Ma ktoś znajomego w PGE? Szukam dojścia gdyż od września nie są w stanie podpisać ze mną umowy, po przejęciu nieruchomości. W kolejnych mailach obiecują 14 dni i .... Nic.
Oł noł. Pakowanie na wyjazdy zabawek i taki ich wybór, żeby się zmieściły do bagażu i zajęły dzieci na dłużej niż 5 minut, to jest jeden z moich najgorszych koszmarów
Dlatego u mnie ogarnia to mąż i dobrze Mu to idzie, zabiera mało, a różnorodnie.
@Aneczka08 sąsiedzi po kupnie domu też długo nie mieli umowy, przy zmianie właściciela spisują licznik i potem dostali kilkumiesięczny rachunek... Mąż podpowiada , że można zmienić operatora, podpisać umowę z inną firmą, a jeśli Wam na tej zależy, to może się zwrócić do tych od ochrony praw konsumenta? Jeszcze pismo papierowe może będzie skuteczniejsze?
Słuchajcie jadę z dziećmi do agroturystyki w poniedziałek... Wiem że dla dziewczyn będzie to super wyjazd..samo gospodarstwo , ale pani wezmie żeby wsadzić na konia na miejscu, weźmie je też do stajni w Toruniu ;-) do swojej przyjaciółki.. obiecała jakieś torby z nimi malować, mydełka robić... Bardziej się martwię co z chłopcami... Co im wziąć.. co zaplanować.. chciałabym by się odkleili od tv trochę.. no będą mogli poszaleć oczywiście trochę i zapewne będą to robili, ale nie wiem czy im brać coś ile .. zawsze to jest problem a tu szczególnie.. myślę o autach zdalnie sterowanych i nowych bateriach do nich.. tam jest duża przestrzeń to se pojeżdżą... Mogłyby być jakieś plastyczne rzeczy bo są tam warunki ale nie wiem jakie.. może komuś coś wpadnie.. myślałam o Duplo ale za ciężkie to.. masa solna? Średnio idzie. Może ciastoliny im wziąć.. choć Karol chętnie jadą ale znana dopilnowałabym jakoś chyba.. z resztą lepsze to niż baterie .. co dla dzikich chłopców lat 5 5 5 3 1 na 4 dni na dużej przestrzeni.. zakładam że u kóz nie będą chcieli siedzieć cały czas .
@MAFJa, mamy takie pudełko w samochodzie 10x15, tam wkładam zabawki na wyjazd. Najlepiej wręczyć mojemu 5-l już w samochodzie zanim zacznie rozróbę robić. A potrafi bić 7l obok... już mi się darzało roszady robić w trakcie wyjazdu Potem to pudełko bierzemy na kwaterę. Są tam autka małe typu matchbox/hotwheels, zabawki zręcznościowe typu "wstęga rubika". Sprawdziły się nam też swego czasu zabawki a'la rzep z których coś się buduje. W zależności od dziecka książeczki twarde lub z naklejkami. Myślę że fajne mogły by być nie zabawki, czyli np. latarka, miarka, linijka, jakiś drut do wyginania, szyszka? Tylko żeby krzywdy sobie tym nie zrobili, wiadomo. Szyby nie wybyli... No i warunek, żeby zajęło - dzieci dawno lub nigdy tego nie widziały.
Jezu 5 takich boxow nie wiem czy dam radę ;-) drut? Mam lekkie przerażenie ... W drodze nie będzie najgorzej.. to niedaleko... Bardziej się martwię na miejscu..ale może niepotrzebnie... No i pudełka wszystkie wywalone po porządkach... Ale będę myśleć coś
@MAFJa na miejscu sobie coś zorganizują potrzebujesz: patyki, kamyki, szyszki, błoto/ śnieg. Moi jak byliśmy w górach robili sobie tory z tego co znaleźli - właśnie z patyków, kory, kamyków itd. A poza tym jak ich trochę przegonisz po świeżym powietrzu to będą mieli mniej siły do rozróby Edit: chociaż uczciwie przyznaję, że nie było to 3 pięciolatków
Nie wiem pogoda nie zachęca do spacerów... zapowiadają jakieś 2-3 C w dzień i deszcze Nawet nie wiem czy wózek brać.. bardzo by było fajnie mieć ale pół samochodu zajmie...
Kombinezony... Utrzymam.. oni nie lubią na dwór za długo.. przeganiamy ich po osiedlu to po 5 minutach chcą wracać... Jak dostają sanki i jest śnieg i bawią się w ogródku to wytrzymają z półgodziny czasem 40 min... Latem 2 h się pobawią na dworze i do domu...
@Aneczka08 sąsiedzi po kupnie domu też długo nie mieli umowy, przy zmianie właściciela spisują licznik i potem dostali kilkumiesięczny rachunek... Mąż podpowiada , że można zmienić operatora, podpisać umowę z inną firmą, a jeśli Wam na tej zależy, to może się zwrócić do tych od ochrony praw konsumenta? Jeszcze pismo papierowe może będzie skuteczniejsze?
czwarty miesiąc leci. kolejne zlgoszenie rejestruja ponagląjące i obiecuja odpowiedzieć w ciągu 14 dni, które mineły miesiąc temu. 14 dni do przesłania umowy mineły w październiku.
Czy ktoś widział takie lale Betty Spagetti? One mają takie różne włosy wymienne. Kiedyś były w Pepco, teraz nigdzie nie widziałam stacjonarnie. Może komuś rzuciły się w oczy?
Nie wiem pogoda nie zachęca do spacerów... zapowiadają jakieś 2-3 C w dzień i deszcze Nawet nie wiem czy wózek brać.. bardzo by było fajnie mieć ale pół samochodu zajmie...
Często mialam kilkoro dzieci q jedbym wieku a jedne dzien bo nie pracowalam zawodowo Moi bawili sie autami tory samochodowe robili sobie z klocokoq Z patykow widzialam swiecace patyczki swietne na zabawe wspolna Malowanie kamieni ostatnio hiper zabawa Podchody Rysowanie
Bedziesz miala kogos do pomocy? Mame babcie meza?
Gry ktoreintegruja 5 sekund Twister Wylacz im tv Albo tylko wieczor
Karty Kosci
I chyba najwyzszy czas aby razem wynyslali zabawy a nie zebys ty coagle cos inicjowala bo sie zajedziesz dziewczyno To duze chlopaki Daj im trochę luzu wolnosci i niech dzialaja Musza nauczyc sie wspolpracy Niech buduja rakiete auto z kartonu Ktory z nich przywodca W niego ingeruj I niech odwali z ciebie robote
Znacie może jakieś publikacje potwierdzające/negujące tezę, że ząbkowanie w czwartym miesiącu życia równa się słabe zęby? Mamy rozkminę z teściową, ona na tak, ja na nie. Uważam, że jest to raczej kwestia szybszego narażenia zębów np na próchnicę butelkową i o niczym nie świadczy...
Myślę że po prostu chciałabym jakoś jej pokazać że może się mylić i że niekoniecznie tak jest. Może jest w tym trochę mojej przekory i chęci "mienia racji"? Pewnie tak
Znacie może jakieś publikacje potwierdzające/negujące tezę, że ząbkowanie w czwartym miesiącu życia równa się słabe zęby? Mamy rozkminę z teściową, ona na tak, ja na nie. Uważam, że jest to raczej kwestia szybszego narażenia zębów np na próchnicę butelkową i o niczym nie świadczy...
Też mała próba, ale u mnie najsłabsze zęby ma ten, który jako jedyny zaczął ząbkować w 11 miesiącu. Reszta między 3 a 5 miesiącem i zęby raczej zdrowe. Najzdrowsze akurat ma 9latek, żadnego ubytku do tej pory, a ząbkował najwcześniej - 3,5 miesiąca.
Uważam, że największy wpływ na zdrowe zęby ma mycie maluchom przez rodziców. Nawet 8 latkowi myję zęby sama, bo on trochę " pogryzie" szczotkę i uważa za umyte. Przynosi to bardzo dobre owoce- nie ma żadnej plomby jeszcze, wszystkie zęby zdrowe. Robiłam tak z każdym dzieckiem.
Na pewno dziewczyny szybciej same ogarniały sprawę mycia. Nie wiem jak długo to potrwa u chłopaków, mam nadzieję że skończy się przed 18 tką . Jednak na razie, gdy umyje sam to na przednich wielkich dwóch zębach z daleka widać osad. Także to jeszcze nie ten czas żeby myl sam.
tak, bardzo szybko. i ceny ma dobre. Choć teraz m napisał, że drożej o ok 70 gr od nast dostawy. za 27 kg mąki w tym 6 kg zyta, reszta orkisz zapłąciłam z dostawą (która ok 20 zł) w sumie ok 150 zł. Jeszcze przed podwyżką. Kupuje orkisz 500, orkisz 850, żyto 650
ma jeszcze orkisz 1850 i żyto 2000
Pan pakuje w worki 3 kg, dołącza karteczkę pisaną ludzką ręka z nr konta i płacisz jak dostaniesz. Pakuje w kartony po bananach gdzie mu wchodzi 9 x 3 kg. Może być i mniej też. @Agnieszka82 bierze od niego od dawna, a ja gdzieś od roku pewnie. Młyn jest w Makowie Mazowieckim. teraz jak chcę zamówić to sms mu wysyłam, on potwierdza i zwykle za 2 dni jest,
Uważam, że największy wpływ na zdrowe zęby ma mycie maluchom przez rodziców. Nawet 8 latkowi myję zęby sama, bo on trochę " pogryzie" szczotkę i uważa za umyte. Przynosi to bardzo dobre owoce- nie ma żadnej plomby jeszcze, wszystkie zęby zdrowe. Robiłam tak z każdym dzieckiem.
dentystka mówiła, że nawet 10 latkom rodzice mogą myc zęby.
ja akurat z opcji pierwszy ząb dopiero na 12 miesięcy miałam i mam dość zdrowe, także potwierdzam teorię póżne zęby zdrowie zęby ;-)
Komentarz
Edit: chociaż uczciwie przyznaję, że nie było to 3 pięciolatków
Moi bawili sie autami tory samochodowe robili sobie z klocokoq
Z patykow widzialam swiecace patyczki swietne na zabawe wspolna
Malowanie kamieni ostatnio hiper zabawa
Podchody
Rysowanie
Bedziesz miala kogos do pomocy?
Mame babcie meza?
Gry ktoreintegruja
5 sekund
Twister
Wylacz im tv
Albo tylko wieczor
Karty
Kosci
I chyba najwyzszy czas aby razem wynyslali zabawy a nie zebys ty coagle cos inicjowala bo sie zajedziesz dziewczyno
To duze chlopaki
Daj im trochę luzu wolnosci i niech dzialaja
Musza nauczyc sie wspolpracy
Niech buduja rakiete auto z kartonu
Ktory z nich przywodca
W niego ingeruj
I niech odwali z ciebie robote
Gdzie kupujecie w internecie mąkę?
Mamy rozkminę z teściową, ona na tak, ja na nie. Uważam, że jest to raczej kwestia szybszego narażenia zębów np na próchnicę butelkową i o niczym nie świadczy...
Ale jakie to ma znaczenie, przecież nie da się zablokować rośnięcia ząbków skoro już ruszą?
za 27 kg mąki w tym 6 kg zyta, reszta orkisz zapłąciłam z dostawą (która ok 20 zł) w sumie ok 150 zł. Jeszcze przed podwyżką.
Kupuje orkisz 500, orkisz 850, żyto 650
ma jeszcze orkisz 1850 i żyto 2000
Pan pakuje w worki 3 kg, dołącza karteczkę pisaną ludzką ręka z nr konta i płacisz jak dostaniesz. Pakuje w kartony po bananach gdzie mu wchodzi 9 x 3 kg. Może być i mniej też.
@Agnieszka82 bierze od niego od dawna, a ja gdzieś od roku pewnie.
Młyn jest w Makowie Mazowieckim. teraz jak chcę zamówić to sms mu wysyłam, on potwierdza i zwykle za 2 dni jest,
ja akurat z opcji pierwszy ząb dopiero na 12 miesięcy miałam i mam dość zdrowe, także potwierdzam teorię póżne zęby zdrowie zęby ;-)