Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1141142144146147168

Komentarz

• Agnicha powiedział(a):

Wiesz ze chodzi o usprawiedliwienie tego po prpstu... mocno wstecz? Od lutego
    Pojedyncze godziny czwartkowe
    Mam niby 7 dni na to
    No moze i mam
    Ale jednak to tylko kuzwa jest klilniecie a nie akcja ktora oprze sie o prokuratora
    Dziewczyna ma 3 osceny i nie rozumiem dlaczego nie mozna jej wstawic
    Nie wiem ale mam wrazenie ze to jest kwestia dobrej woli a nie orzestrzegania prawa

Podziękowałam zamiast zacytować. U nas na zebraniach bardzo uczulają na to że jest tydzień czy dwa żeby usprawiedliwiać, bo do 5tego dnia następnego miesiąca muszą zdać miesiąc ile obecności ile nieobecności i potem już nie mają do tego dostępu. My mieliśmy taką sytuację z chorobą córki i najpierw to odmówiłam z wychowawcą potem z dyrekcją i nie było problemu. Powiedzieli że w takich wyjątkowych szpitalnych sytuacjach może być mniej obecności niż wymagane, tylko musi mieć trzy oceny z każdego przedmiotu minimum..
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • U nas w domu fnkcjonuje taki system w odniesieniu do licealistów: ja im daję swoje hasło do librusa i sami sobie usprawiedliwiają. Jednocześnie mają jakąś apkę, która liczy na bieżąco frekwencję dla każdego przedmiotu.
    Podziękował(a) 3Agnicha Bea Katanna
  • Uczulam tylko, żeby pisząc w moim imieniu stosowali wszystkie zasady ortografii i interpunkcji ;-)
    Podziękował(a) 3Agnicha Bea EluniaSylwia
  • edytowano maja 2023
    Wanda powiedział(a):

Uczulam tylko, żeby pisząc w moim imieniu stosowali wszystkie zasady ortografii i interpunkcji ;-)

U mnie tak samo że starszymi :D
  • Ganna4 powiedział(a):

Nas w szkole kiedyś rozbawiła jedna mama listem: proszę o usprawiedliwienie wszystkich nieobecności syna w szkole, ja nie wiem , kiedy to było.

Ja też bym tak napisala :D
    Podziękował(a) 2Ganna4 mamuma
  • Wanda powiedział(a):

U nas w domu fnkcjonuje taki system w odniesieniu do licealistów: ja im daję swoje hasło do librusa i sami sobie usprawiedliwiają. Jednocześnie mają jakąś apkę, która liczy na bieżąco frekwencję dla każdego przedmiotu.

Wanda dzięki... to jest dobra rada
    Wiedzą gdzue mam laptop i niech sobie usprawiedliwiaja
    Nozesz ja nie chodze na wywiadowki
    To tez nie slysze jaka maja sraczke z godzinami
    A powatrzam ...inna wychowawczni drugiego dziecka usprawiedliwila... podstawowka co prawda ale dalo sie
  • My kiedyś mieliśmy historię z panią od muzyki, która obniżyła ocenę szóstkowemu uczniowi bo... nie chodził na prowadzony przez nią w szkole chór, a przecież on taki muzycznie uzdolniony. Chór oczywiście po lekcjach, nieobowiązkowy. A nie chodził bo... miał w tym czasie szkolę muzyczną i... akurat chór tamże. O czym zresztą Panią informował, kiedy nagabywała. :joy:
  • edytowano maja 2023
    Syn maturzysta nie dostarczył pielęgniarce szkolnej ostatniego bilansu od pediatry (tzn dostarczył wypisany przeze mnie, bez pieczątki bo przez pół roku bilansów u nas nie robili, bo nawal dzieci chorych). Straszyli go, że nie dostanie świadectwa. Świadectwo dostał.
    Ale karty zdrowia nie dostał, za to teraz straszą w sekretariacie liceum, że musi ją dostarczyć na studia, bo inaczej go nie przyjmą.
    Prawda-li to?
    Na ile to jest ważny świstek?
    Wkurza mnie takie straszenie.

@Agnicha, dobrze pamietam, że Ty coś na ten temat pisałaś?
  • Nie pamietam abym musiala karte zdrowia dostarczyc
    Nie martwic sie
    A karte mussi wydac

Mowi ci ja
    Pielegniarka
    Nie mozna orztrztmywac dokumentow
    Napisz oficjalne pismo to ci wyda
    Podziękował(a) 1mysikrolica
  • Przez przypadek wyprałam wełniany kocyk w zbyt dużej temperaturze. Da się to jeszcze jakoś uratować? ;(
  • Może tak. W wodzie z moczenia fasoli trzeba potrzymać. Aczkolwiek nie spodziewałabymm się wielkich sukcesów.
    Podziękował(a) 1mamlu
  • I mnie podziałało wymoczenie w misce z szamponem do włosów i naciągnięcie wilgotnego. Z rękawa 3/4 zrobił się znowu długi.
    Podziękował(a) 4blaekie Madzikg mamlu Skatarzyna
  • Jaka jest szansa, że przesadzona (kilka metrów wysokości) sosna czy świerk nie przyjmie?
  • edytowano maja 2023
    Myślę, że to nie ma racji bytu...
  • Ja nie chodziłam ponad 50 %.. jak pozaliczane to nikt tego nienkicxyl i nie śledził.. raz problem z chemia był w lo to złączyłam wszystko naraz i do widzenia..
  • Nigella powiedział(a):

Jaka jest szansa, że przesadzona (kilka metrów wysokości) sosna czy świerk nie przyjmie?

Zależy ile to jest kilka. U mnie 3 metry było ok.
  • Nigella powiedział(a):

Jaka jest szansa, że przesadzona (kilka metrów wysokości) sosna czy świerk nie przyjmie?

Jak dobrze przesadzony to sie przyjmie
  • Wg mnie kilkumetrowa sosna to bardzo mała szansa (o ile nie była prowadzona do wykopania w szkółce).

Świerk prędzej, ale też zależy od wysokości i wielkości wykopanej bryły. 2-3 m trudne ale możliwe, 5-6 m to tylko w takich specjalistycznych szkółkach. Normalnie rosnące drzewo na pewno nie miało przekopywanych korzeni, a i bryła korzeniowa musiałby zostać spora wykopana - bez specjalistycznego sprzętu (takich "szczypiec" ogromnych) wg mnie nierealne.

No i pora na przesadzanie drzew to nie jest.
    Podziękował(a) 1Skatarzyna
  • Pora nie jest, ale jest potrzeba chwili...
  • Jak jest opcja ściąć czy przesadzić to warto próbować, można przyciąć koronę żeby była adekwatna to bryły korzeniowej. Teraz sosny w fazie świeczki można ciąć.
  • edytowano maja 2023

"NIe dostałam - bo ja matka nie zaglądająca do dziennika 10 razy dziennie tylko raz na dwa miesiące
    Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym
    A Staś ma 6 pochwał..."

@Agnicha przez trzy dni nie zaglądałam do dziennika mojego syna (4 kl.sp)
    I dostałam opiernicz że rzadko zaglądam.
    Nie zauważyłam pracy domowej zapisanej w dzienniku.
    Nie wiedziałam czy mam kląć czy się śmiać.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Jest gdzieś wątek wakacyjny?
  • Pytanie laika: czy zakwas zurkowy nadaje się do zdobienia chleba? Tylko się nie śmiać, serio nie wiem (ale umiem wycinać na pile taśmowej!)
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • edytowano maja 2023
    @Rogalikowa, z chlebowego robię żurek, wiec w drugą stronę też powinno działać. Tyle, że możesz mieć chleb czosnkowy, jesli już zakwas doprawiony. ;)

Proszę sie nie śmiać - nie wiem co to piła taśmowa!
    Podziękował(a) 1Rogalikowa
  • Rogalikowa powiedział(a):

Pytanie laika: czy zakwas zurkowy nadaje się do zdobienia chleba? Tylko się nie śmiać, serio nie wiem (ale umiem wycinać na pile taśmowej!)

Nadaje. Ja robię. Tyle że pyt czy czosnek masz i majeranek w zakwasie. I czy to zakwas kupny czy swój pracujący. Bo jak kupny to średnio to widzę.

Lepiej sobie swój zakwas od zera zrobić jak masz kupny w butelce.
  • No właśnie mam kupny, ale napisane jest, "domowy" czy tam jakiś "Śląskiej babuni." :p

Chciałam zyskać na czasie,.bo coś nie mam ostatnio ręki do zakwasu. Albo splesnieje, albo ja zapomnę i też się psuje. Takiego wieloletniego to już całkiem nie umiem utrzymać, a chlebów ie piekę regularnie.

Chcę trochę zejść z pszenicy (mam orkisz), bo nam się różnie że zdrowiem robi.

No nic, nastawię mój jednak, szkoda.by mi było mąki, gdyby coś miało nie wyjść
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • to bym zorbiła tak wlała go do miski i dorzuciłka kilka łyżej mąki zytniej i odstawiła w ciełe miejsce. Tak żeby miał konsystencję nie za gętej śmietany. Jak zacznie bąbelkować i to jutro z niego upieczesz, jak nie to nie zmarnujesz kg maki na chlem
  • zakwas utrzymać jest b prosto. Ja odkładam nie gęste ciasto ale taki lejący zakwas w ilości 2-3 łyżeczek. Wrzucam szklankę mąki na 24h przed robieniem chleba.

a jak nie piekę to co 2 tygodnie dorzucam łyżeczkę mąki i dalej siedzi w lodówce. Zresztą bywało że i 3 tyg stał w lodówce i nic się nie działo poza tym, że sedymentował ale to wystarczyło potrząsnąc.
  • Ok, to robię jeszcze jedno podejście do zakwasu. Co to forum robi z człowiekiem!

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik