@EluniaSylwia a jakie Ty masz garnki? Czy mogę zapytać? Jesteś moją ikoną gotowania z Milma ale rzadko zwracam uwagę na sprzęt w filmikach tak zagadujesz
Haha dotychczas gotowałam w garnkach, które mi M.kupił 30 lat temu w tureckim sklepie w Monachium za 40 marek komplet Dwa jeszcze mam ja nie cierpię emaliowanych, bo ja jestem nieuważna, a poza tym trzeba uważać z metalowymi łyżkami itp.
Mam teraz jeden garnek WMF, szybkowar Fisslera z dwoma garami i teraz dostałam WMF, patelnie tefala z odpinaną rączką, wok z Berghoffa, ciężki jak dwie siekiery i grillowa z ikei. Wszystko super, ale następna grillowa będzie też WMF i mam garnki do duszenia, jedne made in komuna jakaś brytfanka emaliowana, używam tylko do indora, a druga z lidla, taka czerwona, okrągła, jest naprawdę bdb.
Pewnie nie pomogłam, ale nie podzielam zachwytu emalią
A używa któraś air fryera czy jakoś tak? Frytownicy beztłuszczowej. Nie chodzi mi o fryty ale podobno świetnie odgrzewa wszelkie mięsa, krokiety i inne. Warto?
Nasze ulubione, moje i córki, szklanki do ciepłych napojów to takie:
Jesienią, zimą, to sama przyjemność pić herbatę czy kawę z takiej szklanki, trzymać ją w dłoniach gdy jest ciepła. Ale to tak obok tematu, bo dzieciom raczej w tych szklankach nie podaję nic, dotac więc nie sprawdziłam czy bardzo są "tlukliwe".
Nie można myć w zmywarce. Mam jedną i tylko mnie wkurza.
A używa któraś air fryera czy jakoś tak? Frytownicy beztłuszczowej. Nie chodzi mi o fryty ale podobno świetnie odgrzewa wszelkie mięsa, krokiety i inne. Warto?
My mamy chyba z biedronki. Dość często w użyciu. Jakiś niedrogi model bym kupila
Zepsuła mi się zmywarka na amen. Już więcej nie będę jej naprawiać Mam pecha do zmywarek. Kupiłam kolejną i czekam na podłączenie. Tym razem wykupiłam sobie ubezpieczenie na 5 lat, bo równo po dwóch latach pada.
My mamy chyba z biedronki. Dość często w użyciu. Jakiś niedrogi model bym kupila
A co w tym robicie oprócz frytów i jak często używacie?
A co w tym robicie oprócz frytów i jak często używacie?
No ja wszelkie warzywa sobie typu cukinia itp, odgrzewanie właśnie,by w oleju nie brodzić, paluszki rybne, tak na szybko. Nie wiem jak często, ale dość
Zepsuła mi się zmywarka na amen. Już więcej nie będę jej naprawiać Mam pecha do zmywarek. Kupiłam kolejną i czekam na podłączenie. Tym razem wykupiłam sobie ubezpieczenie na 5 lat, bo równo po dwóch latach pada.
Może źle eksploatujesz? Dajesz sól? Włączasz od czasu do czasu program o temp minimum 70-90 stopni? Czyscisz specjalnym preparatem?
@Honi , a może pomyślcie o takim filtrze do domu, ktory odkamieni wodę w całym domu... Tanie to chyba nie jest, ale nowa pralka też kosztuje, że o zdrowiu nie wspomnę.
@Honi , a może pomyślcie o takim filtrze do domu, ktory odkamieni wodę w całym domu... Tanie to chyba nie jest, ale nowa pralka też kosztuje, że o zdrowiu nie wspomnę.
A to ciekawe - czemu picie zakamienionej wody jest niezdrowe? Myślałam, że odwrotnie, bo odkamieniona woda jest pozbawiona wapnia i magnezu, za to bogatsza w sód...
Twarda woda jest mordercza dla sprzętu domowego. Mamy filtr solny, musieliśmy założyć - woda była tak zamieniona, ze po kolei padały nam krany, pralka.
Druga sprawa to tabletki do zmywarki one przy twardej wodzie robią taki glut sklejony co jest przyczyną, że często się zatyka odpływ. Mieliśmy ten problem z tabletkami z proszkiem, pan od naprawy zalecił kapsułki z płynem i problem zniknął.
@Duduś , nie zawsze jest to w takich ilościach zdrowe... Myślę, przez pryzmat kamini nerkowych, które mam. Ja przymierzam sie do filtra kranowego co to odkamieni, ale bedzie mineralizował, tym co ja potrzbuję...
Nie wiem, czy było tu, nie dam rady tyle stron przeczytać, ale czy możecie polecić jakąś dobrą gofrownicę? Chciałabym chyba z emaliowana powloką. Staram się unikać teflonu. Często jest tylko informacja, że powłoka nieprzywierajaca i nic więcej. Czy wtedy to się równa teflon?
@EluniaSylwia, pisałaś wyżej, że nie można mieszać metalowa łyżką w garnkach emaliowanych? Czemu? Czy garnek że zdarta emalia na dnie jest tylko nieestetyczny czy też szkodliwy dla zdrowia?
Komentarz
Jesteś moją ikoną gotowania z Milma ale rzadko zwracam uwagę na sprzęt w filmikach tak zagadujesz
Dwa jeszcze mam ja nie cierpię emaliowanych, bo ja jestem nieuważna, a poza tym trzeba uważać z metalowymi łyżkami itp.
Mam teraz jeden garnek WMF, szybkowar Fisslera z dwoma garami i teraz dostałam WMF, patelnie tefala z odpinaną rączką, wok z Berghoffa, ciężki jak dwie siekiery i grillowa z ikei. Wszystko super, ale następna grillowa będzie też WMF i mam garnki do duszenia, jedne made in komuna jakaś brytfanka emaliowana, używam tylko do indora, a druga z lidla, taka czerwona, okrągła, jest naprawdę bdb.
Pewnie nie pomogłam, ale nie podzielam zachwytu emalią
A mi do całej reszty fajnie się sprawdzają ikea365+ i tefal.
Nie chodzi mi o fryty ale podobno świetnie odgrzewa wszelkie mięsa, krokiety i inne.
Warto?
Już więcej nie będę jej naprawiać
Mam pecha do zmywarek.
Kupiłam kolejną i czekam na podłączenie.
Tym razem wykupiłam sobie ubezpieczenie na 5 lat, bo równo po dwóch latach pada.
Czyszczę. Program z najwyższą temperaturą jaki mam to 65 st.
Za to nasza woda jest bardzo zakamieniona
Może to jest przyczyną.
Tanie to chyba nie jest, ale nowa pralka też kosztuje, że o zdrowiu nie wspomnę.
Myślę, przez pryzmat kamini nerkowych, które mam.
Ja przymierzam sie do filtra kranowego co to odkamieni, ale bedzie mineralizował, tym co ja potrzbuję...
@EluniaSylwia, pisałaś wyżej, że nie można mieszać metalowa łyżką w garnkach emaliowanych? Czemu? Czy garnek że zdarta emalia na dnie jest tylko nieestetyczny czy też szkodliwy dla zdrowia?
Nasza gofrownica to dezal. Choć już lata ma, powłoka nienaruszona.