Sprzęt AGD - polecamy i odradzamy

1171820222335

Komentarz

  • edytowano lutego 2023
    EluniaSylwia powiedział(a):

    Taki gar polecam, super do duszenia mięsa, warzyw, bigosu.
    Można na kuchence(na indukcji to nie wiem) można w piekarniku.
    Obok szybkowara :) najczęściej używany gar w mojej kuchni.


    W żeliwie może być ołów :warning: zwł. niemarkowym
    Ale na indukcję się nadaje.
    Stal nierdzewna z grubą wkładką aluminiową lub żeliwną byłaby bezpieczniejsza, są jeszcze bardzo grube gary aluminiowe z IKEI, nie na indukcję.
  • edytowano lutego 2023
    @Bambidu ja mam blaszki od 11 lat te same, 2 razy Tchibo specjalne do chleba, kwasoodporne i ceramiczną berghoff, TA ceramiczna w idealnym stanie, nietknięta, te drugie zaczynają sie psuć, mają kilka plamek, ale jeszcze ujdą, nie jest źle. Niestety nie ma od dawna tych blaszek w Tchibo nie wiem czy znowu się pojawią. Pieczemy 2, 3 razy w tygodniu.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Pokaż, proszę, jaką ceramiczną masz @Zuzapola.
  • Skatarzyna powiedział(a):

    Nie pamiętam, jak już długo je mam, nie zużywaja się mimo mycia w zmywarce.

    Pokażesz jak wyglądają Skasiu? I czy pamietasz jak sie nazywały? Wiem, ze kiedyś pisałaś na orgu.
  • edytowano lutego 2023
    @Duduś , szklaną mam jedną na próbę, ale nie sprawdza mi się z dwóch względów. Raz, że jest grubsza i wtedy mi się 4 szt. na jednym poziomie piekarnika nie mieszczą. Dwa, że czasem chleb do niej przywiera i nie chce wyleźć. Bo ja zasadniczo rzadko natłuszczam foremki, papieru nie używam, a ona się za długo nagrzewa i chleb zdąży się przykleić zanim jest gorąca.
    Korzeniowskich sprawdzę.
  • edytowano lutego 2023
    @Bambidu , mam taką, ale widzę, że niedostępna:
    https://www.ceneo.pl/28627845
    Z tej blaszki sam chleb wychodzi, nigdy jeszcze nie przywarł.
  • Bambidu powiedział(a):

    Skatarzyna powiedział(a):

    Nie pamiętam, jak już długo je mam, nie zużywaja się mimo mycia w zmywarce.

    Pokażesz jak wyglądają Skasiu? I czy pamietasz jak sie nazywały? Wiem, ze kiedyś pisałaś na orgu.
    Jasne. Jutro. Teraz smażę pączki.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • @Bambidu Mnie właśnie idealnie 4 foremki wchodzą na jeden poziom. Może mniejsze keksówki albo większy piekarnik..?

    Ja smaruje oliwą i sypię mąką graham i wychodzi. Ale wyciągam dopiero jak ostygnie , obracam spodem do góry, wilgoć ulatuje i jest chrupiący.
  • @Duduś, wchodzą Ci 4 szklane na szerokość? Jakie masz wymiary tych foremek?
  • Może mniejsze niż Twoje są? U mnie do samej góry wchodzi 1,75l. Max wymiary jednej to 31,5x 12, ale układam je tak:

    Podziękował(a) 1Bambidu
  • edytowano lutego 2023
    Ktoś pytał o termos



    Podziękował(a) 1NC500
  • Byłam zobaczyć te płyty gazowe na żywo.. bryndza straszna i faktycznie nawet jak na szerokość ok to płytkie strasznie . Nie wiem czy szukając w necie znajdę dobrze..

    Ale za to chyba zdecyduje się na piekarnik
    https://www.neonet.pl/piekarniki/samsung-agd-piekarnik-nv70-m3541-rb.html
    Taki.. co prawda bardziej by pasował ze srebrem ale ta funkcja dual cook wydaje się sensowna, bardzo i uczciwie zrobiona, podczas gdy w whirpoolu cook 3 to raczej ściema przy tym ten drugi chodzi przy tym jak rzęch a ten to już fajny sprzęt.. a najlepsze jest to że 30% obniżki bo po ekspozycji.. mam rezerwacje na 3 dni ale chyba z niej skorzystam..1260 .. nic porównywalnego się nie znajdzie..
  • Mam taki piekarnik. Spoko jest, choć z funkcji dual raczej nie korzystam
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Bedziesz zadowolona z tego samsunga dual
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • To nie pieczesz naraz nigdy Nigella? Ja to nieraz piekę i się wkurzam bo się nie dopieka.. koleżanka bardzo namawiała na podwójny ale ceny odjechane i wybór mały a marka Zanussi we względnej ale i tak niemałej cenie kojarzy m osie z kołem fortuny sprzed 20 lat ;
  • Ja mam węża w kieszeni. Wolę drugi tani piekarnik z OLX. Nie często się zdarza obu na raz używać. Ostatnio przed świętami, ale to było dla kilku rodzin na raz. ;)
    Podziękował(a) 2Aneczka08 MAFJa
  • @MAFJa a nie lepiej największą na rynku mikrofalówkę z funkcją piec + wiatrak (convection oven)?

    Jak zwykły piec jest stosunkowo duży i raczej dość kiepsko zaizolowany to przy dzisiejszych cenach prądu wyjdzie drogo.

    Byle tylko w mikrofalówce nie padł zasilacz.

    Taka mikrofalówka kiedyś miała funkcję zwykłego pieczenia z wiatrakiem + mikrofale, ale mikrofale ustawiałem na minimum, właściwie nie trzeba w ogóle ich włączać. Do środka spore naczynie szklane typu Pyreks z pokrywą, stalowego nie radzę bo ktoś odpali :# mikrofale :s i klops.
  • Piekę wiele rzeczy na raz. Reguluję sobie czasem pieczenia i temperaturą- najpierw wkóładam to, co wymaga dłuźszego pieczenia, potem dorzucam coś na krócej.
    Ta półka dzieląca piekarnik na dwie strefy zabiera mi miejsce. Ale ogólnie zasada ok.
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • My często korzystamy w ten sposób, ze włączamy tylko pół piekarnika, np na grzanki, pizzę, coś podgrzać, itp wtedy pobiera mniej energii. Ale zdarza się, ze korzystamy z podzielonej części i pieką się dwie różne potrawy jednocześnie. Poza tym jest bardzo intuicyjny, łatwy w czyszczeniu, ja go lubię :)
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Duduś powiedział(a):

    Może mniejsze niż Twoje są? U mnie do samej góry wchodzi 1,75l. Max wymiary jednej to 31,5x 12, ale układam je tak:

    A to mój błąd, mam taką samą tylko troszkę krótszą. Chyba rzeczywiście zapomniałam, że tu z szerokością nie było problemu. Pomieszałam z metalowymi z wypustkami, które ograniczały wykorzystanie pojemnosci piekarnika. Z tą jakoś się nie polubiłyśmy i leży bezczynnie po jednej czy dwoch próbach. Muszę dać jej jeszcze jedną szansę, skoro Tobie się sprawdza. Żeby sobie ewentualnie przypomnieć dlaczego jednak nie. ;)
  • @Bambidu ja pamiętam, tylko trochę nam się porobiło. Może jutro.
  • O świetnie, no głupio mi Cię nękać @Skatarzyna a bardzo mnie Twoje blaszki interesują. :)
    Ci Korzeniewscy to chyba tylko na FB, a to dla mnie niebyt. ;)
  • Bambidu powiedział(a):

    Kto od dawna używa keksówki nierdzewne do pieczenia chleba na zakwasie? @Skatarzyna, chyba Ty kiedyś pisałaś? Jak one się mają po dłuższym czasie intensywnego użytkowania (min raz czy dwa w tygodniu)? Kupuję z tańszych (nie najtańszych) w miarę porządne polskie formy, ale jednak po ok. roku/dwóch zdecydowanie nadają się do wymiany. Może warto na lepsze?

    Ja używam takich blaszek chyba od 10 lat i jeszcze moje dzieci odziedziczą. Są z grubej i ciężkiej blachy kwasoodpornej spawane po bokach. Nie są piękne ale bardzo praktyczne i trwałe.
  • @AleksandraB , pokaż proszę jakie i napisz skąd.
  • Nie, mam skłonność do przesady może nie 20 lat a ok 7-8
  • edytowano lutego 2023
    AleksandraB powiedział(a):

    Nie, mam skłonność do przesady może nie 20 lat a ok 7-8

    Niech i tak będzie. ;) Pokaż jakie.
  • edytowano lutego 2023
    @Bambidu
    https://pomocnicykuchenni.pl/prostokatne/4208-blacha-do-chleba-na-zakwasie-forma-do-pieczenia-1kg-dl-314-cm.html

    Te najstarsze miałam z tego sklepu ale już od dawna niedostępne.
    Potem znalazłam gdzie indziej większe też spawane, i też są świetne, musiałabym poszukać w historii zakupów.
    W międzyczasie trafiłam na allegro u użytkownika "Adam piekarz" tych nie kupuj, są z cienkiej blachy, zaginanie a nie spawane. Nie są szczelne i przy smarowaniu blachy wycieka olej
    Podziękował(a) 1blaekie
  • Ja mam wszystkie od pomocników. Kiedy kupowałam na pewno kosztowały dużo mniej.
  • edytowano lutego 2023
  • edytowano lutego 2023
    O, dobrze, że piszesz @AleksandraB. Adama piekarza też znalazłam, ale sam pisze (uczciwie), że nie są szczelne i ostre krawędzie, więc mnie nie zachęcił. Zastanawialam sie natomiast, czy moze wszystkie tak mają tylko sprzedawcy nie piszą.
    Gdybyś znalazła Twoje późniejsze to sie podziel linkiem, proszę.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik