Czy używacie może kuchenki raavanson? Znalazłam na Allegro ale nic o niej nie wiem. Pasuje mi ze jest duża i ma 5 palników. A może polecacie jakieś inne 5 palnikowa z termoobiegiem?
szukam porządnego czajnika, takiego na tradycyjną gazową kuchenkę, który nie będzie po kilku tygodniach obłazić (najelpiej nie malowany). I żeby ładny był
Myślicie, że warto naprawiać ten ekspres? Zepsuł się we wspólnej kuchni i właściciel kazał wystawić na śmietnik, zamówił już nowy. Dotychczas działał, parzył dobrą kawę, teraz młynek chodzi, wodę zaciąga ale zamiast do filiżanki to idzie do tego zbiorniczka-podstawki. Znajomy mówi, że jakiś wężyk niby. Nowy kosztuje ok.tysiaka, ten mogę bez nakładów finansowych zabrać, tylko czy warto i gdzie go naprawić?
Widzę czajnik kempingowy, stal nierdzewna, nawet nie taki mały bo 1.5 l. Chodzi o to żeby się go nie dało spalić, żeby był tłoczony nie zawijany. Chyba. Elektryczny ma 1.7 l.; 1.5 l. to trochę mało. Fire-Maple Antarcti Pot Kettle Series | Portable Durable Bushcraft Gear | SUS304 Stainless Steel (Antarcti 1.5L Kettle) Ale to chyba lipa, bo nie ma gwizka. Jest i z gwizdkiem: Judge JQ04 Large Stovetop Whistling Kettle 3L for Gas Stove or Induction Hob Stainless Steel - 25 Year Guarantee
Czy ktoś może mi wytłumaczyć jaka jest różnica między reklamacją z tytułu gwarancji a z tytułu rękojmi ?
Mam płytę indukcyjną, użytkuje 6 mięs. i jak zwykle w niedzielę płyta głupieje a ja razem z nią. Nie jestem w stanie gotować na wszystkich 4 polach równoczesnie, bo się wyłącza sama, przegrzewa, jakieś błędy wyskakują, albo się wyłączy i nie da się włączyć. Oszaleć można, to nie jest robota ... Od 10 lat gotuję na indukcji, stara działała szybko i sprawnie. Teraz nowa ( z Beko) żyje swoim życiem. W tygodniu, gdy mam mniej gotowania chodzi w miarę dobrze, a kiedy chce używać wszystkich pól równocześnie - same problemy. Nie chcę niczego naprawiać, chcę wymienić na inną płytę.
@gahana może sprawdź w instrukcji, czy ona jest w stanie na wysokiej mocy grzać na wszystkich polach jednocześnie. Moja np. ma napisane, że nie jest w stanie i faktycznie, jak włączę 3 pola na max, to sama zmienia ustawienia wg swojego uznania. Tylko byłam tego świadoma w momencie kupna.
@gahana może sprawdź w instrukcji, czy ona jest w stanie na wysokiej mocy grzać na wszystkich polach jednocześnie. Moja np. ma napisane, że nie jest w stanie i faktycznie, jak włączę 3 pola na max, to sama zmienia ustawienia wg swojego uznania. Tylko byłam tego świadoma w momencie kupna.
Wiem, że płyta dzieli moc i, że nie da się na maxa gotowć równocześnie. Gotuję na indukcji 10 lat. Ale moja reaguje z opóźnieniem, wyłącza się sama, trudno ustabilizować gotowanie.
Dziewczyny, kolejny temat, mam nadzieję, że coś podpowiecie ...
Moja córka z zięciem ogarniają pierwszą w swoim życiu kuchnię. Meblowo- montażowo pomaga im mój mąż. A ja doradzam trochę po kobiecemu jeśli chodzi o wyposażenie.
I tak - zastanawiamy się, ( bo nie mają jeszcze kupionych żadnych garów, blenderów, łyżek,itp.) czy nie kupić thermomixa. Ale jakiegoś zastępnika, bo oryginał drogiiiii. Jakiś lidlomix ? Albo jeszcze coś podobnego. Bo uznałyśmy, że taki sprzęt wiele załatwi .
Ja mam polsko niemiecki robót planetarny z misa, blenderem kielichowym i doczepką do mielenia mięsa. Więc to mielenie wychodzi słabiej niż w Zelmerze moim, ale też faktem jest, że zgubiłam sitko z małymi oczkami. W blenderze kielichowym zrobi się masa na sernik i wiele innych ciast. Migdałowe np. W misie ugniecie się drożdżowe. I ładnie wygląda wg mnie ten sprzęt .
Ja mam od kilku lat thermomix i używam praktycznie codziennie. Dzieci też.Tylko ta cena:( Jeśli lidlomix ma te same funkcje to bym brała. Ale nie miałam z nim doświadczeń, więc nie mogę polecić. Chyba na starym forum Joannna miała i chwaliła.
No właśnie nie wiem na ile lidlomix jest porównywalny z thermomixem .
@Wanda, ale trafił Ci się taki egzemplarz ? Tzn. pechowy, czy z zasady tak mają ?
Z zasady. W instrukcji bylo że max 500 gr mąki można wrzucić. A ja cieszyłam się że większe naczynie niż w tm. Co komu po naczyniu skoro silnik słabszy niż w tm
Ja z kolei z lidlomixa jestem bardzo zadowolona, mam tę starszą wersje. Używam codziennie, jest bardzo pomocny, praktycznie rzadko używam innych sprzętów. Jedyne co, to nie ubijam w nim białej na beze, tu wyciągam mikser. Rzeczywiście, w teorii jest na 500 g mąki ale nawet więcej spokojnie mi udźwignie, ostatnio zagniataliśmy mi ciasto na topione rogaliki z 1 kg mąki. Gdy czasem się silnik przegrzeje to wystarczy, ze dołączę go z sieci na kilkanaście minut i działa dalej. Ja polecam
Ciekawe czy opłaca się kupić używany, starszy model TM ...
Wg mnie to najlepsze rozwiązanie. Ale kupić TM 21, on nigdy się nie przegrzewa. Jeśli chodzi o serwis ( a może i zakup) to polecam pana z Serwiseko, ul Borkowska Warszawa
Czy znacie może taką markę : Kalorik? Mam zamówienie na blender ręczny z przystawkami, wskazana konkretnie ta firma, ciekawa jestem, czy dlatego, ze jest np. lepsza niż braun itp., czy może sa jakieś inne powody.
Nie jest lepsza, często w Niemczech na wyprzedażach w kaufie i innych marketach. To chyba już nie chińszczyzna, ale trochę niższa półka niż brauny i moulinexy. A z drugiej strony wszystko i tak z Chin.
Komentarz
Zepsuł się we wspólnej kuchni i właściciel kazał wystawić na śmietnik, zamówił już nowy.
Dotychczas działał, parzył dobrą kawę, teraz młynek chodzi, wodę zaciąga ale zamiast do filiżanki to idzie do tego zbiorniczka-podstawki.
Znajomy mówi, że jakiś wężyk niby.
Nowy kosztuje ok.tysiaka, ten mogę bez nakładów finansowych zabrać, tylko czy warto i gdzie go naprawić?
Widzę czajnik kempingowy, stal nierdzewna, nawet nie taki mały bo 1.5 l.
Chodzi o to żeby się go nie dało spalić, żeby był tłoczony nie zawijany. Chyba.
Elektryczny ma 1.7 l.; 1.5 l. to trochę mało.
Fire-Maple Antarcti Pot Kettle Series | Portable Durable Bushcraft Gear | SUS304 Stainless Steel (Antarcti 1.5L Kettle)
Ale to chyba lipa, bo nie ma gwizka.
Jest i z gwizdkiem:
Judge JQ04 Large Stovetop Whistling Kettle 3L for Gas Stove or Induction Hob Stainless Steel - 25 Year Guarantee
Zawsze patrzę na opinie na ceneo, nie ma za dobrych.
Mam płytę indukcyjną, użytkuje 6 mięs. i jak zwykle w niedzielę płyta głupieje a ja razem z nią.
Nie jestem w stanie gotować na wszystkich 4 polach równoczesnie, bo się wyłącza sama, przegrzewa, jakieś błędy wyskakują, albo się wyłączy i nie da się włączyć. Oszaleć można, to nie jest robota ...
Od 10 lat gotuję na indukcji, stara działała szybko i sprawnie. Teraz nowa ( z Beko) żyje swoim życiem. W tygodniu, gdy mam mniej gotowania chodzi w miarę dobrze, a kiedy chce używać wszystkich pól równocześnie - same problemy.
Nie chcę niczego naprawiać, chcę wymienić na inną płytę.
Jak się do tego zabrać ?
Opinii nie ma a cena przyzwoita
Ale moja reaguje z opóźnieniem, wyłącza się sama, trudno ustabilizować gotowanie.
Moja córka z zięciem ogarniają pierwszą w swoim życiu kuchnię. Meblowo- montażowo pomaga im mój mąż. A ja doradzam trochę po kobiecemu jeśli chodzi o wyposażenie.
I tak - zastanawiamy się, ( bo nie mają jeszcze kupionych żadnych garów, blenderów, łyżek,itp.)
czy nie kupić thermomixa. Ale jakiegoś zastępnika, bo oryginał drogiiiii.
Jakiś lidlomix ? Albo jeszcze coś podobnego.
Bo uznałyśmy, że taki sprzęt wiele załatwi .
Macie, polecacie, warto ?
Cały czas gdzieś mi świta, że ktoś tu ma lidlomixa , gdzieś go tu, w czyjejś kuchni widzę ...
@Wanda, ale trafił Ci się taki egzemplarz ? Tzn. pechowy, czy z zasady tak mają ?
To chyba już nie chińszczyzna, ale trochę niższa półka niż brauny i moulinexy.
A z drugiej strony wszystko i tak z Chin.
Jaka jest konkretna różnica?