Sprzęt AGD - polecamy i odradzamy

1181921232435

Komentarz

• To są profesjonalne blachy używane w piekarniach.
    Podziękował(a) 1Bambidu
  • Zmywarkę muszę nabyć w trybie pilnym. Rozważam najtańszego Bosha. Chciałabym coś, co długo pociągnie. Dotychczasową z Ikei po 8 latach zaczyna się psuć i pan od AGD (sensowny się wydaje i doświadczony) odradza naprawę. Mam wrażenie, że teraz wszystko tak robią, żeby się nie opłacało naprawiać :/
  • nie liczyłabym że jakakolwiek pociągnie dłużej niż 8-10 lat. My kierujemy się ceną po prostu. Bosh jest zwykle o co najmniej 500-800 zł droższy
    Podziękował(a) 1Mle
  • Nie ma sensu przepłacać.
    Mam nawet wrażenie, że mniej wiodące marki mają mniej dopracowany zaprogramowany czas rozpadu.
    U mnie zmywarka, pralka i suszarką 10 lat i trwają.
    Zamiast przepłacać za sprzęt lepiej ubezpieczyć dom np w PKOBP i wtedy serwis do 5000 jest w cenie. Dzięki temu odpada myślenie, czy opłaca się naprawiać.

A Boscha nie kupuję nic w imię zasad.
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Mle Odrobinka
  • W tym samym czasie zmywarkę kupowałam ja i mama.
    Ja Whirlpool szósty zmysł, światełka na podłodze, pół załadunku itp.
    Już dwa razy pompę wymienialiśmy.
    A mama kupiła skromna, tanią i śmiga, nic się z nią nie dzieje.
    Mam wrażenie, że lepiej domywa.
    Dzisiaj kupiłabym tanią bez szmerów bajerów.
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Mle pawelk
  • Też od jakiegoś czasu kupuje tańszy i bez bajerów, za to z opcją ubezpieczenia - dłuższą gwarancją.
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Mle
  • No dobrze, kochani. Tylko teraz pytanie: tańszya, czyli jaka? Z jakich firm jesteście zadowoleni?

@pawelk w imię zasad? W sensie: Bosch zaangażował się w jakieś niemoralne akcje czy coś?
  • Od roku mamy Beko. Myje dobrze, szybko i cicho. Wada- brak szuflady na sztućce.
    Podziękował(a) 1Mle
  • https://www.euro.com.pl/zmywarki-do-zabudowy/bosch-smv24ax00e.bhtml

Myślę konkretnie o takiej i mam wrażenie, że nie ma wiele tańszych, a trochę się boję jakiegoś zupełnego no name'a.
  • Beko na wsi jest super.
    W domu mamymprawie wszystko candym
    Podziękował(a) 1Mle
  • edytowano lutego 2023
    Skatarzyna powiedział(a):

Też od jakiegoś czasu kupuje tańszy i bez bajerów, za to z opcją ubezpieczenia - dłuższą gwarancją.

Ubezpieczenia w sklepach AGD są bardzo przepłacone i w dodatku max 5 lat, kiedy zwykle nic się nie dzieje.
    Do ubezpieczenia domu dopłacasz 50-100 i masz wszystkie urządzenia. W zeszłym roku naprawiałem z tego piec co, mikrofale i suszarkę.
    Gdyby nie ubezpieczenie, pewnie zdecydowałbym się częściowo na nowe, bo się nie opłaca naprawiać.

@pawelk w imię zasad? W sensie: Bosch zaangażował się w jakieś niemoralne akcje czy coś?

Tylko patriotycznie.
    Za to co zrobili z zelmerem po wrogim przejęciu.
    Podziękował(a) 2Madzikg Mle
  • pawelk powiedział(a):

Skatarzyna powiedział(a):

Też od jakiegoś czasu kupuje tańszy i bez bajerów, za to z opcją ubezpieczenia - dłuższą gwarancją.

Ubezpieczenia w sklepach AGD są bardzo przepłacone i w dodatku max 5 lat, kiedy zwykle nic się nie dzieje.
    Do ubezpieczenia domu dopłacasz 50-100 i masz wszystkie urządzenia. W zeszłym roku naprawiałem z tego piec co, mikrofale i suszarkę.
    Gdyby nie ubezpieczenie, pewnie zdecydowałbym się częściowo na nowe, bo się nie opłaca naprawiać.

Tylko patriotycznie.
    Za to co zrobili z zelmerem po wrogim przejęciu.
    Hmm muszę się zainteresowac. A jaki to koszt ubezpieczenia domu? My coś w czynszu mamy jakieś ubezpieczenie
  • Ja z kolei mam tylko Bosze i Zimensy. Mają po 18 i 10 lat. Fakt, dwa sprzęty ostatnio naprawiałam, ale bezkosztowo z Tauronu.

Piekarnik z Ikea (Whirlpool? Electrolux?) padł po 8, pralka rodziców Whirlpool nigdy nie wypłukiwała proszku.
  • Place za cały dom plus naprawy z częściami plus prywatne oc koło 300-350 nie pamiętam dokładnie.
    Ja mam w PKOBP, nie trzeba mieć konta. Ale wiem, że chyba coraz więcej ubezpieczalni ma taką ofertę.
    Podziękował(a) 2Mle Wanda
  • Kurczę a mi w link4 podnieśli ubezpieczenie domu z 350-400 na ponad tysiąc. I to było w zeszłym roku, teraz pewnie jeszcze drożej. Fajna opcja w tym PKOBP.
  • @Mle co byś nie kupiła pamiętaj żeby nie używać tylko szybkiego programu o niskiej temperaturze. Co jakiś czas trzeba nastawić 70-90 stopni. I wycierać tłuszcz papierem.
  • Bym szukała zmywarki która ma krótki program z wysoką temp. Teraz mam eko sreko zmywarkę, która w mniej niż 1:44 nie umyje.
  • AleksandraB powiedział(a):

To są profesjonalne blachy używane w piekarniach.

@AleksandraB , mozesz mi napisać, te 10 cm szerokości to w najszerszym miejscu? Bo jakies wąskie mi się to wydaje. Moje stare mają ok. 12 cm, ale fakt, że do dołu wyraźnie sie zwężają. Moze w Twoich jest mniejsza różnica?
  • Mle powiedział(a):

Mam wrażenie, że teraz wszystko tak robią, żeby się nie opłacało naprawiać :/

Bo to przecież z ekologią nie ma nic wspólnego. Tylko gazy cieplarniane z Twoich czy krów wyziewów... mspanc.
    Podziękował(a) 1Mle
  • Moje nierdzewki mają ok. 10cm. szerokość.
    Na dole koło 8.

Podziękował(a) 1Bambidu
  • Są różnej długości, bo brałam jakie były, już wtedy było przetrzebione. Mam jeszcze cztery dłuższe, ale szerokość ta sama.
  • Wanda powiedział(a):

Kurczę a mi w link4 podnieśli ubezpieczenie domu z 350-400 na ponad tysiąc. I to było w zeszłym roku, teraz pewnie jeszcze drożej. Fajna opcja w tym PKOBP.

Wyszlo mi poniżej 5 stówek za dom i ubezpieczenie awarii w domu do 5 tys za rok. Fajna oferta, biorę! Dzięki @pawelk
    Podziękował(a) 1pawelk
  • Choć nie rozumiem jak im się to może opłacać. Przecież nie wiedzą ile ja mam tych sprzętów i w jakim stanie / wieku.
  • edytowano lutego 2023
    Wanda powiedział(a):

Choć nie rozumiem jak im się to może opłacać. Przecież nie wiedzą ile ja mam tych sprzętów i w jakim stanie / wieku.

Biorą pod uwagę statystyczny rozkład.
    Jedno ograniczenie to maksymalny wiek to 8 lat.
    Ale można to przeskoczyć.
  • Wanda powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

Kurczę a mi w link4 podnieśli ubezpieczenie domu z 350-400 na ponad tysiąc. I to było w zeszłym roku, teraz pewnie jeszcze drożej. Fajna opcja w tym PKOBP.

Wyszlo mi poniżej 5 stówek za dom i ubezpieczenie awarii w domu do 5 tys za rok. Fajna oferta, biorę! Dzięki @pawelk
    a mi za mieszkanie wychodzi prawie 500 :( może dlatego że wwa. w warcie i mbanku
  • Wanda powiedział(a):

@Mle co byś nie kupiła pamiętaj żeby nie używać tylko szybkiego programu o niskiej temperaturze. Co jakiś czas trzeba nastawić 70-90 stopni. I wycierać tłuszcz papierem.

Nowe zmywarki nie mają już takich temperatur, 60 w porywach....
  • edytowano lutego 2023
    Aneczka08 powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

a mi za mieszkanie wychodzi prawie 500 :( może dlatego że wwa. w warcie i mbanku
    Ja mam 500 zł i nic w tym nie mam ...a nie sorry ustawodawca ma rozdwojenie jaźni więc oc rolników muszę mieć to tez w tej kwocie wiec wasze oferty nie są źle
  • Agmar powiedział(a):

Aneczka08 powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

Ja mam 500 zł i nic w tym nie mam ...a nie sorry ustawodawca ma rozdwojenie jaźni więc oc rolników muszę mieć to tez w tej kwocie wiec wasze oferty nie są źle
    no masz ubezpieczenie, my też na wsi mamy ok 450 zł, i to nei tk, że tam nic nie ma.
  • Aneczka08 powiedział(a):

Agmar powiedział(a):

Aneczka08 powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

Wanda powiedział(a):

no masz ubezpieczenie, my też na wsi mamy ok 450 zł, i to nei tk, że tam nic nie ma.
    Wierz mi że tam nic nie ma, dom na 1/5 wartości (zalanie, powódź, akcja ratownicza, przepięcia i rabunek -przy czym już mieliśmy doświadczenia z przepięciami na S, bo u sąsiada w plot piorun walnął i poszło przepięcie i porozsadzalo normalnie Ledy w sufitach ale nie uznali bo to piorun z płotu sąsiada, sąsiadowi też nie uznali bo walnął w płot a nie w dom tak więc uważam że to i tak pic na wode)
  • To zmien ubezpieczyciela

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik