Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

17879818384168

Komentarz

• Tak, jakieś zioło, które "zmusi" ;) do przyjścia do kościoła tych, którzy po świętach już się tam nie wybierali :D
  • Czasy Nowej Ewangelizacji :smiley: :sweat_smile: :sunglasses:
  • Czy dziś jest post? Bo się zakręciłam i w końcu nie wiem
  • Nie, dziś jest dyspensa, bo ten piątek wypada w oktawie niedzieli Miłosierdzia Bożego.
  • Już mam demencję na te dyspensy... Dzięki
    Podziękował(a) 2Rejczel Shrekowa
  • Nie ma. Oktawa-caly czas świętujemy Zmartwychwstanie.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • O, nie zauważyłam, że jest kolejną strona i odpowiedź już padła.
    No to podwójnie potwierdzone, można podsmażać kiełbaski. :p
    Podziękował(a) 1Juka
  • Ha, kiełbaski ;)
    ja wlasnie zżeram czipsy ;) :D
  • edytowano kwietnia 2022
    Ja rano ciasto świąteczne ratowałam przed zepsuciem i tak coś na ostro by się teraz przydało...
    Tylko jeszcze do przedszkola odstawię i coś tu uszykuję...
  • No tradycyjnie to jest post. ;) pół ryby
  • Rejczel powiedział(a):

Nie, dziś jest dyspensa, bo ten piątek wypada w oktawie niedzieli Miłosierdzia Bożego.

Oooo jakoś w ogóle nie pomyślałam! Dzięki!
    A ja dziś mam burgery Oli jarskie :)
  • Rusałka powiedział(a):

No tradycyjnie to jest post. ;) pół ryby

O, a objaśnisz te znaczki? Co znaczą kółeczka i pół ryby,a cała ryba co?
  • Oszukany ten kalendarz. Katarzyny jest 29. To moja patronka.
    Dzięki @Rusałka , poznałam nowe słowo (komemoracja ;) ), skąd masz taki kalendarz? Oznaczenia są mega.
  • kommemoracja;
    1. (...)
    2. w liturgii katolickiej:
    a) modlitwa za żywych i umarłych w czasie mszy;
    ;)
    Podziękował(a) 3Madzikg Shrekowa Skatarzyna
  • Czy to tylko ja mam takie głupie skojarzenia? :D
    Rejczel powiedział(a):

Nie, dziś jest dyspensa, bo ten piątek wypada w oktawie niedzieli Miłosierdzia Bożego.

Z tego co wiem, to w piatek w oktawie Zmartwychwstania nawet nie określa się tego dyspensą (wówczas należałoby wykonać jakiś "zamiennik" postu, np. pomodlić się, czy uczynek miłosierdzia wykonać). Oktawa Zmartwychwstania ma cała wagę Niedzieli Zmartwychwstania, w końcu to najwieksze święto chrześcijańskie. Więc wrecz nie wypada pościć. Mnie to przekonuje. I chociaż my pościmy zawsze w piątki bez względu na jakiekolwiek dyspensy, to ten piątek jest jednak wyjątkiem.
  • Shrekowa powiedział(a):

Dzięki @Rusałka , poznał nowe słowo (komemoracja ;) ), skąd masz taki kalendarz? Oznaczenia są mega.

To najkrócej wspomnienie. KOMEMORACJA - Liturgiczne wspomnienie święta, też Oktawy które z różnych przyczyn "wypadło" z obchodów w danym roku, np. przez nałożenie się dwóch świąt jednego dnia.
    Tu np w kalendarzu jest Piątek wielkanocny w Oktawie ale też wspomnienie św. Sotera i Kajusa. Czyli dwa święta jakby, a raczej święto i wspomnienie.

To pisał mój mąż <3 bo ja też nie wiedziałam dokładnie. A kalendarz zrobił nasz znajomy z Tradycji.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Na pewno nie dyspensa - bo to tak, jakby powiedzieć, że dyspensa jest w niedzielę.
    Jest Oktawa w randze uroczystości Niedzieli Wielkanocnej. Cały tydzień to jedna wielka Niedziela Zmartwychwstania.
  • Rejczel powiedział(a):

Czy to tylko ja mam takie głupie skojarzenia? :D

Jakie, jakie? :sunglasses:
    Podziękował(a) 1Izka
  • Ja ślub brałam w piątek Oktawy... Mmmmmm. :) . (Zapewniając sobie dwie rocznice ślubu - datową i... liturgiczną ;)).
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Czy moze mi ktos na szybko podac, jak na youtube znalezc kanal EluniSylwuni naszej? Mialam w subskrypcjach i mi zniknal.
    Rien powiedział(a):

Ja ślub brałam w piątek Oktawy... Mmmmmm. :) . (Zapewniając sobie dwie rocznice ślubu - datową i... liturgiczną ;)).

Ładne.
  • mamuma powiedział(a):

Czy moze mi ktos na szybko podac, jak na youtube znalezc kanal EluniSylwuni naszej? Mialam w subskrypcjach i mi zniknal.

Udalo mi sie znalezc samodzielnie.
  • mamuma powiedział(a):

Czy moze mi ktos na szybko podac, jak na youtube znalezc kanal EluniSylwuni naszej? Mialam w subskrypcjach i mi zniknal.

Chyba kanał Milma, ale ręki nie dam
    Podziękował(a) 1mamuma
  • Shrekowa powiedział(a):

Rejczel powiedział(a):

Jakie, jakie? :sunglasses:
    Przeczytaj szybko wytłuszczony tekst.
  • Rejczel powiedział(a):

Nie tylko :#

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik