Czy jest jakaś apka lub gra do nauki liter ? Bo młody jak widzi zeszyt do kaligrafii lub podręcznik to jest opór
Nie gra komputerowa ale ciekawa, niestandardowa pomoc - taka seria książeczek z gadającym piórem-albik. Drogie ale np. na jakiś składany prezent można podsunąć pomysł rodzinie jak czasem pytają. Jest taki elementarz dla maluchów i też książeczka z literkami.
Najmłodsza bardzo lubi się tym bawić. Poza literkami mamy też atlas świata,angielski i ciało człowieka. Bardzo dużo wiedzy z tego łapie mimo woli i zadziwia czasem tą wiedzą.
Co mogę zrobić z lekami wykupionymi, które okazały się nietrafione. Michał ma po raz kolejny zmieniony jeden z leków. W ten sposób mam dwa opakowania pierwszego leku, który dostał, jedno całe nieotwarte, drugie bez kilku tabletek i dwa opakowania drugiego leku, podobnie jak z pierwszym. Pytałam w aptece - nie mogą nawet tych pełnych przyjąć, nawet za darmo, w hospicjum - to leki przeciwdepresyjne, nie potrzebują ich. No szkoda mi wyrzucić, bo jeszcze długo będą w terminie przydatności. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
Co mogę zrobić z lekami wykupionymi, które okazały się nietrafione. Michał ma po raz kolejny zmieniony jeden z leków. W ten sposób mam dwa opakowania pierwszego leku, który dostał, jedno całe nieotwarte, drugie bez kilku tabletek i dwa opakowania drugiego leku, podobnie jak z pierwszym. Pytałam w aptece - nie mogą nawet tych pełnych przyjąć, nawet za darmo, w hospicjum - to leki przeciwdepresyjne, nie potrzebują ich. No szkoda mi wyrzucić, bo jeszcze długo będą w terminie przydatności. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
Ja z tym nie pomogę, ale się zastanawiam czy nie byłoby Tobie lepiej na przyszłość brać jedno opakowanie, a resztę później, po kolei, kiedyś to się mówiło że na odpis, np miałam tabletki przepisane na parę miesięcy i płaciłam co miesiąc za opakowanie. Chyba że bezpłatne leki. Szkoda płacić od razu za ileś opakowan. @ola_g czy coś takiego nadal funkcjonuje?
@Izka tym razem poprosiłam żeby mi Pani doktor rozpisała leki na kilka recept, zwłaszcza, że tym razem w sumie wyszło prawie 200 zł za całość recepty, więc przy okazji rozłożę sobie to na raty. @mamlu dzięki, spytam na następnej wizycie, może rzeczywiście może te leki przekazać komuś innemu. Szkoda mi wyrzucać czegoś co może być z pożytkiem wykorzystane
@asia do lekarza rodzinnego można zanieść W aptece - jak to w firmie, sztuka na stanie to sztuka na stanie, nie ma prawa być ani 1 tabletki więcej...
Masz 30 dni na wykupienie każdej recepty, chyba że antybiotyk, to 7. Możesz kupić 1 opakowanie np w dniu wypisania recepty, a resztę 29 dni od wystawienia recepty.
@asia do lekarza rodzinnego można zanieść W aptece - jak to w firmie, sztuka na stanie to sztuka na stanie, nie ma prawa być ani 1 tabletki więcej...
Masz 30 dni na wykupienie każdej recepty, chyba że antybiotyk, to 7. Możesz kupić 1 opakowanie np w dniu wypisania recepty, a resztę 29 dni od wystawienia recepty.
A to nie wiem jak apteki to robiły, że mogłam kilka miesięcy po jednym opakowaniu brać... Tutaj tylko miesiąc "zysku", czy w tym czasie zdoła się ustalić czy lek odpowiada ...
@ola_g lekarka powiedziała mi coś dziwnego, że te recepty są ważne przez 3 miesiące. Ale to chyba niemożliwe. W sumie i tak zamierzałam je wybrać w ciągu miesiąca. Tyle że w tej chwili tylko tą na nowy lek. Drugą jak przyjdzie 500+ i później pod koniec miesiąca jak mi zlecenie rozliczą albo na początku lutego z renty.
@Izka tym razem poprosiłam żeby mi Pani doktor rozpisała leki na kilka recept, zwłaszcza, że tym razem w sumie wyszło prawie 200 zł za całość recepty, więc przy okazji rozłożę sobie to na raty. @mamlu dzięki, spytam na następnej wizycie, może rzeczywiście może te leki przekazać komuś innemu. Szkoda mi wyrzucać czegoś co może być z pożytkiem wykorzystane
Ej ale jest przeciez erecpeta Na rok Wybierasz tyle ile chcesz Jedno dwa opakowania
Tak, są dwa rodzaje recept - recepta "zwykła" 30dniowa, wtedy możesz mieć na niej zapisane leku na max rok stosowania (wg dawkowania), jednorazowo możesz wybrać max na 180 dni. Masz 30 dni od wystawienia żeby ją zrealizować. Drugi typ to recepta roczna, ważna 365 dni od daty wystawienia. W wersji uproszczonej - warto ją "rozpocząć" czyli wykupić chociaż 1 opakowanie, w przeciwnym razie po upływie 30 dni musimy zacząć ujmować taką ilość leku, jaka została by zużyta w dniach które upłynęły od wystawienia recepty. Proste, prawda? dlatego w wersji uproszczonej - masz receptę roczną? Wykup 1 opakowanie w ciągu pierwszych 30 dni
@Izka przepisy o receptach zmieniają się średnio 2-3 razy do roku. Rok temu zmiany były raczej rewolucyjne. Możliwość o której piszesz, dotyczyła prawdopodobnie leków 100% i był to tzw odpis. Np lekarz zapisywał 6 opakowań hormonów, a pacjentka wykupywała 1 opakowanie, a na pozostałe 5 farmaceuta wystawiał odpis.
Komentarz
Moi nie lubili.
Jest taki elementarz dla maluchów i też książeczka z literkami.
Najmłodsza bardzo lubi się tym bawić.
Poza literkami mamy też atlas świata,angielski i ciało człowieka. Bardzo dużo wiedzy z tego łapie mimo woli i zadziwia czasem tą wiedzą.
@ola_g czy coś takiego nadal funkcjonuje?
@mamlu dzięki, spytam na następnej wizycie, może rzeczywiście może te leki przekazać komuś innemu. Szkoda mi wyrzucać czegoś co może być z pożytkiem wykorzystane
W aptece - jak to w firmie, sztuka na stanie to sztuka na stanie, nie ma prawa być ani 1 tabletki więcej...
Na rok
Wybierasz tyle ile chcesz
Jedno dwa opakowania
W Dps tez czasem zagladam aby jakies papiery podpisac
Drugi typ to recepta roczna, ważna 365 dni od daty wystawienia. W wersji uproszczonej - warto ją "rozpocząć" czyli wykupić chociaż 1 opakowanie, w przeciwnym razie po upływie 30 dni musimy zacząć ujmować taką ilość leku, jaka została by zużyta w dniach które upłynęły od wystawienia recepty. Proste, prawda? dlatego w wersji uproszczonej - masz receptę roczną? Wykup 1 opakowanie w ciągu pierwszych 30 dni
@Izka przepisy o receptach zmieniają się średnio 2-3 razy do roku. Rok temu zmiany były raczej rewolucyjne. Możliwość o której piszesz, dotyczyła prawdopodobnie leków 100% i był to tzw odpis. Np lekarz zapisywał 6 opakowań hormonów, a pacjentka wykupywała 1 opakowanie, a na pozostałe 5 farmaceuta wystawiał odpis.