Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

13334363839168

Komentarz

• Oj przepraszam ;) :p :D
    Ale to nie ja zaczęłam, to Rogalik, psze Pani!

Ojtam ojtam z tym obrzydzaniem.
    No biologia sama.
    Ludzie różne świństwa jedzą. Zwłaszcza z tych narodowości wymienionych w linku w wiki. Pewnie taki zarodek to pikuś.

Ale wiecie co , któregoś dnia dzieciaki skakały po kanałach w TV i zatrzymały na Gesslerowej - akurat ratowała jakąś restauracje i jako danie popisowe i też poczęstunek na zachętę przygotowała.... placki ziemniaczane.
    Tu jeszcze ok, ale polane były śmietanką, a na to troszeczkę, bo rarytas i b.drogi ponoć - kawior ze ślimaka. :#
    Czekaliśmy kiedy ktoś z "przypadkowo" zatrzymanych przechodniów poczęstowany tymże placuszkiem opluje kamerę, dyskretnie splunie za siebie, albo chociaż zblednie i zaszklą mu się oczy jak usłyszy opis z czym są...
    No kurcze nic! Jedli to bez mrugnięcia! Chwalili, że pycha! Na naszej polskiej ziemi takie rzeczy :#
    To nie może się dziać!
    No to teraz mnie dopiero znielubicie za obrzydzanie. :D
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Tych co pluli nie umieścili, żeby nie zniechęcać, ale myślę, że i tacy byli.
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • A
    Ślimaki sa dobre, szczególnie te prosto ze skorupy, z masełkiem i czosneczkiem.
    Nie wiem jak kawior, pewnie bym sprobowala.
    Szczególnie, że Gesslerowa dobrze przyprawia.
    Podziękował(a) 2Ewasz Madzikg
  • @katarzynamarta wybacz zem ciemna masa i mialam watpliwosci ;)

Zakonczylas znakiem zapytania, @Rogalikowa tez skolowana jakas byla, to odpowiedzialam. Sorry jesli zabrzmialam jak Wazniak ze smerfow, ekskiuzemua pliz :)
  • Szkoda, że nie widzieliście jak dzisiaj jaja do ciasta wybijałam... :smiley:
    Nic nie było, tylko jedno z dwoma żółtkami...
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Czy ktoś z Was ma może kontakt do osoby o nicku @Klementyna? Może ktoś z dawnej obsady coś wie?
  • Czy maszyny do wypieku sprawdzają się przy chlebach na zakwasie?

• Nie, @juka. Chyba, że masz samozaparcie do eksperymentów albo wyjątkowy talent piekarniczy. Gdyby ci wyszło, koniecznie podziel się ze mną sposobem.
    Podziękował(a) 1Juka
  • Są specjalne do chlebów na zakwasie, oczywiście w specjalnej cenie.

http://godnezycie.blogspot.com/2021/03/wypiekacz-do-chleba-panasonic-sd.html
    Podziękował(a) 2Juka mamababcia
  • edytowano października 2021
    Zapytam bez zbędnej otoczki wytłumaczającej dlaczego, ale będę najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu korzystała z pralni samoobsługowej w celu wyprania, a może tylko wysuszania (bo w tym problem)- chodzi o zestaw pieluch wielorazowych, wkłady to nie problem ale na jaką temperaturę można nastawić te nieprzemakalne kieszonki itp PUL (bez wełny)
    Doradzi ktoś?
    ED: chodzi o temp suszenia - ale jednak im krócej tym lepiej więc wolałabym najwyższą możliwą...

A przy okazji może ktoś z Warszawy chciałby się spotkać :smiley:
  • Tego, w czasach gdy używałam, nie można było w ogóle suszyć w suszarce.
    Podziękował(a) 1Wela
  • Też mam takie, których nie można suszyć w suszarce.
  • Dzięki, przynajmniej przemyślę jaki zestaw zapakować żeby jakoś ogarnąć...
  • Ja przepraszam że odkopię baluta, ale kolega z pracy pokazywał nam jak się to je gdy mieliśmy na Filipinach zlot zespołu.
    Oczywiście zachęcano nas byśmy spróbowali, ale nikt nie skorzystał :)
  • Nie musiałeś tego odkopywać, Tecum.....
    Podziękował(a) 3JoannaS Madzikg Shrekowa
  • Pytanie nie o dorastanie, a o zarastanie, dziurek w uszach. Ogólnie nie byłam zwolenniczką kolczyków, ale chciała to ma. W sierpniu dziurkowane, do końca września nosiła plastiki z przebijania, teraz srebrne. Wczoraj wypadł, dziś rano dziurki zarośnięte częściowo, założyliśmy drugie, spsikalam oktaniseptem, dałam złote, ale obawiam się i tak że te ranki będą się paskudzić. Mnie do tej pory zarastają dziurki jak nie noszę kolczyków jakiś czas. To drugie podejście do kolczyków , rok temu się infekowaly te ranki.
  • A pytanie brzmi, co dalej, żeby jej znów się nie popaskudziło.
  • Nic się nie powinno dziać jak córka będzie nosić złote kolczyki. Ja moim dziewczynkom i mi jak byłam mała mama przemywał ucho po przebiciu rumiankiem - pięknie się goiło.
    Podziękował(a) 1JoannaS
    TecumSeh powiedział(a):

Ja przepraszam że odkopię baluta, ale kolega z pracy pokazywał nam jak się to je gdy mieliśmy na Filipinach zlot zespołu.
    Oczywiście zachęcano nas byśmy spróbowali, ale nikt nie skorzystał :)

Do kompletu mogli podać oczy owcy i chleb do maczania w jeszcze ciepłym (naturalnie) płynie ze stawów jakiegoś zwierza.

Raz widziałam program ktoregos kucharza podróżnika (Anthony'ego Bourdain'a?) - plemię zabijało zwierza, od razu rozdzielali, wg hierarchii, poszczególne jego części, najlepsze było właśnie to CUŚ ze stawów, ciepłe, surowe, BLE! A może to nie był Anthony, w każdym razie odcinek z serii o najdziwniejszych rzeczach, jakie ludzie jedzą na świecie; zepsute szwedzkie śledzie z puszki, czy też norweskie, to nie jest najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić.

O serze z larwami much słyszeliście? Ponoć rarytas, tylko trzeba szybko jeść, bo się to paskudztwo rozłazi. I ryzykujemy perforacją jelita, jeśli larwy nie pogryziemy, ale co to dla prawdziwych koneserów.

Serka komuś?
  • JoannaS powiedział(a):

A pytanie brzmi, co dalej, żeby jej znów się nie popaskudziło.

Popróbować z różnymi materiałami? Może stal chirurgiczna?
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Założę się, że złote kolczyki wyleczką uszko i przestanie się paprać.
  • Czasami trzeba antybiotyk miejscowo, jak się jakaś bakteria dostała.
  • Wg mnie nie ma sposobu na zarastanie, taka specyfika skóry.

Co do złota - też trzeba próbować, może uczulać. My przez pół roku walczyliśmy ze stanem zapalnym. Nie pomogło odkażanie, rumianek, antybiotyki. Złoto mocno uczulało, białe jeszcze bardziej. Teraz minęły ze 2 lata i córka jako tako może nosić tytanowe i srebrne. Dziurki nie zarastają, ale okresowo pojawia się ropa. Wg mojej wiedzy tytan uczula najrzadziej, potem stal chirurgiczna. Może warto z nimi spróbować zamknąć ranę (dziurkę)?
    Podziękował(a) 2JoannaS Madzikg
  • Córce piercerka poleciła przemywać wacikiem moczonym w rozpuszczonej aspirynie, a potem solą fizjologiczną. Działa.
    Ps. Pewnie nie znacie tych nazw faith flat conch helix lobe :lol:
  • IdaIda
    edytowano października 2021
    Mam pytanie o zakup telewizora.
    Moja mama potrzebuje kupić nowy telewizor, bo stary się psuje.
    Budżet na ten zakup - do 2000 złotych.

Zrobiłyśmy rozeznanie w sklepach, ale szczerze mówiąc nie bardzo rozumiem co ci obsługujący do mnie mówią o rozmaitych funkcjach, systemach i nowoczesnych udogodnieniach.

Mama potrzebuje:

- 43 cale
    - wejście na słuchawki
    - w miarę dobry dźwięk (ewentualnie potem dokupi listwę z lepszymi głośnikami)
    - dobra rozdzielczość (ponoć 4K jest niezła rozdzielczość)
    - możliwość podłączenia internetu, żeby np. oglądać filmy z YouTube
    - możliwość zainstalowania Netflix
    - korzystać będzie z dekodera (prawdopodobnie Orange lub inny , ale nie na światłowody)

Czy ktoś mógłby zerknąć na ten link i wypowiedzieć się, czy warto ten model kupić i cz kupowanie telewizora na allegro to dobry pomysł?

https://allegro.pl/oferta/telewizor-led-philips-43pus7505-43-4k-uhd-czarny-11177782423?utm_feed=0bea3c3b-c234-4ed7-b135-655f9f70c134&utm_content=wybrane&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_osa&ev_adgr=elektronika_osa&ev_campaign_id=14376555298&gclid=CjwKCAjw7--KBhAMEiwAxfpkWE88oPrmuiElYaK5VDF5D7_OjGFm9XK-Gi_3kp-6kJnXAShBgAHNmhoCo3QQAvD_BwE
  • Srebro jest antyseptyczne.
  • Ja srebra nie mogę nosić, złoto tylko, aktualnie mi zarosły i też się wybieram i wybieram na to przebicie.
    JoannaS powiedział(a):

A pytanie brzmi, co dalej, żeby jej znów się nie popaskudziło.

Tribiotic gdyby się paskudzilo.
    Okrecacie delikatnie ze 2 razy dziennie z octeniseptem?
    Podziękował(a) 1JoannaS
  • Mnie w kwestii dziwnych potraw oświecił Makłowicz...

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik