Sprzęt AGD - polecamy i odradzamy

1151618202135

Komentarz

• Kiedyś pytałam ale nie uzyskałam odpowiedzi: czy w efekcie końcowym jest różnica między wolnowarem a żeliwnym garnkiem ustawionym na niską temperaturę na indukcji?
  • @Duduś, pewnie niewielka, ale kto ma żeliwny garnek...
    Thermomix, wolnowar i inne bajery to i owszem :smiley:
  • Ja też jestem ciekawa tego wolnowara.
    @Skatarzyna pisz :)
  • Mam też żeliwny garnek i wok żeliwny też mam, ale nie próbowałam ich używać w ten sposób, na płycie zwykle mam za mało miejsca, a wolnowar sobie stoi w bezpiecznym kącie.
  • edytowano lutego 2023
    Madzikg powiedział(a):

@Duduś, pewnie niewielka, ale kto ma żeliwny garnek...
    Thermomix, wolnowar i inne bajery to i owszem :smiley:

Ja mam, a wolnowaru nie :D Choć nierdzewny z porządnym grubym dnem pewnie na to samo wyjdzie.

Właśnie nie rozumiem metody gotowania w wolnowarze. Wrzuca się na raz surowe mięso, ryż i warzywa (przykładowo)? Bez podsmażania, bez żadnego mieszania? Od razu ustawia się na niską temperaturę i tak do końca?

I jest polecany bo danie smakuje tak super czy jest po prostu wygodny?
  • Ja nie gotuję w wolnowarze ryżu, bo do ryżu mam ryzowar.
    Wolnowar najczęściej służy nam do gotowania rosołu.
    Robię w nim też często mięsa. Bez obsmażania wkładam zamarynowane wcześniej, włączam i już tylko czekać
    W wolnowarze duszę gołąbki, gotuję bigosy, gulasze i w sezonie powidlowym odparowuję śliwki.
    Podziękował(a) 2Duduś mamlu
  • Oczywiście mięso można obsmażyć, ale mi się nie chce. Samo duszone jest wystarczająco dobre.
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Przekleje sobie z wnetrzowego... Może ktoś coś podpowie z tą plytą

Zlew właściwie wybrany, piekarnik jaki tako (2 wersję ), okap rzucę kostka.. ale z płytą gazową trochę problem..dziura jest 60 i zastanawiam się czy brać 5 palników na 70 np whirpoola ,czy to jednak i tak ciasno i 5 garów i tak nie wstawię i raczej gorenje luźne na 4.. drugie czy brać stał szczotkowana czy szkło czarne .. ładne ale wiadomo.. ja się boje ze stluke.. niektórzy mówią że ciężko doczyscic...

Jeszcze drugie mam czy ktoś ma te naklejki na ścianę zamiast kafli.. mąż to rozwiązanie forsuje zamiast malowania i uzupełniania... Może łatwiejsze jeśli chodzi o rozmieszczenie kontaktów ale właściwie na żywo nigdy nie widziałam
  • @Skatarzyna , a te mięsa zamarynowane wkładasz tak na sucho ? Na tłuszczu można ? I jaki rosół wychodzi - czysty, klarowny ? Wszak to przykryte ;)
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • @Skatarzyna dzięki, to już wiem, że u mnie zbędny gadżet.
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • Przypuszczam, że wielkim plusem jest fakt, że można bezpiecznie gotować rosół czy inne wywary w nocy.
  • @gahana pewnie, że można na tłuszczu, ale można bez. I tak się zawsze jakiś wytopi. Wkładam na sucho, wyjmuję w sosie własnym.
    Rosół jest klarowny mimo pokrywki.
    Podziękował(a) 1gahana
  • gahana powiedział(a):

Przypuszczam, że wielkim plusem jest fakt, że można bezpiecznie gotować rosół czy inne wywary w nocy.

Ja to porównuję porządnym grubym garem + indukcją - już widzę, że to samo jest do zrobienia na indukcji (ustawiając długi czas i niską moc). Jak ktoś ma gaz to się nie da.
  • edytowano lutego 2023
    Tak, w prawdzie nie dysponuję ciężkim grubym garem - ale ustawiam rosoły na noc na niską moc na indukcji i sobie pyrka. Nie mam tylko pojęcia i porównania ile idzie prądu. Gazu na noc już bym tak nie zostawiła.
  • Skatarzyna powiedział(a):

@gahana pewnie, że można na tłuszczu, ale można bez. I tak się zawsze jakiś wytopi. Wkładam na sucho, wyjmuję w sosie własnym.
    Rosół jest klarowny mimo pokrywki.

Bo rosół gotuje się z przykrywką, to nie dziwiota B)
  • Oj, @Aneczka08 nie wkładaj Ty kija do rosołu i Wisły nie zawracaj :D
    Bo się rozpęta dyskusja niczym na dwór, na pole i do miasta :D
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Taki gar polecam, super do duszenia mięsa, warzyw, bigosu.
    Można na kuchence(na indukcji to nie wiem) można w piekarniku.
    Obok szybkowara :) najczęściej używany gar w mojej kuchni.

• Ciężki jest bardzo, można dostać czasami w lidlu, ale te firmowe są też na siutach.
    Dobry jest firmy Staub, kupię jako następny. Te lidlowe też nie są najgorsze, ale czasami coś tam się przyjara.
  • gahana powiedział(a):

Tak, w prawdzie nie dysponuję ciężkim grubym garem - ale ustawiam rosoły na noc na niską moc na indukcji i sobie pyrka. Nie mam tylko pojęcia i porównania ile idzie prądu. Gazu na noc już bym tak nie zostawiła.

Ale chyba w wolnowarze nie pyrka? To jest niskotemperaturowe gotowanie (60-70 stopni i pare godzin)..?

• Raczej nie pyrka tylko utrzymuje temperaturę. To pyrkanie - to taki synonim b.wolnego gotowania - nie wrzenia.
  • Duduś powiedział(a):

Kiedyś pytałam ale nie uzyskałam odpowiedzi: czy w efekcie końcowym jest różnica między wolnowarem a żeliwnym garnkiem ustawionym na niską temperaturę na indukcji?

Używam wolnowaru do mydła i nie ma żadnej różnicy w procesach zachodzących w mydle :D mam nadzieje ze byłam pomocna :D a tak serio to właściwie tylko wygoda (choć ja mam porównanie nie z indukcja a z gazem)
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Zamówiłam okap bo mi padł, szukałam z boscha i szok bo jakieś mało wydajne, wiec zdecydowałam się na samsung, ponoć bardzo głośne ale wydajne, ma ktoś? No i cały czas dumam jak filtr aluminiowy może być przystosowany do zmywarki? Przecież aluminium się nie lubi że zmywarka..
  • Bralabym pierwszą, klasa A++. Mamy właśnie taką.
  • Ale nie wiem czy zwracać uwagę na te funkcje
  • 9 kg załadunku to jeszcze lepsza. Jest w klasie A++ - niskie zużycie prądu. Szczerze - ja wszystko duszę na jednym programie: bawełna do szafy i czasami dosuszam na "program czasowy, ciepły"- to takie 20 minutowe suszenie.
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • *suszę nie duszę...
  • Tak to 9 kg może być dobre...
  • A nie ma nie kondensacyjnych?
    W nich z tego co słyszałem są bardzo duże koszty napraw

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik