Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

13031333536168

Komentarz

• Hm. A zna ktoś jakiś darmowy program do spisania nagrania albo czytanego tekstu?
    Mam sporo dokumentów do przepisania. Czytać byłoby sprawniej, bo średnio szybko piszę.

Hm?
  • Ktoś wspominał tutaj o stronie, gdzie podajemy pracę do wykonania i czekamy na oferty wykonania usługi? @Katarzyna czy to nie Ty wpsominałaś o tym jak szukałaś speca od dachu?
    A swoja droga, ma ktoś namiar na speca od piecyków Buderus w okolicach Grodziska Mazowieckiego?
  • @blaekie fixly.pl
    Podziękował(a) 1blaekie
  • edytowano września 2021
    Hmm nie umiem linka wstawić
  • Trochę dziwne pytanie, ale jak na Jasnej Górze złożyć wotum?
  • Sorry nie widziałam pytan o tej gitarze..12 to już raczej cała.. my dla naszej 11 cała szukamy..8latka na 3/4 z połówki się przesiadła.. więc chwilowo na 1 grają...może ktoś ma fajną 4/4 do sprzedania? :-) Od jakiego wieku jest sens na ukulele? Nie mam pojęcia ;-)
  • Nasz 12 latek spoko juz operowal 4/4
    A jest raczej drobny
    Teraz kupilismy mu ale jakas wyzdziwniona chcial
    Elektryczno kalsyczna czy cus
    Na ukulele oboje graja od 12 na pewno
  • Rien powiedział(a):

Hm. A zna ktoś jakiś darmowy program do spisania nagrania albo czytanego tekstu?
    Mam sporo dokumentów do przepisania. Czytać byłoby sprawniej, bo średnio szybko piszę.

Hm?

Że tak siebie zacytuję :D. Może mężczyźni coś? @kudlaty01 , @TecumSeh ?
  • @Rien czy chodzi może o aplikację zajmującą się rozpoznawaniem mowy i przetwarzającej ją na tekst? (szpieg z klawiatury googla na androidzie to załatwia, można też google translator translate.google.com na konputerze).
    Jeśli chodzi o dokumenty do przepisywania to wydaje mi się, że prościej byłoby skanować/zrobić zdjęcia i zastosować optyczne rozpoznawanie tekstu (OCR). Jeśli tak, to daj, proszę znać na jaką platformę. Na tel. z Androidem używam ClearScanner lub OCR, na Linuksie używam Tesseract i pochodnych.
    Podziękował(a) 1Rien
  • @kudlaty01 , na kompie mnie wszystko interesuje.
  • @Rien nadal jednak nie wiem czy wolisz przetwarzać tekst pisany czy dyktować komputerowi. Nie wiem też jaki masz system komputerowy zainstalowany.
    Jest parę ciekawych rozwiązań na Linuksa: https://www.ubuntupit.com/best-open-source-speech-recognition-tools-for-linux/
    Do powszechnie używanego systemu okien lansowanego przez pasjonata ludobójstwa jest dostępny darmowy moduł rozpoznający mowę https://www.microsoft.com/en-us/p/speech-to-text/9wzdncrdfmqf
    Można też bez baczenia na zainstalowany system spróbować czegoś online.
    Przykładowo właśnie natknąłem się na stronę https://voicetotext.org/ gdzie możesz dyktować w dowolnym języku (po polsku również) i gdzie jest to całkiem rozsądnie ogarnięte. Miej jednak na uwadze, że przy wszystkich darmowych usługach online jest prawdopodobieństwo tego, ze w zamian po prostu zbierają wszystko, co im wprowadzisz, więc kolejne pytanie, czy są to jakiekolwiek dane wrażliwe, które wolałabyś zachować dla siebie.

Jeśli chodzi o OCR to sprawa jest nawet nieco prostsza, bo, jak wspomniałem, jest jeszcze więcej rozwiązań, np. https://www.onlineocr.net/
    Musiałbym jednak wiedzieć którą drogę wybierasz, jaki masz system i czy są to dane, które wolałabyś, by nie dostały się w niepowołane ręce.
    Podziękował(a) 2Rien TecumSeh
  • W któryms watku rozwinęła się dyskusja o olejkach zapachowych. Padła tam nazwa firmy na literę D (jeśli dobrze pamiętam i nic nie pokręciłam). Czy ktoś może mi podpowiedzieć jaka to firma? Chyba, że jest jeszcze jakaś inna godna polecenia.
    To na D to była DoTERRA, @MamaRyba.
    Podziękował(a) 1MamaRyba
  • @kudlaty01 , uprzejmie donoszę, co następuje:
    mam skany dokumentów, i owszem, ALE to skany listów pisanych na maszynie na marnej jakości papierze - sądzę, że wątpię w jakość odczytania tekstu przez program jakiś. Stąd jeśli to wchodzi w rachubę chyba jedynie program zapisujący czytany tekst. Choć... może się mylę. Będę musiała zrobić próbę.

Mam niestety, powszechnie używany system okien.

Dane wrażliwe i niewrażliwe - to listy z misji sprzed 30-40 lat. Trudno mi sobie wyobrazić, do czego mogłyby być komuś potrzebne takie informacje.
  • Swoją drogą z technicznych rzeczy to nie mogę czytać Forum na telefonie :(. Mam system BlacBerry10 i nie umiem za skarby zainstalować przeglądarki innej niż ichnia. A na niej Forum jest mi białą plamą :(.
  • Podopowiedzcie, gdzie można oddać książki o tematyce duchowej, żeby je np sprzedano na dobry cel.
    Mam różne książki i część bym oddała.
  • Ewaklara powiedział(a):

Podopowiedzcie, gdzie można oddać książki o tematyce duchowej, żeby je np sprzedano na dobry cel.
    Mam różne książki i część bym oddała.

@Daga prowadzi antykwariat Katakumbus, moze by się przydały
    Podziękował(a) 2Ewaklara Rien
  • Ja kupowałam w Katakumbusie - przyjmują więc na pewno.
  • Rien powiedział(a):

Swoją drogą z technicznych rzeczy to nie mogę czytać Forum na telefonie :(. Mam system BlacBerry10 i nie umiem za skarby zainstalować przeglądarki innej niż ichnia. A na niej Forum jest mi białą plamą :(.

BlackBerry obecnie niszowym jest. Wygląda na to że vanilla nie optymalizuje skryptów z uwzględnieniem tegoż.
  • TecumSeh powiedział(a):

Rien powiedział(a):

Swoją drogą z technicznych rzeczy to nie mogę czytać Forum na telefonie :(. Mam system BlacBerry10 i nie umiem za skarby zainstalować przeglądarki innej niż ichnia. A na niej Forum jest mi białą plamą :(.

BlackBerry obecnie niszowym jest. Wygląda na to że vanilla nie optymalizuje skryptów z uwzględnieniem tegoż.
    Zastanawiam się, czy gdyby udało mi się zainstalować jakąś inna przeglądarkę, to czy by mi zaczęło widzieć więcej ;).
  • Telefonu szybko raczej nie zmienię.
  • @Rien w takim razie widzę, że obecnie dobre noty zbiera https://softfamous.com/openocr/ oraz https://softfamous.com/simpleocr/.
    Spróbuj jak pójdzie. Jeśli wyniki będą w obydwu przypadkach niezadowalające i tak samo z wersją online, to pomyślimy o rozpoznawaniu mowy.
    Podziękował(a) 1Rien
  • Rien powiedział(a):

TecumSeh powiedział(a):

Rien powiedział(a):

Zastanawiam się, czy gdyby udało mi się zainstalować jakąś inna przeglądarkę, to czy by mi zaczęło widzieć więcej ;).
    A jaka to wersja blackberry?
  • @Rien, jeśli tymi darmowymi programami nie da rady, to możesz mi przesłać jakąś stronkę, spróbuję Abbym, to jest dobry program do OCR-ów, choć wiadomo, cudów nie ma ;)
    Podziękował(a) 1Rien
  • @Rien jest jeszcze opcja popracowania najpierw nad plikami skanów zanim wrzucisz do OCR tzn. zwiększenia kontrastu itp.
    Przydałoby się, żeby to zrobił jakiś grafik który umie w te klocki.
    Co do zasady - współczuję, bo pamiętam jak mój tata skanował i próbował odczytać OCRem artykuły z gazet z dwudziestolecia międzywojennego....
    Podziękował(a) 1Rien
  • @TecumSeh , Blackberry Classic SQC 100-1 - cokolwiek by to miało znaczyć ;)
    aqq powiedział(a):

@Rien jest jeszcze opcja popracowania najpierw nad plikami skanów zanim wrzucisz do OCR tzn. zwiększenia kontrastu itp.
    Przydałoby się, żeby to zrobił jakiś grafik który umie w te klocki.
    Co do zasady - współczuję, bo pamiętam jak mój tata skanował i próbował odczytać OCRem artykuły z gazet z dwudziestolecia międzywojennego....

Wiele nowszych aplikacji OCR ma już wbudowaną automatyczną obróbkę przetwarzanego obrazu (obrót, powiększenie, poprawa kontrastu, równanie histogramu, wyszukiwanie krawędzi, usuwanie „hałasu” itp.).

Zawsze łatwiej poprawić parę błędów w niedoskonale rozpoznanym tekście, niż wszystko przepisywać/dyktować od początku do końca.
    Podziękował(a) 1Rien
  • Nie jestem na bieżąco... ;) Jeśli jest to kilka błędów na stronę, to ok :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik