To, ile uczeń ma usprawiedliwionych nieobecności, nie ma znaczenia, jeżeli zaliczał poszczególne części materiału. Nieklasyfikowany będzie tylko w sytuacji, gdy nie ma podstaw do oceny śródrocznej lub rocznej - wynika z przepisów ustawy o systemie oświaty.
Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny. 3. Uczeń nieklasyfikowany z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny za zgodą rady pedagogicznej.
To, ile uczeń ma usprawiedliwionych nieobecności, nie ma znaczenia, jeżeli zaliczał poszczególne części materiału. Nieklasyfikowany będzie tylko w sytuacji, gdy nie ma podstaw do oceny śródrocznej lub rocznej - wynika z przepisów ustawy o systemie oświaty.
Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny. 3. Uczeń nieklasyfikowany z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny za zgodą rady pedagogicznej.
Dzieki tez mi sie wydaje ze gdyby jie bylo podstawy do wystawienianoceny ale ma Bozzzze jak niektorzy maja cisnienie na bycie waznym i wazniejszym
Jeśli ma ponad 50% nieusprawiedliwionego lub usprawiedliwionego to i tak jest egzamin, nawet jeśli ma zaliczenia materiału. Tzn tak praktykują w liceach. Trzeba po pr9stu pilnować tej frekwencji albo załatwić zwolnienie u dyrektora jakieś zasadne.
A dostałaś @Agnicha wcześniej i potwierdziłas informacje, że ma dużo nieobecności i grozi jej nieklasyfikowanie? U nas wysyłali poleconym, a jak nie wysłali to potem próbowali się dogadać.
A dostałaś @Agnicha wcześniej i potwierdziłas informacje, że ma dużo nieobecności i grozi jej nieklasyfikowanie? U nas wysyłali poleconym, a jak nie wysłali to potem próbowali się dogadać.
NIe dostałam - bo ja matka nie zaglądająca do dziennika 10 razy dziennie tylko raz na dwa miesiące Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym A Staś ma 6 pochwał...
NIe dostałam - bo ja matka nie zaglądająca do dziennika 10 razy dziennie tylko raz na dwa miesiące Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym A Staś ma 6 pochwał...
Ja nie miałam loginu do dziennika bez przesady, chodziłam dwa razy w roku na wywiadówki i byłam dostępna pod telefonem wystarczy. U nas też przez muzyczną i dojazdy było sporo nieobecności, często na krawędzi, ale taki polecony dyscyplinował
Taka anegtotka Kiedy trzeba było coś podpisać, to dziewczyny specjalnie albo nie przypominały sobie o tym rano Ja wyrodna matka i nocna sowa często jeszcze spałam o tej 6 rano, bo do pracy miałam na 11 i one z tymi podpisami na pół spiocha do mnie do sypialni. Czasami nie pamiętałam, że coś podpisywałam, a wychowawczyni kiedyś pyta - dlaczego twoja mama zawsze podpisuje albo krzywo albo w innym miejscu? Patola.
@Agnicha Nie wkurzaj się,ale szkoła ma rację z tego,co pobieżnie wyczytałam w Twoim wpisie.
Statut reguluje kwestię usprawiedliwień, tj w jakim okresie i w jaki sposób. I pani ma rację,że nie chce usprawiedliwić mocno wstecz
Dodam,że nawet usprawiedliwione nieobecności powyżej 50 proc to nierealizowanie obowiązku szkolnego. Nauczyciel,jeśli ma podstawy do wystawienia oceny przy tej ilości nieobecności to może wystawić occene a nie dać nieklasyfikacje. Jeśli neikasyfikacja to egzamin klasyfikacyjny. Przy czym "podstawy" określa nauczyciel,nie ma żadnych przepisów to regulujących. No i niestety,nie ma znaczenia czy to polski czy wf. Nieobecność jest nieobecnośc a rola rodzica jest monitorować sprawy szkolne dziecka .
Sorry,ale to też jest interpretacja a nie wykładnia wprost. Podstawy czy ich brak do wystawienia oceny pomimo nieobecnosci ocenia nauczyciel.
Wiesz ze chodzi o usprawiedliwienie tego po prpstu... mocno wstecz? Od lutego Pojedyncze godziny czwartkowe Mam niby 7 dni na to No moze i mam Ale jednak to tylko kuzwa jest klilniecie a nie akcja ktora oprze sie o prokuratora Dziewczyna ma 3 osceny i nie rozumiem dlaczego nie mozna jej wstawic Nie wiem ale mam wrazenie ze to jest kwestia dobrej woli a nie orzestrzegania prawa
@Agnicha przy tych elektronicznych piii dziennikach chyba nawet nie da się wstecz. W szkole jak wszystko, tak i regulaminy, jest organizowane pod ucznia problematycznego, który opuszcza bo np.leń Nie wzięli pod uwagę, że dobry uczeń opuszcza, bo się jeszcze więcej uczy to właśnie najbardziej wali w sportowców, muzyków, nawet olimpijczyków jak biorą udział w wielu konkursach(tak, znam taki przypadek).
Tak tylko przypomnę, że nauczyciel jest rozliczany z pewnych rzeczy i większość spraw, to nie jest jego widzimisię, tylko regulaminy, przepisy, itd.
Oczywiscie 1. Babka moze usprawiedliwic bo ma taka opcje 2. Chce mnie ukarac bo zalegam 3. Sobie pogadalam i tyle mojego 4. Napisalam do nauczycielki 5. Jak trzeba do dyr tez napiszę 6. Nie sprawiamy w szkole zadnego problemu
Komentarz
Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/oswiata/nieklasyfikowanie-ucznia-za-nieobecnosci,518888.html
Bozzzze jak niektorzy maja cisnienie na bycie waznym i wazniejszym
Tzn tak praktykują w liceach. Trzeba po pr9stu pilnować tej frekwencji albo załatwić zwolnienie u dyrektora jakieś zasadne.
Je... tę szkołę. Ulało mi się...
U nas wysyłali poleconym, a jak nie wysłali to potem próbowali się dogadać.
A miałam dziś nie pić
A niech se mają musi chodzić i tyle.
Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym
A Staś ma 6 pochwał...
bez przesady, chodziłam dwa razy w roku na wywiadówki i byłam dostępna pod telefonem wystarczy.
U nas też przez muzyczną i dojazdy było sporo nieobecności, często na krawędzi, ale taki polecony dyscyplinował
Kiedy trzeba było coś podpisać, to dziewczyny specjalnie albo nie przypominały sobie o tym rano Ja wyrodna matka i nocna sowa często jeszcze spałam o tej 6 rano, bo do pracy miałam na 11 i one z tymi podpisami na pół spiocha do mnie do sypialni.
Czasami nie pamiętałam, że coś podpisywałam, a wychowawczyni kiedyś pyta - dlaczego twoja mama zawsze podpisuje albo krzywo albo w innym miejscu?
Patola.
Nie wkurzaj się,ale szkoła ma rację z tego,co pobieżnie wyczytałam w Twoim wpisie.
Statut reguluje kwestię usprawiedliwień, tj w jakim okresie i w jaki sposób.
I pani ma rację,że nie chce usprawiedliwić mocno wstecz
Dodam,że nawet usprawiedliwione nieobecności powyżej 50 proc to nierealizowanie obowiązku szkolnego.
Nauczyciel,jeśli ma podstawy do wystawienia oceny przy tej ilości nieobecności to może wystawić occene a nie dać nieklasyfikacje.
Jeśli neikasyfikacja to egzamin klasyfikacyjny.
Przy czym "podstawy" określa nauczyciel,nie ma żadnych przepisów to regulujących.
No i niestety,nie ma znaczenia czy to polski czy wf.
Nieobecność jest nieobecnośc a rola rodzica jest monitorować sprawy szkolne dziecka .
Że nie monitorowałas soarw szkolnych dziecka a szkoła wykonuje swoje obowiązki?
Podstawy czy ich brak do wystawienia oceny pomimo nieobecnosci ocenia nauczyciel.
Pojedyncze godziny czwartkowe
Mam niby 7 dni na to
No moze i mam
Ale jednak to tylko kuzwa jest klilniecie a nie akcja ktora oprze sie o prokuratora
Dziewczyna ma 3 osceny i nie rozumiem dlaczego nie mozna jej wstawic
Nie wiem ale mam wrazenie ze to jest kwestia dobrej woli a nie orzestrzegania prawa
W szkole jak wszystko, tak i regulaminy, jest organizowane pod ucznia problematycznego, który opuszcza bo np.leń
Nie wzięli pod uwagę, że dobry uczeń opuszcza, bo się jeszcze więcej uczy to właśnie najbardziej wali w sportowców, muzyków, nawet olimpijczyków jak biorą udział w wielu konkursach(tak, znam taki przypadek).
1. Babka moze usprawiedliwic bo ma taka opcje
2. Chce mnie ukarac bo zalegam
3. Sobie pogadalam i tyle mojego
4. Napisalam do nauczycielki
5. Jak trzeba do dyr tez napiszę
6. Nie sprawiamy w szkole zadnego problemu
4 miala na polrocze