Oj przepraszam Ale to nie ja zaczęłam, to Rogalik, psze Pani!
Ojtam ojtam z tym obrzydzaniem. No biologia sama. Ludzie różne świństwa jedzą. Zwłaszcza z tych narodowości wymienionych w linku w wiki. Pewnie taki zarodek to pikuś.
Ale wiecie co , któregoś dnia dzieciaki skakały po kanałach w TV i zatrzymały na Gesslerowej - akurat ratowała jakąś restauracje i jako danie popisowe i też poczęstunek na zachętę przygotowała.... placki ziemniaczane. Tu jeszcze ok, ale polane były śmietanką, a na to troszeczkę, bo rarytas i b.drogi ponoć - kawior ze ślimaka. Czekaliśmy kiedy ktoś z "przypadkowo" zatrzymanych przechodniów poczęstowany tymże placuszkiem opluje kamerę, dyskretnie splunie za siebie, albo chociaż zblednie i zaszklą mu się oczy jak usłyszy opis z czym są... No kurcze nic! Jedli to bez mrugnięcia! Chwalili, że pycha! Na naszej polskiej ziemi takie rzeczy To nie może się dziać! No to teraz mnie dopiero znielubicie za obrzydzanie.
A Ślimaki sa dobre, szczególnie te prosto ze skorupy, z masełkiem i czosneczkiem. Nie wiem jak kawior, pewnie bym sprobowala. Szczególnie, że Gesslerowa dobrze przyprawia.
Zakonczylas znakiem zapytania, @Rogalikowa tez skolowana jakas byla, to odpowiedzialam. Sorry jesli zabrzmialam jak Wazniak ze smerfow, ekskiuzemua pliz
Zapytam bez zbędnej otoczki wytłumaczającej dlaczego, ale będę najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu korzystała z pralni samoobsługowej w celu wyprania, a może tylko wysuszania (bo w tym problem)- chodzi o zestaw pieluch wielorazowych, wkłady to nie problem ale na jaką temperaturę można nastawić te nieprzemakalne kieszonki itp PUL (bez wełny) Doradzi ktoś? ED: chodzi o temp suszenia - ale jednak im krócej tym lepiej więc wolałabym najwyższą możliwą...
A przy okazji może ktoś z Warszawy chciałby się spotkać
Ja przepraszam że odkopię baluta, ale kolega z pracy pokazywał nam jak się to je gdy mieliśmy na Filipinach zlot zespołu. Oczywiście zachęcano nas byśmy spróbowali, ale nikt nie skorzystał
Pytanie nie o dorastanie, a o zarastanie, dziurek w uszach. Ogólnie nie byłam zwolenniczką kolczyków, ale chciała to ma. W sierpniu dziurkowane, do końca września nosiła plastiki z przebijania, teraz srebrne. Wczoraj wypadł, dziś rano dziurki zarośnięte częściowo, założyliśmy drugie, spsikalam oktaniseptem, dałam złote, ale obawiam się i tak że te ranki będą się paskudzić. Mnie do tej pory zarastają dziurki jak nie noszę kolczyków jakiś czas. To drugie podejście do kolczyków , rok temu się infekowaly te ranki.
Nic się nie powinno dziać jak córka będzie nosić złote kolczyki. Ja moim dziewczynkom i mi jak byłam mała mama przemywał ucho po przebiciu rumiankiem - pięknie się goiło.
Ja przepraszam że odkopię baluta, ale kolega z pracy pokazywał nam jak się to je gdy mieliśmy na Filipinach zlot zespołu. Oczywiście zachęcano nas byśmy spróbowali, ale nikt nie skorzystał
Do kompletu mogli podać oczy owcy i chleb do maczania w jeszcze ciepłym (naturalnie) płynie ze stawów jakiegoś zwierza.
Raz widziałam program ktoregos kucharza podróżnika (Anthony'ego Bourdain'a?) - plemię zabijało zwierza, od razu rozdzielali, wg hierarchii, poszczególne jego części, najlepsze było właśnie to CUŚ ze stawów, ciepłe, surowe, BLE! A może to nie był Anthony, w każdym razie odcinek z serii o najdziwniejszych rzeczach, jakie ludzie jedzą na świecie; zepsute szwedzkie śledzie z puszki, czy też norweskie, to nie jest najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić.
O serze z larwami much słyszeliście? Ponoć rarytas, tylko trzeba szybko jeść, bo się to paskudztwo rozłazi. I ryzykujemy perforacją jelita, jeśli larwy nie pogryziemy, ale co to dla prawdziwych koneserów.
Wg mnie nie ma sposobu na zarastanie, taka specyfika skóry.
Co do złota - też trzeba próbować, może uczulać. My przez pół roku walczyliśmy ze stanem zapalnym. Nie pomogło odkażanie, rumianek, antybiotyki. Złoto mocno uczulało, białe jeszcze bardziej. Teraz minęły ze 2 lata i córka jako tako może nosić tytanowe i srebrne. Dziurki nie zarastają, ale okresowo pojawia się ropa. Wg mojej wiedzy tytan uczula najrzadziej, potem stal chirurgiczna. Może warto z nimi spróbować zamknąć ranę (dziurkę)?
Córce piercerka poleciła przemywać wacikiem moczonym w rozpuszczonej aspirynie, a potem solą fizjologiczną. Działa. Ps. Pewnie nie znacie tych nazw faith flat conch helix lobe
Mam pytanie o zakup telewizora. Moja mama potrzebuje kupić nowy telewizor, bo stary się psuje. Budżet na ten zakup - do 2000 złotych.
Zrobiłyśmy rozeznanie w sklepach, ale szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co ci obsługujący do mnie mówią o rozmaitych funkcjach, systemach i nowoczesnych udogodnieniach.
Mama potrzebuje:
- 43 cale - wejście na słuchawki - w miarę dobry dźwięk (ewentualnie potem dokupi listwę z lepszymi głośnikami) - dobra rozdzielczość (ponoć 4K jest niezła rozdzielczość) - możliwość podłączenia internetu, żeby np. oglądać filmy z YouTube - możliwość zainstalowania Netflix - korzystać będzie z dekodera (prawdopodobnie Orange lub inny , ale nie na światłowody)
Czy ktoś mógłby zerknąć na ten link i wypowiedzieć się, czy warto ten model kupić i cz kupowanie telewizora na allegro to dobry pomysł?
Komentarz
Ale to nie ja zaczęłam, to Rogalik, psze Pani!
Ojtam ojtam z tym obrzydzaniem.
No biologia sama.
Ludzie różne świństwa jedzą. Zwłaszcza z tych narodowości wymienionych w linku w wiki. Pewnie taki zarodek to pikuś.
Ale wiecie co , któregoś dnia dzieciaki skakały po kanałach w TV i zatrzymały na Gesslerowej - akurat ratowała jakąś restauracje i jako danie popisowe i też poczęstunek na zachętę przygotowała.... placki ziemniaczane.
Tu jeszcze ok, ale polane były śmietanką, a na to troszeczkę, bo rarytas i b.drogi ponoć - kawior ze ślimaka.
Czekaliśmy kiedy ktoś z "przypadkowo" zatrzymanych przechodniów poczęstowany tymże placuszkiem opluje kamerę, dyskretnie splunie za siebie, albo chociaż zblednie i zaszklą mu się oczy jak usłyszy opis z czym są...
No kurcze nic! Jedli to bez mrugnięcia! Chwalili, że pycha! Na naszej polskiej ziemi takie rzeczy
To nie może się dziać!
No to teraz mnie dopiero znielubicie za obrzydzanie.
Ślimaki sa dobre, szczególnie te prosto ze skorupy, z masełkiem i czosneczkiem.
Nie wiem jak kawior, pewnie bym sprobowala.
Szczególnie, że Gesslerowa dobrze przyprawia.
Zakonczylas znakiem zapytania, @Rogalikowa tez skolowana jakas byla, to odpowiedzialam. Sorry jesli zabrzmialam jak Wazniak ze smerfow, ekskiuzemua pliz
Nic nie było, tylko jedno z dwoma żółtkami...
http://godnezycie.blogspot.com/2021/03/wypiekacz-do-chleba-panasonic-sd.html
Doradzi ktoś?
ED: chodzi o temp suszenia - ale jednak im krócej tym lepiej więc wolałabym najwyższą możliwą...
A przy okazji może ktoś z Warszawy chciałby się spotkać
Oczywiście zachęcano nas byśmy spróbowali, ale nikt nie skorzystał
Raz widziałam program ktoregos kucharza podróżnika (Anthony'ego Bourdain'a?) - plemię zabijało zwierza, od razu rozdzielali, wg hierarchii, poszczególne jego części, najlepsze było właśnie to CUŚ ze stawów, ciepłe, surowe, BLE! A może to nie był Anthony, w każdym razie odcinek z serii o najdziwniejszych rzeczach, jakie ludzie jedzą na świecie; zepsute szwedzkie śledzie z puszki, czy też norweskie, to nie jest najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić.
O serze z larwami much słyszeliście? Ponoć rarytas, tylko trzeba szybko jeść, bo się to paskudztwo rozłazi. I ryzykujemy perforacją jelita, jeśli larwy nie pogryziemy, ale co to dla prawdziwych koneserów.
Serka komuś?
Co do złota - też trzeba próbować, może uczulać. My przez pół roku walczyliśmy ze stanem zapalnym. Nie pomogło odkażanie, rumianek, antybiotyki. Złoto mocno uczulało, białe jeszcze bardziej. Teraz minęły ze 2 lata i córka jako tako może nosić tytanowe i srebrne. Dziurki nie zarastają, ale okresowo pojawia się ropa. Wg mojej wiedzy tytan uczula najrzadziej, potem stal chirurgiczna. Może warto z nimi spróbować zamknąć ranę (dziurkę)?
Ps. Pewnie nie znacie tych nazw faith flat conch helix lobe
Moja mama potrzebuje kupić nowy telewizor, bo stary się psuje.
Budżet na ten zakup - do 2000 złotych.
Zrobiłyśmy rozeznanie w sklepach, ale szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co ci obsługujący do mnie mówią o rozmaitych funkcjach, systemach i nowoczesnych udogodnieniach.
Mama potrzebuje:
- 43 cale
- wejście na słuchawki
- w miarę dobry dźwięk (ewentualnie potem dokupi listwę z lepszymi głośnikami)
- dobra rozdzielczość (ponoć 4K jest niezła rozdzielczość)
- możliwość podłączenia internetu, żeby np. oglądać filmy z YouTube
- możliwość zainstalowania Netflix
- korzystać będzie z dekodera (prawdopodobnie Orange lub inny , ale nie na światłowody)
Czy ktoś mógłby zerknąć na ten link i wypowiedzieć się, czy warto ten model kupić i cz kupowanie telewizora na allegro to dobry pomysł?
https://allegro.pl/oferta/telewizor-led-philips-43pus7505-43-4k-uhd-czarny-11177782423?utm_feed=0bea3c3b-c234-4ed7-b135-655f9f70c134&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_osa&ev_adgr=elektronika_osa&ev_campaign_id=14376555298&gclid=CjwKCAjw7--KBhAMEiwAxfpkWE88oPrmuiElYaK5VDF5D7_OjGFm9XK-Gi_3kp-6kJnXAShBgAHNmhoCo3QQAvD_BwE
Okrecacie delikatnie ze 2 razy dziennie z octeniseptem?