Heh... chciałam spytać czy dostałyście już 500+ bo u mnie zawsze było do 10go a nie ma nic. A Wy to samo rozkminialiście stronę wcześniej Złożyłam wniosek, UPO nie mam. Natomiast w portalu ZUS, w skrzynce odbiorczej są pisma (osobne dla każdego dziecka) o przyznanym świadczeniu i wypłacie "w terminie do ostatniego dnia każdego miesiąca"
W innym miejscu czytam: Termin płatności ZUS przydziela automatycznie, losowo. Będzie on obowiązywał przez cały okres, na który ZUS przyznał świadczenie wychowawcze. Terminy wypłaty świadczenia są następujące: 2, 4, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 20 i 22 dzień miesiąca. Gdy termin wypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ZUS przekaże środki dzień wcześniej.
@Agnicha chyba była o tym mowa, że ZUS to zrobi taniej niż samorządy.
Kusi mnie, żeby wyprać dwie poduszki z pierzem. I wypiore ale teraz tak: wyczytałam, że nie powinno się suszyć takich poduszek w suszarce i tylko na słońcu. Czy ktoś z Was suszył poduszki w suszarce bębnowej( i jak to się skończyło)?
Dorzuć ze trzy piłki do tenisa jak masz coś z pierza. One ładnie rozbijają te mokre pierzaste kule w trakcie suszenia. Sprawdzony patent
@wiesia super że napisałaś te terminy, dzieki. Ja doslownie dziś też próbowałam się dowiedzieć co i jak, bo znajomi podostawali a my nie i strach ogarnął że coś nie tak. Ale mam na ZUS pue to potwierdzenie że przyznali świadczenie. No i dokopałam się dziś do info że mają 10 terminów...o matko... Ale jak ostatni jest 22giego jak piszesz to damy radę (miesiąc jest tragicznie ciezki, padło auto, naprawa miliony monet).
Kusi mnie, żeby wyprać dwie poduszki z pierzem. I wypiore ale teraz tak: wyczytałam, że nie powinno się suszyć takich poduszek w suszarce i tylko na słońcu. Czy ktoś z Was suszył poduszki w suszarce bębnowej( i jak to się skończyło)?
Dorzuć ze trzy piłki do tenisa jak masz coś z pierza. One ładnie rozbijają te mokre pierzaste kule w trakcie suszenia. Sprawdzony patent
Suszenie puchowych kurtek i poduszek zdecydowanie lepiej mi wychodzi w suszarce niz bez niej, bo na słońcu to trwa wieki i trzeba co chwilę roztrzepywać puch. W suszarce bębnowej robi się samo, najlepiej przy pomocy wspomnianych piłek tenisowych albo... pary czystych wypranych tenisówek / trampek / kapci z gumową podeszwą. Ja mam prymitywną suszarkę wywiewową. Kocham ją. Po prostu włączam słabiutkie grzanie i hula. Cała wilgoć wylatuje ma zewnątrz budynku więc dość szybko idzie. Kurtki nie dłużej niż godzinę. Poduszki naturalnie dłużej. W trakcie warto filtr raz czy dwa wyczyścić gdyby się pierze wydostawało.
Nie mam piłek tenisowych więc bez piłek będzie musiało być. Czy mozna prac poduszki z pierzem w proszku do prania w plynie Persil, po prostu zwykłym w którym piorę czy to musi być jakiś specjalny, delikatny? Wolałabym wyprać w tym co mam i cześć. Wyczytałam, że jak poduszka nieszczelna - można sobie zniszczyć suszarkę a tego do końca nie wiem, bo nieraz piórko wyszło - wypiore je w poszewkach najwyżej.
Wyprawiłam męża z dzieciakami, żeby poogarniać najbliższą przestrzeń. I zamiast odgruzowywać to z kawą tu zasiadłam. Ech, dobra nie było tematu. Idę zająć się czymś, na co mam wpływ. Pokój małych dziewczyn na pierwszy ogień... Ma kto zdechłego kota?
Jakby ktoś miał wątpliwości czy wolno diagnozować na odległość, to ona sama w jakiejś rozmowie typu wywiad pisała o swoich zaburzeniach, że cudownie z nich została uleczona.
Komentarz
Często piorę, bo mi się głową poci.
Złożyłam wniosek, UPO nie mam.
Natomiast w portalu ZUS, w skrzynce odbiorczej są pisma (osobne dla każdego dziecka) o przyznanym świadczeniu i wypłacie "w terminie do ostatniego dnia każdego
miesiąca"
W innym miejscu czytam:
Termin płatności ZUS przydziela automatycznie, losowo. Będzie on obowiązywał przez cały okres, na który ZUS przyznał świadczenie wychowawcze. Terminy wypłaty świadczenia są następujące: 2, 4, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 20 i 22 dzień miesiąca. Gdy termin wypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ZUS przekaże środki dzień wcześniej.
@Agnicha chyba była o tym mowa, że ZUS to zrobi taniej niż samorządy.
Co polecacie? I żeby nie biło po kieszeni. U było atrakcyjne.
Wymagania rodziców, najlepiej za darmo ale żeby wyglądało luksusowo..:p
Ech, dobra nie było tematu.
Idę zająć się czymś, na co mam wpływ.
Pokój małych dziewczyn na pierwszy ogień...
Ma kto zdechłego kota?
Widać mało skutecznie