Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

15354565859168

Komentarz

• Mielismy dziś fajną nauke rekolekcyjną- o depresji. Temat ujęty w tezech aspektach- fizycznym, psychicznym i duchowym.
    O tym jsk odróżnić ją np od "nocy ciemniej" czy acedii. O tym jak ją leczyć. O terapii. O modlitwie, medytacji. Ale też o roli zdrowego odzywiania, wypoczynku itp...

Jutro będzie o samotności. W kontekscie duchowym. Ale też np. o samotności w małżeństwie
  • patia powiedział(a):

Dziękuję za odpowiedzi.
    Mamie udało się umówić wizytę jeszcze w grudniu, ale jak zapytała, kiedy jest wynik, to pani powiedziała, że za 10 tygodni...
    Czy to normalne? Czy szukać dalej?

Szukaj dalej.... w Gdańsku - kurka wodna nie pamiętam ulicy - koło Swissmedu znjaoma dziś na 22.12 i opis za dwa tygodnie.
    U nas w Gydni krach z radiologami - coś wiem o tym bo pacjeci czekają na opisy ale cóż - życie
    Podziękował(a) 1patia
  • Dzięki, w takim razie będę próbować
  • Skatarzyna powiedział(a):

Macie jakieś pomysły na stan, że zupełnie się nie chce żyć i tylko obowiązek każe coś?
    Tak bardzo już bym chciała jakiś śmiertelny covid.
    Tylko Małgosię mam malutką, ufną.

Można się przyzwyczaić. Żyć z obowiązku i z nawyku, a nie dla przyjemności. To i tak tylko do śmierci. Da się doczekać jakoś.
    Podziękował(a) 3Ida siostraKasik Wela
  • Nie lubię się przyzwyczaić, bo nie lubię siebie takiej.
    Tymczasem właśnie tak to wygląda. Z obowiązku i nawyku.
    Podziękował(a) 2asia Bagata
  • W obowiązku też może być miłość. Trudna, ale nie mniej cenna.
    Podziękował(a) 3Ewaklara Ida Skatarzyna
  • Leki potrafią to skutecznie zmienić. Może spróbuj?
    Ja się obawiam siebie nieprawdziwej, więc na leki się nie piszę. Nawet jeśli z tą prawdziwą aktualną mną jest mi ciężko.
    Podziękował(a) 4Ewaklara Ewasz Nigella Skatarzyna
  • Chyba nawet tym bardziej cenna, że pokonująca ogromną trudność.
    Podziękował(a) 2Ida Wanda
  • Nie chciałbym się wtrącać, bo to delikatne tematy, przyczyn pewnie dużo ...
    Miewałam trudne stany, teraz też nie jest dobrze, brak słońca i zima mnie dobijają.
    Napiszę ogólnikowo, bo to otwarta dyskusja.
    Ratowałam się naltreksonem w niskich dawkach i niacyną ( Wit.B 3) i dużymi dawkami D3.

Podziękował(a) 2Ida Izka
  • Mam pytanie zasadnicze: co się stało z Wodzem?
    @TecumSeh , żyjesz??
    Dlaczego nie udzielasz się?
    Smutno bez Ciebie!
  • Fakt ...dziwna cisza. Niepokojąca, można by rzec.

@Ida , a jak Ty się czujesz ? Już dobrze? Co sądzisz o amantadynie?
  • Katarzyna powiedział(a):

Skatarzyna powiedział(a):

Macie jakieś pomysły na stan, że zupełnie się nie chce żyć i tylko obowiązek każe coś?
    Tak bardzo już bym chciała jakiś śmiertelny covid.
    Tylko Małgosię mam malutką, ufną.

Można się przyzwyczaić. Żyć z obowiązku i z nawyku, a nie dla przyjemności. To i tak tylko do śmierci. Da się doczekać jakoś.
    Katarzyna powiedział(a):

Leki potrafią to skutecznie zmienić. Może spróbuj?
    Ja się obawiam siebie nieprawdziwej, więc na leki się nie piszę. Nawet jeśli z tą prawdziwą aktualną mną jest mi ciężko.

@Katarzyna jakże bliskie mi to, co piszesz!
  • @gahana , bardzo, bardzo słaba. Senna. Kaszlę.
    Dziś osłuchał mnie lekarz. Jest OK. Ale kaszel się jeszcze długo utrzyma, bo płuca podrażnione, nabłonek uszkodzony .
    Z każdym dniem lepiej.

Amantadyna uratowała mi życie.
    Amantadynę dostałam od @Rogalikowa i nie wiem jak jej dziękować <3
    Co do dawkowania wyszkoliła mnie nasza forumowa kochana @Rejczel i jej również kochany i życzliwy mąż, który właśnie przeszedł covida. Tak się o mnie zatroszczyli, że poczułam się bezpieczniej. A o utratę poczucia bezpieczeństwa przy covidzie naprawdę nietrudno.

Amantadyna spowodowała natychmiastowe ucięcie narastających objawów covidowych. To było jak odcięcie nożem.
    Osobiście jestem absolutnie przekonana, że Amantadyna przy covidzie działa. Leczy to dziadostwo. W sensie: nie dopuszcza do namnażania wirusa.

I bardzo brzydko i nie po chrześcijańsku nienawidzę tych, którzy wzbraniają lekarzom przepisywania tego leku pacjentom chorym na covida.
    No może nie tyle nienawidzę, co mam okropny żal ...
    Uważam, że Amantadyna ratuje życie w tej chorobie.

Trochę rozregulowuje psychicznie. Ale po odstawieniu (stopniowym - wedle instrukcji) moja psychika bardzo szybko wróciła do dobrego samopoczucia.
  • Nie czułam się nieprawdziwa, biorąc leki przeciwdepresyjne.
    Czułam się dobrze.
  • W sumie to teraz się czuję nieprawdziwa.

Nie jestem sfrustrowaną, rozczarowaną, zmęczoną kobietą, której nic nie cieszy.

Jestem wesołą, młodą dziewczyną, która ma w sercu wiosnę, traktuje świat z przymrużeniem oka i humorem, a ludzi życzliwie.

Tylko jakiś czar ktoś na mnie rzucił. W cudzysłowiu, oczywiście.
  • Słowie, nie słowiu
    Mspanc.
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • Ja chyba się muszę pogodzić z tym, że jestem stara sfrustrowana kobieta zyjacą nie tak jak chciałam.
  • Kobieta kobiecie kobietą...
    Masz rację :)
  • Matko Boska, z nogami w gipsie człowiek jest równie nieprawdziwy. Nie jestem za farmakologicznym leczeniem zimowego doła, albo problemów w życiu. Ale jeśli ktoś chory, nie ma co zaklinać rzeczywistości tylko leczyć.
  • Skatarzyna powiedział(a):

Ja chyba się muszę pogodzić z tym, że jestem stara sfrustrowana kobieta zyjacą nie tak jak chciałam.

@Skatarzyna a czy Ty przypadkiem Sportu nie odstawiłaś?
    Bo ruch działa cuda, może sobie odcięłaś te endorfiny. Mi ich bardzo brakuje. Nie mam kiedy ćwiczyć. Praca i dom zabiera mi całe życie, pogoda dobiją.
  • Czasem po prostu trzeba wziąć leki
    Podziękował(a) 2[Usunięty użytkownik] Ewasz
  • edytowano grudnia 2021
    Nagle pogorszenie stanu zdrowia u mnie tarczyca.
    Dawno nie chodziłam taka płaczliwa, taka wkurzona, tak beznadziejnie zmęczona i tak zrezygnowana...
    Do tego braki witaminowe...

Po wyrównaniu wróciłam.do formy i normy.

Edit: rok temu, teraz jest wszystko w normie
    Podziękował(a) 1Ida
  • Plus myślę że wszystkim kiepsko na psychikę działa to co się dzieje od 2 lat....
  • Czy to duży obciach, wystąpić w telewizji śniadaniowej? ;)

Czy to duży obciach, wystąpić w telewizji śniadaniowej? ;)

To zaszczyt! ;)
    A na serio, normalna sprawa, a może jakiś pozytywny przekaz trafi do kogoś?
    A w której to będziemy kibicować :)

Obciach nie obciach...
    Występuj
    Sprawa dla reporterow tez nie mega program a bede mieć swoje 3 minuty.
    I potem jakos trzeba zyc ;)
    Wystepuj
    Duzo dobrego Pan Bog dziala i przez telewizje sniadaniowa i Ciebie

Wystąp koniecznie. Myślę, że ten program może oglądać sporo kobiet ciężarnych a już na l4. Przyda im się posłuchać mądrej położnej:-)
  • IdaIda
    edytowano grudnia 2021
    @Polly , dawkowanie dla 1 osoby:

1. Dawka początkowa - 2 tabletki Amantadyny na raz

2. Następnie po 1 tabletce Amantadyny co 6 godzin (dorośli) lub co 8 godzin (młodzież)

3. Zażywać 48 - 72 godzin (ja zażywałam około 72 godzin)

4. Po tym czasie stopniowo wydłużać czas przyjmowania dawek - np. co 10 godzin, potem co 12 godzin.
    Wygaszać to zażywanie.
    Podobno nie powinno się tak po prostu odstawić, tylko wygaszać przez wydłużanie czasu zażywania.

Razem z Amantadyną można stosować wziewy sterydowe (Budezonid, Miflonide).

Do tego ja brałam Wit. C i Wit D.

Levopront na kaszel.

Przy Amantadynie mogą być wahania nastrojów, trzeba wziąć to pod uwagę i nie przyjmować się tym stanem, tak po prostu jest.
    Mogą się pojawić zawroty głowy.

Cały czas trzeba kontrolować saturację i temperaturę.

Dobrze by było być pod opieką lekarza (osłuchanie płuc), który w razie potrzeby może też przepisać antybiotyki (jak stwierdzi towarzyszące covidowi nadkażenie bakteryjne).
    Podziękował(a) 1[Usunięty użytkownik]
  • Może ktoś z Was mi pomoże. Mam wysłać paczkę kurierem. Nigdy tego nie robiłam. Jak nadać paczkę? Jaka firma najlepsza?
  • Epaka.
    Będziesz mieć propozycje kilku kurierow wybierzesz najtańszy. Wszystko załatwisz przez internet.
    Podziękował(a) 1Sylwik

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik