Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

17677798182168

Komentarz

• Mamaw powiedział(a):

Hmm z gwarancją nawet nie pomyslalam, a mąż coś tam zaczął grzebać w tym materacu i rozpruł, żeby zobaczyć co się stało z tymi sprężynami, więc lipa.
    A co myślicie o tych materacach z samej pianki? Ma ktoś takie? Albo pianka + kokos?

Mamy 16 lat i nadal swietny.
    Ale pamiętam aby go przewracać co kilka miesięcy.
  • gozdkowa powiedział(a):

Agnicha powiedział(a):

Sluchajcie
    Mozecie polecic jakas kamerke samochodowa?
    Bardzo duzo jezdzę
    Ale dzisiaj mialam takie zdarzenie na ulicy
    Wszedl mi pieszy na jezdnie. Tak nagle i niespodziewanie. Na dodatek byl agresywny
    Gdyby cos sie wydarzylo nie obronilabym się...
    Bylam z Antkiem w aucie ...
    No kurcze. Strach.
    Myslalam o kamerce juz od jakiegis czasu ale widze ze coraz więcej takich rzeczy sie zdarza. Nie wiem czy ludzie nie są bardziej agresywni...
    Poleccie cos fajnego

Ja też myślę o kamerce. Mieliśmy jakis czas temu sytuację, że z tira zaczął na nas spadać lód. Gdyby ktoś za nami jechał, na bank byłaby kraksa, bo mieliśmy hamowanie i wymijanie kawałków lodu. Koleś by sobie pojechał, a my byliśmy winni.
    NIe to nie tak. Kierowca tira jest winny. Mój maż musiał niestety płacić... to znaczy z ubezpieczenia. To jego sprawa zabezpieczyć auto - czyli odśnieżyć. Inna sprawa jak niby ma wejść na kontener ale ... prawo jest prawo
    Podziękował(a) 1GAga
  • Tylko bez kamerki zdołasz złapać nr rejestracyjny?
  • Agnicha powiedział(a):

gozdkowa powiedział(a):

Agnicha powiedział(a):

Sluchajcie
    Bardzo duzo jezdzę
    Wszedl mi pieszy na jezdnie. Tak nagle i niespodziewanie. Na dodatek byl agresywny
    No kurcze. Strach.
    Myslalam o kamerce juz od jakiegis czasu ale widze ze coraz więcej takich rzeczy sie zdarza. Nie wiem czy ludzie nie są bardziej agresywni...
    Poleccie cos fajnego

Ja też myślę o kamerce. Mieliśmy jakis czas temu sytuację, że z tira zaczął na nas spadać lód. Gdyby ktoś za nami jechał, na bank byłaby kraksa, bo mieliśmy hamowanie i wymijanie kawałków lodu. Koleś by sobie pojechał, a my byliśmy winni.
    NIe to nie tak. Kierowca tira jest winny. Mój maż musiał niestety płacić... to znaczy z ubezpieczenia. To jego sprawa zabezpieczyć auto - czyli odśnieżyć. Inna sprawa jak niby ma wejść na kontener ale ... prawo jest prawo
    Wiem, ale on jechał dalej, nie przejął się. A my nie mieliśmy żadnego dowodu.
  • Swoją drogą jest to chore. Od kierowcy wymaga się, żeby to ściągnął. Ok. Ale czy są przepisy regulujące jak ma to zrobić? Czy pracodawca ma obowiązek zapewnić mu sprzęt? Z drugiej strony to były takie kawałki, że mogły nas zabić, byłam przerażona.
  • Izka powiedział(a):

Tylko bez kamerki zdołasz złapać nr rejestracyjny?

Za mężem jechali a że miał świadka więc wygrał
  • Agnicha powiedział(a):

Mamaw powiedział(a):

Hmm z gwarancją nawet nie pomyslalam, a mąż coś tam zaczął grzebać w tym materacu i rozpruł, żeby zobaczyć co się stało z tymi sprężynami, więc lipa.
    A co myślicie o tych materacach z samej pianki? Ma ktoś takie? Albo pianka + kokos?

Mamy 16 lat i nadal swietny.
    Ale pamiętam aby go przewracać co kilka miesięcy.
    Sama pianka czy pianka plus kokos?
  • Sprezynowy kieszeniowy
    Podziękował(a) 1Mamaw
  • Agnicha powiedział(a):

Sluchajcie
    Bardzo duzo jezdzę
    No kurcze. Strach.
    Poleccie cos fajnego

Jakieś 2-3 lata temu kupiłem Smartcams CDR-196. Koło mnie była firma, która sprowadzała kamery, podszedłem, poprosiłem, żeby coś polecili i dostałem właśnie to. Jakie istotne cechy posiada i na co warto zwrócić uwagę:
    - Duży obiektyw, jasny, widzi nawet w nocy, Full HD
    - Duży wyświetlacz - 4"
    - Obiektyw 170 stopni. To prawie cała przednia półsfera. Na to trzeba koniecznie zwrócić uwagę, żeby kamera nie widziała za mało.
    - Autofocus, czasem przy brudnej szybie i dziwnym oświetleniu łapał ostrość na szybie, ale przy czystej nie ma problemu.
    - Obsługa przyciskami z boku - nie chciałem wersji dotykowej
    - Długi kabel od zasilania. Kamera jest bardziej po stronie pasażera, zasilanie idzie u góry przedniej szyby w lewo, później obok kierowcy do gniazda zapalniczki, które mam za fotelem kierowcy po lewej. Nawet jeśli chcesz podpiąć kamerę do gniazda pośrodku kokpitu, to warto poprowadzić kabel tak, żeby nie wisiał centralnie.
    - Mała kamera na tył. Odpowiednio ustawiona widzi kawałek za zderzakiem. Kabel wystarczająco długi. Samochód ma 5 metrów, a kabla i tak starcza.
    - Moduł GPS (nie podłączałem). Oprócz pozycji nagrywa też prędkość.
    - Opcja nagrywania dźwięku.
    - Sporo czujników, m.in. czujnik reagujący na uderzenie.
    - Możliwość robienia zdjęć.
    - Obsługuje duże karty pamięci.
    - Mocna przyssawka.
    Podziękował(a) 2Agnicha GAga
  • A cena?
  • Mnie kosztowała ok. 300 zł netto.
    Z tego co widzę, to tego modelu już nie ma. Tu jest podobny, z tej samej firmy, bez GPS. Wyprzedają go po 200 zł brutto.
    https://smartcams.pl/110-rejestrator-jazdy-kamera-full-hd-przod-tyl-smartcams-cdr-190.html
  • edytowano kwietnia 2022
    Ta akurat ma dość beznadziejne recenzje tutaj (choć tylko dwie to moze niezbyt wiarygodne).
    https://allegro.pl/oferta/wideorejestrator-kamera-full-hd-przod-tyl-cdr-190-9958127487#productReviews
    Twoja @Darek daje wyraźny obraz, zeby np. przeczytać numery rejestracyjne?
  • Wyciągnę z niej kartę i wrzucę jakieś stopklatki z jazdy.
    Podziękował(a) 2Bambidu Bea
  • Przednia kamera robi zapis ok 100 MB/min.

Tylnia ok 80 MB/min.

Dzięki, @Darek . Szkoda, że niedostępna. Bo tamte zdjecia z dostępnego modelu komentarzach alle zdecydowanie gorzej wyglądają. :/
  • Zapytaj w tej firmie smartcams.pl, może polecą coś przyzwoitego. Mnie polecili właśnie tą, ale może mają sensowny zamiennik.
  • Jak radzicie sobie z kwestią dobroczynności? Jak decydujecie, ile zasobów przeznaczyć na pomoc potrzebującym, a ile zostawić dla własnej rodziny? Czy to jest w ogóle moralne, wydawać pieniądze na przyjemności i zbytki?
  • Bagata, dobre pytania.
  • U nas w tej dziedzinie niestety chaos. Ogólnie jestem chaotyczna i tak samo wydaję pieniądze. A że mamy z mężem taki podział, że on jako jedyny zarabia a ja jako jedyna wydaję to....
    Podziękował(a) 1ola_g
  • @Bagata, szczerze? Odnośnie do dobroczynności - u nas mąż decyduje. Ja zazwyczaj bym ani jednej dziesiątej z tego, co on daje, nie dała. W tym mam zaś doświadczenie, że naprawdę Opatrzność "zwraca" innymi kanałami z nawiązką (choć ja mam serce typu: jak bym nie dała, to bym teraz dwa razy tyle miała ;)).
    Podziękował(a) 1Bea
  • Bagata powiedział(a):

Jak radzicie sobie z kwestią dobroczynności? Jak decydujecie, ile zasobów przeznaczyć na pomoc potrzebującym, a ile zostawić dla własnej rodziny? Czy to jest w ogóle moralne, wydawać pieniądze na przyjemności i zbytki?

Wg mnie jak najbardziej. Nie ukradłaś. Zapracowałaś.
    Mozesz z nimi zrobić co zechcesz. Jednym przyjemność sprawiają lody, innym wsparcie bezdomnego.
    Masz obowiązek zadbać najpierw o siebie, pozniej o rodzinę. Dalej glodnych karmic i spragnionych poić. Nie musisz studni oddać. Wystarczy szklanka.
    Decyzję podejmujesz Ty
  • u nas ja się zajmuje dobroczynnością.Mąż się zgadza zawsze na moje propozycje i chce bym ja to robiła.

i @Bea się nie zgadzam bo nas uczono, że najpierw dziesięcina a potem swoje wydatki.A wydatki 30% odkładamy a 60 % żyjemy. I znam osoby które tak robią, mając czasem całkiem niewielkie dochody i naprawdę Pan Bóg to błogosławi bardzo. Wiele świadectw słyszałam.

Ja nie lubię wydawać bez sensu i oszczędna jestem, kilka razy przemyślę zanim wydam. Zawsze się zastanawiam czy mi to jest naprawdę potrzebne. Prędzej przeleję 200 zł komuś niż kupię sobie np nową pościel, skoro stara jest jeszcze dobra. Do tego stopnia, że właśnie musiałam wywalić 15 letnią pościel bo po prostu rozlazła mi się w rękach. Dożyła po prostu. i teraz mam nową oby na kolejne 10-15 lat.
    Podobnie nie mam 3 zestawów firanek jak niektórzy tylko jeden. Jak już pożółkną to wymienię na nowe.

Co nie znaczy, że nie zdarzają się odstępstwa i na wakacjach kasy specjalnie nie liczymy i kupujemy co tam chcemy. Perfumy tez lubię, niekoniecznie jakieś b drogie no ale nie za 15 złotych też.
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Zawsze uzgadniamy to razem z mężem, zwykle jest to skromna jałmużna ale regularna. Zawsze mam w pamięci ubogą wdowę i jej 2 pieniążki. W sercu wszystko siedzi.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Bardzo się cieszę, że możecie odłożyć!
    Mnie uczono inaczej. Stąd moja opinia.
  • Jak wybieracie cel na który przeznaczanie darowiznę? Dziesięcina to chyba tylko na Kościół tak? I jeśli ma kogoś innego to oprócz czy zamiast na Kościół?
  • Ta dziesięcina to dziesięć procent pensji czy wszystkich dochodów?
  • Niekoniecznie tylko na kościół.
    My np Bractwo małych stopek, Teobankologia, Radio Maryja kiedyś, ale też jakieś chore dziecko, itp
    Ja ze swoich Różańców przekazuję lub kupuję kwiaty do Kapliczki Matki Bożej z Lourdes przy Kościele, w intencji darczyńcy, o łaski dla niego.
    Widzę, że tam jest grupka osób która też kupuje i dekoruje. To jest ich wkład " na Kościół"
  • Mamaw powiedział(a):

Ta dziesięcina to dziesięć procent pensji czy wszystkich dochodów?

zasadniczo powinno byc wszystkich zarobków
    Podziękował(a) 1Mamaw

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik