Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

A może akurat ktoś zna odpowiedź... Kategoria chemia.
Czy siloksany polidimetylosiloksanowe to to samo co polidimetylosiloksany?
«134567168

Komentarz

• edytowano maja 2021
    Nie znam odpowiedzi ale zaimponowałaś mi samym pytaniem.
  • @OlaOdPawla - gdybym miała zgadywać, to powiedziałabym, że tak.
    Podziękował(a) 2Agnicha Izka
  • @ola_g farmaceutka? @Dorotako laboratorium?
  • AnnoDomini powiedział(a):

Nie znam odpowiedzi ale zaimponowałaś mi samym pytaniem.

Jak wyżej, nie mam bladego pojęcia...
  • Chociaż po namyśle to pierwsze wygląda jak bardziej zaawansowany związek tego drugiego...
  • Ale fajne nazwy :)
  • To samo.
  • Pierwsza nazwa niezbyt poprawną, ale nie może chodzić o nic innego, moim zdaniem.
    Podziękował(a) 1Katarzyna
  • Polidymetylosiloksan PDMS wg Googla to dimeticon. Analizując samą nazwę w analogii do polimerów mógłby to być bardziej złożony związek. Znalazłam z brzegu tylko tę prostszą nazwę, tej drugiej siloksany PDMS nie widzę
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • I to humanistka pyta. Zadziwiacie mnie :)
  • Spoko. Ja rozróżniam wrzosowy od lawendowego i wiem co to fuksja.
    Podziękował(a) 1Bea
  • @OlaOdPawla ale ciekawy tekst tłumaczysz :wink:
  • Merci za wszystkie odpowiedzi! Jeszcze sobie doczytam i myślę, że coś wymyślę ;)

@Wanda, ale zgadłaś!

Choć tekst taki sobie ciekawy, bo tylko etykiety do produktów chemicznych. W większości "dokładnie czyści" i "użyć wilgotnej ściereczki" ;)

Tu w składzie są dokładnie "Amino-zmodyfikowane siloksany polidimetylosiloksanowe". Występuje to w internecie tylko w jednej karcie charakterystyki, dlatego uznałam, że może to jakaś przedobrzona twórczość własna autora :D
    Podziękował(a) 1ola_g
  • Chce kupić bilety na pociag na sierpień. Wiem ze miesiac wczesniej
    Ale wyjatkowo rych biketiw kupujemy wiecj niz 5
    Chyba z 8
    5 z nas bedzie miało kdr
    1. Czy znizka bedzie przyslugiwac tym tez bez karty duzej rodziny?
    2. Musze kupic dwa bilety?bo wyskakuje mi ze na jednym mize byc tylko 4 osoby?
    3. Czy bilwt grupowy?
  • Ja nie mam pojęcia ale @Malgorzata pewnie będzie wiedziała
  • Kupowalam jakis czas temu ale nie pamietam aby byly takie problemy
  • Juz nieaktulane. Znalazalm odpowiedz
  • Mam nietypowe pytanie, czy ktoś chciałby dorzucić coś do mojej zrzutki na wkład mieszkaniowy? Nie chodzi o miliony :))) https://zrzutka.pl/e9z2hm
    Podziękował(a) 2Agnicha Shrekowa
  • @kawusiowa , a mogłabyś podać numer konta? Jak wrócę z Olsztyna to wpłacę grosik.
    Podziękował(a) 1kawusiowa
  • Gdzie się niedrogo wymienia szybkę w telefonie? Korzystaliście z takiej usługi wysyłkowej? U lokalnych fachowców ceny w kosmos.
  • Wszystko zależy od modelu telefonu
    Kilka razy wymieniałam sama (2x tablet, 3x telefon) jeden raz okazało się że zepsute więcej niż szybka i musiałam dokupić dotyk z szybką ponownie, innym razem wersja utrudniona bo nie rozkręcane tylko sklejane, z tym było sporo zabawy i efekt zadowalający ale estetyka sklejenia na powiedzmy przeciętnym poziomie
    Niestety teraz większość sklejanych...
  • W Debrznie u Adriana ;)
    Szybka plus 30-100 zł w zależności od modelu (podobno rodzaj kleju w ifonach inny niż w sfonach)
  • Te, które potrafią liczyć.
    Masz tortownicę 24 cm, a chcesz zrobić ciasto na większej blaszce np.36-24.
    Jak to przeliczyć?
    Podwoić składniki, potroić ?
  • Powierzchnia blaszki 36x24 wychodzi prawie 2 razy większa niż powierzchnia tortownicy. Ja bym podwoiła składniki
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • gabriela powiedział(a):

Powierzchnia blaszki 36x24 wychodzi prawie 2 razy większa niż powierzchnia tortownicy. Ja bym podwoiła składniki

Tak zaproponowałam pytającej, a ktoś stwierził, że potroić :)
    Podziękował(a) 1gabriela
  • Czy ktoś przewalutowywał kredyt frankowy?
    Z jakim efektem?
  • Ja żałuję, że nie przewalutowałam od początku. Teraz się przymierzam, ale nie jestem pewna.
  • edytowano maja 2021
    Sąsiadka wygrała proces z mbankiem jeśli dobrze kojarzę, ale to nie o to pytacie...

Co do przewalutowania to siostra się orientowała, że póki co najlepiej wyjdzie jak dalej będzie spłacała we frankach. Nie przeszkodziło jej to sprzedać nieruchomości na której była hipoteka i przenieść obciążenia kredytowego na inną.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik