Rozważamy kupno domu, a w zasadzie segmentu do remontu. Jesteśmy zieloni w temacie budowlanki. Ile może kosztować remont dachu, wymiana elektryki, odmalowanie elewacji i wymiana kilku okien?
Dwa razy tyle co dwa lata temu.
Co mam poradzić? Czasu nie cofnę, lepiej też raczej nie będzie.
Przepraszam, bo ja jakoś nieprecyzyjnie się dziś wyrażam Bardziej niż o narzekanie chodziło mi o to, że jak @Bagata szacujesz na dzis a robiłabyś za 2-3 miesiące, to warto doliczyć jakąś rezerwę. Choć to szaleństwo chyba w końcu wyhamuje, nie?
Wg Glapinskiego konkretniej w 2023 wyhamuje inflacja ale nie wiem na ile mu wierzyć bo niedawno twierdził ze w ogóle nie ma problemu
Co do wymiany elektryki to weź pod uwagę, że trzeba będzie najpierw zrobić dziury w ścianach a potem je zakleić i zamalować. Kupa roboty. Najlepiej poproś ekipę, która miałaby to robic i niech Ci wycenią.
Rozważamy kupno domu, a w zasadzie segmentu do remontu. Jesteśmy zieloni w temacie budowlanki. Ile może kosztować remont dachu, wymiana elektryki, odmalowanie elewacji i wymiana kilku okien?
Duzo Wszystko zależy ile okien, skąd firma, jakie.okna,.są.rozne rodzaje, czy z kuciem, czy wstawianie samo. Do okien przyjeżdża.czlowiek, wymierzy, dopiero jest wycena, tak na "oko" to raczej nikt nie powie.
Tak samo z elewacja, elektryka, w zasadzie kazdy remont, to powinien przyjechać człowiek, obejrzeć, wycenić.
Dach, zależy co zrobienia, jak duży dach, itd, tak samo z elewacja.
Elektryka tez, zależy jakie zmiany. Wtedy podają koszty.
U nas przy wymianie grzejników za robotę i materiały płaciliśmy my, przy oknach tez.
To są duże koszty, warto sobie wyliczyć, czy po pierwsze chcesz się pakować w remont, bo to trwa długo i duzo kosztuje, czy chcesz coś kupić drożej, a ominąć remont, który pochłonie duzo pieniędzy.
A i jeszcze ceny sobie tak jak podaje @Rejczel podwyższyć musisz, bo mieszkasz w województwie, gdzie za 2 łazienki i płytki w kuchni wołają 50tysiecy
@Bagata gdybyś potrzebowała mam sprawdzonego glazurnika. Za 2 łazienki, płytki w kuchni, gres w 3 pomieszczeniach, w zeszłym roku zapłaciliśmy ok. 14tys (oczywiście to robocizna, bo wyposażenie i materiały to już co innego). Bardzo rzetelny wykonawca.
Tak jak ktoś napisał, kalkulatory budowlane najlepiej wykorzystać. Myśmy tak robili kosztorys do kredytu. Sprawdzaliśmy na kalkulatorach i dodawaliśmy 20-30%.
Jaka jest stawka za opiekę nad dziećmi? Chcemy od czasu do czasu poprosić dorosłą córkę sąsiadów o opiekę, tylko zupełnie nie wiem ile jej dać za godzinę?
@Bagata gdybyś potrzebowała mam sprawdzonego glazurnika. Za 2 łazienki, płytki w kuchni, gres w 3 pomieszczeniach, w zeszłym roku zapłaciliśmy ok. 14tys (oczywiście to robocizna, bo wyposażenie i materiały to już co innego). Bardzo rzetelny wykonawca.
Tak sobie teraz myślę, że cztery lata temu zapłaciliśmy 6000 facetowi, który nam zrobił dwie łazienki, gres w przedpokoju, wyburzanie i stawianie kawałka ściany, malowanie całego mieszkania, tapety na dwóch ścianach i mnóstwo drobiazgów...
Tak sobie teraz myślę, że cztery lata temu zapłaciliśmy 6000 facetowi, który nam zrobił dwie łazienki, gres w przedpokoju, wyburzanie i stawianie kawałka ściany, malowanie całego mieszkania, tapety na dwóch ścianach i mnóstwo drobiazgów...
@Wanda wysyłam priv i chętnie przyjmę namiar na blaty. Drewniany blat w łazience okazał się tanią porażką i jednak będziemy musieli zainwestować w coś lepszego a i parapetów jeszcze nie zrobiliśmy
Wszystkich, ci od tych starych ogrzewan mogą dostać więcej, kryterium dochodowe 1500/os w gospodarstwach wieloosobowych ale zasada złotówka za złotówkę
to gdzie w tym wykazie mieści się ogrzewanie gazowe?
z wniosku: "Głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z następujących źródeł: kocioł na paliwo stałe, kominek koza ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa, piec kaflowy na paliwo stałe - zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjnościbudynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniutermomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, z późn. zm.)"
to gdzie w tym wykazie mieści się ogrzewanie gazowe?
z wniosku: "Głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z następujących źródeł: kocioł na paliwo stałe, kominek koza ogrzewacz powietrza, trzon kuchenny, piecokuchnia, kuchnia węglowa, piec kaflowy na paliwo stałe - zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjnościbudynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniutermomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, z późn. zm.)"
W wyjsnieniach jest, jesli tu zaznaczysz "potwierdzam", to bedzie wyzsza doplata, jesli masz np gazowe ogrzewanie, to tu wpisujesz "zaprzeczam" i masz doplate podstawowa.
Komentarz
Pewnie na wiosnę znowu wszystko pójdzie w górę.
Okna i ocieplenie można zrobić z "Czystego powietrza" jak w budynku był piec na paliwo stałe.
Im bardziej się sprawa przeciąga, tym gorzej to wszystko wygląda.
Duzo
Wszystko zależy ile okien, skąd firma, jakie.okna,.są.rozne rodzaje, czy z kuciem, czy wstawianie samo.
Do okien przyjeżdża.czlowiek, wymierzy, dopiero jest wycena, tak na "oko" to raczej nikt nie powie.
Tak samo z elewacja, elektryka, w zasadzie kazdy remont, to powinien przyjechać człowiek, obejrzeć, wycenić.
Dach, zależy co zrobienia, jak duży dach, itd, tak samo z elewacja.
Elektryka tez, zależy jakie zmiany. Wtedy podają koszty.
U nas przy wymianie grzejników za robotę i materiały płaciliśmy my, przy oknach tez.
To są duże koszty, warto sobie wyliczyć, czy po pierwsze chcesz się pakować w remont, bo to trwa długo i duzo kosztuje, czy chcesz coś kupić drożej, a ominąć remont, który pochłonie duzo pieniędzy.
A i jeszcze ceny sobie tak jak podaje @Rejczel podwyższyć musisz, bo mieszkasz w województwie, gdzie za 2 łazienki i płytki w kuchni wołają 50tysiecy
I z promocji
https://avdfh.shop/collections/recznie-robiona-skorzana-torba?page=2
Gdzie ten wniosek trzeba złożyć? Do MOPR? Jest na e puap?
Tutaj dość jeszcze takie q&a o tarczy: https://www.lublin.uw.gov.pl/aktualnosci/dodatek-osłonowy-wsparcie-w-ramach-rządowej-tarczy-antyinflacyjnej
z wniosku: "Głównym źródłem ogrzewania gospodarstwa domowego wnioskodawcy jest jedno z następujących źródeł:
kocioł na paliwo stałe,
kominek
koza
ogrzewacz powietrza,
trzon kuchenny,
piecokuchnia,
kuchnia węglowa,
piec kaflowy na paliwo stałe
- zasilane węglem lub paliwami węglopochodnymi, wpisane do centralnej ewidencji emisyjnościbudynków, o której mowa w art. 27a ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o wspieraniutermomodernizacji i remontów oraz o centralnej ewidencji emisyjności budynków (Dz. U. z 2021 r. poz. 554, z późn. zm.)"