Czy opowiadanie dziecku o wróżce zebuszce i sw.Mikolaju jest ok? Zawsze miałam.z tym problem. Ja uważam, że dziecko, które dowiaduje się po jakimś czasie, że rodzice go okłamywali, tracą do nich zaufanie.
Ja od razu powiedziałem najstarszemu, że św. Mikołaj to biskup, że pochodzi z dzisiejszej Turcji, nie z Finlandii, że jest w Niebie. I że jak chce prezent, to niech się do Niego pomodli żeby załatwił rodzicom pieniądze. Potem z dumą się chwalił:
Tata mi powiedział całą prawdę o św. Mikołaju! To jest święty!
Był przy tym bardzo zadowolony, że wilk syty i owca cała. I że obyło się bez twardego lądowania jak trochę dorósł.
Ja z moim innej beczki. Czy ktoś się wybiera na beatyfikację Prymasa Wyszyńskiego. Chcieliśmy jechać, ale się chyba zagapilismy. Jakieś karty wstępu, its, ktoś coś wie?
Ja sobie podbiję, warto jechać do Warszawy mimo braku wejściówki? Będzie gdzieś możliwość wejścia w atmosferę beatyfikacji?
@Ganna4 wejściówek dla świeckich były jakieś śladowe ilości (chyba wszystkie na plac przed kościołem, po kilkadziesiąt sztuk na diecezję). Różnie diecezje sobie z nimi radziły. U nas jest pielgrzymka dwudniowa, więc i koszt większy ale może dzięki temu jeszcze przedwczoraj były 4 miejsca. Może warto jeszcze popytać jak jest u Was (nie wiem skad jesteś) zanim się poddasz, mi też wydawało się, że teraz to juz bez szans.
Czym domywacie stalowe garnki i patelnie? Nie używam żadnych z powłokami, z wyboru kupuję tylko stalowe. Ma to swoje plusy, ale i minusy.. Jak domywacie takie patelnie np. po jajecznicy? Są jakieś tajemne sposoby, bo mnie szlag trafi niedługo
Nie jest to pytanie, chcę coś opisać. Dzisiaj byłam na poprawce z angielskiego, 120 minut, przepisowo. Komisja z niemieckiego skończyła szybko, bo na maturze był tekst o walentynkach i zdający powiedział, że jest świadkiem jehowy i nie będzie o tym pisał, i wyszedł.
Czym domywacie stalowe garnki i patelnie? Nie używam żadnych z powłokami, z wyboru kupuję tylko stalowe. Ma to swoje plusy, ale i minusy.. Jak domywacie takie patelnie np. po jajecznicy? Są jakieś tajemne sposoby, bo mnie szlag trafi niedługo
Teoretycznie stal nierdzewna jest bardzo twarda (domieszka chromu i zwykle jeszcze niklu). Wiertła do niej robi się ze specjalnej stali, tzw. narzędziowej szybkotnącej kobaltowej.
Dlatego powinna wytrzymać szorowanie zwykłym stalowym druciakiem.
Nie radzę stosowania patentów typu szorowanie piaskiem! Jeden z głównych składników piasku to kwarc, dużo za twardy. Cif jest chyba na bazie marmuru. Marmur jest twardszy od kredy (pasty do zębów powinny być na bazie kredy a nie krzemionki), ale do spalenizny może okazać się za miękki.
Może najpierw zalej patelnię wrzątkiem z kostką od zmywarki, niech się odmoczy.
@NC500 o nie, nie, ona nie jest w takim stanie, żeby ją traktować cifem i potem to zjadać. Raczej chodzi mi o takie codziennie patenty, może są jakieś magiczne czyściki, o których nie wiem? U mnie w domu, to się używało domestosu i cifu do wszystkiego. Mam uraz
Fajna praca szuka człowieka, znajoma awansowała i szuka na swoje miejsce. Firma chętnie awansuje swoich pracowników, moja koleżanka przeszła do HR,Dla córek zaczynających pracę lub mam powracających do pracy. Oczywiście Wrocław
Hejka Znajomi i Znajomi Znajomych! Nadal szukamy Asystenki/Asystenta Biura do mojej firmy ???? Generalnie praca polega na sprawianiu żeby wszystkim pracowało się dobrze ???? Dbanie o codzienne poprawne funkcjonowanie biura, organizacja wyjazdów integracyjnych, kontakty z dostawcami, wsparcie działu księgowego i obsługa recepcji. Jeśli znacie kogoś kto: ➡️ zna angielski na poziomie B2, ➡️ potrafi zorganizować czas sobie i innym, ➡️ jest otwarty na ludzi i nieprzewidziane sytuacje to proszę dajcie mu znać, że go szukamy! Praca stacjonarna we Wrocławiu na ul. Legnickiej.
@mamlu Cif i tak za miękki, ale co do zjadania to przecież się spłucze.
Nigdy bym Ci nie zaproponował używania Domestosu, do niczego. Długo i zażarcie walczyłem z żoną żeby nie kupowała środków na bazie CHLORU, mimo że stosowała je w łazience. Chlor truje, nie tylko jak się go wdycha, przenika też przez skórę i błony śluzowe, o oczach nie wspomnę. I śmierdzi, obrzydliwie śmierdzi!
Skład < 5% związki wybielające na bazie chloru Sposób użycia: rozprowadzić pod obrzeżem muszli To jest do MUSZLI, nie do patelni!
Ja patelnię namaczam wrzątkiem z Ludwikiem. A oto i Ludwik:
Czy ktoś wie, czy w Świdnicy w kościele Św. Krzyża jest nadal Msza Trydencka o 11? Była od lat, ale... wiadomo Internety milczą w temacie, dzwoniłam dziś, ale nie odbierali tel, na FB inf nie ma, ale jest, bez komentarza, link do tekstu Motu Proprio Traditionis Custodes
Pytanie 2 (jakby tej Mszy w Świdnicy jednak nie było):
Czy w bazylice w Wambierzycach, która jest pod opieką franciszkanów, są normalne Msze czy rządzi święty kowid (Komunia tylko na rękę, ściśle limity itp ekscesy)?
Czy ktoś wie, czy w Świdnicy w kościele Św. Krzyża jest nadal Msza Trydencka o 11? Była od lat, ale... wiadomo Internety milczą w temacie, dzwoniłam dziś, ale nie odbierali tel, na FB inf nie ma, ale jest, bez komentarza, link do tekstu Motu Proprio Traditionis Custodes
Tu screeny ze strony fb Duszpasterstwa Wiernych Tradycji Łacińskiej w Diecezji Świdnickiej. Ogólnie tak, jutro o 11 Msza Św. i będzie normalnie.
Ej @Rogalikowa gdzie się wybierasz? Gadaj mi tu natychmiast!
A o mszy w Świdnicy będzie wiedziała InSpe, ona tam jeździła.
Byliśmy od wtorku na Dolnym Śląsku - Lądek, Złoty Stok, Kłodzko, Duszniki, Kudowa, Góry Zlote. Jutro jedziemy już do domu, ale jeszcze chcielismy coś "zaliczyć" po drodze. Tzn. nie całkiem po drodze, bo jedziemy w dół, na Śląsk Górny. W Wambierzycach byliśmy 7 lat temu, chcieliśmy wstąpić sentymentalnie.
Tak przedstawiany jest Jezus (łono Maryi) Wygląda mi (ale jestem totalnym laikiem) jak ikona Trójcy w taki sposób przedstawiona Ciekawa jestem poprawnej odpowiedzi. Ciekawa Ikona
Komentarz
Tu opis: https://help.imdb.com/article/contribution/titles/parental-guide/GF4KYKYJA4PKQB32#
Do każdego filmu wchodzi się osobno w zakładkę na stronie.
Dlatego powinna wytrzymać szorowanie zwykłym stalowym druciakiem.
Nie radzę stosowania patentów typu szorowanie piaskiem! Jeden z głównych składników piasku to kwarc, dużo za twardy. Cif jest chyba na bazie marmuru. Marmur jest twardszy od kredy (pasty do zębów powinny być na bazie kredy a nie krzemionki), ale do spalenizny może okazać się za miękki.Może najpierw zalej patelnię wrzątkiem z kostką od zmywarki, niech się odmoczy.
U mnie w domu, to się używało domestosu i cifu do wszystkiego. Mam uraz
Nie pomylić z takim, który jest ostry i twardy: https://www.ceneo.pl/55119665
Fajna praca szuka człowieka, znajoma awansowała i szuka na swoje miejsce.
Firma chętnie awansuje swoich pracowników, moja koleżanka przeszła do HR,Dla córek zaczynających pracę lub mam powracających do pracy. Oczywiście Wrocław
Hejka Znajomi i Znajomi Znajomych!
Nadal szukamy Asystenki/Asystenta Biura do mojej firmy ????
Generalnie praca polega na sprawianiu żeby wszystkim pracowało się dobrze ???? Dbanie o codzienne poprawne funkcjonowanie biura, organizacja wyjazdów integracyjnych, kontakty z dostawcami, wsparcie działu księgowego i obsługa recepcji.
Jeśli znacie kogoś kto:
➡️ zna angielski na poziomie B2,
➡️ potrafi zorganizować czas sobie i innym,
➡️ jest otwarty na ludzi i nieprzewidziane sytuacje to proszę dajcie mu znać, że go szukamy!
Praca stacjonarna we Wrocławiu na ul. Legnickiej.
Nigdy bym Ci nie zaproponował używania Domestosu, do niczego. Długo i zażarcie walczyłem z żoną żeby nie kupowała środków na bazie CHLORU, mimo że stosowała je w łazience. Chlor truje, nie tylko jak się go wdycha, przenika też przez skórę i błony śluzowe, o oczach nie wspomnę. I śmierdzi, obrzydliwie śmierdzi!
Skład < 5% związki wybielające na bazie chloru
Sposób użycia: rozprowadzić pod obrzeżem muszli
To jest do MUSZLI, nie do patelni!
Ja patelnię namaczam wrzątkiem z Ludwikiem.
A oto i Ludwik:
O, to nie to zdjęcie.
Pytanie 2 (jakby tej Mszy w Świdnicy jednak nie było):
Czy w bazylice w Wambierzycach, która jest pod opieką franciszkanów, są normalne Msze czy rządzi święty kowid (Komunia tylko na rękę, ściśle limity itp ekscesy)?
A o mszy w Świdnicy będzie wiedziała InSpe, ona tam jeździła.
https://m.facebook.com/Duszpasterstwo-Wiernych-Tradycji-Łacińskiej-w-Diecezji-Świdnickiej-223533237684119/
Wygląda mi (ale jestem totalnym laikiem) jak ikona Trójcy w taki sposób przedstawiona
Ciekawa jestem poprawnej odpowiedzi. Ciekawa Ikona
Nie chce mi tel z greckiego tłumaczyć, może ktoś zna grecki