Taki gar polecam, super do duszenia mięsa, warzyw, bigosu. Można na kuchence(na indukcji to nie wiem) można w piekarniku. Obok szybkowara najczęściej używany gar w mojej kuchni.
W żeliwie może być ołów zwł. niemarkowym Ale na indukcję się nadaje. Stal nierdzewna z grubą wkładką aluminiową lub żeliwną byłaby bezpieczniejsza, są jeszcze bardzo grube gary aluminiowe z IKEI, nie na indukcję.
@Bambidu ja mam blaszki od 11 lat te same, 2 razy Tchibo specjalne do chleba, kwasoodporne i ceramiczną berghoff, TA ceramiczna w idealnym stanie, nietknięta, te drugie zaczynają sie psuć, mają kilka plamek, ale jeszcze ujdą, nie jest źle. Niestety nie ma od dawna tych blaszek w Tchibo nie wiem czy znowu się pojawią. Pieczemy 2, 3 razy w tygodniu.
@Duduś , szklaną mam jedną na próbę, ale nie sprawdza mi się z dwóch względów. Raz, że jest grubsza i wtedy mi się 4 szt. na jednym poziomie piekarnika nie mieszczą. Dwa, że czasem chleb do niej przywiera i nie chce wyleźć. Bo ja zasadniczo rzadko natłuszczam foremki, papieru nie używam, a ona się za długo nagrzewa i chleb zdąży się przykleić zanim jest gorąca. Korzeniowskich sprawdzę.
Byłam zobaczyć te płyty gazowe na żywo.. bryndza straszna i faktycznie nawet jak na szerokość ok to płytkie strasznie . Nie wiem czy szukając w necie znajdę dobrze..
Ale za to chyba zdecyduje się na piekarnik https://www.neonet.pl/piekarniki/samsung-agd-piekarnik-nv70-m3541-rb.html Taki.. co prawda bardziej by pasował ze srebrem ale ta funkcja dual cook wydaje się sensowna, bardzo i uczciwie zrobiona, podczas gdy w whirpoolu cook 3 to raczej ściema przy tym ten drugi chodzi przy tym jak rzęch a ten to już fajny sprzęt.. a najlepsze jest to że 30% obniżki bo po ekspozycji.. mam rezerwacje na 3 dni ale chyba z niej skorzystam..1260 .. nic porównywalnego się nie znajdzie..
To nie pieczesz naraz nigdy Nigella? Ja to nieraz piekę i się wkurzam bo się nie dopieka.. koleżanka bardzo namawiała na podwójny ale ceny odjechane i wybór mały a marka Zanussi we względnej ale i tak niemałej cenie kojarzy m osie z kołem fortuny sprzed 20 lat ;
Ja mam węża w kieszeni. Wolę drugi tani piekarnik z OLX. Nie często się zdarza obu na raz używać. Ostatnio przed świętami, ale to było dla kilku rodzin na raz.
@MAFJa a nie lepiej największą na rynku mikrofalówkę z funkcją piec + wiatrak (convection oven)?
Jak zwykły piec jest stosunkowo duży i raczej dość kiepsko zaizolowany to przy dzisiejszych cenach prądu wyjdzie drogo.
Byle tylko w mikrofalówce nie padł zasilacz.
Taka mikrofalówka kiedyś miała funkcję zwykłego pieczenia z wiatrakiem + mikrofale, ale mikrofale ustawiałem na minimum, właściwie nie trzeba w ogóle ich włączać. Do środka spore naczynie szklane typu Pyreks z pokrywą, stalowego nie radzę bo ktoś odpali mikrofale i klops.
Piekę wiele rzeczy na raz. Reguluję sobie czasem pieczenia i temperaturą- najpierw wkóładam to, co wymaga dłuźszego pieczenia, potem dorzucam coś na krócej. Ta półka dzieląca piekarnik na dwie strefy zabiera mi miejsce. Ale ogólnie zasada ok.
My często korzystamy w ten sposób, ze włączamy tylko pół piekarnika, np na grzanki, pizzę, coś podgrzać, itp wtedy pobiera mniej energii. Ale zdarza się, ze korzystamy z podzielonej części i pieką się dwie różne potrawy jednocześnie. Poza tym jest bardzo intuicyjny, łatwy w czyszczeniu, ja go lubię
Może mniejsze niż Twoje są? U mnie do samej góry wchodzi 1,75l. Max wymiary jednej to 31,5x 12, ale układam je tak:
A to mój błąd, mam taką samą tylko troszkę krótszą. Chyba rzeczywiście zapomniałam, że tu z szerokością nie było problemu. Pomieszałam z metalowymi z wypustkami, które ograniczały wykorzystanie pojemnosci piekarnika. Z tą jakoś się nie polubiłyśmy i leży bezczynnie po jednej czy dwoch próbach. Muszę dać jej jeszcze jedną szansę, skoro Tobie się sprawdza. Żeby sobie ewentualnie przypomnieć dlaczego jednak nie.
Kto od dawna używa keksówki nierdzewne do pieczenia chleba na zakwasie? @Skatarzyna, chyba Ty kiedyś pisałaś? Jak one się mają po dłuższym czasie intensywnego użytkowania (min raz czy dwa w tygodniu)? Kupuję z tańszych (nie najtańszych) w miarę porządne polskie formy, ale jednak po ok. roku/dwóch zdecydowanie nadają się do wymiany. Może warto na lepsze?
Ja używam takich blaszek chyba od 10 lat i jeszcze moje dzieci odziedziczą. Są z grubej i ciężkiej blachy kwasoodpornej spawane po bokach. Nie są piękne ale bardzo praktyczne i trwałe.
Te najstarsze miałam z tego sklepu ale już od dawna niedostępne. Potem znalazłam gdzie indziej większe też spawane, i też są świetne, musiałabym poszukać w historii zakupów. W międzyczasie trafiłam na allegro u użytkownika "Adam piekarz" tych nie kupuj, są z cienkiej blachy, zaginanie a nie spawane. Nie są szczelne i przy smarowaniu blachy wycieka olej
O, dobrze, że piszesz @AleksandraB. Adama piekarza też znalazłam, ale sam pisze (uczciwie), że nie są szczelne i ostre krawędzie, więc mnie nie zachęcił. Zastanawialam sie natomiast, czy moze wszystkie tak mają tylko sprzedawcy nie piszą. Gdybyś znalazła Twoje późniejsze to sie podziel linkiem, proszę.
Komentarz
Ale na indukcję się nadaje.
Stal nierdzewna z grubą wkładką aluminiową lub żeliwną byłaby bezpieczniejsza, są jeszcze bardzo grube gary aluminiowe z IKEI, nie na indukcję.
Korzeniowskich sprawdzę.
https://www.ceneo.pl/28627845
Z tej blaszki sam chleb wychodzi, nigdy jeszcze nie przywarł.
Ja smaruje oliwą i sypię mąką graham i wychodzi. Ale wyciągam dopiero jak ostygnie , obracam spodem do góry, wilgoć ulatuje i jest chrupiący.
Ale za to chyba zdecyduje się na piekarnik
https://www.neonet.pl/piekarniki/samsung-agd-piekarnik-nv70-m3541-rb.html
Taki.. co prawda bardziej by pasował ze srebrem ale ta funkcja dual cook wydaje się sensowna, bardzo i uczciwie zrobiona, podczas gdy w whirpoolu cook 3 to raczej ściema przy tym ten drugi chodzi przy tym jak rzęch a ten to już fajny sprzęt.. a najlepsze jest to że 30% obniżki bo po ekspozycji.. mam rezerwacje na 3 dni ale chyba z niej skorzystam..1260 .. nic porównywalnego się nie znajdzie..
Jak zwykły piec jest stosunkowo duży i raczej dość kiepsko zaizolowany to przy dzisiejszych cenach prądu wyjdzie drogo.
Byle tylko w mikrofalówce nie padł zasilacz.
Taka mikrofalówka kiedyś miała funkcję zwykłego pieczenia z wiatrakiem + mikrofale, ale mikrofale ustawiałem na minimum, właściwie nie trzeba w ogóle ich włączać. Do środka spore naczynie szklane typu Pyreks z pokrywą, stalowego nie radzę bo ktoś odpali mikrofale i klops.
Ta półka dzieląca piekarnik na dwie strefy zabiera mi miejsce. Ale ogólnie zasada ok.
Ci Korzeniewscy to chyba tylko na FB, a to dla mnie niebyt.
https://pomocnicykuchenni.pl/prostokatne/4208-blacha-do-chleba-na-zakwasie-forma-do-pieczenia-1kg-dl-314-cm.html
Te najstarsze miałam z tego sklepu ale już od dawna niedostępne.
Potem znalazłam gdzie indziej większe też spawane, i też są świetne, musiałabym poszukać w historii zakupów.
W międzyczasie trafiłam na allegro u użytkownika "Adam piekarz" tych nie kupuj, są z cienkiej blachy, zaginanie a nie spawane. Nie są szczelne i przy smarowaniu blachy wycieka olej
https://epiekarnia.com/pl/p/Forma-do-wypieku-chleba-stal-nierdzewna-1kg-31-x-10-x-7-cm-zestawy/1101
Znalazłam! Tu kupowałam i są tak samo dobre jak te od pomocnikow
Gdybyś znalazła Twoje późniejsze to sie podziel linkiem, proszę.