Ooo to podaj jaka firma @Rusałka! Od miesięcy szukam dla kogoś ładnego czajnika polskiego i ani rusz nie mogę znaleźć. Bo wlaśnie był kupiony jakiś, chyba Olkusz, niby polski, ale okazało się że produkcja w Chinach i bardzo szybko zaczął sie rozpadać. Twój ma napisane, że wyprodukowane w Polsce, czy tylko, że producent polski?
Ja nie wiem czy w Europie produkuje się emalię, to jest szkodliwe dla pracowników, zatruwa środowisko i takie tam. Wydaje mi się, że raczej nie ma emalii z PL.
Ja już kiedyś pisałam - kiedyś robiłam rekonesans i nie ma polskiej firmy emaliującej duże garnki czy czajniki, jakieś garnuszki jedynie.
Ostatnie produkujące w Europie to austriacki Riess i rumuńskie jakieś, słyszałam jeszcze o czeskim Belis. Z tym, że badałam to parę lat temu i dziś już każda z nich w Europie może tylko pieczątki wbija.
Garnek Belis mam ale od niedawna, jedyne co pomogę o nim powiedzieć, że waży tyle samo co odchodzący na emeryturę mój przedostatni, 10-letni Olkusz.
U mnie każdy czajnik kończył nie z powodu odprysków emalii od stuknięć. Niestety od wewnątrz ta emalia jakby się ścierała. Wcale nie myłam go nagminnie od środka, raczej sporadycznie bo mamy miękką wodę. Od zewnątrz był jak nowy.
Edit: u mnie czajnik jest bardzo mocno eksploatowany.
I jeszcze w temacie AGD Byłam widziałam te suszarki żeby zrobić rekonesans. Interesują mnie tylko Bosh. Cały sprzęt tej firmy mamy wdomu i się sprawdza. Dodatkowo do tej pralki jest ten łącznik komplementarny no i usługą montażu w cenie.
Ale jeśli chodzi o model na co zwracać uwagę? Chcemy opcję z tańszych. One np niektóre mają wkładkę do środka albo jakieś parametry. Czym się kierować?
@Rusałka przy boschu to chyba można każdy model brać w ciemno. Patrzyłabym tylko na klasę energetyczną,i pojemność bębna. Suszarka powinna mieć większą pojemność w stosunku do pralki. Programy to i tak jest kwestia potem przetestowania w praktyce. Przez wiele lat mieliśmy taki kombajn boscha pralka + suszarka na niej. Przy wymianie niestety nie kupiliśmy boscha tylko ze względu na gabaryty, bo te nowe serie są po prostu większe. A te wkładki do środka to chyba do suszenia butów? Coby nie latały po bębnie hucząc. A i jeszcze lidlomix. Używam ponad 3 lata. Też myślałam o thermomixie ale cena mnie odstraszyła. Ciasta, bułki, chleby - no to wiadomo. Zupy kremy i nie tylko kremy - jest super bo nie muszę pilnować, coby nie wykipiało. Sosy - wychodzą aksamitne, wszelkie owsianki z dodatkami- nie muszę pilnować i też się nie przypalą. Warzywa i mięsa na parze - też, jednogarnkowe z makaronem, pasztety - no lubię tego MCC. Co jeszcze jest fajne - przepisy, które ma wgrane są skalibrowane w punkt. No i łatwo się myje, można w zmywarce. Nie mam porównania z thermomixem, ale lidlomix na moje potrzeby jest wystarczający.
Kierowałem się kompromisem ceny i wielkości. Kupiliśmy tą poniżej za ok 1600 i jestem naprawdę pod wrażeniem, że tak fajnie działa. Byłem sceptyczny do pralko suszarek, bo lata temu miałem i było tak sobie i sam mam osobno. Natomiast widzę, że jednak postęp poszedł do przodu i fajnie działa. Ze śmiesznych rzeczy można nią sterować przez wifi, na początku zainstalowałem aplikacje na swoim telefonie i teraz dostaje info , kiedy skończyła pralka im prać Przez wifi jest też więcej ustawień, ale w zupełności wystarcza to co na pralce.
Aplikacją pralki nie zapełnisz Ma więcej zakresów temperatur na przykład, możliwość układania swoich programów itp ale i tak zwykle używa się 1-2 programów więc tak średnio. Chyba najbardziej użyteczna, jeżeli pralki nie słyszysz, jest ta funkcja informująca o końcu prania.
co sądzicie? Ktoś ma lub miał, albo zna takiego kogoś? Mojej candy w tej sytuacji nie byłoby warto naprawiać
@Bea ja mam suszarkę wywiewową i bardzo sobie chwalę. Ale taką z układem bębna typowo pralkowym. W tej Twojej nie bardzo wierzę, że ciężkie mokre pranie bedzie latać i schnąć zamiast gnieść się i kisić na dnie bębna. Jakiś taki ten patent wbrew prawom fizyki mi się wydaje.
Nie na tyle duże żeby nie parzyć sobie rączek A my mamy ograniczoną małą przestrzeń. Ten tefal duży jest. A toster nie nagrzewa się cały i jest dość mały
Komentarz
Współpracujemy z europejskimi firmami: Cerve, Pasabahce, Cristar. Importujemy produkty z Chin, Rosji, Kolumbii, Turcji, Indii, Indonezji, Tajlandii.
No ale polecam bo jakość dla nas ok. Gruba emalia I ciężka.
Wydaje mi się, że raczej nie ma emalii z PL.
Ostatnie produkujące w Europie to austriacki Riess i rumuńskie jakieś, słyszałam jeszcze o czeskim Belis. Z tym, że badałam to parę lat temu i dziś już każda z nich w Europie może tylko pieczątki wbija.
Garnek Belis mam ale od niedawna, jedyne co pomogę o nim powiedzieć, że waży tyle samo co odchodzący na emeryturę mój przedostatni, 10-letni Olkusz.
Edit: u mnie czajnik jest bardzo mocno eksploatowany.
Byłam widziałam te suszarki żeby zrobić rekonesans.
Interesują mnie tylko Bosh. Cały sprzęt tej firmy mamy wdomu i się sprawdza. Dodatkowo do tej pralki jest ten łącznik komplementarny no i usługą montażu w cenie.
Ale jeśli chodzi o model na co zwracać uwagę? Chcemy opcję z tańszych.
One np niektóre mają wkładkę do środka albo jakieś parametry. Czym się kierować?
A i jeszcze lidlomix. Używam ponad 3 lata. Też myślałam o thermomixie ale cena mnie odstraszyła. Ciasta, bułki, chleby - no to wiadomo. Zupy kremy i nie tylko kremy - jest super bo nie muszę pilnować, coby nie wykipiało. Sosy - wychodzą aksamitne, wszelkie owsianki z dodatkami- nie muszę pilnować i też się nie przypalą. Warzywa i mięsa na parze - też, jednogarnkowe z makaronem, pasztety - no lubię tego MCC. Co jeszcze jest fajne - przepisy, które ma wgrane są skalibrowane w punkt. No i łatwo się myje, można w zmywarce. Nie mam porównania z thermomixem, ale lidlomix na moje potrzeby jest wystarczający.
co sądzicie? Ktoś ma lub miał, albo zna takiego kogoś?
Mojej candy w tej sytuacji nie byłoby warto naprawiać
Ja ostatnio kupowałem komuś pralko suszarkę więc tylko w tym temacie mogę się wypowiedzieć
Ze śmiesznych rzeczy można nią sterować przez wifi, na początku zainstalowałem aplikacje na swoim telefonie i teraz dostaje info , kiedy skończyła pralka im prać
Przez wifi jest też więcej ustawień, ale w zupełności wystarcza to co na pralce.
https://www.euro.com.pl/pralko-suszarki/candy-csow-4855te-1-s.bhtml
Aplikacji nie mam bo gadżet mi się to wydawał, mówisz że jest sens instalować?
Ma więcej zakresów temperatur na przykład, możliwość układania swoich programów itp ale i tak zwykle używa się 1-2 programów więc tak średnio.
Chyba najbardziej użyteczna, jeżeli pralki nie słyszysz, jest ta funkcja informująca o końcu prania.
Mozesz i tosta zrobić i.tortille zawinąć.
Ja nie chciałam, kupili mi 3 lata temu na urodziny, a dopiero rok temu zaczęłam używać często, nie wiem jak.moglam.bez niego zyc.
I rybę możesz zrobić i mięsa kawałek.
Toster bezpieczny i się sprawdził.
Ten tefal duży jest. A toster nie nagrzewa się cały i jest dość mały
Tylko firmy nie znam
U nas Tefal w częstym użyciu od zawsze, nikt raczek nie poparzył.