I to jest właśnie tragedia tego kraju - koszmarny rząd z największą siłą - opozycją.
No, nie ma lekko. Choć bywały, całkiem niedawno, gorsze koszmary, a sytuacja jak powyżej dobrze pokazuje jaki dopiero byłby koszmar gdyby ten Benny Hill i jego kumple dzierżyli stery.
W każdym razie jest coś takiego jak anomalie pogodowe - kiedyś np Gazprom przegrał spór z Polską przed sądem w Moskwie, UE zablokowała skandalicznie niekorzystną dla Polski umowę podpisaną z Rosją przez Pawlaka w koalicji z PO (2009), a z dawniejszej historii - jak Niemcy zobaczyli bestialstwa UPA na Polakach na Wołyniu, to pozwolili nam posiadać karabiny maszynowe dla obrony przed Ukraińcami.
Oczywiście jedna jaskółka wiosny nie czyni więc nie ma co się jarać - ot, miła niespodzianka i tyle.
Może ktoś mi łopatologicznie wyjaśnić, dlaczego oni tych imigrantów nie wpuszczą i po prostu nie odrzucą wniosków o azyl i nie zadecydują o ekstradycji? Ja też nie chce tu mieć drugich Niemiec, ale mimo wszystko, jest listopad a oni są w lesie, niektórzy naprawdę są z dziećmi...
Ponieważ znaczna ich część nie pamięta z jakiego kraju pochodzi.
No rozumiem, że trochę z ironią piszesz, ale tak mówiąc formalnie, to chyba nie mogą złożyć wniosku o azyl nie podając kraju, więc chyba jednak gdzie indziej leży pies pogrzebany...
Złożenie papierów w Polsce blokuje ich szanse na azyl w Niemczech... Liczy się pierwszy kraj, gdzie złożysz papiery, jeśli w Polsce, to potem z Niemiec ich cofną do Polski, a tego nie chcą. Dlatego muszą po kryjomu przejsprzez naszą granicę i przedostać się do Niemiec. Dlatego przyłapani cofają się do lasu, żeby spróbować szczęścia jeszcze raz, że się uda bez składania u nas papierów.
Ponieważ znaczna ich część nie pamięta z jakiego kraju pochodzi.
No rozumiem, że trochę z ironią piszesz, ale tak mówiąc formalnie, to chyba nie mogą złożyć wniosku o azyl nie podając kraju, więc chyba jednak gdzie indziej leży pies pogrzebany...
Nie z ironią. Jeżeli nie powiedzą skąd pochodzą, nie masz ich gdzie cofnąć. Proste i skuteczne.
No mi się nie podoba że nie dopuszcza się tam Czerwonego Krzyża, a jeśli ktoś uważa że dzieciakom należy się ludzkie traktowanie to jest za hucpa itd. Na wojnie jest Czerwony Krzyż. Szkoda mi pisać...
Bo ta sytuacja jest sztucznie wygenerowana i stosunkowo łatwa do odkręcenia przez odpowiedzialnych za jej wywołanie. Ci ludzie naprawdę nie muszą tam przebywać. Zostali tam przywiezieni. Polska nie ma z tym nic wspólnego i nie chodzi o obojętność wobec ludzkiej tragedii tylko o usilne próby wmanewrowania w sytuację o poważnych konsekwencjach nie do odwrócenia. Medialna nagonka robi szum i żeruje na naiwności narracją o tragedii "uchodźców" właśnie. Pozostaje niezrozumiałe dlaczego nie stawia się żądań właściwej stronie, na której ciąży odpowiedzialność za te osoby.
Ogólnie mąż jak mi pokazuje wpisy na fb wśród różnych znajomych, to prawidłowość jest taka, że te same osoby które teraz wstawiają płaczące buźki przy wpisach o dzieciach na granicy, wczesniej miały piorunki. Zatrważają mnie ci ludzie...
@Shrekowa teraz to już chyba muszą być, bo strona białoruska nie chce ich zawrócić. To nie od tych ludzi na ten moment zależy, czy wrócą do siebie. Dla mnie to jest logiczne, że nie możemy przegrać tej przepychanki, bo będziemy straceni, ale nie bądźmy ślepi. To naprawdę są ludzkie dramaty.
Tak, zależy od Białorusi i o to mi chodzi. Nie spotkałam się z wyartykułowanymi oczekiwaniami możnych tego świata kierowanymi do odpowiedzialnych za tą sytuację. Jest za to silna presja na Polskę.
I nie zaprzeczam że w niejednym przypadku to są ludzkie dramaty. Tylko należy rozwiązać problem z poszanowaniem dla sprawdzonych zasad, a nie z poklaskiem dla anarchii. A krokodyle łzy wrażliwych serduszek są obrzydliwe w świetle ich jednoczesnej obojętności wobec dramatów zabijanych dzieci.
Bez wątpienia będą się tam rozgrywały dramaty. Pytanie co my możemy zrobić? Dla mnie jedynie zabiegać w krajach źródłowych, by przestrzec tych ludzi. To byłyby dobrze wydane pieniądze.
A wytyka Onet, który sam ma takie albo gorsze manipulacje na swoim koncie. Podoba mi się polskie powiedzenie: "przyganiał kocioł garnkowi"
Czy gorsze to nie wiem, bo zilustrowac materiał w programie, w którym z założenia mają być fakty, sceną z filmu, nie wspomniawszy o tym? I potem tłumaczyć się że nie mówiliśmy że to prawda? To że ktoś kłamał czy manipulował to żadne usprawiedliwienie.
Czy gorsze to nie wiem, bo zilustrowac materiał w programie, w którym z założenia mają być fakty, sceną z filmu, nie wspomniawszy o tym? I potem tłumaczyć się że nie mówiliśmy że to prawda? To że ktoś kłamał czy manipulował to żadne usprawiedliwienie.
A ja nie mówię że usprawiedliwienie. Ale akurat onet jest ostatni by to wytykać. No cóż - oni mają tyle "akcji" że nie wiadomo w czym wybierać. Na przykład opublikowali rzekomy test karabinka Grot dokonany przez "operatora GROM" (facet był tam faktycznie - tłumaczem, ale go zwolnili dyscyplinarnie).
Test "wykazał" że karabinek się przegrzewa po 1000 strzałach. "Operator GROM" nawet nie wiedział, że gdyby tak było faktycznie - byłby to bez jednego zdania odrębnego najlepszy karabinek świata, bo żaden tyle nie wytrzymuje, ale zdaniem "Operatora GROM" to wada:)
Potem się tłumaczył że to było 1000 ale nie raz za razem - ale filmiku z testów brak:) W czasach gdzie byle leszcz robi testy i wrzuca na youtuba, "Operator GROM" o tym zapomniał:)
Onetu oczywiście nie obchodzi prawdziwość tego, gdyż artykuł był pod tezę - PiS wcisnął wojsku gówno. Tyle miało wybrzmieć, reszta to detale.
Jak się zmieni władza będziemy mieć miękki totalitaryzm tylko bardziej niż poprzednio. Bo będą mieć znów wszystkie istotne telewizje, media, internety,sądy jeszcze bardziej na telefon i zielone światło unii na rozwalenie ruchów niepodległościowych. PiS jest fatalny, ale dużo gorsze tylko czeka za rogiem. Rozwala mnie tylko, że PiS wzmacnia media zależne od rządu zamiast doprowadzić do silnych mediów konserwatywnych, ale prywatnych. PO przyjdzie, zmieni obajtka i śladu po mediach nie będzie.
Komentarz
I to jest właśnie tragedia tego kraju - koszmarny rząd z największą siłą - opozycją.
https://wiadomosci.radiozet.pl/Swiat/Polityka/Uchodzcy-na-granicy-z-Bialorusia.-Komisja-Europejska-staje-po-stronie-Polski
Ja czytam i nie wierze, co to się porobiło?
W każdym razie jest coś takiego jak anomalie pogodowe - kiedyś np Gazprom przegrał spór z Polską przed sądem w Moskwie, UE zablokowała skandalicznie niekorzystną dla Polski umowę podpisaną z Rosją przez Pawlaka w koalicji z PO (2009), a z dawniejszej historii - jak Niemcy zobaczyli bestialstwa UPA na Polakach na Wołyniu, to pozwolili nam posiadać karabiny maszynowe dla obrony przed Ukraińcami.
Oczywiście jedna jaskółka wiosny nie czyni więc nie ma co się jarać - ot, miła niespodzianka i tyle.
https://pch24.pl/
Chwała Bohaterom! W Krakowie uczczono 400-lecie fenomenalnego zwycięstwa polskiego oręża pod Chocimiem
https://pch24.pl/chwala-bohaterom-w-krakowie-uczczono-400-lecie-fenomenalnego-zwyciestwa-polskiego-oreza-pod-chocimiem/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=post&utm_term=pch&fbclid=IwAR3rWQ93lsWx84dX8bLPJCBXQp7qi4aVlKsoBzCDeiXjUq56L69QbgspdN8
https://www.stefczyk.info/2021/10/12/obrzydliwe-klamstwo-tomasza-lisa-gdy-brakuje-argumentow-siega-sie-po-falszywki/?fbclid=IwAR2kNH0Go3-soZVhXufh0DzZ5ZnNzKV0JE1oEs5q5siRcMpbVxJKKyJOHoU
Nie mogę znalesc tego wywiadu ale inne są:
https://www.rp.pl/spoleczenstwo/art18875401-afganczycy-proszacy-o-azyl-nie-chca-mieszkac-w-polsce
http://www.polskieradio24.pl/5/1222/Artykul/2819459,Rzecznik-Praw-Dziecka-grupa-migrantow-z-osrodka-w-Michalowie-domagala-sie-transportu-do-Niemiec
https://radiopoznan.fm/informacje/pozostale/jest-apel-rzecznika-praw-dziecka-by-o-azyl-w-polsce-wystepowac-juz-na-terenie-bialorusi
Proste i skuteczne.
https://www.tysol.pl/a73932-Tylko-u-nas-Cezary-Krysztopa-Jestem-dzieckiem-z-Michalowa-Naprawde
Dla mnie to jest logiczne, że nie możemy przegrać tej przepychanki, bo będziemy straceni, ale nie bądźmy ślepi. To naprawdę są ludzkie dramaty.
Nie spotkałam się z wyartykułowanymi oczekiwaniami możnych tego świata kierowanymi do odpowiedzialnych za tą sytuację. Jest za to silna presja na Polskę.
https://wiadomosci.onet.pl/kraj/wiadomosci-tvp-wykorzystaly-scene-z-serialu-by-atakowac-migrantow-oswiadczenie-stacji/gw1rm3v
Tvp komentuje jak wyżej.
Edit: w sensie że nie ma problemu ludzkich śmierci tam.
Podoba mi się polskie powiedzenie: "przyganiał kocioł garnkowi"
Pytanie co my możemy zrobić? Dla mnie jedynie zabiegać w krajach źródłowych, by przestrzec tych ludzi.
To byłyby dobrze wydane pieniądze.
To że ktoś kłamał czy manipulował to żadne usprawiedliwienie.
No cóż - oni mają tyle "akcji" że nie wiadomo w czym wybierać. Na przykład opublikowali rzekomy test karabinka Grot dokonany przez "operatora GROM" (facet był tam faktycznie - tłumaczem, ale go zwolnili dyscyplinarnie).
Test "wykazał" że karabinek się przegrzewa po 1000 strzałach. "Operator GROM" nawet nie wiedział, że gdyby tak było faktycznie - byłby to bez jednego zdania odrębnego najlepszy karabinek świata, bo żaden tyle nie wytrzymuje, ale zdaniem "Operatora GROM" to wada:)
Potem się tłumaczył że to było 1000 ale nie raz za razem - ale filmiku z testów brak:) W czasach gdzie byle leszcz robi testy i wrzuca na youtuba, "Operator GROM" o tym zapomniał:)
Onetu oczywiście nie obchodzi prawdziwość tego, gdyż artykuł był pod tezę - PiS wcisnął wojsku gówno. Tyle miało wybrzmieć, reszta to detale.
Jedni drugich warci - i tyle w temacie.
Bo będą mieć znów wszystkie istotne telewizje, media, internety,sądy jeszcze bardziej na telefon i zielone światło unii na rozwalenie ruchów niepodległościowych.
PiS jest fatalny, ale dużo gorsze tylko czeka za rogiem.
Rozwala mnie tylko, że PiS wzmacnia media zależne od rządu zamiast doprowadzić do silnych mediów konserwatywnych, ale prywatnych.
PO przyjdzie, zmieni obajtka i śladu po mediach nie będzie.