Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

18081838586168

Komentarz

• @MamaRyba pradawne.pl
    Podziękował(a) 1MamaRyba
  • @Duduś tak właśnie o to mi chodchodziło :) Super, dziękuję bardzo!
  • edytowano maja 2022
    Co do Katarzyny że Sieny polecam piękną książkę.
    Podziękował(a) 2blaekie mamababcia
  • edytowano maja 2022
    Pytanko o farby do włosów
    Farbuje mi mąż, loreal casting glow creme. Rzadko (raz na pół roku albo rzadziej). Zawsze trochę włosów wychodziło, ale po ostatnim wyszło od razu sporo, że 4 konkretne pęki od razu przy płukaniu i później jeszcze przez jakiś czas.
    Trzymana na glowie wg przepisu.
    Troche nas to przestraszyło, bo wyszła w sumie konkretna ilość.

I nie wiem: szukać innej farby? Henna byłaby przyjaźniejsza dla cebulek?

No siwa jestem konkretnie między farbowaniami, mam długie włosy, w dodatku noszę stałe koki/banany, co dodatkowo dodaje stateczności (ładnie mówiąc) i chętnie bym ukryła tę siwiznę

Podpowiecie?

Edit kolor naturalny bardzo ciemny brąz i takiego koloru farby zawsze szukam.
  • Henna jest ok.
    Podziękował(a) 1mysikrolica
  • Nie wypadają włosy? Jakiejś konkretnej firmy?
  • Ja mam khadi czy jakoś tak. A na konkretne wypadanie dziewczyny poleciły mi Biotebal tabletki. I to pomogło!
    Podziękował(a) 1mysikrolica
  • Czy można henną rozjaśnić włosy?
  • Mi po hennie bardzo się zniszczyły włosy, stały się cienkie, sianowate i wypadały. Moje włosy po prostu jej nie lubią. Farbuję Joanną, jest ok.
    Podziękował(a) 2Mamaw mysikrolica
  • Ja i moje włosy lubimy farbę
  • Ja zmienie temat.
    Syn ma uczulenie na okularki plywackie (ma tez na czepek, ale to rozwiazalismy materialowym czepkiem pod gumowym klubowym i jest ok). Po kazdym basenie ma czerwone w miejscach, gdzie guma dotyka do skory, peka i jest przesuszone. Smaruje mascia z wit A, emolientem, ale jak on 3 razy w tyg ma trening, to ciezko dalej sie pogarsza.
    Czy ktos ma pomysl, jak mozna taki problem rozwiazac?
  • Musi być uczulony na gumę lateks jakaś krzyżowa reakcja
  • Agnicha powiedział(a):

Musi być uczulony na gumę lateks jakaś krzyżowa reakcja

Tak mi sie wydaje. Choc w opisie naszych okularkow jest, ze uszczelka jest z silikonu, ktory powinien byc hipoalergiczny.
    Dzis jeszcze zaczynamy probe z nowymi okularkami z bialymi uszczelkami. Nie wiem jak te gumy sa barwione, ale w odziezy granat moze uczulac, a i czepek i okularki stare granatowe.

Jak to nie pomoze, to jeszcze znalazlam w necie okularki z uszczelkami z gumy TPR. Cos musimy wymyslic.
  • @mamuma u nas był ten problem, kupiliśmy takie okularki, co nie mają jakby małą maskę i jest dobrze. Czyli nie ma komory na każde oko, tylko jest jedna.
    Podziękował(a) 1mamuma
  • Zuzapola powiedział(a):

@mamuma u nas był ten problem, kupiliśmy takie okularki, co nie mają jakby małą maskę i jest dobrze. Czyli nie ma komory na każde oko, tylko jest jedna.

Widzialam takie, ale one wlasnie mialy bezbarwna uszczelke. Czy u Was mogla byc zaleznosc od koloru?
    Dzis po treningu w bialych okularkach nie jest takie czerwone, nadzieja jest, choc jak to mowia "jedna jaskolka wiosny nie czyni".
  • BeaBea
    edytowano maja 2022
    @mamuma ja mam takie: https://www.amazon.pl/Winline-polaryzacją-zaparowaniem-wodoszczelne-przejrzyste/dp/B0827V161B
    piszą niby w opisie, że są z pcv, ale nie są. Już bym nie żyła B)

ja umieram od silikonów. Te są z winylu.
    Może znajdziesz dziecięce?
    Podziękował(a) 1mamuma
  • teraz widzę, że podrożały. Z rok temu kupowałam i kosztowały niecałe 80 zł.
  • @mamuma takie mamy:

• mamuma powiedział(a):

Ja zmienie temat.
    Syn ma uczulenie na okularki plywackie (ma tez na czepek, ale to rozwiazalismy materialowym czepkiem pod gumowym klubowym i jest ok). Po kazdym basenie ma czerwone w miejscach, gdzie guma dotyka do skory, peka i jest przesuszone. Smaruje mascia z wit A, emolientem, ale jak on 3 razy w tyg ma trening, to ciezko dalej sie pogarsza.

@mamuma sprawdźcie czy gdzieś w gumkach od okularków i czepku nie ma pleśni. To pierwszy krok, jeśli nie dosuszy po treningu pleśń pojawia się bardzo szybko. U nas Michał był uczulony na konkretne modele areny, zwłaszcza na model trucks. Przy gojeniu pomagają okularki szwedki, bez uszczelek a potem zmiana firmy. I jednak w przypadku profesjonalnego pływania sprawdzają się dobrze te droższe okularki. Te uszczelki mają różny skład, trzeba próbować różne modele
    Podziękował(a) 1mamuma
  • edytowano maja 2022
    Niestety dla profesjonalnych pływaków konieczne są profesjonalne okularki, a one nie są tanie (koszt sporo powyżej 100 zł) i bardzo dokładne suszenie po treningu i okularów i czepka.

Edit. Problemem może też być większa ilość środka odkażającego na basenie co często jest stosowane przed zmianą wody.
    Podziękował(a) 1mamuma
  • asia powiedział(a):

mamuma powiedział(a):

Ja zmienie temat.

@mamuma sprawdźcie czy gdzieś w gumkach od okularków i czepku nie ma pleśni. To pierwszy krok, jeśli nie dosuszy po treningu pleśń pojawia się bardzo szybko. U nas Michał był uczulony na konkretne modele areny, zwłaszcza na model trucks. Przy gojeniu pomagają okularki szwedki, bez uszczelek a potem zmiana firmy. I jednak w przypadku profesjonalnego pływania sprawdzają się dobrze te droższe okularki. Te uszczelki mają różny skład, trzeba próbować różne modele
    Myslalam o tych szwedkach. Tylko musze poczytac o nich, zeby sie doedukowac, jak je dobrac. Myslalam o plesni, bo po treningu jak wraca na lekcje, to ma to wszystko w plecaku basenowym, a nie da mu sie przetlumaczyc, ze okularki to nie to samo co mokre gatki i maja byc w pudelku. Wsadza do folii z gatkami.
    Ale corka robi tak samo i u niej problemu nie ma. Bedziemy testowac.
  • Na ciemnych uszczelkach będzie trudno zobaczyć ale spróbujcie przetrzeć uszczelki tamponem zmoczonym w occie, jeśli będzie szary ślad to pleśń. Nie wszyscy są na nią tak samo wrażliwi, ale uważać muszą wszyscy. U nas zdarzały się takie reakcje, że skóra wokół oczu pękała i się złuszczała. U Michała. U Marcina nie.
    Podziękował(a) 1mamuma
  • Szwedki za moich czasów regulowały się sznureczkiem przy nosie, więc bez silikonu i rozstaw zawsze dobrany. Tylko one są twarde, trzeba polubić.
  • asia powiedział(a):

Na ciemnych uszczelkach będzie trudno zobaczyć ale spróbujcie przetrzeć uszczelki tamponem zmoczonym w occie, jeśli będzie szary ślad to pleśń. Nie wszyscy są na nią tak samo wrażliwi, ale uważać muszą wszyscy. U nas zdarzały się takie reakcje, że skóra wokół oczu pękała i się złuszczała. U Michała. U Marcina nie.

U mnie to tez jest Michal :D
    Podziękował(a) 1asia
  • Hmm... nie pomogę, nie spotkałam się z tym.
    Zastanawiam się nad tą różnicą między pro okularkami a zwykłymi. Kupiłam kilka x pro i się szybko zdegradowały (może zły rozmiar...?). Najlepsze dla mnie tanie z antyukrainskiego sklepu na D. I nie wiem co zrobić, bo już długo pływam też powoli do wymiany... tylko na co....?
    U nas jest taka procedura że po basenie wkładamy rzeczy do worków "na mokre" i szybko w domu okularki, czepki, klapki na suszarkę do ubrań. A jak się taki worek zostawi w aucie... to mi się czasem zdarza... wystarczy pół dnia... auto wietrzysz potem 2 doby... ;)
    Podziękował(a) 1mamuma
  • edytowano maja 2022
    Oo i zauważyłam że jedna dość wybitna nastolatka pływa w takich goglach... niemal jak maska. Może ona ma TEN problem... jednak takie maski to gorsza oplywowosc :(
    Ale okularki pro vs tanie okularki, nie zauważyłam różnicy w pływaniu, nawrotach itp.
    Edit... może za niski poziom, pływam 1:38 na 100m.
  • ryjek007 powiedział(a):

Szwedki za moich czasów regulowały się sznureczkiem przy nosie, więc bez silikonu i rozstaw zawsze dobrany. Tylko one są twarde, trzeba polubić.

Teraz szwedki mają pięć rozmiarów nosków albo właśnie sznureczki, zależnie od modelu. Michała z areny nie uczulały cobry (niestety drogie!). Kupowałam modele z białymi uszczelkami żeby było widać wszelkie odbarwienia, bo ta pleśń potrafi naprawdę szybko się wychodować.
    Podziękował(a) 2mamuma ryjek007
  • @wiesia to chyba zależy jak dużo się pływa (Michał spędzał w wodzie codziennie ponad 4 godziny, rano trening 2h po południu zwykle 2,5) i jednak od tego czym tą wodę odkażają. U nas wszelkie tanie okularki, kąpielówki się nie sprawdzały, uszczelki szybko przeciekały, guma parciala, no i ta pleśń, a materiał w tanich kąpielówkach potrafił się rozłazic po 3 tygodniach.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • asia powiedział(a):

@wiesia to chyba zależy jak dużo się pływa (Michał spędzał w wodzie codziennie ponad 4 godziny, rano trening 2h po południu zwykle 2,5) i jednak od tego czym tą wodę odkażają. U nas wszelkie tanie okularki, kąpielówki się nie sprawdzały, uszczelki szybko przeciekały, guma parciala, no i ta pleśń, a materiał w tanich kąpielówkach potrafił się rozłazic po 3 tygodniach.

A ja w lato kupilam mojemu 3 szt kapielowek u chinczyka. 12zl/szt. On ma 9 lat, to i tak szybko wyrasta, nie ma sensu inwestowac. Gatki maja leciutkie zmechacenia na tylku tylko, i w jednych, ktore maja zielone wstawki ta zielen wyplowiala. Material trzyma sie bardzo dobrze, a nie raz byly suszone w suszarce.
    Porownujac do poprzednich, tez tych tanich z decathlonu i chyba z lidla, to jestem b. zadowolona, bo tamte po miesiacu mialy tylek zjechany.

Okularki ma teraz biale, bede pilnowala suszenia i nie wsadzania do torby z mokrymi. Zobaczymy.

Dziekuje za wszystkie cenne rady.
  • czym najlepiej zaimpregnować wychodek z surowego drewna. tak, żeby na długo starczyło.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik