Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

16061636566168

Komentarz

• Jeśli chodzi o niezużyte leki, my najczęściej proponujemy, żeby je zabrać przy kolejnej wizycie do specjalisty, który je wypisał - może je po prostu przekazać kolejnemu pacjentowi zamiast je zapisywać. Może przy okazji skłoni to do jakiejś refleksji, że można pierwsze opakowanie wypisać na osobnej recepcie, skoro pacjent nigdy go nie brał, albo poinformować pacjenta, żeby najpierw wykupił tylko jedno i sprawdził jak się będzie czuł.
  • Jak dostawałam te pierwsze recepty nikt mi nie powiedział, że mogę wybrać je tylko częściowo, dlatego teraz poprosiłam o wystawienie mi trzech różnych recept. Sprawdziłam email - to e-recepty ważne przez rok. Czyli mogę teraz wybrać jedną a za miesiąc kolejną i potem następną? czy muszę każdą rozpocząć w ciągu miesiąca?
    Naprawdę osiwieć można. Za każda wizytę płacę grubą kasę więc wolałabym nie być zmuszona do kolejnej nim nie będzie takiej konieczności.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • @asia z tego co pisała @ola_g zrozumiałam że każda rozpocząć w ciągu miesiąca ale mam nadzieję ze jeszcze @ola_g potwierdzi.
  • Czyli prosząc o rozbicie na kilka recept de facto muszę wybrać wszystkie w ciągu miesiąca. Ok, w sumie sama chciałam...
    Podziękował(a) 1ola_g
  • asia powiedział(a):

Czyli prosząc o rozbicie na kilka recept de facto muszę wybrać wszystkie w ciągu miesiąca. Ok, w sumie sama chciałam...

Tak zrozumiałam że "wystartować " je w ciągu miesiąca, wziąć pierwsze opakowanie z przepisanych, bo inaczej o to opakowanie "skroją " - nie wydadzą go. Ale mam nadzieje że @ola_g potwierdzi bo to skomplikowane
  • edytowano stycznia 2022
    Chyba to nie tak. Recepta z jednym lekiem ważna rok jest ważna rok i tyle. Można kupić za kilka miesięcy.
    Jedna recepta z kilkoma lekami to tak jak piszecie,jedno opakowanie teraz z kolejne za miesiąc. Ja to tak rozumiem.

• Trzeba receptę zacząc do 30 dni
    Nie ważne czy jest na 180 dni czy 360
    Inaczej ważność przepada
    Każdą trzeba otworzyć
  • Pójdę do naszej apteki i spytam. Jeśli będzie to konieczne zrealizuje wszystkie te recepty w ciągu miesiąca z nadzieją, że w międzyczasie Michał nie będzie potrzebować wizyty. Nie będę ryzykować, że się leki skończą i wydam dwie stówy tylko po to żeby powtórzyć recepty.
  • zacząć - nie zrealizować - czasem w praktyce znaczy - otworzyć - nawet nie wykupić
  • Możesz podejść, że masz jeszcze te do realizacji, ale chcesz wykupić za miesiąc?
  • Jakby był bardziej adekwatny wat
    EluniaSylwia powiedział(a):

Mi 3 lata temu częściowe ocieplenie budynku, elewację i dach wyliczyli na 70 tys., teraz nawet nie chcę wiedzieć, bo i tak nie dozbieram.

Okna i ocieplenie można zrobić z "Czystego powietrza" jak w budynku był piec na paliwo stałe.

Z czystego powietrza można zrobić też ocieplenie dachu. Pokrycia nie wymienisz, ale ocieplisz, a to spory koszt. Wymienisz okna, grzejniki, drzwi, bramę garażową. Warunkiem jest wymiana pieca.

A z programu moja woda możesz sfinansować odprowadzenie wody z rynien (dachu) do studni oraz rozprowadzenie jej po ogrodzie.
  • A mnie się marzy program "Moje pieniądze", dzięki któremu zostawią mnie w spokoju i pozwolą decydować, na co je wydam...
  • Agnicha powiedział(a):

zacząć - nie zrealizować - czasem w praktyce znaczy - otworzyć - nawet nie wykupić

No niestety nie... Musi być 1 opakowanie wykupione, wtedy jest uznawana za rozpoczętą.
    @asia jak chcesz, jutro jestem w pracy 8-13, więc wtedy mogę otworzyć te recepty i sprawdzić jak są wypisane i na ile.
    Podziękował(a) 2asia Madzikg
  • asia powiedział(a):

Czyli prosząc o rozbicie na kilka recept de facto muszę wybrać wszystkie w ciągu miesiąca. Ok, w sumie sama chciałam...

Ja od neurologa dostałam 2 recepty. Jedną na już, , drugą z datą za 3 miesiące
  • Widział kto wątek z zagadkami?
  • Pytanie, bo może ktoś się zna:
    Notorycznie przepalają mi się żarówki. Każde - zarówno te mniej nowoczesne (z drucikiem), jak i te całkiem nowoczesne. Nie w każdej lokalizacji. Np. nad stołem i w salonie jest w miarę ok. Ale w kinkietach w wiatrołapie i holu - tragedia, zmieniać nie nadążam.
    Czy słusznie podejrzewam, ze to wina instalacji? Czy coś może na to poradzić w prosty sposób osoba, która się kompletnie nie zna na elektryce (znaczy się ja)?
  • Rogalikowa powiedział(a):

@Wanda pani z biologii musi się doedukowac, teraz zaczyna się przebijać teoria, że kawa jest wręcz zdrowa, wypłukiwanie magnezu to mit, a picie kawy może sprzyjać zapobieganiu alzheimera

YES! YES! YES!
    Podziękował(a) 1ola_g
    Polecałyście kosmetyki Babuszki Agafii. Kupiłam, ale one są robione w UE, z polskimi etykietami - tak ma być, czy podróba?

edit: Już wiem: https://przypadkowerzeczy.blogspot.com/2017/09/kosmetyki-babuszki-agafii-podrobki-czy.html
  • @Katarzyna mieliśmy tak w jednym mieszkaniu. U nas to wynikało z przeciążenia instalacji. To była stara kamienica, a sprzętów podłączonych bardzo dużo. Ciągle nam wywalało roznicowke (?) czy jakoś tak. Instalacja była źle wykonana. Zużyliśmy tam tonę żarówek w rok, ale się wyprowadziliśmy, więc nie wiem, jak to się ostatecznie skończyło.
    Podziękował(a) 1Katarzyna
  • Tu też stara instalacja i często wywala korki.
  • U nas był taki problem,doraźnie pomagało wkręcanie najsłabszych ledów. Mocniejsze żarówki zaraz wywalało.
    Po wymianie instalacji problem zniknął.
    Podziękował(a) 1Katarzyna
  • Może tu zapytam.
    Ma ktoś do odsprzedania vermox. Tabletki?
  • Czy ktoś tu jest z Raciborza? Na progu była mapa wielodzietnych ale tu się chyba nie dorobiliśmy
  • Mam szpital lego fajny dla stefka w Raciborzu na vinted..fsjna okazja Facet dużo wystawia wyprzedaje.. ale nie chce platnosci przez vinted bo potrzebuje kasy .tak twierdzi..ja jestem dość naiwna i już raz kasę straciłam na okazji LEGO. Więc odkąd są opcje wysyłki olx i wysyłki na vinted to nie przyjmuje innych opcji przy wysyłce .. ale ten wygląda uczciwie.. jednak i tak nie przeleje w ciemno ;-) ale może ktoś tu jest z Raciborza i zechciałby mi odebrać osobiście .
  • Hipolit na orgu chyba była
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Dobra zgodził się ;-) przez vinted... Mam nadzieję że dobrze wyśle
  • Słuchajcie jadę z dziećmi do agroturystyki w poniedziałek... Wiem że dla dziewczyn będzie to super wyjazd..samo gospodarstwo , ale pani wezmie żeby wsadzić na konia na miejscu, weźmie je też do stajni w Toruniu ;-) do swojej przyjaciółki.. obiecała jakieś torby z nimi malować, mydełka robić... Bardziej się martwię co z chłopcami... Co im wziąć.. co zaplanować.. chciałabym by się odkleili od tv trochę.. no będą mogli poszaleć oczywiście trochę i zapewne będą to robili, ale nie wiem czy im brać coś ile .. zawsze to jest problem a tu szczególnie.. myślę o autach zdalnie sterowanych i nowych bateriach do nich.. tam jest duża przestrzeń to se pojeżdżą... Mogłyby być jakieś plastyczne rzeczy bo są tam warunki ale nie wiem jakie.. może komuś coś wpadnie.. myślałam o Duplo ale za ciężkie to.. masa solna? Średnio idzie. Może ciastoliny im wziąć.. choć Karol chętnie jadą ale znana dopilnowałabym jakoś chyba.. z resztą lepsze to niż baterie .. co dla dzikich chłopców lat 5 5 5 3 1 na 4 dni na dużej przestrzeni.. zakładam że u kóz nie będą chcieli siedzieć cały czas .
  • Oł noł.
    Pakowanie na wyjazdy zabawek i taki ich wybór, żeby się zmieściły do bagażu i zajęły dzieci na dłużej niż 5 minut, to jest jeden z moich najgorszych koszmarów :D
    Podziękował(a) 1MAFJa
  • Jadę prawdopodobnie ja jedna Zafira a tata omizr nam się wywieźć especem więc coś tam się da upchać na luzie ..

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik