Ja rano ciasto świąteczne ratowałam przed zepsuciem i tak coś na ostro by się teraz przydało... Tylko jeszcze do przedszkola odstawię i coś tu uszykuję...
Nie, dziś jest dyspensa, bo ten piątek wypada w oktawie niedzieli Miłosierdzia Bożego.
Z tego co wiem, to w piatek w oktawie Zmartwychwstania nawet nie określa się tego dyspensą (wówczas należałoby wykonać jakiś "zamiennik" postu, np. pomodlić się, czy uczynek miłosierdzia wykonać). Oktawa Zmartwychwstania ma cała wagę Niedzieli Zmartwychwstania, w końcu to najwieksze święto chrześcijańskie. Więc wrecz nie wypada pościć. Mnie to przekonuje. I chociaż my pościmy zawsze w piątki bez względu na jakiekolwiek dyspensy, to ten piątek jest jednak wyjątkiem.
Dzięki @Rusałka , poznał nowe słowo (komemoracja ), skąd masz taki kalendarz? Oznaczenia są mega.
To najkrócej wspomnienie. KOMEMORACJA - Liturgiczne wspomnienie święta, też Oktawy które z różnych przyczyn "wypadło" z obchodów w danym roku, np. przez nałożenie się dwóch świąt jednego dnia. Tu np w kalendarzu jest Piątek wielkanocny w Oktawie ale też wspomnienie św. Sotera i Kajusa. Czyli dwa święta jakby, a raczej święto i wspomnienie.
To pisał mój mąż bo ja też nie wiedziałam dokładnie. A kalendarz zrobił nasz znajomy z Tradycji.
Na pewno nie dyspensa - bo to tak, jakby powiedzieć, że dyspensa jest w niedzielę. Jest Oktawa w randze uroczystości Niedzieli Wielkanocnej. Cały tydzień to jedna wielka Niedziela Zmartwychwstania.
Komentarz
No to podwójnie potwierdzone, można podsmażać kiełbaski.
ja wlasnie zżeram czipsy
Tylko jeszcze do przedszkola odstawię i coś tu uszykuję...
A ja dziś mam burgery Oli jarskie
1. (...)
2. w liturgii katolickiej:
a) modlitwa za żywych i umarłych w czasie mszy;
Tu np w kalendarzu jest Piątek wielkanocny w Oktawie ale też wspomnienie św. Sotera i Kajusa. Czyli dwa święta jakby, a raczej święto i wspomnienie.
To pisał mój mąż bo ja też nie wiedziałam dokładnie. A kalendarz zrobił nasz znajomy z Tradycji.
Jest Oktawa w randze uroczystości Niedzieli Wielkanocnej. Cały tydzień to jedna wielka Niedziela Zmartwychwstania.