@Rusałka trzeba patrzeć na to czy suszarka ma pompę ciepła( technologia, wydajność - mniejsze zużycie prądu o 40-50%niz zwykła, bez pompy ciepła). Jak już kupicie to pamiętajcie aby raz na 2-3 tygodnie czyścić dolny filtr.
Tak na to patrzę mąż mi mówił o pompie ciepła i zużyciu prądu.
@Skatarzyna czemu ściema? Ja nie mam możliwości inaczej albo na pralce albo wcale bo nie ma po prostu gdzie. Gość nam mówił, że te bosch dobrze się trzymają bo mają ich mocowania. Myślisz, nie sprawdzi się?
@pawelk sprawdziłam wszystkie teraz są konsedacyjne. Jedna taka jest tylko inna
Nie chciałabym wtopić a to duża cena i tak. Z drugiej strony pralko suszarka sprawdza się na mały wklad bielizny tylko a ja mam dość 2 suszarek w domu stojących od 20 lat...
Zwyczajnie stoją lata całe bez łączników. Elektrolux na Boschu. Indesit na Elektrolux. W dowolnej konfiguracji. Jedno na drugim. Bez łączników. Byle suszarka na pralce.
Jak jest możliwość postawienia wywiewnej, to zawsze polecam. Kondensacyjna mam od dwóch zim Elektrolux z OLX. I szczerze bardziej mi od Boscha się sprawdza. Ale i tak ten wywiewny Indesit ma najlepszą relacje cena funkcjonalność.
Tylko wywiewny Indesit jest już niedostępna a poza tym musi mieć wyprowadzenie rury na zewnątrz o co w bloku zwykle trudno. Ale za info o niej będę Cię @Skatarzyna wychwalać na wieki. No chyba że Indesit wcześniej padnie. Ale to jest tak banalnie prosty wynalazek, że jakby co to mi syn suszarkę do włosów do niego podłączy i dalej będzie działał
Ja bym aż tak się nie przywiązywała do zyzycia prądu jeśli różnica w cenie jest spora. Kiedyś oglądaliśmy pralki klasa A coś tam lepsza była droższa o 200-300 zł. Maz szybko obliczył, że różnica na 1 praniu wtedy była 6 groszy czyli że zwróciłoby się to po 30 latach czy jakoś tak, kiedy ta pralka będzie na złomie. My kupujemy o takich parametrach jak chcemy w miare najtańsza i dokupujemy 5 letnią gwarancję, na kalasy specjanie nie patrzymy . Gośc wtedy nam powiedzial, że mało kto o tym wie i zwykle ludzie na te klasy się łapią i płaca więcej a bez sensu. Oczywiscie trzeba zobaczyć przy konktretnym produkcie jak to wygląda.
POlecam też outlet oleole można czesto kupić z dużą obniżką w pełni sprawny towar z jakąś ryską (wtedy chyba gwarancji na 5 lat nie można). My tak suszarkę o 700 zł tańszą kupiliśmy
Najlepiej wybrany model wrzucić na ceneo, ten pierwszy bosch WTH85V0SPL w maxelektro z bezpłatną dostawą jest za 2049, a płacić mozna przy odbiorze czyli nic nie ryzykujesz. Zawsze tak kupuję
Czy te suszarki z pompą nie kurczą ubrań? Bo ta zwykła kondensacyjna trochę kurczy.. nie daje koszulek no. Dziewczyn wogole nic nie daj epoza bielizna..
Wiem że już pytałam , ale to jest dość istotne kończy mi się czas na wybór sprzętów i już nie będę pytać . Koleżanka bardzo namawia na podwójny piekarnik.. sama ma Elektrolux ale ceny poszły w górę więc mnie namawia na Zanussi.. nie wiem nie ma tam żadnych teleskopów a cena ok 1400 za goły piekarnik trochę boli.. fakt że u nas się pieką rzeczy naraz..co w obecnym piekarniku amoki kończy się frustracja i czekaniem niekończącym się.. i rozważam ten podwójny( jest jeszcze najatnszy model cook and Levis) ale też whirpoola z cook 3..funkcja.. tylko nie wiem czy ona faktycznie pomaga w pieczeniu naraz potraw czy to ściema.. ta koleżanką dużo gotuje i piecze i ten podwójny bardzo chwali.. ja nie wiem na co uwagę zwracać . Pyrolize, podwójność, teleskopy, markę..
@MAFJa Ja mam tę i suszę w zasadzie wszystko. Nawet to,co na metce ma zakaz suszenia w suszarce. Chciałam sobie "skurczyć" sweter i dżinsy i guzik,nie udało się.
Zależy jakiej marki ciuchy, dla dorosłych przeważnie się nie kurczą, dla dzieci różnie, te marki które wiem że się kurczą to po prostu kupuje im rozm większe. Suszę 80% prania w suszarce, jak mąż się "dorwie" do prania suszy wszystko - niestety wtedy straty sa
Kto od dawna używa keksówki nierdzewne do pieczenia chleba na zakwasie? @Skatarzyna, chyba Ty kiedyś pisałaś? Jak one się mają po dłuższym czasie intensywnego użytkowania (min raz czy dwa w tygodniu)? Kupuję z tańszych (nie najtańszych) w miarę porządne polskie formy, ale jednak po ok. roku/dwóch zdecydowanie nadają się do wymiany. Może warto na lepsze?
Komentarz
Ale jak kto chce.
@Skatarzyna czemu ściema? Ja nie mam możliwości inaczej albo na pralce albo wcale bo nie ma po prostu gdzie. Gość nam mówił, że te bosch dobrze się trzymają bo mają ich mocowania. Myślisz, nie sprawdzi się?
@pawelk sprawdziłam wszystkie teraz są konsedacyjne.
Jedna taka jest tylko inna
Z drugiej strony pralko suszarka sprawdza się na mały wklad bielizny tylko a ja mam dość 2 suszarek w domu stojących od 20 lat...
Jedno na drugim. Bez łączników. Byle suszarka na pralce.
Kondensacyjna mam od dwóch zim Elektrolux z OLX. I szczerze bardziej mi od Boscha się sprawdza.
Ale i tak ten wywiewny Indesit ma najlepszą relacje cena funkcjonalność.
POlecam też outlet oleole można czesto kupić z dużą obniżką w pełni sprawny towar z jakąś ryską (wtedy chyba gwarancji na 5 lat nie można). My tak suszarkę o 700 zł tańszą kupiliśmy
Zawsze tak kupuję
A ta funkcja bez zagnieceń to coś daje?
W przypadku awarii tych pomp są podobno wysokie koszta naprawy.
Wiem że już pytałam , ale to jest dość istotne kończy mi się czas na wybór sprzętów i już nie będę pytać . Koleżanka bardzo namawia na podwójny piekarnik.. sama ma Elektrolux ale ceny poszły w górę więc mnie namawia na Zanussi.. nie wiem nie ma tam żadnych teleskopów a cena ok 1400 za goły piekarnik trochę boli.. fakt że u nas się pieką rzeczy naraz..co w obecnym piekarniku amoki kończy się frustracja i czekaniem niekończącym się.. i rozważam ten podwójny( jest jeszcze najatnszy model cook and Levis) ale też whirpoola z cook 3..funkcja.. tylko nie wiem czy ona faktycznie pomaga w pieczeniu naraz potraw czy to ściema.. ta koleżanką dużo gotuje i piecze i ten podwójny bardzo chwali.. ja nie wiem na co uwagę zwracać . Pyrolize, podwójność, teleskopy, markę..
Ja mam tę i suszę w zasadzie wszystko.
Nawet to,co na metce ma zakaz suszenia w suszarce.
Chciałam sobie "skurczyć" sweter i dżinsy i guzik,nie udało się.
My mamy taką, ma różne tryby, suszę wszystko: ładne bluzki, spódnice, na razie nic się nie skurczyło
my mamy taką tylko w wesji slim czyli płytszą bo tak tylko by weszła ale z taką samą pojemnością
Sama używam szklanych więc doświadczenia z nimi nie mam.