Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

15859616364168

Komentarz

• EluniaSylwia powiedział(a):

Bagata powiedział(a):

Rozważamy kupno domu, a w zasadzie segmentu do remontu.
    Jesteśmy zieloni w temacie budowlanki.
    Ile może kosztować remont dachu, wymiana elektryki, odmalowanie elewacji i wymiana kilku okien?

Dwa razy tyle co dwa lata temu.
    Co mam poradzić? Czasu nie cofnę, lepiej też raczej nie będzie.
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Podobno ceny płyt OSB powoli spadają :)
    Pewnie na wiosnę znowu wszystko pójdzie w górę.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Mi 3 lata temu częściowe ocieplenie budynku, elewację i dach wyliczyli na 70 tys., teraz nawet nie chcę wiedzieć, bo i tak nie dozbieram.

Okna i ocieplenie można zrobić z "Czystego powietrza" jak w budynku był piec na paliwo stałe.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • @gahana najbardziej ze wszystkich materiałów budowlanych podrożała blacha na dach, teraz taniej dachówka ceramiczna wychodzi.
    Podziękował(a) 1gahana
  • No dobra, wiem, że ceny poszalaly, ale ja na to nic nie poradzę, w muszę oszacować, czy jest sens się w to pakować.
  • Właśnie nie wiem.
    Im bardziej się sprawa przeciąga, tym gorzej to wszystko wygląda.
  • Polly powiedział(a):

Przepraszam, bo ja jakoś nieprecyzyjnie się dziś wyrażam ;) Bardziej niż o narzekanie chodziło mi o to, że jak @Bagata szacujesz na dzis a robiłabyś za 2-3 miesiące, to warto doliczyć jakąś rezerwę.
    Choć to szaleństwo chyba w końcu wyhamuje, nie?

Wg Glapinskiego konkretniej w 2023 wyhamuje inflacja ale nie wiem na ile mu wierzyć bo niedawno twierdził ze w ogóle nie ma problemu
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Bagata są kalkulatory budowlane w necie. Kiedyś korzystałam i dość rzetelnie prognozowały.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Co do wymiany elektryki to weź pod uwagę, że trzeba będzie najpierw zrobić dziury w ścianach a potem je zakleić i zamalować. Kupa roboty. Najlepiej poproś ekipę, która miałaby to robic i niech Ci wycenią.
  • edytowano stycznia 2022
    @Bagata,
    Bagata powiedział(a):

Rozważamy kupno domu, a w zasadzie segmentu do remontu.
    Jesteśmy zieloni w temacie budowlanki.
    Ile może kosztować remont dachu, wymiana elektryki, odmalowanie elewacji i wymiana kilku okien?

Duzo
    Wszystko zależy ile okien, skąd firma, jakie.okna,.są.rozne rodzaje, czy z kuciem, czy wstawianie samo.
    Do okien przyjeżdża.czlowiek, wymierzy, dopiero jest wycena, tak na "oko" to raczej nikt nie powie.

Tak samo z elewacja, elektryka, w zasadzie kazdy remont, to powinien przyjechać człowiek, obejrzeć, wycenić.

Dach, zależy co zrobienia, jak duży dach, itd, tak samo z elewacja.

Elektryka tez, zależy jakie zmiany. Wtedy podają koszty.

U nas przy wymianie grzejników za robotę i materiały płaciliśmy my, przy oknach tez.

To są duże koszty, warto sobie wyliczyć, czy po pierwsze chcesz się pakować w remont, bo to trwa długo i duzo kosztuje, czy chcesz coś kupić drożej, a ominąć remont, który pochłonie duzo pieniędzy.

A i jeszcze ceny sobie tak jak podaje @Rejczel podwyższyć musisz, bo mieszkasz w województwie, gdzie za 2 łazienki i płytki w kuchni wołają 50tysiecy ;) ;)
    Podziękował(a) 1Bagata
  • My za małą łazienkę rok temu płaciliśmy 20 tys.
  • @Bagata gdybyś potrzebowała mam sprawdzonego glazurnika. Za 2 łazienki, płytki w kuchni, gres w 3 pomieszczeniach, w zeszłym roku zapłaciliśmy ok. 14tys (oczywiście to robocizna, bo wyposażenie i materiały to już co innego). Bardzo rzetelny wykonawca.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Tak jak ktoś napisał, kalkulatory budowlane najlepiej wykorzystać. Myśmy tak robili kosztorys do kredytu. Sprawdzaliśmy na kalkulatorach i dodawaliśmy 20-30%.
    Podziękował(a) 1Bagata
  • Dzięki, @mamlu! Będę pamiętać!
    Podziękował(a) 1mamababcia
  • Jaka jest stawka za opiekę nad dziećmi? Chcemy od czasu do czasu poprosić dorosłą córkę sąsiadów o opiekę, tylko zupełnie nie wiem ile jej dać za godzinę?
  • mamlu powiedział(a):

@Bagata gdybyś potrzebowała mam sprawdzonego glazurnika. Za 2 łazienki, płytki w kuchni, gres w 3 pomieszczeniach, w zeszłym roku zapłaciliśmy ok. 14tys (oczywiście to robocizna, bo wyposażenie i materiały to już co innego). Bardzo rzetelny wykonawca.

Tak sobie teraz myślę, że cztery lata temu zapłaciliśmy 6000 facetowi, który nam zrobił dwie łazienki, gres w przedpokoju, wyburzanie i stawianie kawałka ściany, malowanie całego mieszkania, tapety na dwóch ścianach i mnóstwo drobiazgów...
  • Rusałka powiedział(a):
    Ja nie lubie takich malych ale czasem sie przydaje
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Bagata powiedział(a):

mamlu powiedział(a):

@Bagata gdybyś potrzebowała mam sprawdzonego glazurnika. Za 2 łazienki, płytki w kuchni, gres w 3 pomieszczeniach, w zeszłym roku zapłaciliśmy ok. 14tys (oczywiście to robocizna, bo wyposażenie i materiały to już co innego). Bardzo rzetelny wykonawca.

Tak sobie teraz myślę, że cztery lata temu zapłaciliśmy 6000 facetowi, który nam zrobił dwie łazienki, gres w przedpokoju, wyburzanie i stawianie kawałka ściany, malowanie całego mieszkania, tapety na dwóch ścianach i mnóstwo drobiazgów...
    Zapomnij o tym. Myśl co będzie dalej.
  • Ja poproszę o namiar na tego glazurnika @mamlu. W rewanżu mogę podzielić się namiarem na blaty granitowe w połowie ceny warszawskiej
    Podziękował(a) 1mamlu
  • @Wanda wysyłam priv i chętnie przyjmę namiar na blaty. Drewniany blat w łazience okazał się tanią porażką i jednak będziemy musieli zainwestować w coś lepszego a i parapetów jeszcze nie zrobiliśmy :'(
  • https://www.gov.pl/web/klimat/dodatek-oslonowy

Gdzie ten wniosek trzeba złożyć? Do MOPR? Jest na e puap?
  • Piszą wszędzie, ze w gminie składać wnioski albo drogą elektroniczną przez profil zaufany.
    Tutaj dość jeszcze takie q&a o tarczy: https://www.lublin.uw.gov.pl/aktualnosci/dodatek-osłonowy-wsparcie-w-ramach-rządowej-tarczy-antyinflacyjnej
    Podziękował(a) 2Izka Shrekowa
  • To jest tylko dla tych co się węglem ogrzewają?
  • Yucami powiedział(a):

To jest tylko dla tych co się węglem ogrzewają?

Wszystkich, ci od tych starych ogrzewan mogą dostać więcej, kryterium dochodowe 1500/os w gospodarstwach wieloosobowych ale zasada złotówka za złotówkę
  • to gdzie w tym wykazie mieści się ogrzewanie gazowe?

z wniosku: "Głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z następujących źródeł:
    kocioł na paliwo stałe,
    kominek
    koza
    ogrzewacz powietrza,
    trzon kuchenny,
    piecokuchnia,
    kuchnia węglowa,
    piec kaflowy na paliwo stałe
    - zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjnościbudynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniutermomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, z późn. zm.)"
  • Yucami powiedział(a):

to gdzie w tym wykazie mieści się ogrzewanie gazowe?

z wniosku: "Głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z następujących źródeł:
    kocioł na paliwo stałe,
    kominek
    koza
    ogrzewacz powietrza,
    trzon kuchenny,
    piecokuchnia,
    kuchnia węglowa,
    piec kaflowy na paliwo stałe
    - zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjnościbudynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniutermomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, z późn. zm.)"

W wyjsnieniach jest, jesli tu zaznaczysz "potwierdzam", to bedzie wyzsza doplata, jesli masz np gazowe ogrzewanie, to tu wpisujesz "zaprzeczam" i masz doplate podstawowa.
    Podziękował(a) 1Izka
  • Aaa, dzięki. Nie doczytałam
  • Rok temu 6tys malowanie mieszkania 80 m z reperacja mi. Sama robocizna. Fakt gość b zaufany, sam kupował farby meble przesuwał my
    Rejczel powiedział(a):

Piszą wszędzie, ze w gminie składać wnioski albo drogą elektroniczną przez profil zaufany.
    Tutaj dość jeszcze takie q&a o tarczy: https://www.lublin.uw.gov.pl/aktualnosci/dodatek-osłonowy-wsparcie-w-ramach-rządowej-tarczy-antyinflacyjnej

ale znalazł to kto na profilu zaufanym?? bio ja nie moge

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik