W temacie Klarci to ja wyleciałam za zwrócenie uwagi w ten sposób " Klarcia bzdury gadasz" no bo pisała głupoty na temat ważny. .. Maciek zwrócił mi uwagę publicznie i kazał przeprosić. Tylko ja nie wiem za co bo nie napisałam że jest głupia hmmm więc mnie zablokował. Szkoda mi było bo tam były osoby z privów ... I do dziś nie wiem czy ja źle coś zrobiłam czy uległam manipulowaniu poczuciem winy.
W temacie Klarci to ja wyleciałam za zwrócenie uwagi w ten sposób " Klarcia bzdury gadasz" no bo pisała głupoty na temat ważny. .. Maciek zwrócił mi uwagę publicznie i kazał przeprosić. Tylko ja nie wiem za co bo nie napisałam że jest głupia hmmm więc mnie zablokował. Szkoda mi było bo tam były osoby z privów ... I do dziś nie wiem czy ja źle coś zrobiłam czy uległam manipulowaniu poczuciem winy.
Oj kobieto, to proste. Można o ludziach mówić, że są baranami albo życzyć im śmierci, ale nie można mówić , że gadają głupoty. Czego nie rozumiesz?
@EluniaSylwia jak konkretnie wygląda życie turysty w Niemczech, konkretnie chodzi mi oczywiście o szczepienia. My, jak wiadomo, wstrętne nieszczepy, a będziemy chyba jechac w pewnej sprawie, ale jak już to przy okazji byśmy coś pozwiedzali (Szwarzwald). Serio trzeba mieć certyfikat, żeby wejść do sklepu?? Albo do muzeum??
Niemcy to kraj związkowy i w każdym Landzie jest inaczej. Ostatnio byłam w okolicach Hamburga i tylko maska w komunikacji publicznej. W marketach bez masek, a małe sklepy maja sobie same decydować, w jedynym z używanymi rzeczami wymagali masek. Na lotnisku w Berlinie totalny luz, kilku seniorów w maskach, a tak nawet obsługa bez. Nikt nie pyta o szczepienia. Zawsze najbardziej zryta była Bawaria.
Heh... chciałam spytać czy dostałyście już 500+ bo u mnie zawsze było do 10go a nie ma nic. A Wy to samo rozkminialiście stronę wcześniej Złożyłam wniosek, UPO nie mam. Natomiast w portalu ZUS, w skrzynce odbiorczej są pisma (osobne dla każdego dziecka) o przyznanym świadczeniu i wypłacie "w terminie do ostatniego dnia każdego miesiąca"
W innym miejscu czytam: Termin płatności ZUS przydziela automatycznie, losowo. Będzie on obowiązywał przez cały okres, na który ZUS przyznał świadczenie wychowawcze. Terminy wypłaty świadczenia są następujące: 2, 4, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 20 i 22 dzień miesiąca. Gdy termin wypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ZUS przekaże środki dzień wcześniej.
@Agnicha chyba była o tym mowa, że ZUS to zrobi taniej niż samorządy.
Przy okazji, pewnie Ci lekarz powiedzial @OlaOdPawla ale Tardyferonu nie należy brać "w sąsiedztwie" jaj i przetworów mlecznych. I chyba nie należy na czczo, ale tu już nie pamiętam na pewno.
Komentarz
Szkoda mi było bo tam były osoby z privów ... I do dziś nie wiem czy ja źle coś zrobiłam czy uległam manipulowaniu poczuciem winy.
Na lotnisku w Berlinie totalny luz, kilku seniorów w maskach, a tak nawet obsługa bez.
Nikt nie pyta o szczepienia.
Zawsze najbardziej zryta była Bawaria.
Bo ja w sobotę lecę do Kolonii, a potem jadę pociągami dalej i mogę zdać następną relację
Akurat wolę kogoś "z zewnątrz" najpierw wypytać, bo szczepienia to u nas drażliwy temat A potem będę dalej dopytywać
?
Dlatego taniej
Devikap 4 krople/d (Rp 1 op, R), Tardyferon 1 x dz (Rp 1 op/dz)
Rp to znaczy recepta? R to znaczy refundowany? Co to znaczy Tardyferon "1 op/dz"? To błąd?