Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

16162646667168

Komentarz

• Ma ktoś znajomego w PGE? Szukam dojścia gdyż od września nie są w stanie podpisać ze mną umowy, po przejęciu nieruchomości. W kolejnych mailach obiecują 14 dni i .... Nic.
  • Bagata powiedział(a):

Oł noł.
    Pakowanie na wyjazdy zabawek i taki ich wybór, żeby się zmieściły do bagażu i zajęły dzieci na dłużej niż 5 minut, to jest jeden z moich najgorszych koszmarów :D

Dlatego u mnie ogarnia to mąż i dobrze Mu to idzie, zabiera mało, a różnorodnie.
  • @Aneczka08 sąsiedzi po kupnie domu też długo nie mieli umowy, przy zmianie właściciela spisują licznik i potem dostali kilkumiesięczny rachunek... Mąż podpowiada , że można zmienić operatora, podpisać umowę z inną firmą, a jeśli Wam na tej zależy, to może się zwrócić do tych od ochrony praw konsumenta? Jeszcze pismo papierowe może będzie skuteczniejsze?
  • MAFJa powiedział(a):

Słuchajcie jadę z dziećmi do agroturystyki w poniedziałek... Wiem że dla dziewczyn będzie to super wyjazd..samo gospodarstwo , ale pani wezmie żeby wsadzić na konia na miejscu, weźmie je też do stajni w Toruniu ;-) do swojej przyjaciółki.. obiecała jakieś torby z nimi malować, mydełka robić... Bardziej się martwię co z chłopcami... Co im wziąć.. co zaplanować.. chciałabym by się odkleili od tv trochę.. no będą mogli poszaleć oczywiście trochę i zapewne będą to robili, ale nie wiem czy im brać coś ile .. zawsze to jest problem a tu szczególnie.. myślę o autach zdalnie sterowanych i nowych bateriach do nich.. tam jest duża przestrzeń to se pojeżdżą... Mogłyby być jakieś plastyczne rzeczy bo są tam warunki ale nie wiem jakie.. może komuś coś wpadnie.. myślałam o Duplo ale za ciężkie to.. masa solna? Średnio idzie. Może ciastoliny im wziąć.. choć Karol chętnie jadą ale znana dopilnowałabym jakoś chyba.. z resztą lepsze to niż baterie .. co dla dzikich chłopców lat 5 5 5 3 1 na 4 dni na dużej przestrzeni.. zakładam że u kóz nie będą chcieli siedzieć cały czas .

@MAFJa, mamy takie pudełko w samochodzie 10x15, tam wkładam zabawki na wyjazd. Najlepiej wręczyć mojemu 5-l już w samochodzie zanim zacznie rozróbę robić. A potrafi bić 7l obok... już mi się darzało roszady robić w trakcie wyjazdu :( Potem to pudełko bierzemy na kwaterę. Są tam autka małe typu matchbox/hotwheels, zabawki zręcznościowe typu "wstęga rubika". Sprawdziły się nam też swego czasu zabawki a'la rzep z których coś się buduje. W zależności od dziecka książeczki twarde lub z naklejkami. Myślę że fajne mogły by być nie zabawki, czyli np. latarka, miarka, linijka, jakiś drut do wyginania, szyszka? Tylko żeby krzywdy sobie tym nie zrobili, wiadomo. Szyby nie wybyli... ;) No i warunek, żeby zajęło - dzieci dawno lub nigdy tego nie widziały.
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Jezu 5 takich boxow nie wiem czy dam radę ;-) drut? Mam lekkie przerażenie ... W drodze nie będzie najgorzej.. to niedaleko... Bardziej się martwię na miejscu..ale może niepotrzebnie... No i pudełka wszystkie wywalone po porządkach... Ale będę myśleć coś
  • edytowano stycznia 2022
    @MAFJa na miejscu sobie coś zorganizują :) potrzebujesz: patyki, kamyki, szyszki, błoto/ śnieg. Moi jak byliśmy w górach robili sobie tory z tego co znaleźli - właśnie z patyków, kory, kamyków itd. A poza tym jak ich trochę przegonisz po świeżym powietrzu to będą mieli mniej siły do rozróby :)
    Edit: chociaż uczciwie przyznaję, że nie było to 3 pięciolatków
    Podziękował(a) 3Agnicha Marcelina Nigella
  • Nie wiem pogoda nie zachęca do spacerów... zapowiadają jakieś 2-3 C w dzień i deszcze Nawet nie wiem czy wózek brać.. bardzo by było fajnie mieć ale pół samochodu zajmie...
  • W domu ich nie utrzymasz... Masz tyle kaloszy, sztormiaków, żeby ich wszystkich ogarnąć?
    Podziękował(a) 1aqq
  • Kombinezony... Utrzymam.. oni nie lubią na dwór za długo.. przeganiamy ich po osiedlu to po 5 minutach chcą wracać... Jak dostają sanki i jest śnieg i bawią się w ogródku to wytrzymają z półgodziny czasem 40 min... Latem 2 h się pobawią na dworze i do domu...
  • Może dlatego że w domu czeka coś bardziej atrakcyjnego? Jakby nie lało, to po prostu niech ich np Twój tata weźmie na długi spacer i tyle?
  • Papier, taśma klejąca, kredki i niech tor samochodowy zrobią wg swojego uznania? Po takim własnym później dłużej jeżdżą (moi)
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Zuzapola powiedział(a):

@Aneczka08 sąsiedzi po kupnie domu też długo nie mieli umowy, przy zmianie właściciela spisują licznik i potem dostali kilkumiesięczny rachunek... Mąż podpowiada , że można zmienić operatora, podpisać umowę z inną firmą, a jeśli Wam na tej zależy, to może się zwrócić do tych od ochrony praw konsumenta? Jeszcze pismo papierowe może będzie skuteczniejsze?

czwarty miesiąc leci. kolejne zlgoszenie rejestruja ponagląjące i obiecuja odpowiedzieć w ciągu 14 dni, które mineły miesiąc temu. 14 dni do przesłania umowy mineły w październiku.
  • Czy ktoś widział takie lale Betty Spagetti? One mają takie różne włosy wymienne. Kiedyś były w Pepco, teraz nigdzie nie widziałam stacjonarnie. Może komuś rzuciły się w oczy?
  • MAFJa powiedział(a):

Nie wiem pogoda nie zachęca do spacerów... zapowiadają jakieś 2-3 C w dzień i deszcze Nawet nie wiem czy wózek brać.. bardzo by było fajnie mieć ale pół samochodu zajmie...

Często mialam kilkoro dzieci q jedbym wieku a jedne dzien bo nie pracowalam zawodowo
    Moi bawili sie autami tory samochodowe robili sobie z klocokoq
    Z patykow widzialam swiecace patyczki swietne na zabawe wspolna
    Malowanie kamieni ostatnio hiper zabawa
    Podchody
    Rysowanie

Bedziesz miala kogos do pomocy?
    Mame babcie meza?

Gry ktoreintegruja
    5 sekund
    Twister
    Wylacz im tv
    Albo tylko wieczor

Karty
    Kosci

I chyba najwyzszy czas aby razem wynyslali zabawy a nie zebys ty coagle cos inicjowala bo sie zajedziesz dziewczyno
    To duze chlopaki
    Daj im trochę luzu wolnosci i niech dzialaja
    Musza nauczyc sie wspolpracy
    Niech buduja rakiete auto z kartonu
    Ktory z nich przywodca
    W niego ingeruj
    I niech odwali z ciebie robote
    Podziękował(a) 2Calineczka27 Izka
  • Wiem, że gdzieś było, ale nie pamiętam w którym wątku.
    Gdzie kupujecie w internecie mąkę?
  • Znacie może jakieś publikacje potwierdzające/negujące tezę, że ząbkowanie w czwartym miesiącu życia równa się słabe zęby?
    Mamy rozkminę z teściową, ona na tak, ja na nie. Uważam, że jest to raczej kwestia szybszego narażenia zębów np na próchnicę butelkową i o niczym nie świadczy...
    :#
  • Publikacji nie znam...
    Ale jakie to ma znaczenie, przecież nie da się zablokować rośnięcia ząbków skoro już ruszą?
    Podziękował(a) 3Basja Calineczka27 Wanda
  • Myślę że po prostu chciałabym jakoś jej pokazać że może się mylić i że niekoniecznie tak jest. Może jest w tym trochę mojej przekory i chęci "mienia racji"? Pewnie tak :)
  • U nas się pitwierdza, że im wcześniej zeby tym słabsze, ale to mała próba.
    Podziękował(a) 1Calineczka27
    I jak to różnie! Miki miał zęby jako 4miesięczniak a pierwsze stałe mając 5 lat.
    Calineczka27 powiedział(a):

Znacie może jakieś publikacje potwierdzające/negujące tezę, że ząbkowanie w czwartym miesiącu życia równa się słabe zęby?
    Mamy rozkminę z teściową, ona na tak, ja na nie. Uważam, że jest to raczej kwestia szybszego narażenia zębów np na próchnicę butelkową i o niczym nie świadczy...
    :#

Też mała próba, ale u mnie najsłabsze zęby ma ten, który jako jedyny zaczął ząbkować w 11 miesiącu. Reszta między 3 a 5 miesiącem i zęby raczej zdrowe. Najzdrowsze akurat ma 9latek, żadnego ubytku do tej pory, a ząbkował najwcześniej - 3,5 miesiąca.
  • Basja powiedział(a):

Wiem, że gdzieś było, ale nie pamiętam w którym wątku.
    Gdzie kupujecie w internecie mąkę?

Mąka.pl młyn Kopytowa
    Podziękował(a) 1Basja
  • Gdzie kupujecie papier xero A4? Strasznie zdrożał, a ja dużo potrzebuję, co najmniej 20-30 ryz.
  • ja mam pana mąkę ;-) bez internetu tylko na telefon :-)
    Podziękował(a) 1Basja
  • Wysyła kurierem?
  • Uważam, że największy wpływ na zdrowe zęby ma mycie maluchom przez rodziców. Nawet 8 latkowi myję zęby sama, bo on trochę " pogryzie" szczotkę i uważa za umyte. Przynosi to bardzo dobre owoce- nie ma żadnej plomby jeszcze, wszystkie zęby zdrowe. Robiłam tak z każdym dzieckiem.
    Podziękował(a) 3Aneczka08 Calineczka27 Izka
  • Na pewno dziewczyny szybciej same ogarniały sprawę mycia. Nie wiem jak długo to potrwa u chłopaków, mam nadzieję że skończy się przed 18 tką :D :D :D. Jednak na razie, gdy umyje sam to na przednich wielkich dwóch zębach z daleka widać osad. Także to jeszcze nie ten czas żeby myl sam.
  • tak, bardzo szybko. i ceny ma dobre. Choć teraz m napisał, że drożej o ok 70 gr od nast dostawy.
    za 27 kg mąki w tym 6 kg zyta, reszta orkisz zapłąciłam z dostawą (która ok 20 zł) w sumie ok 150 zł. Jeszcze przed podwyżką.
    Kupuje orkisz 500, orkisz 850, żyto 650

ma jeszcze orkisz 1850 i żyto 2000

Pan pakuje w worki 3 kg, dołącza karteczkę pisaną ludzką ręka z nr konta i płacisz jak dostaniesz. Pakuje w kartony po bananach gdzie mu wchodzi 9 x 3 kg. Może być i mniej też.
    @Agnieszka82 bierze od niego od dawna, a ja gdzieś od roku pewnie.
    Młyn jest w Makowie Mazowieckim. teraz jak chcę zamówić to sms mu wysyłam, on potwierdza i zwykle za 2 dni jest,
    Podziękował(a) 2Basja ZielonaKawa
  • A u nas bez związku. No różnie bywa.
    Podziękował(a) 2Calineczka27 JoannaS
  • Mamaw powiedział(a):

Uważam, że największy wpływ na zdrowe zęby ma mycie maluchom przez rodziców. Nawet 8 latkowi myję zęby sama, bo on trochę " pogryzie" szczotkę i uważa za umyte. Przynosi to bardzo dobre owoce- nie ma żadnej plomby jeszcze, wszystkie zęby zdrowe. Robiłam tak z każdym dzieckiem.

dentystka mówiła, że nawet 10 latkom rodzice mogą myc zęby.

ja akurat z opcji pierwszy ząb dopiero na 12 miesięcy miałam i mam dość zdrowe, także potwierdzam teorię póżne zęby zdrowie zęby ;-)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik