@Rusałka dzięki, przeczytam później, ja czytałam jakąś tragiczną książkę o niej, myślałam że to będzie normalny żywot a to była jakby taka biografia, bez uwzględnienia duchowości jakby, nie wiem jak to opisać ale nie dałam rady skończyć. Autor zasadniczo niemal zrobił z niej wariatkę. W notce o nim stało że katolik , żeby było ciekawie. Ale ja nie o tym chciałam. Masz ładną kieckę
Byłam w Sienie, bardzo mi się podobała, klimatyczny dom świętej Katarzyny, stół ogromny, bo to bardzo wielodzietna rodzina była. I wszędzie wokół żywopłoty z liści laurowych.
Mam pytanie, a w zasadzie problem teoretyczny, nad którym się zastanawiałem dzisiaj. Załóżmy, że jest jakiś pan Mieczysław, która postanawia zostać panią Leokadią. Sprawa sądowa, zmiana płci w akcie urodzenia. Finito. I po pewnym czasie pani Leokadia zaczyna chorować na raka prostaty. I co teraz? Czy taką pacjentkę, formalnie kobietę można leczyć jako mężczyznę? W drugą stronę przecież może być podobnie, pani Leokadia, która zostaje panem Mieczysławem, może jako mężczyzna dostać np. raka szyjki macicy.
* Imiona bohaterów są przypadkowe i nawet nie dla kolegi pytam
Oczywiście, że może. Nie trzeba mieć macicy, żeby być kobietą, ani prostaty, żeby być mężczyzną. A także można mieć macicę i być mężczyzną lub mieć prostatę i być kobietą. Tylko cis kobiety i cis mężczyźni mają zwykle narządy tradycyjnie utożsamiane z konkretną płcią. Widzę, @Darek, że jesteś, że tak powiem niepoprawnie, sto lat za murzynami...
Za kim??? Nie można używać słowa na "m". Zastanawiam się nad prawnym aspektem tego. Czy np. NFZ finansuje pewne terapie tylko dla kobiet i tylko dla mężczyzn. Nie w sensie biologicznym, ale w prawnym, wg tego co jest wpisane w dowodzie.
Nie tak dawno przytaczalam tu ciekawy artykuł o szkodliwości zażywania paracetamolu w ciąży. Bardzo szacowne czasopismo, Nature, czy coś takiego. I tam był akapit, w którym autorzy zaznaczają, że badania i wnioski, o których mowa, dotyczą wyłącznie ciąży u cis kobiet, nie uwzględniono trans kobiet czy trans mężczyzn, już nie pamiętam których.
Dokładnie było tak: We note that in this article, the terms women and men refer to cisgender women and cisgender men. The published research cited in this article does not consider pregnancy that occurs in transgender men, non-binary people or intersex people. https://www.nature.com/articles/s41574-021-00567-1
A tu coś dla Ciebie: https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2020/05000/The_Imperative_for_Transgender_and_Gender.10.aspx Zaczyna się tak: We aim to make evident that solely referencing cisgender women in the context of sexual and reproductive health—particularly pregnancy planning and care—excludes a diverse group of transgender and gender nonbinary people who have sexual and reproductive health needs and experiences that can be similar to but also unique from those of cisgender women.
Czy ktoś pamięta? O ile dobrze kojarzę, to ktoś, kiedyś (chyba tutaj), podawał stronę na fb od małżeństwa (?), które zajmuje się odnawianiem starych figur świętych. Z góry bardzo dziękuję za informację
Komentarz
Czy to wyłącznie prywatna opieka? W sensie płatności
wot:
Ale ja nie o tym chciałam.
Masz ładną kieckę
* Imiona bohaterów są przypadkowe i nawet nie dla kolegi pytam
Nie trzeba mieć macicy, żeby być kobietą, ani prostaty, żeby być mężczyzną. A także można mieć macicę i być mężczyzną lub mieć prostatę i być kobietą. Tylko cis kobiety i cis mężczyźni mają zwykle narządy tradycyjnie utożsamiane z konkretną płcią.
Widzę, @Darek, że jesteś, że tak powiem niepoprawnie, sto lat za murzynami...
Zastanawiam się nad prawnym aspektem tego. Czy np. NFZ finansuje pewne terapie tylko dla kobiet i tylko dla mężczyzn. Nie w sensie biologicznym, ale w prawnym, wg tego co jest wpisane w dowodzie.
We note that in this article, the terms women and men refer to cisgender women and cisgender men. The published research cited in this article does not consider pregnancy that occurs in transgender men, non-binary people or intersex people.
https://www.nature.com/articles/s41574-021-00567-1
A tu coś dla Ciebie:
https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2020/05000/The_Imperative_for_Transgender_and_Gender.10.aspx
Zaczyna się tak:
We aim to make evident that solely referencing cisgender women in the context of sexual and reproductive health—particularly pregnancy planning and care—excludes a diverse group of transgender and gender nonbinary people who have sexual and reproductive health needs and experiences that can be similar to but also unique from those of cisgender women.
O ile dobrze kojarzę, to ktoś, kiedyś (chyba tutaj), podawał stronę na fb od małżeństwa (?), które zajmuje się odnawianiem starych figur świętych.
Z góry bardzo dziękuję za informację