chciałabym kupić parownicę - do sprzątania kuchni, łazienki, odświeżenia tapicerki na łóżku itd. Nie musi być duża. Używacie, polecicie? Czy można taką parownicą czyścic też panele? Myślałam o takiej, ale opinie są bardzo zróżnicowane
Nie polecam modelu sc1 , ma bardzo mały zbiorniczek więc szybko się para skończy a żeby dolać wody musisz czekać aż wystygnie bo zawór nie pozwoli się odkręcić. Ja mam sc1.020 to archiwalny model, odpowiada mniej więcej SC2 i bardzo lubię bo łazienkę cała jadę w kuchni rzadziej używam bo panele mam a one po parownicy matowe takie, a blaty mam tak zawalone sprzętem że zapomnij, ale na S miałam płytki w kuchnie lazience na korytarzu schodach to leciałam wszytsko. Nie wiem jak to wygląda z odswierzeniem tapicerki bo nigdy nie uzywalam, do okien często używam
Zastanawiam i dojrzewam do zakupu odkurzacza samojezdnego. Żeby sprzątał na bieżąco, bo strasznie nam się kurz nosi do domu. A jakby jeszcze mopował ... Meble mam wysokie, przestrzeń otwarta. Tylko ciągle nie umiem podjąć decyzji jaki wybrać. Tyle tego.
Ja kupilam ilife a8 i jestem zadowolona. Najprostszy odkurzacz z kamerka, taki co nie obija się chaotycznie tylko jeździ wg planu.
Mam go prawie 3 lata. Nie mam dywanów. Bateria jest mocna, nie ma problemów ze w połowie piętra siada. Sprząta ok, oczywiście nie tak dobrze jak ja ;-) Zależy na co patrzeć: czy na stan podłogi po sprzątaniu czy na to ile syfu potrafi uzbierać taki sprzęt na niby czystej podłodze.
Po tych 3 latach muszę wymienić mu szczotkę bo wypada, chyba kupię na olx za 300 zł drugi taki sam na części. Nie jest to sprzęt na dlugie lata ale za taką cenę biorę to na klatę
chciałabym sobie na święta sprezentować nowy ciśnieniowy ekspres do kawy, nie na kapsułki. Macie jakieś sprawdzone typy? Taki żeby zrobić cos więcej niż tylko zwykłą czarną kawę
Mam drugi rok DeLonghi Dinamica Plus. Na razie działa dobrze, porównania nie mam, bo to mój pierwszy. Po czasie widzę, że mogliśmy wg innych kryteriów wybierać - bo pijemy głównie czarną kawę, espresso i niewiele korzystamy z innych opcji. A dostępne są: czarna, espresso, 2xespesso, latee, , macchiato, cappuccino,mix, long, dopóki, czarna+mleko, gorące mleko, dzbanek kawy ( 2, 4, 6 kaw ) . Jest pojemnik z podwójnymi ściankami na mleko, ale idę po najmniejszej linii oporu i podkładam do wężyka zasysającego mleko szklankę z mlekiem i nie montuję tego pojemnika. Panel dotykowy, można sobie zaprogramować własną kawę ulubioną i potem tylko jednym dotykiem uruchamiać. Ale przyznam szczerze, że też nie korzystam z tej opcji. Dostępnych 5 opcji wielkości kawy i intensywności. Oraz temperaturę. Ja lubię gorącą i taką mam. Podpowiada z automatu czas na zmianę filtra wody i odkamienianie.
Moja siostra całe lata miała DeLonghi i teraz kupiła z Jury. Kawa mi bardzo smakowała, bardzo:). Ale już cena znacznie mniej
My chyba weźmiemy Amica. Jest najtańsza z pasujących do naszej szafki w zabudowie i bez zamrażalnika, a takiej właśnie potrzebuję. Wcześniej mieliśmy Bosch. Była bardzo dobra, ale teraz nas nie stać na taką.
Siemens warczy jak traktor i zamrażalnik się oszrania, ale można z tym żyć. Służy nam dzielnie. Wysoka klasa energooszczędności, po odkuciu lodu zapewne
chciałabym sobie na święta sprezentować nowy ciśnieniowy ekspres do kawy, nie na kapsułki. Macie jakieś sprawdzone typy? Taki żeby zrobić cos więcej niż tylko zwykłą czarną kawę
Jestem zadowolona z Dynamiki De Longhi. Fajnym ułatwieniem jest pojemnik na mleko i naciąga grzeje i leci wprost do kubka. Oraz opcja wsypywania kawy mielonej tej smakowej np
Mam taką obserwację, że kawa jest dobra po dłuższym użytkowaniu dopiero jak maszyna jakby przejdzie aromatem i kawą. Oraz dobra kawa.
@kitek używamy od dwóch lat Philips lattego, jakąś podstawową wersję. Bardzo sobie chwalę system spieniania mleka, który jest praktycznie bezobsługowy i banalnie prosty w czyszczeniu. Bo ja właściwie pijam tylko mleczne wersje kawy. Przez te 2 lata pękła nam jakaś uszczelka, ale serwis gwarancyjny jest świetny, od momentu wysłania przeze mnie ekspresu kurierem w 3 dni miałam go znów w domu.
@kitek używamy od dwóch lat Philips lattego, jakąś podstawową wersję. Bardzo sobie chwalę system spieniania mleka, który jest praktycznie bezobsługowy i banalnie prosty w czyszczeniu. Bo ja właściwie pijam tylko mleczne wersje kawy. Przez te 2 lata pękła nam jakaś uszczelka, ale serwis gwarancyjny jest świetny, od momentu wysłania przeze mnie ekspresu kurierem w 3 dni miałam go znów w domu.
O! To ważny głos. Bo ja np kupiłam sobie osobny spieniacz żeby nie bawić się już w czyszczenie tego w mojej Nivonie koło której trzeba się trochę nachodzić.
Nivonę mam już bite 3 lata, jest b intensywnie użytkowana i nie popsuła się ani razu. Kupiłam akurat przed plandemią i zdalną pracą ;-)
Robot planetarny, mocny, żeby nue zostawiał na brzegach i dnie misy ciasta czy kremu, stabilny, z dużą misą, i żeby mieszadła stabilnie się montowały. Możecie coś polecić? Po przejrzeniu internetu celowałbym w kenwooda, tego mocniejszego, 1200-1400 moc silnika, ale to cena sporo wyższa i zastanawiam się, czy warto? Może macie doświadczenie?
Robot planetarny, mocny, żeby nue zostawiał na brzegach i dnie misy ciasta czy kremu, stabilny, z dużą misą, i żeby mieszadła stabilnie się montowały. Możecie coś polecić? Po przejrzeniu internetu celowałbym w kenwooda, tego mocniejszego, 1200-1400 moc silnika, ale to cena sporo wyższa i zastanawiam się, czy warto? Może macie doświadczenie?
Edit: są miksery dużej mocy z wielką misą: Kenwood Chef Titanium XL Stand Mixer for Baking - Powerful and Stylish Kitchen Machine in Silver, with K-beater, Dough Hook, Whisk and 6.7L Bowl, KVL8300S, Silver [Energy Class A]
1700 W motor with 6.7 L stainless steel bowl
for speed even under heavy loads while baking nie wiem czy 1700W ma sens, jeśli to ma tylko przyspieszyć pracę a mniejszy silnik da radę, pewnie mieszadło się wolniej kręci i tyle.
Żona jest b. zadowolona, żałuję że nie wziąłem z największym silnikiem: Kenwood Chef Titanium Stand Mixer for Baking - Powerful and Stylish Kitchen Machine in Silver, with K-Beater, Dough Hook, Whisk and 4.6L Bowl, 1500w, KVC7300S Tylko że ten 1500W ma znacznie mniejszą misę: zaledwie 4.6l, a 1400 W daje radę przy misie 6.7 litra! Kenwood Chef Elite XL Stand Mixer for Baking- Powerful, Large Food Mixer, with K-beater, Dough Hook, Whisk and 6.7 Litre Bowl, 1400 W, KVL6100S, Silver [Energy Class A] Są Kenwoody Titanium XL ale 1400W, więc nie wiem czym to się różni od Elite, zajrzyj na stronę producenta. Przystawki i dodatkowa misa są drogie, może taniej byłoby kupić od razu zestaw, najlepiej na raty 0%
@Milamama, mam dużego Kenwooda Titanium i bardzo lubię, ale uczciwie napiszę, że co do zbierania z brzegów i dna oczekiwałam lepszych efektów. Natomiast jego zdecydowana zaletą w stosunku do innych robotów jest rozmiar misy i mieszadła z nierdzewki a nie jakieś aluminium + tajemnicze powłoki.
Natomiast nie jestem pewna czy nowe nie mają mocowania mieszadła z plastiku. Nie wiem jak z trwałością jesli tak jest.
@Milamama, mam dużego Kenwooda Titanium i bardzo lubię, ale uczciwie napiszę, że co do zbierania z brzegów i dna oczekiwałam lepszych efektów. Natomiast jego zdecydowana zaletą w stosunku do innych robotów jest rozmiar misy i mieszadła z nierdzewki a nie jakieś aluminium + tajemnicze powłoki.
Natomiast nie jestem pewna czy nowe nie mają mocowania mieszadła z plastiku. Nie wiem jak z trwałością jesli tak jest.
Producent pisze, że mieszadło trza se wyregulować i będzie git. Tylko jak widać nikt nie potrafi. Mój też nie zbierał. Rozstałam się z nim.
@Wanda, pierwsze co zrobiłam jak przyjechal ileś lat temu to próbowałam to wyregulować. Nie dało się, albo ja mało kumata jestem. Ale fakt, że wielki problem to nie jest.
Ooo, dziękuję Czyli godny polecenia z polecenia Napisz jak z tym mopowaniem - jest czysto ? Zakładając, że mam podłogę brudną po normalnym użytkowaniu - czyli kurz i drobny brud.
@Milamama też mam tego chef titanium xl. Bardzo jestem zadowolona. Kupiłam kilka lat temu w zestawie z przystawkami. Nam się udało wyregulować końcówkę do ubijania białek. Ciasto drożdżowe przed wyrabianiem wstępnie mieszam łyżką i hak wtedy ładnie zbiera z boków miski. Najgorzej z ucieraniem masła. Do tego chyba sobie kupię makutre Z przystawek kocham malakser. e: edytowałam masło maślane
@gahana roborocka też użytkuję i polecam. Mopowanie fajnie zbiera kurz i drobny brud. Właściwie tak delikatnie przeciera podłogę. Nie ma mowy o zmyciu poważnych plam. Jak się go używa regularnie, co 1-2 dni to efekt jest super. Jako odkurzacz używany raz na tydzień zbiera brud słabo.
@gahana zgadzam się co do joty z @mamlu puszczam zazwyczaj co drugi dzień, wymiata z kątów dokładnie, za każdym razem jest pełen pojemnik brudów, kurzu, pyłków, a wydawało się, ze podłoga jest właściwie czysta z dywanów tez zbiera, mam kudłacza w salonie i tez bez problemu wejdzie na niego. Aplikacją w telefonie możesz sterować, włączyć i wyłączyć- można tez oczywiście ręcznie- guzikiem na sprzęcie, aplikacja pokazuje tez, gdzie sprzątał. Mocuje przecierając raczej z kurzu, na co dzień ok
Dzięki dziewczyny za rady i opinie w kwestii kenwooda- czyli nadal nie mogę się zdecydować kusi mnie bardzo ale na te wady, których sue obawiałam. @Wanda na jaki zamieniłaś? Jest ktoś, kto jest zadowolony ze swojego miksera i może polecić?
Jeszcze jest taka bardzo przydatna opcja, że możesz sobie ustawić strefy mopowania. Więc jak masz dywan, to w tym pomieszczeniu możesz tylko odkurzać bez wyjmowania mopa.
Dzięki dziewczyny za rady i opinie w kwestii kenwooda- czyli nadal nie mogę się zdecydować kusi mnie bardzo ale na te wady, których sue obawiałam. @Wanda na jaki zamieniłaś? Jest ktoś, kto jest zadowolony ze swojego miksera i może polecić?
Żona jest zadowolona, pisałem, trzeba wrzucać produkty w odpowiedniej kolejności, zawsze można poruszyć drewnianą łyżką. Jeśli pieczesz chleb to misa musi być wielka.
Kiedyś pisałam też mam kenwooda na moje potrzeby jest ok. Ok 8 lat działa bez zarzutu. Ale ja to bardzo epokowo podchodzę do kuchni muszę mieć kuchenkę na ogień, mało korzystam ze sprzętu, nawet mak ucieram w makutrze.
Komentarz
Po tych 3 latach muszę wymienić mu szczotkę bo wypada, chyba kupię na olx za 300 zł drugi taki sam na części. Nie jest to sprzęt na dlugie lata ale za taką cenę biorę to na klatę
Po czasie widzę, że mogliśmy wg innych kryteriów wybierać - bo pijemy głównie czarną kawę, espresso i niewiele korzystamy z innych opcji.
A dostępne są: czarna, espresso, 2xespesso, latee, , macchiato, cappuccino,mix, long, dopóki, czarna+mleko, gorące mleko, dzbanek kawy ( 2, 4, 6 kaw ) .
Jest pojemnik z podwójnymi ściankami na mleko, ale idę po najmniejszej linii oporu i podkładam do wężyka zasysającego mleko szklankę z mlekiem i nie montuję tego pojemnika.
Panel dotykowy, można sobie zaprogramować własną kawę ulubioną i potem tylko jednym dotykiem uruchamiać. Ale przyznam szczerze, że też nie korzystam z tej opcji.
Dostępnych 5 opcji wielkości kawy i intensywności.
Oraz temperaturę. Ja lubię gorącą i taką mam.
Podpowiada z automatu czas na zmianę filtra wody i odkamienianie.
Moja siostra całe lata miała DeLonghi i teraz kupiła z Jury. Kawa mi bardzo smakowała, bardzo:).
Ale już cena znacznie mniej
O takiej przód-tył boję się marzyć
Oraz opcja wsypywania kawy mielonej tej smakowej np
Mam taką obserwację, że kawa jest dobra po dłuższym użytkowaniu dopiero jak maszyna jakby przejdzie aromatem i kawą. Oraz dobra kawa.
Jestem bardzo zadowolona. Ma dużo opcji.
Przez te 2 lata pękła nam jakaś uszczelka, ale serwis gwarancyjny jest świetny, od momentu wysłania przeze mnie ekspresu kurierem w 3 dni miałam go znów w domu.
Nivonę mam już bite 3 lata, jest b intensywnie użytkowana i nie popsuła się ani razu. Kupiłam akurat przed plandemią i zdalną pracą ;-)
@gahana ten polecam, 4 rok chodzi codziennie, tylko filtry co jakiś czas wymieniam, dwie znajome do domów kupiły, najlepszy przyjaciel pani domu
Kenwood Chef Titanium XL Stand Mixer for Baking - Powerful and Stylish Kitchen Machine in Silver, with K-beater, Dough Hook, Whisk and 6.7L Bowl, KVL8300S, Silver [Energy Class A]
1700 W motor with 6.7 L stainless steel bowl
for speed even under heavy loads while bakingnie wiem czy 1700W ma sens, jeśli to ma tylko przyspieszyć pracę a mniejszy silnik da radę, pewnie mieszadło się wolniej kręci i tyle.
Żona jest b. zadowolona, żałuję że nie wziąłem z największym silnikiem:
Kenwood Chef Titanium
Stand Mixer for Baking - Powerful and Stylish Kitchen Machine in Silver, with K-Beater, Dough Hook, Whisk and 4.6L Bowl, 1500w, KVC7300S
Tylko że ten 1500W ma znacznie mniejszą misę: zaledwie 4.6l, a 1400 W daje radę przy misie 6.7 litra!
Kenwood Chef Elite XL Stand Mixer for Baking- Powerful, Large Food Mixer, with K-beater, Dough Hook, Whisk and 6.7 Litre Bowl, 1400 W, KVL6100S, Silver [Energy Class A]
Są Kenwoody Titanium XL ale 1400W, więc nie wiem czym to się różni od Elite, zajrzyj na stronę producenta.
Przystawki i dodatkowa misa są drogie, może taniej byłoby kupić od razu zestaw, najlepiej na raty 0%
e: edytowałam masło maślane
Jeśli pieczesz chleb to misa musi być wielka.
Ale ja to bardzo epokowo podchodzę do kuchni muszę mieć kuchenkę na ogień, mało korzystam ze sprzętu, nawet mak ucieram w makutrze.