Sprzęt AGD - polecamy i odradzamy

18911131435

Komentarz

• Cóż. Nie potrafię tego wytłumaczyć :D
  • @EluniaSylwia a jakie Ty masz garnki? Czy mogę zapytać?
    Jesteś moją ikoną gotowania z Milma ale rzadko zwracam uwagę na sprzęt w filmikach tak zagadujesz :)
  • Haha dotychczas gotowałam w garnkach, które mi M.kupił 30 lat temu w tureckim sklepie w Monachium :) za 40 marek komplet :)
    Dwa jeszcze mam :) ja nie cierpię emaliowanych, bo ja jestem nieuważna, a poza tym trzeba uważać z metalowymi łyżkami itp.

Mam teraz jeden garnek WMF, szybkowar Fisslera z dwoma garami i teraz dostałam WMF, patelnie tefala z odpinaną rączką, wok z Berghoffa, ciężki jak dwie siekiery i grillowa z ikei. Wszystko super, ale następna grillowa będzie też WMF :) i mam garnki do duszenia, jedne made in komuna :) jakaś brytfanka emaliowana, używam tylko do indora, a druga z lidla, taka czerwona, okrągła, jest naprawdę bdb.

Pewnie nie pomogłam, ale nie podzielam zachwytu emalią :)
  • Haha no mi namieszałaś. W emaliach muszę zupy...no muszę.
    A mi do całej reszty fajnie się sprawdzają ikea365+ i tefal.
  • Stacja parowa mi chodzi po głowie. Nie same żelazko,cała stacja. Ktoś ma? Jakieś porady?
  • A używa któraś air fryera czy jakoś tak? Frytownicy beztłuszczowej.
    Nie chodzi mi o fryty :) ale podobno świetnie odgrzewa wszelkie mięsa, krokiety i inne.
    Warto?
    Podziękował(a) 1NC500
  • Podobno zamiast rozgrzewać piekarnik, to można rybkę zrobić, warzywa jak się popryska oliwą.
  • Ja mam stację parową od 10 lat. Nie wiem jak można żyć bez
  • Shrekowa powiedział(a):

Nasze ulubione, moje i córki, szklanki do ciepłych napojów to takie:

Jesienią, zimą, to sama przyjemność pić herbatę czy kawę z takiej szklanki, trzymać ją w dłoniach gdy jest ciepła.
    Ale to tak obok tematu, bo dzieciom raczej w tych szklankach nie podaję nic, dotac więc nie sprawdziłam czy bardzo są "tlukliwe".

Nie można myć w zmywarce. Mam jedną i tylko mnie wkurza.
  • EluniaSylwia powiedział(a):

A używa któraś air fryera czy jakoś tak? Frytownicy beztłuszczowej.
    Nie chodzi mi o fryty :) ale podobno świetnie odgrzewa wszelkie mięsa, krokiety i inne.
    Warto?

My mamy chyba z biedronki. Dość często w użyciu. Jakiś niedrogi model bym kupila
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Gloria6 powiedział(a):

Ja mam stację parową od 10 lat. Nie wiem jak można żyć bez

Ale z tą deska ruchomą, całym bejeranctwem? Jakiej firmy?
  • Ja mam bez deski. Sam zbiornik na wodę z żelazkiem. Tez już blisko 10 lat albo i tyle. Tefal. Bardzo cenię. Lubię prasować odkąd mam.
    Podziękował(a) 1agnieszkamama
  • Zepsuła mi się zmywarka na amen.
    Już więcej nie będę jej naprawiać
    Mam pecha do zmywarek.
    Kupiłam kolejną i czekam na podłączenie.
    Tym razem wykupiłam sobie ubezpieczenie na 5 lat, bo równo po dwóch latach pada.
    Podziękował(a) 1NC500
  • agnieszkamama powiedział(a):

EluniaSylwia powiedział(a):

Warto?

My mamy chyba z biedronki. Dość często w użyciu. Jakiś niedrogi model bym kupila
    A co w tym robicie oprócz frytów i jak często używacie?

Warto?

ja też się chętnie dowiem bo chciałabym kupić :)
    Podziękował(a) 1NC500

agnieszkamama powiedział(a):

EluniaSylwia powiedział(a):

Warto?

A co w tym robicie oprócz frytów i jak często używacie?
    No ja wszelkie warzywa sobie typu cukinia itp, odgrzewanie właśnie,by w oleju nie brodzić, paluszki rybne, tak na szybko. Nie wiem jak często, ale dość
    Podziękował(a) 2EluniaSylwia NC500
  • Aż poczytałam jak to z frytkami
    Podziękował(a) 1NC500
  • Piszą, że najlepiej mieć spryskiwacz do oleju i tym tłuszcz dozować.
    Podziękował(a) 1NC500
  • Honi powiedział(a):

Zepsuła mi się zmywarka na amen.
    Już więcej nie będę jej naprawiać
    Mam pecha do zmywarek.
    Kupiłam kolejną i czekam na podłączenie.
    Tym razem wykupiłam sobie ubezpieczenie na 5 lat, bo równo po dwóch latach pada.

Może źle eksploatujesz? Dajesz sól? Włączasz od czasu do czasu program o temp minimum 70-90 stopni? Czyscisz specjalnym preparatem?
    Podziękował(a) 2NC500 Rusałka
  • Sól mam zawsze
    Czyszczę. Program z najwyższą temperaturą jaki mam to 65 st.
    Za to nasza woda jest bardzo zakamieniona
    Może to jest przyczyną.
    Podziękował(a) 1NC500
  • To czyścić octem i ocet zamiast nablyszczacza
    Podziękował(a) 3Barbasia Honi NC500
  • @Honi , a może pomyślcie o takim filtrze do domu, ktory odkamieni wodę w całym domu...
    Tanie to chyba nie jest, ale nowa pralka też kosztuje, że o zdrowiu nie wspomnę.
    Podziękował(a) 3Honi NC500 Wanda
  • Madzikg powiedział(a):

@Honi , a może pomyślcie o takim filtrze do domu, ktory odkamieni wodę w całym domu...
    Tanie to chyba nie jest, ale nowa pralka też kosztuje, że o zdrowiu nie wspomnę.

A to ciekawe - czemu picie zakamienionej wody jest niezdrowe? Myślałam, że odwrotnie, bo odkamieniona woda jest pozbawiona wapnia i magnezu, za to bogatsza w sód...
    Podziękował(a) 2Katanna Zuzapola
  • Twarda woda jest mordercza dla sprzętu domowego. Mamy filtr solny, musieliśmy założyć - woda była tak zamieniona, ze po kolei padały nam krany, pralka.
    Podziękował(a) 2Honi NC500
  • *zakamieniona
  • Dla AGD tak. Dla ludzi jest gorsza.
    Podziękował(a) 1NC500
  • Druga sprawa to tabletki do zmywarki one przy twardej wodzie robią taki glut sklejony co jest przyczyną, że często się zatyka odpływ. Mieliśmy ten problem z tabletkami z proszkiem, pan od naprawy zalecił kapsułki z płynem i problem zniknął.
    Podziękował(a) 1NC500
  • @Duduś , nie zawsze jest to w takich ilościach zdrowe...
    Myślę, przez pryzmat kamini nerkowych, które mam.
    Ja przymierzam sie do filtra kranowego co to odkamieni, ale bedzie mineralizował, tym co ja potrzbuję...
  • Nie wiem, czy było tu, nie dam rady tyle stron przeczytać, ale czy możecie polecić jakąś dobrą gofrownicę? Chciałabym chyba z emaliowana powloką. Staram się unikać teflonu. Często jest tylko informacja, że powłoka nieprzywierajaca i nic więcej. Czy wtedy to się równa teflon?

@EluniaSylwia, pisałaś wyżej, że nie można mieszać metalowa łyżką w garnkach emaliowanych? Czemu? Czy garnek że zdarta emalia na dnie jest tylko nieestetyczny czy też szkodliwy dla zdrowia?
  • Szkodliwy. Łyżka rysuje dno.
    Nasza gofrownica to dezal. Choć już lata ma, powłoka nienaruszona.
    Podziękował(a) 4Aniuszka EluniaSylwia NC500 Wanda

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik