Cóż tam panie w polityce?!

"Chińcyki trzymają się mocno!? "

Zakładam wątek dla tych, co chcą wiedzieć o ważnych, aktualnych wydarzeniach w Polsce i na świecie, a nie mają czasu (jak np. ja) szukać w przepaściach Internetu.
Jak coś znajdziecie, wrzucajcie proszę.
Na razie wszystko zdominowane wiadomościami o covid...
Za chwilę (o 11:00) mają ogłosić nowe obostrzenia... Czekamy...
«13456754

Komentarz

• edytowano marca 2021
    "Mniej osób w sklepach, mniej osób w kościołach - jak wynika z informacji money.pl o godzinie 11 premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Adam Niedzielski ogłoszą znaczne zmniejszenie limitów osób w tych miejscach."

"Szczegóły obostrzeń - w tym decyzje dotyczące zamknięcia sklepów meblowych, budowlanych oraz firm usługowych usłyszymy o godzinie 11."

httphttps://money.pl/gospodarka/przecieki-przed-konferencja-obostrzeniowa-wiemy-co-zmieni-dzis-premier-morawiecki-6621856002255712a.html://
  • AgataZi powiedział(a):

W tej chwili jest to 1 osoba na każde 15 metrów kwadratowych powierzchni sklepu lub świątyni. Jak usłyszeliśmy od osób w rządzie: zmiany mają być w tym zakresie drastyczne. Zmniejszenie limitu do 1 osoby na każde 10 metrów kwadratowych byłoby uznane wręcz za "luzowanie". A to może oznaczać ścięcie limitów nawet do 1 osoby na 7 m kw.

Przepraszam bardzo, ale kto to pisał?

A, widzę w linku że poprawili:

"W tej chwili jest to 1 osoba na każde 15 metrów kwadratowych powierzchni sklepu lub świątyni. Jak usłyszeliśmy od osób w rządzie: zmiany mają być w tym zakresie drastyczne. Możliwe jest więc np. zwiększenie limitu do 30 mkw. na 1 osobę w sklepie."

Matematyka to jednak na maturze obowiązkowo powinna być.
    Podziękował(a) 2AgataZi Nowa
  • edytowano marca 2021
    Też to doczytałam, że bzdura, za szybko wrzuciłam i poszłam transmisji w sieci szukać...
    Dobrze, że poprawili, ale co się zobaczyło...
  • chyba właśnie się zaczyna, zobaczymy co będzie...
  • Podziękował(a) 1mamababcia
  • No i mamy hamulec awaryjny, od soboty nowe zasady na 2 tygodnie:
    1. handel - wielkopowierzchniowe sklepy meblowe i budowlane, galerie zamknięte
    2. w placówkach handlowych rygorystyczne normy 1 osoba na 20m2
    3. w kościele limit 1 osoba na 20m2
    4. oczywiście nadal odstęp 1,5m, maseczki
    5. salony kosmetyczne zamknięte do 9 kwietnia
    6. Żłobki i przedszkola zamknięte, z wyjątkiem - tylko dla medyków i funkcjonariuszy ma zostać zapewniona opieka dla dzieci
    7. do 9 kwietnia ograniczona działalność obiektów sportowych, tylko sport zawodowy

Podziękował(a) 1Rien
  • Rekomendacja na przejście na pracę zdalną wszędzie gdzie to możliwe.
  • @AgataZi , dzięki!!! Nie mam siły tego słuchać....
    Podziękował(a) 2AgataZi mamlu
  • Nie wiem czy mam kląć czy płakać.
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Bea Rogalikowa
  • Zawsze mogło byc gorzej.
    Szczerze powiedziawszy obawiałam się całkowitego zamknięcia kościołów i zakazu przemieszczania się.
    Ale przecież w kazdej chwili mogą to jeszcze zmienić :|
  • edytowano marca 2021
    Zamknięte sklepy budowlane meblowe itp galerie też- czyli handel detaliczny zamkniety do 9 kwietnia , w spozywczych 1 os na 20 m kw i w kościach też, fryzjerzy zakłady kosmetyczne i urody też nieczynne, przedszkola i żłobki zamknięte z wyjątkiem żłobków dla dzieci personelu medycznego i innych służb itp , obiekty sportowe tylko dla sportu zawodowego i
    Najważniejsze nie ma regulacji za to zalecają i rekomenduje się siedzieć w domu samemu i nie jeździć nigdzie , i praca zdalna gdzie się da tak że to samo co było na wiosnę
  • Czyli znów będą kolejki przed sklepami ? Może nie
  • Na pewno będą, bo Święta idą.
  • Fakt co rok są kolejki w sklepach przed świętami, przed majowkami i długimi weekandami
  • łaskawcy z tymi kościołami... rzygać się chce. 5 milionów szczepionek a dalej rośnie, niekogo to nie dziwi?
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Ja tam doceniam, że kościołów nie zamykają. W sumie, to chyba tylko opozycji na złość tego nie robią, ale nie wnikam. Zeszłoroczne triduum online wcale mi nie odpowiadało. Mam nadzieję w tym roku móc wziąć udział normalnie, w parafialnym kościele.
  • A my czekamy na decyzję
    Ktoś napisał donos na proboszcza
    Sanepid niucha
    Nie wiem jak skończy się
    Komunię mamy mieć w Wielki Czwartek
    Ale w tlumnym Kościele to też mi się nie uśmiechało
    Nie wiem czy nie przesuniemy
    Mi na rękę

A na oddziałach tłum. Znajoma mi dzwoni z płaczem że nie wie w co ręce włożyć
    I że sporo w srednim wieku 40 krajów na respiratorze.
    Nie chce jej się do pracy chodzić że zmęczenia.
    A ja mam wyrzuty że na zwolnienniu siedzę
  • Moja koleżanka -pielęgniarka z zakaźnego we Włoszech, miała epizod depresyjny. Kilka dni nie wychodziła z łóżka. Teraz jest lepiej, pracuje, dzieci i zwierzaki;) o nią dbają.
    Kiedyś na orgu wklejałam jej opis życia we Włoszech w czasie pandemii, to krytyka się polała, że żal.
  • Polly powiedział(a):

Nam wczoraj znajoma lekarka poradziła wstrzymać się ze szczepieniem... Nie żebym była entuzjastką, ale liczyłam, że zaszczepimy się i choć trochę wrócimy do normalności a tu końca szaleństwa nie widać.

A powiedziała czemu tak uważa?
  • @Polly jestem tego samego zdania co twoja lekarka
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Wytyczne Prymasa Polski na czas Wielkiego Tygodnia i Triduum Paschalnego:

https://www.m.pch24.pl/wytyczne-prymasa-polski-na-czas-wielkiego-tygodnia-i-triduum-paschalnego,82934,i.html
    Podziękował(a) 1TecumSeh
  • Mi tak po głowie cały czas chodzi czy tych wysokich wyników zakażonych i zajmujących łóżka nie podbijają zaszczepieni...
    Ciekawe czy gdzieś ktoś to sprawdza... Gdyby nawet to i tak nie powiedzą ile wśród chorych jest tych po szczepieniu...
    Podziękował(a) 1Milamama
  • Raczej nie, wśród chorych znajomych nie ma szczepionych.
    Podziękował(a) 1AgataZi
  • AgataZi powiedział(a):

Mi tak po głowie cały czas chodzi czy tych wysokich wyników zakażonych i zajmujących łóżka nie podbijają zaszczepieni...
    Ciekawe czy gdzieś ktoś to sprawdza... Gdyby nawet to i tak nie powiedzą ile wśród chorych jest tych po szczepieniu...

Chrzestna syna nauczycielka mówi że u nich w szkole ogrom chorował po szczepieniu i uwaga sporo osób miało testy i wyszły dodatnie. Krzysztof Krawczyk co leży w ciężkim stanie w szpitalu na covid napisał że nawet szczepionka go nie ochroniła. Także takie statystyki byłyby ciekawe
  • W szkole chrzestnej też jedna nauczycielka udar druga zmarła. Straszne to jest.
    Chrzestna się nie szczepiła ale zasadniczo przed pandemia była duża zwolenniczką wszelkich szczepień.
  • Coś jest na rzeczy z zachorowaniem po szczepieniu. Wiele nauczycieli choruje po szczepionce, z całymi rodzinami, zakażają wiec tez. A wcxoraj kuzynka- stomatolog, cały rok pandemii pracowała i była zdrowa, dwa tyg temu zaszczepiła i się i wczoraj test pozytywny, w domu chora tez rodzina :/
  • edytowano marca 2021
    A moj syn dostał taki alert na telefon, jak by to można ominąć? Zmartwiłam się bardzo

• pawelk powiedział(a):

Raczej nie, wśród chorych znajomych nie ma szczepionych.

Nie wątpię, że masz wielu znajomych, ale to wciąż obiektywnie mała próba...
  • Na razie test akceptują, jak długo?

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik