Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

17980828485168

Komentarz

• @mamuma wpisz Milma historia w kuchni i wyskakuje
    Podziękował(a) 1mamuma
  • Czy porody domowe są refundowane przez NFZ?
    Czy to wyłącznie prywatna opieka? W sensie płatności
  • kociara powiedział(a):

Czy porody domowe są refundowane przez NFZ?

@Fizula @Katarzyna ?
  • Nie są refundowane.
    Podziękował(a) 3Fizula Izka kociara
  • edytowano kwietnia 2022
    Skatarzyna powiedział(a):

Oszukany ten kalendarz. Katarzyny jest 29. To moja patronka.

Od kiedy odkryłam że zmieniono to po Soborze to sama mam zagwozdkę kiedy obchodzić imieniny naszej Kasi.
  • Katarzyna ze Sieny zmarła 29. kwietnia. Ja nie mam dylematu.
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Wanda
  • Skatarzyna powiedział(a):

Katarzyna ze Sieny zmarła 29. kwietnia. Ja nie mam dylematu.

Ale czy umarła w czasie Mszy?
    ;)
  • O tym media nie wspominają. Zagłodziła się. Czy w wyniku choroby, czy pokuty?
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • Czytałam kiedyś wersję że była anorektyczką, ale to pisał chyba jakiś mało uduchowiony człowiek.
  • *Anorektyczką - w sensie zaburzeń psychicznych odżywiania, niekoniecznie w związku z wyglądem, tak z rozpędu to ujęłam.
  • Jej historia jest bardzo ciekawa i to konkretna Patronka! Tu jest ładnie opisany Jej ży

wot:
  • To z tej wielkiej księgi:
    Podziękował(a) 4Fizula Monika Pietruszkowa Rejczel
  • kociara powiedział(a):

Czy porody domowe są refundowane przez NFZ?

Niestety nie są refundowane, jak wyżej zauważyła Wanda.
    Podziękował(a) 1kociara
  • @Rusałka dzięki, przeczytam później, ja czytałam jakąś tragiczną książkę o niej, myślałam że to będzie normalny żywot a to była jakby taka biografia, bez uwzględnienia duchowości jakby, nie wiem jak to opisać ale nie dałam rady skończyć. Autor zasadniczo niemal zrobił z niej wariatkę. W notce o nim stało że katolik , żeby było ciekawie.
    Ale ja nie o tym chciałam.
    Masz ładną kieckę ;)
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • A to możliwe, że takie interpretacje bo ona w ogóle taka odważna I heroiczną była. Taka turbo święta :) te Żywoty polecam to reprint starego wydania.
    Podziękował(a) 2aqq Shrekowa
  • Byłam w Sienie, bardzo mi się podobała, klimatyczny dom świętej Katarzyny, stół ogromny, bo to bardzo wielodzietna rodzina była. I wszędzie wokół żywopłoty z liści laurowych.
  • O tak, ta księga z żywotami świętych jest świetna! Gorąco polecam :)
  • Skatarzyna powiedział(a):

O tym media nie wspominają. Zagłodziła się. Czy w wyniku choroby, czy pokuty?

Czy w wyniku... diety i ćwiczeń (duchownych naturalnie)? ;)
  • Potrzebuje opieki do zasypiajacych szkrabów na jutro na 2h.. od 18.15.. ktoś coś?
  • Mam pytanie, a w zasadzie problem teoretyczny, nad którym się zastanawiałem dzisiaj. Załóżmy, że jest jakiś pan Mieczysław, która postanawia zostać panią Leokadią. Sprawa sądowa, zmiana płci w akcie urodzenia. Finito. I po pewnym czasie pani Leokadia zaczyna chorować na raka prostaty. I co teraz? Czy taką pacjentkę, formalnie kobietę można leczyć jako mężczyznę? W drugą stronę przecież może być podobnie, pani Leokadia, która zostaje panem Mieczysławem, może jako mężczyzna dostać np. raka szyjki macicy.

* Imiona bohaterów są przypadkowe i nawet nie dla kolegi pytam :smile:
  • Dlatego nie ma kobiet tylko osoby z macicą, czyli nie ma mężczyzn, tylko osoby z prostatą, będą leczyć osobę.
    Podziękował(a) 3ola_g Shrekowa Wanda
  • Tak naprawdę, powinni leczyć kobietę z prostatą. Ta bezpłciowość jest najgorsza.
  • Zuzapola powiedział(a):

Dlatego nie ma kobiet tylko osoby z macicą, czyli nie ma mężczyzn, tylko osoby z prostatą, będą leczyć osobę.

To jest krzywdzące dla tych, którzy czują się zdezintegrowani...może już nie czują się osobą...

:lol:

Podziękował(a) 2ola_g Zuzapola
  • Oczywiście, że może.
    Nie trzeba mieć macicy, żeby być kobietą, ani prostaty, żeby być mężczyzną. A także można mieć macicę i być mężczyzną lub mieć prostatę i być kobietą. Tylko cis kobiety i cis mężczyźni mają zwykle narządy tradycyjnie utożsamiane z konkretną płcią.
    Widzę, @Darek, że jesteś, że tak powiem niepoprawnie, sto lat za murzynami...
    Podziękował(a) 2Rogalikowa Shrekowa
  • Za kim??? Nie można używać słowa na "m".
    Zastanawiam się nad prawnym aspektem tego. Czy np. NFZ finansuje pewne terapie tylko dla kobiet i tylko dla mężczyzn. Nie w sensie biologicznym, ale w prawnym, wg tego co jest wpisane w dowodzie.
  • Nie tak dawno przytaczalam tu ciekawy artykuł o szkodliwości zażywania paracetamolu w ciąży. Bardzo szacowne czasopismo, Nature, czy coś takiego. I tam był akapit, w którym autorzy zaznaczają, że badania i wnioski, o których mowa, dotyczą wyłącznie ciąży u cis kobiet, nie uwzględniono trans kobiet czy trans mężczyzn, już nie pamiętam których.
  • edytowano kwietnia 2022
    Dokładnie było tak:
    We note that in this article, the terms women and men refer to cisgender women and cisgender men. The published research cited in this article does not consider pregnancy that occurs in transgender men, non-binary people or intersex people.
    https://www.nature.com/articles/s41574-021-00567-1

A tu coś dla Ciebie:
    https://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2020/05000/The_Imperative_for_Transgender_and_Gender.10.aspx
    Zaczyna się tak:
    We aim to make evident that solely referencing cisgender women in the context of sexual and reproductive health—particularly pregnancy planning and care—excludes a diverse group of transgender and gender nonbinary people who have sexual and reproductive health needs and experiences that can be similar to but also unique from those of cisgender women.
  • Czy ktoś pamięta?
    O ile dobrze kojarzę, to ktoś, kiedyś (chyba tutaj), podawał stronę na fb od małżeństwa (?), które zajmuje się odnawianiem starych figur świętych.
    Z góry bardzo dziękuję za informację :)
  • Pytanko mam. Jaki jest profesjonalny środek do czyszczenia jacuzzi ...? Chodzi o samą te wannę, nie filtry ani wnętrze.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik