Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

18889919394168

Komentarz

• Skończyło się pięknie wypranymi i wysuszonymi poduszkami.
    Często piorę, bo mi się głową poci.
  • Suszę w suszarce, te wszystkie roztoczowe resztki się odwirowują elegancko.
  • Ale super! Dzięki! No to jadę z tym.
  • Heh... chciałam spytać czy dostałyście już 500+ bo u mnie zawsze było do 10go a nie ma nic. A Wy to samo rozkminialiście stronę wcześniej :)
    Złożyłam wniosek, UPO nie mam.
    Natomiast w portalu ZUS, w skrzynce odbiorczej są pisma (osobne dla każdego dziecka) o przyznanym świadczeniu i wypłacie "w terminie do ostatniego dnia każdego
    miesiąca
    "

W innym miejscu czytam:
    Termin płatności ZUS przydziela automatycznie, losowo. Będzie on obowiązywał przez cały okres, na który ZUS przyznał świadczenie wychowawcze. Terminy wypłaty świadczenia są następujące: 2, 4, 7, 9, 12, 14, 16, 18, 20 i 22 dzień miesiąca. Gdy termin wypada na dzień ustawowo wolny od pracy, ZUS przekaże środki dzień wcześniej.

@Agnicha chyba była o tym mowa, że ZUS to zrobi taniej niż samorządy.
    Podziękował(a) 2Bea Shrekowa
  • Rejczel powiedział(a):

Kusi mnie, żeby wyprać dwie poduszki z pierzem. I wypiore ale teraz tak: wyczytałam, że nie powinno się suszyć takich poduszek w suszarce i tylko na słońcu. Czy ktoś z Was suszył poduszki w suszarce bębnowej( i jak to się skończyło)?

Dorzuć ze trzy piłki do tenisa jak masz coś z pierza. One ładnie rozbijają te mokre pierzaste kule w trakcie suszenia. Sprawdzony patent :smiley:
    Podziękował(a) 1Nigella
  • Potwierdzam! Działają też w suszarce
  • edytowano czerwca 2022
    @wiesia super że napisałaś te terminy, dzieki. Ja doslownie dziś też próbowałam się dowiedzieć co i jak, bo znajomi podostawali a my nie i strach ogarnął że coś nie tak. Ale mam na ZUS pue to potwierdzenie że przyznali świadczenie. No i dokopałam się dziś do info że mają 10 terminów...o matko... Ale jak ostatni jest 22giego jak piszesz to damy radę :sweat_smile: (miesiąc jest tragicznie ciezki, padło auto, naprawa miliony monet).
    Podziękował(a) 1wiesia
  • Polecicie (zalinkujecie) dobry rachunek sumienia dla małych dzieci?
  • Niektóre suszarki mają specjalny program do puchu i pierza. Bardzo długi, ok 4h. Po niemiecku: Daunen
  • Mój Bosch też ma, ale z piłkami wychodzi super puchata kurtka
    Podziękował(a) 1Wanda
  • Ksiazka na zakończenie 1 klasy dla dzieci szukam. W poprzedniej szkole moich dzieci kupowała rada rodziców. A tu mamy my kupić rodzice.

Co polecacie? I żeby nie biło po kieszeni. U było atrakcyjne.

Wymagania rodziców, najlepiej za darmo ale żeby wyglądało luksusowo..:p :D
  • Darek powiedział(a):

Rejczel powiedział(a):

Kusi mnie, żeby wyprać dwie poduszki z pierzem. I wypiore ale teraz tak: wyczytałam, że nie powinno się suszyć takich poduszek w suszarce i tylko na słońcu. Czy ktoś z Was suszył poduszki w suszarce bębnowej( i jak to się skończyło)?

Dorzuć ze trzy piłki do tenisa jak masz coś z pierza. One ładnie rozbijają te mokre pierzaste kule w trakcie suszenia. Sprawdzony patent :smiley:
    Suszenie puchowych kurtek i poduszek zdecydowanie lepiej mi wychodzi w suszarce niz bez niej, bo na słońcu to trwa wieki i trzeba co chwilę roztrzepywać puch. W suszarce bębnowej robi się samo, najlepiej przy pomocy wspomnianych piłek tenisowych albo... pary czystych wypranych tenisówek / trampek / kapci z gumową podeszwą. Ja mam prymitywną suszarkę wywiewową. Kocham ją. Po prostu włączam słabiutkie grzanie i hula. Cała wilgoć wylatuje ma zewnątrz budynku więc dość szybko idzie. Kurtki nie dłużej niż godzinę. Poduszki naturalnie dłużej. W trakcie warto filtr raz czy dwa wyczyścić gdyby się pierze wydostawało.
  • Nie mam piłek tenisowych więc bez piłek będzie musiało być. Czy mozna prac poduszki z pierzem w proszku do prania w plynie Persil, po prostu zwykłym w którym piorę czy to musi być jakiś specjalny, delikatny? Wolałabym wyprać w tym co mam i cześć. Wyczytałam, że jak poduszka nieszczelna - można sobie zniszczyć suszarkę a tego do końca nie wiem, bo nieraz piórko wyszło - wypiore je w poszewkach najwyżej.
  • Płyn jaki bądź. Tylko wlej dużo mniej niż zwykle, bo się mocno wpieni.
    Podziękował(a) 2Barbasia Rejczel
  • Płyn powinien być jak do wełny, jedwabiu, inny zmieni pióra, nie będą już takie jak były.
  • Jeśli nie masz piłek dodaj coś innego, tak jak ktoś pisał, trampki, cokolwiek.
    Podziękował(a) 1Rejczel
  • Rogalikowa powiedział(a):

Kota...

I od razu będzie miał inne zastosowanie, eko.
  • Rogalikowa powiedział(a):

Kota...

Tym razem bardziej się nada żywy, ładnie rozbije pierze.
    Podziękował(a) 1Wanda
  • Do czasu otwarcia suszarki będzie kotem Schroedingera: w związku z niemożnością dokonania pomiaru żywotności kota, będzie jednocześnie żywy i martwy
    Podziękował(a) 4Ganna4 Izka joanna_1991 Wanda
  • Ale mnie tu zaraz kociarze zjedzo, to niech już będą te trampki
    Podziękował(a) 2Madzikg Skatarzyna
  • @Rogalikowo! Jak możesz!
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Kota, dawaj kota. Najlepiej wściekłego
  • edytowano czerwca 2022
    Wyprawiłam męża z dzieciakami, żeby poogarniać najbliższą przestrzeń. I zamiast odgruzowywać to z kawą tu zasiadłam. :p
    Ech, dobra nie było tematu. ;)
    Idę zająć się czymś, na co mam wpływ.
    Pokój małych dziewczyn na pierwszy ogień...
    Ma kto zdechłego kota? :D
  • Ja za Klarcię modlę się codziennie
    Widać mało skutecznie :D
  • Może więcej nas potrzeba :)
  • To jest chory człowiek, a Maciej swoim wsparciem jeszcze tej chorobie pomaga.
  • edytowano czerwca 2022
    Jakby ktoś miał wątpliwości czy wolno diagnozować na odległość, to ona sama w jakiejś rozmowie typu wywiad pisała o swoich zaburzeniach, że cudownie z nich została uleczona.
  • Mam gdzieś zdechłą mysz za domem, jak może być zamiast kota
  • JoannaS powiedział(a):

Mam gdzieś zdechłą mysz za domem, jak może być zamiast kota

Dzięki @JoannaS :D patrzę co, tu się dzieje to taka mysz to dawka homeopatyczna. :D co większe potrzebne. Jakiś słoń Ci nie zalega? :D

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik