duchowy, bo siły nieprzyjaciela rosną w gotowość do ostatecznej walki.
Ja będę prowadził was mocą Mojej potęgi miłości. Nadeszła chwila, kiedy trzeba przylgnąć do Mnie i iść na ślepo tam, gdzie prowadzę.
I ufać wbrew własnej logice, własnym oczom i uszom. Trzeba otworzyć oczy duszy i uszy serca - wypatrywać Mnie i nadsłuchiwać Mojego głosu. I tylko we Mnie mieć skierowane całe swe jestestwo. Macie mieć głuche uszy i ślepe oczy na wszytko inne poza Moim światłem i Moją miłością."
Świadectwo, 638
"+ Ja wszystko wskażę i wszytko powiem. Bądźcie ufni i posłuszni Moim rozkazom. Ja wyprowadzę was silną ręką wśród wielkich znaków na niebie i ziemi. Mnie zawierzcie i zaufajcie Mojej Matce, która jest z wami i pokrzepia wasze serca, i opatruje wasze zranienia. Kochajcie Ją i do Niej się tulcie.
Troszcz się o dzieci chore i słabe. Przyprowadzaj do Mojej Matki, by je opatrywała, i do Mnie, bym je karmił, aby nabrały sił."
Świadectwo, 638
"+ Nie powinnaś być zasmucona. Zbliża się Moje królestwo. A żaden ból nie jest w stanie umniejszyć radości i szczęścia Moich dzieci. Cóż może ci grozić, gdy Ja jestem z tobą? Potrzebna jest ci tylko wiara. Umacniaj ją w swym sercu i w sercach tych, których postawie na twej drodze.
Ufaj, Jam zwyciężył świat!"
Świadectwo, 88
"+ Kocham cię, Moje dziecko, trwaj we Mnie. Nie zrażaj się żadnymi trudnościami ani tym, czego nie rozumiesz. Wszystko jest owocem Mojej woli i zmierza ku chwale Mojej.
Poddaj się wydarzeniom, jakie postawię na twej drodze. Kocham cię i wszystko jest darem miłości do ciebie."
Świadectwo, 694
"+ Wielu ginie, świat pogrążony jest w ciemnościach, bo brak modlitwy, brak jedności ze Mną. Wysiłki, praca, energia, tak bardzo wielu ludzi obdarzonych obficie Moimi darami - tworzy złe owoce, zatrute jadem piekła, które zawsze jest tam, gdzie brak zwrócenia się do Mnie w ufnej i szczerej modlitwie. Gdzie brak oparcia się na Mojej mądrości i woli.
Ile modlitwy, tyle miłości, mądrości i pokoju w twoim sercu.
Ile przyjęłaś ode Mnie podczas modlitwy, tyle możesz dać - tego, co warto dawać - drugiemu człowiekowi."
Słowo pouczenia, 223
"+ Nie ulegaj złudzeniu, że kochać to być blisko, obdarowywać sobą i rzeczami materialnymi, odciążać w trudzie codziennym i schlebiać. Tak pojmowana miłość przynosi krzywdę, bo okłamuje i ciebie, i innych, i zamyka na bogactwa duchowe, wieczne, jakie Ja mam dla każdego, a które każdy powinien osiągnąć drogą wyrzeczeń, modlitwy i ofiary w takim trudzie codziennego życia, jakie jest jego udziałem. I w tym trzeba pomagać, bo miłość to pomoc w drodze do zbawienia i do świętości, a nie szukanie zadowolenia w życiu doczesnym.
Taką miłość pokazałem Moim życiem i pokazała ją Maryja. Tak wygląda miłość czysta."
Słowo pouczenia, 83
"+ Rozeznawać trzeba natchnienia: myśli i uczucia, poruszenia serca i umysłu, od jakiego ducha pochodzą, i nie ufać sobie.
I bardzo nie ufać sobie!
Wszystko trzeba rozstrzygać przede Mną i ze Mną. I pragnąc woli Mojej w pokorze serca i umysłu. Wszystko poddawać konfrontacji z Ewangelią, zwłaszcza to, co łączy lub dzieli z innymi ludźmi. Oddalić trzeba swoje urazy, swoje ambicje, by w imię Moje zachować pokój i rozszerzać miłość dla ocalenia siebie i innych."
Słowo pouczenia, 308