Kiedyś przyszła do mnie (do pracy) nauczycielka jednego z moich dzieci i mówi "nie skojarzyłam nazwiska i nie wiedziałam, że pani jest moją matką..."
Myślałam dłuższą chwilę, zanim dotarło do mnie o co jej chodzi. Oczy mi na wierzch wypadły
Ja też tak mówie - "moi rodzice, moje dzieci" w odniesieniu do pracowych. A w rozmowach w cztery oczy, kiedy atmosfera sprzyja i chce podkreślić rolę rodzica mowie ", droga pani mamo, drogi Panie tato". Albo bez drigi/a. Pani mamo, panie tato Serio, nie wpadłam na to, że to moze kogoś urazac
W sumie to mnie teraz olsniło jak one mi mówiły Mama to ja powinna im mówić . Córko .
nasz pediatra mówi do mnie mama.Ale to jest dla mnie takie miłe i urocze.
Ja nie cierpię jak lekarz/pielęgniarka/nauczyciel tak mówi, dla nich jestem panią, ewentualnie panią Anią/ Anną albo Panią B.(nazwisko). Mamą jestem dla dzieci .
,,pani mamo " brzmi ok, akceptowanie dla mnie. Wszystko ze słowem ,,pani " na początku mogłabym zaakceptować - z mamą, z imieniem, z nazwiskiem. Nie jest to upupiające.
,,pani mamo " brzmi ok, akceptowanie dla mnie. Wszystko ze słowem ,,pani " na początku mogłabym zaakceptować - z mamą, z imieniem, z nazwiskiem. Nie jest to upupiające.
A widzisz, bo może to specyfika branży. Niby zasady nie powinny zasadniczo odbiegać od ogólnie przyjętych a jednak są i nawet powinny być jakieś wyjątki.bo jak maluch mówi, że on by chciał z panią Zosią rozmawiać to nie brzmi to źle, podobnie, jak rodzic mówi to samo. Jak juz wyrośnięty nastolatek prosi na rozmowę panią Anię to już zgrzyta. Ale jakby maluch poprosił panią Kowalską to też by dziwnie brzmiało. U nas jakoś tak się utarło, że mówienie pani Zosia, pani Ania to taki przejaw sympatii, a nie braku szacunku. Jak uczeń oficjalnie prosi panią Annę Kowalską to jakoś tak sztucznie brzmi. Dzieci zazwyczaj mówią nam po imieniu, albo i po nazwisku, tylko do funkcyjnych po ich funkcji, bez zdrobnień
@kociara wszystko to co wymieniłaś, ma na początku ,,pani ". Więc jest szacunek i potraktowanie jak dorosłego człowieka. Czy ,,pani Aniu " ,,czy ,,pani Kowalska " czy ,,pani profesor " - to wszędzie ta pani jest.
A jak się mówi ,,mama" albo jak raz usłyszałam - ,,mamcia " to sorry, ale różnica jest znaczna.
Do mnie chłopak córki mówi pani mamo, a do męża panie tato;))) Na początku zrobiłam wielkie oczy, bo widzieliśmy się pierwszy raz, ale teraz nawet jest to miłe, chociaż trochę mnie śmieszy.
W Poznaniu jak mieszkałam to większość pań ekspedientek zwracała się do klientów pieszczotliwie @kociara dobrze pamiętam, że ty z Poznania? To jakaś poznańska specyfika?
W Poznaniu jak mieszkałam to większość pań ekspedientek zwracała się do klientów pieszczotliwie @kociara dobrze pamiętam, że ty z Poznania? To jakaś poznańska specyfika?
Przez zasiedzenie. Moje miasto rodzinne to Włocławek.
Kupowałam bilet przez internet, zaznaczyłam KDR i jeden bilet i wywaliło mi informację, że na KDR muszą być dwie osoby. Do tej pory kupowałam w kasie i nigdy mi nie odmówiono biletu zniżkowego przy zakupie jednego.
Kupowałam bilet przez internet, zaznaczyłam KDR i jeden bilet i wywaliło mi informację, że na KDR muszą być dwie osoby. Do tej pory kupowałam w kasie i nigdy mi nie odmówiono biletu zniżkowego przy zakupie jednego.
Wystarczy wybrać bilet ulgowy z ulgą 37% z opisem mniej więcej "Małżonek/Rodzic Karta Dużej Rodziny"
Czy cechą charakterystyczną Asów jest niechęć do sportu, przede wszystkim drużynowego? Dopiero teraz bardziej zgłębiam temat Zespołu Aspergera i zastanawia mnie właśnie ta niechęć u moich synów.
U nas by nie było niechęci gdyby był zakaz komentowania. Dzieciaki nie potrafią przyznać się do błędu, i oskarżają się nawzajem. A że poziom wulgarności bardzo wzrósł odtatnio to ciężko komuś wrażliwemu na słowa wytrzymać te bluzgi. A tak to lubił piłkę ręczną .
Chciałabym kupić szafkę na olx, ale sprzedający zaznacza, że tylko odbiór osobisty gdzieś z okolic Łodzi. Mogę zamówić jakąś firmę kurierską, żeby odebrała mebel? Korzystał ktoś z takiej opcji?
Ja zamawiałam. Super opcja. Tyle że nadawca zapakowywał, a w tym przypadku, obawiam się, może być problem. Czy nie? Czy chodzi tylko o to, że nie chce mu się chodzić nigdzie z paczką?
@Bagata, zamawiałam... najtańszego kuriera. Po prostu. Przez serwis typu epaka czy inny. Wybierałam opcję, że kurier ma przyjść z nalepką adresową. Prosiłam nadawcę o spakowanie i wymiary i wagę paczki. Podawałam w formularzu dane nadawcy i odbiorcy (swój). opłacałam przesyłkę, Dawałam znać nadawcy, kiedy kurier przyjedzie i tyle.
Komentarz
A w rozmowach w cztery oczy, kiedy atmosfera sprzyja i chce podkreślić rolę rodzica mowie ", droga pani mamo, drogi Panie tato". Albo bez drigi/a.
Pani mamo, panie tato
Serio, nie wpadłam na to, że to moze kogoś urazac
Mamą jestem dla dzieci .
Wszystko ze słowem ,,pani " na początku mogłabym zaakceptować - z mamą, z imieniem, z nazwiskiem. Nie jest to upupiające.
Niby zasady nie powinny zasadniczo odbiegać od ogólnie przyjętych a jednak są i nawet powinny być jakieś wyjątki.bo jak maluch mówi, że on by chciał z panią Zosią rozmawiać to nie brzmi to źle, podobnie, jak rodzic mówi to samo.
Jak juz wyrośnięty nastolatek prosi na rozmowę panią Anię to już zgrzyta.
Ale jakby maluch poprosił panią Kowalską to też by dziwnie brzmiało.
U nas jakoś tak się utarło, że mówienie pani Zosia, pani Ania to taki przejaw sympatii, a nie braku szacunku.
Jak uczeń oficjalnie prosi panią Annę Kowalską to jakoś tak sztucznie brzmi.
Dzieci zazwyczaj mówią nam po imieniu, albo i po nazwisku, tylko do funkcyjnych po ich funkcji, bez zdrobnień
Mam teraz za dużo ludzi w trakcie terapii i już mnie te przeniesienia przyprawiają o mdłości
A jak się mówi ,,mama" albo jak raz usłyszałam - ,,mamcia " to sorry, ale różnica jest znaczna.
Na początku zrobiłam wielkie oczy, bo widzieliśmy się pierwszy raz, ale teraz nawet jest to miłe, chociaż trochę mnie śmieszy.
Moje miasto rodzinne to Włocławek.
Większość już mówi sobie zwyczajnie na Ty, nawet junior do seniora czy pielęgniarka do ordynatora.
Dopiero teraz bardziej zgłębiam temat Zespołu Aspergera i zastanawia mnie właśnie ta niechęć u moich synów.
Mogę zamówić jakąś firmę kurierską, żeby odebrała mebel? Korzystał ktoś z takiej opcji?
A pamiętasz może, jaka to była firma?