Filmy rodzinne, dla dzieci - co polecacie?
Nie wiem czy taki wątek już był.
Jeśli tak, poproszę namiary.
Jeśli nie: podpowiedzcie obejrzane przez Was filmy, które polecacie dla dzieci i młodzieży.
Jeśli tak, poproszę namiary.
Jeśli nie: podpowiedzcie obejrzane przez Was filmy, które polecacie dla dzieci i młodzieży.
Podziękował(a) 1Isako
Komentarz
Coś jak:
"uwolnić orkę",
"największy z cudów",
" O chłopcu co uwolnił wiatr"...
Wszystko co się da zobaczyć z dziećmi 6+
"Dźwięki muzyki" - dla spokojnych dziewczynek
"Pani Doubtfire"
"Sekrety morza" - przepiękna baśń rysunkowa
"Krótkie spięcie" 1 i 2- spodoba się chlopakom
Myślę, że odpowiednie dla dzieci będą też telewizyjne, niemieckie filmy z serii Najpiękniejsze Baśnie Braci Grimm, przynajmniej częśść, np. Stoliczku, nakryj się, O rybaku i jego żonie. Są łatwo dostępne w sieci.
https://www.filmweb.pl/film/Psie+łzy-1996-34126/descs
Można znaleźć w Internecie, nie pamiętam już, gdzie oglądaliśmy. Naprawdę świetny film.
Od kilku miesięcy, wieczorem, jak uśpimy dzieci, oglądamy LHotP "na odtrutkę" po różnych Black Mirror czy Gotham. Nie wiem co wleje w nasze serca beztroskę, gdy skończą się sezony...? Z całego serca polecam dla dzieci 6+, jesteśmy w 3 sez. Może oprócz odcinka halloweenowego, nie trzyma poziomu.
PS. Oglądamy po ang. dzieciom też puszczaliśmy po ang. niestety się zniechęciły, chyba za trudny, za dużo gadajo.
Film też pokazuje że w tej rodzinie była miłość, pogoda, nadzieja, jednak tak bardziej realistycznie, mnie urzekła walka ojca Laury z samym sobą bo on i żona mieli zupełnie inne wizje życia. Albo na przykład zimy, pamiętam w serialu jakiś odcinek gdy napadało tyle śniegu, że trzeba było wychodzić oknem, w tonie że jest inaczej i wesoło. W rzeczywistości tamten rejon regularnie nawiedzały zimą burze śnieżne, wszystko działo się bardzo szybko i dla osób, które znajdowały się w większej odległości od najbliższego domu (przecież i dzieci) często kończyło się tragicznie. Surowe warunki, walka z bezwzględną pogodą o zbiory. Ale w tym wszystkim
wartości rodzinne. Jeszcze miły akcencik kiedy Laura mówi do męża że może jest w ciąży, właśnie stracili dosłownie wszystko, nie mają nic, przed nimi wielka niewiadoma. A ona mówi że najważniejsze jest że będzie nowe życie.
"Mikołajek" i "Mikołajek na wakacjach" - krótko mówiąc: beczka smiechu Jedynkę oglądaliśmy z dziećmi już ze 3 razy ( sami oglądali też że 2-3), druga część widziałam dopiero jeden raz. Przefajne są te filmy, jedynka mi się bardziej podoba ale oba są fajne. Mnóstwo śmiechu!
Piotruś Królik (jedynka, bo dwójki nie widzieliśmy)
Mary Poppins i Mary Poppins powraca (czy jakos tak, ta współczesna)
Księżniczka Mononoke 1997
Nausicaä z Doliny Wiatru 1984
Studio Ghibli
Hayao Miyazaki
Hisaishi, Takashi (Arr.): 'Princess Mononoke' Medley / Seow • Orchestra Collective
@MAFJa coś kojarzę, że mogłą pisać że ma Domek na Prerii.
Bardzo jestem ciekawa tego filmu Historia domku, dzieki!
A starszaki też zerkają ciekawie i się śmieją, że film fajnie prezentuje różne systemy zarządzania społeczeństwem.
Uwaga! Niektóre sceny są straszne, choć nie ma drastycznych obrazów. Chwilami jednak napięcie jest duże.
?
Canto de garganta, (Khoomii o canto difónico gutural) Mongol
Moje dzieci uwielbiały
Mój przyjaciel totoro,
arietta (to nasi pozyczalscy -zaczytywalam się tymi książkami jako dziecko!
Rybka ponyo
Ruchomy zamek hauru
W krainie bogów oryg. Spirited away
Mali mieszkańcy wielkich gór odc 1
cda.pl
Czy polecacie Kod wart miliardy dolarów [s01e01] pl? Nie proszę o spojler.
Animowany, bardzo zabawny, i to nie głupkowaty humor, u nas wszyscy do tego siadają, naprawdę dobra zabawa, a i można przy okazji porozmawiać o zagrożeniach ze strony firmy Szczeniaczek