Pytanko o farby do włosów Farbuje mi mąż, loreal casting glow creme. Rzadko (raz na pół roku albo rzadziej). Zawsze trochę włosów wychodziło, ale po ostatnim wyszło od razu sporo, że 4 konkretne pęki od razu przy płukaniu i później jeszcze przez jakiś czas. Trzymana na glowie wg przepisu. Troche nas to przestraszyło, bo wyszła w sumie konkretna ilość.
I nie wiem: szukać innej farby? Henna byłaby przyjaźniejsza dla cebulek?
No siwa jestem konkretnie między farbowaniami, mam długie włosy, w dodatku noszę stałe koki/banany, co dodatkowo dodaje stateczności (ładnie mówiąc) i chętnie bym ukryła tę siwiznę
Podpowiecie?
Edit kolor naturalny bardzo ciemny brąz i takiego koloru farby zawsze szukam.
Ja zmienie temat. Syn ma uczulenie na okularki plywackie (ma tez na czepek, ale to rozwiazalismy materialowym czepkiem pod gumowym klubowym i jest ok). Po kazdym basenie ma czerwone w miejscach, gdzie guma dotyka do skory, peka i jest przesuszone. Smaruje mascia z wit A, emolientem, ale jak on 3 razy w tyg ma trening, to ciezko dalej sie pogarsza. Czy ktos ma pomysl, jak mozna taki problem rozwiazac?
Musi być uczulony na gumę lateks jakaś krzyżowa reakcja
Tak mi sie wydaje. Choc w opisie naszych okularkow jest, ze uszczelka jest z silikonu, ktory powinien byc hipoalergiczny. Dzis jeszcze zaczynamy probe z nowymi okularkami z bialymi uszczelkami. Nie wiem jak te gumy sa barwione, ale w odziezy granat moze uczulac, a i czepek i okularki stare granatowe.
Jak to nie pomoze, to jeszcze znalazlam w necie okularki z uszczelkami z gumy TPR. Cos musimy wymyslic.
@mamuma u nas był ten problem, kupiliśmy takie okularki, co nie mają jakby małą maskę i jest dobrze. Czyli nie ma komory na każde oko, tylko jest jedna.
@mamuma u nas był ten problem, kupiliśmy takie okularki, co nie mają jakby małą maskę i jest dobrze. Czyli nie ma komory na każde oko, tylko jest jedna.
Widzialam takie, ale one wlasnie mialy bezbarwna uszczelke. Czy u Was mogla byc zaleznosc od koloru? Dzis po treningu w bialych okularkach nie jest takie czerwone, nadzieja jest, choc jak to mowia "jedna jaskolka wiosny nie czyni".
Ja zmienie temat. Syn ma uczulenie na okularki plywackie (ma tez na czepek, ale to rozwiazalismy materialowym czepkiem pod gumowym klubowym i jest ok). Po kazdym basenie ma czerwone w miejscach, gdzie guma dotyka do skory, peka i jest przesuszone. Smaruje mascia z wit A, emolientem, ale jak on 3 razy w tyg ma trening, to ciezko dalej sie pogarsza. Czy ktos ma pomysl, jak mozna taki problem rozwiazac?
@mamuma sprawdźcie czy gdzieś w gumkach od okularków i czepku nie ma pleśni. To pierwszy krok, jeśli nie dosuszy po treningu pleśń pojawia się bardzo szybko. U nas Michał był uczulony na konkretne modele areny, zwłaszcza na model trucks. Przy gojeniu pomagają okularki szwedki, bez uszczelek a potem zmiana firmy. I jednak w przypadku profesjonalnego pływania sprawdzają się dobrze te droższe okularki. Te uszczelki mają różny skład, trzeba próbować różne modele
Niestety dla profesjonalnych pływaków konieczne są profesjonalne okularki, a one nie są tanie (koszt sporo powyżej 100 zł) i bardzo dokładne suszenie po treningu i okularów i czepka.
Edit. Problemem może też być większa ilość środka odkażającego na basenie co często jest stosowane przed zmianą wody.
@mamuma sprawdźcie czy gdzieś w gumkach od okularków i czepku nie ma pleśni. To pierwszy krok, jeśli nie dosuszy po treningu pleśń pojawia się bardzo szybko. U nas Michał był uczulony na konkretne modele areny, zwłaszcza na model trucks. Przy gojeniu pomagają okularki szwedki, bez uszczelek a potem zmiana firmy. I jednak w przypadku profesjonalnego pływania sprawdzają się dobrze te droższe okularki. Te uszczelki mają różny skład, trzeba próbować różne modele
Myslalam o tych szwedkach. Tylko musze poczytac o nich, zeby sie doedukowac, jak je dobrac. Myslalam o plesni, bo po treningu jak wraca na lekcje, to ma to wszystko w plecaku basenowym, a nie da mu sie przetlumaczyc, ze okularki to nie to samo co mokre gatki i maja byc w pudelku. Wsadza do folii z gatkami. Ale corka robi tak samo i u niej problemu nie ma. Bedziemy testowac.
Na ciemnych uszczelkach będzie trudno zobaczyć ale spróbujcie przetrzeć uszczelki tamponem zmoczonym w occie, jeśli będzie szary ślad to pleśń. Nie wszyscy są na nią tak samo wrażliwi, ale uważać muszą wszyscy. U nas zdarzały się takie reakcje, że skóra wokół oczu pękała i się złuszczała. U Michała. U Marcina nie.
Na ciemnych uszczelkach będzie trudno zobaczyć ale spróbujcie przetrzeć uszczelki tamponem zmoczonym w occie, jeśli będzie szary ślad to pleśń. Nie wszyscy są na nią tak samo wrażliwi, ale uważać muszą wszyscy. U nas zdarzały się takie reakcje, że skóra wokół oczu pękała i się złuszczała. U Michała. U Marcina nie.
Hmm... nie pomogę, nie spotkałam się z tym. Zastanawiam się nad tą różnicą między pro okularkami a zwykłymi. Kupiłam kilka x pro i się szybko zdegradowały (może zły rozmiar...?). Najlepsze dla mnie tanie z antyukrainskiego sklepu na D. I nie wiem co zrobić, bo już długo pływam też powoli do wymiany... tylko na co....? U nas jest taka procedura że po basenie wkładamy rzeczy do worków "na mokre" i szybko w domu okularki, czepki, klapki na suszarkę do ubrań. A jak się taki worek zostawi w aucie... to mi się czasem zdarza... wystarczy pół dnia... auto wietrzysz potem 2 doby...
Oo i zauważyłam że jedna dość wybitna nastolatka pływa w takich goglach... niemal jak maska. Może ona ma TEN problem... jednak takie maski to gorsza oplywowosc Ale okularki pro vs tanie okularki, nie zauważyłam różnicy w pływaniu, nawrotach itp. Edit... może za niski poziom, pływam 1:38 na 100m.
Szwedki za moich czasów regulowały się sznureczkiem przy nosie, więc bez silikonu i rozstaw zawsze dobrany. Tylko one są twarde, trzeba polubić.
Teraz szwedki mają pięć rozmiarów nosków albo właśnie sznureczki, zależnie od modelu. Michała z areny nie uczulały cobry (niestety drogie!). Kupowałam modele z białymi uszczelkami żeby było widać wszelkie odbarwienia, bo ta pleśń potrafi naprawdę szybko się wychodować.
@wiesia to chyba zależy jak dużo się pływa (Michał spędzał w wodzie codziennie ponad 4 godziny, rano trening 2h po południu zwykle 2,5) i jednak od tego czym tą wodę odkażają. U nas wszelkie tanie okularki, kąpielówki się nie sprawdzały, uszczelki szybko przeciekały, guma parciala, no i ta pleśń, a materiał w tanich kąpielówkach potrafił się rozłazic po 3 tygodniach.
@wiesia to chyba zależy jak dużo się pływa (Michał spędzał w wodzie codziennie ponad 4 godziny, rano trening 2h po południu zwykle 2,5) i jednak od tego czym tą wodę odkażają. U nas wszelkie tanie okularki, kąpielówki się nie sprawdzały, uszczelki szybko przeciekały, guma parciala, no i ta pleśń, a materiał w tanich kąpielówkach potrafił się rozłazic po 3 tygodniach.
A ja w lato kupilam mojemu 3 szt kapielowek u chinczyka. 12zl/szt. On ma 9 lat, to i tak szybko wyrasta, nie ma sensu inwestowac. Gatki maja leciutkie zmechacenia na tylku tylko, i w jednych, ktore maja zielone wstawki ta zielen wyplowiala. Material trzyma sie bardzo dobrze, a nie raz byly suszone w suszarce. Porownujac do poprzednich, tez tych tanich z decathlonu i chyba z lidla, to jestem b. zadowolona, bo tamte po miesiacu mialy tylek zjechany.
Okularki ma teraz biale, bede pilnowala suszenia i nie wsadzania do torby z mokrymi. Zobaczymy.
Komentarz
Farbuje mi mąż, loreal casting glow creme. Rzadko (raz na pół roku albo rzadziej). Zawsze trochę włosów wychodziło, ale po ostatnim wyszło od razu sporo, że 4 konkretne pęki od razu przy płukaniu i później jeszcze przez jakiś czas.
Trzymana na glowie wg przepisu.
Troche nas to przestraszyło, bo wyszła w sumie konkretna ilość.
I nie wiem: szukać innej farby? Henna byłaby przyjaźniejsza dla cebulek?
No siwa jestem konkretnie między farbowaniami, mam długie włosy, w dodatku noszę stałe koki/banany, co dodatkowo dodaje stateczności (ładnie mówiąc) i chętnie bym ukryła tę siwiznę
Podpowiecie?
Edit kolor naturalny bardzo ciemny brąz i takiego koloru farby zawsze szukam.
Syn ma uczulenie na okularki plywackie (ma tez na czepek, ale to rozwiazalismy materialowym czepkiem pod gumowym klubowym i jest ok). Po kazdym basenie ma czerwone w miejscach, gdzie guma dotyka do skory, peka i jest przesuszone. Smaruje mascia z wit A, emolientem, ale jak on 3 razy w tyg ma trening, to ciezko dalej sie pogarsza.
Czy ktos ma pomysl, jak mozna taki problem rozwiazac?
Dzis jeszcze zaczynamy probe z nowymi okularkami z bialymi uszczelkami. Nie wiem jak te gumy sa barwione, ale w odziezy granat moze uczulac, a i czepek i okularki stare granatowe.
Jak to nie pomoze, to jeszcze znalazlam w necie okularki z uszczelkami z gumy TPR. Cos musimy wymyslic.
Dzis po treningu w bialych okularkach nie jest takie czerwone, nadzieja jest, choc jak to mowia "jedna jaskolka wiosny nie czyni".
piszą niby w opisie, że są z pcv, ale nie są. Już bym nie żyła
ja umieram od silikonów. Te są z winylu.
Może znajdziesz dziecięce?
Edit. Problemem może też być większa ilość środka odkażającego na basenie co często jest stosowane przed zmianą wody.
Ale corka robi tak samo i u niej problemu nie ma. Bedziemy testowac.
Zastanawiam się nad tą różnicą między pro okularkami a zwykłymi. Kupiłam kilka x pro i się szybko zdegradowały (może zły rozmiar...?). Najlepsze dla mnie tanie z antyukrainskiego sklepu na D. I nie wiem co zrobić, bo już długo pływam też powoli do wymiany... tylko na co....?
U nas jest taka procedura że po basenie wkładamy rzeczy do worków "na mokre" i szybko w domu okularki, czepki, klapki na suszarkę do ubrań. A jak się taki worek zostawi w aucie... to mi się czasem zdarza... wystarczy pół dnia... auto wietrzysz potem 2 doby...
Ale okularki pro vs tanie okularki, nie zauważyłam różnicy w pływaniu, nawrotach itp.
Edit... może za niski poziom, pływam 1:38 na 100m.
Porownujac do poprzednich, tez tych tanich z decathlonu i chyba z lidla, to jestem b. zadowolona, bo tamte po miesiacu mialy tylek zjechany.
Okularki ma teraz biale, bede pilnowala suszenia i nie wsadzania do torby z mokrymi. Zobaczymy.
Dziekuje za wszystkie cenne rady.