Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

15556586061168

Komentarz

• @Rogalikowa , masz misję utworzenia nowego wątku ;)
  • mamababcia powiedział(a):

@Rogalikowa , masz misję utworzenia nowego wątku ;)

Mogę go od razu zatytułować "Franciszek - nawalanka" ;)
    Podziękował(a) 5Barbasia Izka Juka mamababcia ola_g
  • Nie słyszałam. Czyżby o zgrozo potępiał strzelanie do ludzi? ;)
  • Szczęściara. Zacytuję sama siebie z wiadomości do jednej forumki:

Lewackie pierdoloty, w dodatku kiepsko napisane, tezy z dupy, proponowane rozwiązania - od czapy, wszystko miałkie i mdłe. Na końcu nawet pojawia się raz słowo "Bóg" - jakis bóg pokoju czy coś.
  • Np. nie ma pokoju na świecie, bo nie ma dialogu międzypokoleniowego i na edukację się mało wydaje a na zbrojenia dużo, jest też problem zmian klimatycznych. I jak ten dialog będzie to będzie pokój.
  • Muszę napisać o tym na orgu, wiadomy admin mi zaraz wytłumaczy, co papież miał na myśli >:)
  • Aż się doedukuję ze źródeł. Zachęciłaś mnie :D
    Podziękował(a) 2MAFJa Rogalikowa
  • @Rogalikowa weź nie dobijaj ludzi, już mi wystarczy, że z Mszy Św. wróciłam jak przygnieciona skałą. Świat na serio oszalał.

Przeczytałam, w innej wersji językowej, ale to nic nie pomogło na treść :D i niestety nie napisałabym lepszego podsumowania niż @Rogalikowa :s

Smutno mi, Panie...
    Podziękował(a) 2MAFJa Rogalikowa
  • A tak z innej beczki.
    Macie jakieś sprawdzone pomysły na spędzenie urodzin przed 6 dziesięciolatek?
    Tak żeby nie rozniosły domu, u nas teraz 3 miesieczniak w domu i tak bardzo mi się nie chce...

U koleżanki bawiły sie w chowanego, ale u mnie metraż nie tak duży i nerwowo nie zdzierżę biegających i krzyczących wszędzie dzeiwczynek.

Jednym slowem: helpunku!!!!
    Podziękował(a) 1agatak
  • Pieczenie babeczek, mini pizzy..
  • Jakieś twórcze zajęcie, np kule do karmników dla ptaków albo szycie igielnika + samodzielne układanie składników na pizzy.
    Podziękował(a) 2Ewaklara mysikrolica
  • Miękki filc, mulina i szycie czegoś - zawieszki, serduszka, piórniczki, portmonetki... + jakieś ozdoby do tego typu cekiny, wstążeczki, guziczki
    Tylko filc miękki, nie ten najcieńszy, bo ten cieniutki jest twardy i ciężko igłę wbić.

Jakieś koraliki, cieńsza żyłka w gumce, ewentualnie zawieszki i robienie bransoletek
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • edytowano stycznia 2022
    Możnaby im napiec wcześniej pierniczków i przecież czas świąteczny trwa - ozdabiamy pierniczki. Nakupic im pisaków, zrobić zwyczajnego lukru i fajne zajęcie.
    Ed.jeszcze dodam zdjęcie: w tym roku te pisaczki wypróbowaliśmy, właśnie te kolory, bo nie uznaje "jadowitych" ;) a te są takie spokojne, naturalnie wyglądające. Najciemniejszy jest kasztanowy brąz.
  • I moje lubiły zabawy typu rysowanie z zawiązanymi oczami, przechodzenie pod skakanką/sznurkiem opuszczanym coraz niżej, tańczenie z brakującym krzesłem. Tylko chyba były wtedy ciut młodsze.

Podziękował(a) 1Ewaklara
  • Super zabawa przy której jest dużo śmiechu: robienie mumii z papieru toaletowego, na czas. Podzielić dzieci na dwa zespoły 3 osobowe, każdy zespół dostaje rolkę czy dwie papieru, jedna osoba jest mumia a pozostałe dwie owijają ją dokładnie. Wygrywa ta mumia, która szybciej jest gotowa i która przejdzie bez rozwalenia się kilka krokow ;) Potem można ten papier z powrotem pozwijac i dobrze wykorzystac ;)
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • I oczywiście tło muzyczne do tego jest ważne! Np. pod te mumie wlaczylabym im "Rock around the clock".
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • Ewaklara powiedział(a):

A tak z innej beczki.
    Macie jakieś sprawdzone pomysły na spędzenie urodzin przed 6 dziesięciolatek?
    Tak żeby nie rozniosły domu, u nas teraz 3 miesieczniak w domu i tak bardzo mi się nie chce...

U koleżanki bawiły sie w chowanego, ale u mnie metraż nie tak duży i nerwowo nie zdzierżę biegających i krzyczących wszędzie dzeiwczynek.

Jednym slowem: helpunku!!!!

Najac starsza dziewczynę- dorobi sobie - i zorganizować zaplataenie warkoczyków tych kolorowych, nauczy je , same sobie będą pleść, te kolorowe włosy nie są chyba drogie
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • Można wykorzystać baloniki i zaproponować malowanie buziek na balonach, tańczenie z balonem trzymanym tylko głowami i która para najdłużej wytrzyma ;) Zabawa w cieplo- zimno. Gra w "słoiczek" - przygotowujemy na zwiniętych karteczkach pytania z jakiejś dziedziny lub zadania. Zakręcamy słoik, siadamy w kółeczku, włączamy muzykę słoik krąży, zatrzymujemy - ta osoba, na której stanęło otwiera słoik i losuje pytanie lub zadanie.
    Z tymi balonami i buźkami to ostatnio miałam dużo buziek z balonów na ścianach i płytkach ;) .... więc lepiej najpierw sprawdzić pisaki
    Na szczęście mokre chusteczki dały im radę
  • @agatak no niestety ma 1,5 roku starszego brata. Starszych sióstr brak!!

Dzieki za pomysły!
    Mumie wymiatają!!
    @Ewaklara jest jeszcze jedna taka krejzi zabawa dla dzieci( sprawdzona u nas na urodzinach): bierze się garnek, chochlę i jakaś słodycz np.batonik. Ochotnikowi zawiązujemy oczy, obracamy go kilka razy wokół własnej osi a w międzyczasie ustawiamy na podłodze garnek pod którym jest ukryty batonik. Zawodnik z przewiazanymi oczami i porządnie okręcony dostaje do ręki chochlę i poruszając się po podłodze na kolanach stuka chochla dookoła w poszukiwaniu garnka. Nic nie widzi - tylko wali chochlą w podłogę, jak natrafi na garnek: co znajdzie pod spodem to jego :)
    Beczka śmiechu jest przy tej zabawie :smiley: I ta osoba z chochlą ma frajdę i pozostali uczestnicy obserwujący jej poszukiwania. Oczywiście muzyka do tego.
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • O matko oby nie było to na 1 piętrze i nie u @Wandy :D
    Podziękował(a) 1Wanda
  • I fajne są też konkursy z nagrodami. Trzeba sobie przygotować jakieś małe fanty - co tylko chcecie ale żeby można to było wygrać w konkursie, dzieci bardzo lubią tego typu zabawy. Mają później pamiatke z urodzin u kolezanki :)
  • No nie u Wandy tylko u Ewyklary!
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • Przede wszystkim @Ewaklara musisz dobrać pod te konkretne dziewczynki. Jakie one są, spokojne czy szalone czy takie i takie ;)
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • @Ewaklara polecam dekorowanie pierników, sprawdzone na urodzinach 12latki. Do tego pizza z układaniem własnych dodatków. Fajne te zabawy ruchowe @Rejczel Nastolatki mają zazwyczaj za dużo energii
    Podziękował(a) 2Ewaklara Mamaw
    @Ewaklara coś ala podchody. Moje starsze czasem robiły taką niespodziankę młodszym,że rysowały mapę albo chowały karteczki w różnych miejscach,które w finale doprowadzały do "skarbu".
    To był zawsze hit.
    Uja sprzedawała takie boksy na Wielkanoc już bardziej profesjonalne,gdzie gotowe koperty z zadaniami dla danej grupy wiekowej chowało się po domu i na dłuższy czas dzieci miały zajęcie. Były też do kupienia szablony do wydruku tych zadań.
    Miała też robić urodzinowe ale nie wiem czy robi.
    Podziękował(a) 3Ewaklara mysikrolica ola_g
    Znalazłam w necie na przykład takie gotowce do kupienia do wydruku za kilkanaście złotych:
    https://ronja.pl/podchody-dla-dzieci/

Ale nie odpowiadam za jakość i wartość tego,bo nie znam.
    Chodzi o pomysł bardziej.
    Podziękował(a) 1Ewaklara
  • @Rejczel wymiatasz! Zrobimy mumię i akcje z chochlą, tylko chochle zamienię na drewnianą łyżkę. Będzie deczko ciszej.
    Dzięki Bogu nikt pod nami nie mieszka. Mamy sąsiada za ścianą z 6 latkiem który robi za trójkę dzieci:))

Podchody muszę przeanalizować. Czuję się jakby moje piąte dziecko 3,5 miesieczne wyssało mi mózg..
    Podziękował(a) 1Rejczel

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik