Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1140141143145146168

Komentarz

• a poprawka?? @kociara??
  • To, ile uczeń ma usprawiedliwionych nieobecności, nie ma znaczenia, jeżeli zaliczał poszczególne części materiału. Nieklasyfikowany będzie tylko w sytuacji, gdy nie ma podstaw do oceny śródrocznej lub rocznej - wynika z przepisów ustawy o systemie oświaty.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
    https://www.prawo.pl/oswiata/nieklasyfikowanie-ucznia-za-nieobecnosci,518888.html

Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny. 3. Uczeń nieklasyfikowany z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny za zgodą rady pedagogicznej.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Aneczka08 powiedział(a):

To, ile uczeń ma usprawiedliwionych nieobecności, nie ma znaczenia, jeżeli zaliczał poszczególne części materiału. Nieklasyfikowany będzie tylko w sytuacji, gdy nie ma podstaw do oceny śródrocznej lub rocznej - wynika z przepisów ustawy o systemie oświaty.

https://www.prawo.pl/oswiata/nieklasyfikowanie-ucznia-za-nieobecnosci,518888.html

Uczeń nieklasyfikowany z powodu usprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny. 3. Uczeń nieklasyfikowany z powodu nieusprawiedliwionej nieobecności może zdawać egzamin klasyfikacyjny za zgodą rady pedagogicznej.

Dzieki tez mi sie wydaje ze gdyby jie bylo podstawy do wystawienianoceny ale ma
    Bozzzze jak niektorzy maja cisnienie na bycie waznym i wazniejszym
    Podziękował(a) 1Bea
  • Jeśli ma ponad 50% nieusprawiedliwionego lub usprawiedliwionego to i tak jest egzamin, nawet jeśli ma zaliczenia materiału.
    Tzn tak praktykują w liceach. Trzeba po pr9stu pilnować tej frekwencji albo załatwić zwolnienie u dyrektora jakieś zasadne.
    Podziękował(a) 1Barbasia
  • do końca roku jeszcze trochę czwartków... muszę tego przypilnować.
    Je... tę szkołę. Ulało mi się...
    Podziękował(a) 2Bea Rusałka
  • Nie mogę znaleźć wątku o okularach itp. Poratuje ktoś?
  • A dostałaś @Agnicha wcześniej i potwierdziłas informacje, że ma dużo nieobecności i grozi jej nieklasyfikowanie?
    U nas wysyłali poleconym, a jak nie wysłali to potem próbowali się dogadać.
  • Uwaga tu chodzi o INFORMATYKĘ nie język polski czy matmę...
    A miałam dziś nie pić
  • Aaa ok.doczytałam drugą stronę, to dopiero pogróżki ze szkoły.
    A niech se mają ;) musi chodzić i tyle.
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • EluniaSylwia powiedział(a):

A dostałaś @Agnicha wcześniej i potwierdziłas informacje, że ma dużo nieobecności i grozi jej nieklasyfikowanie?

NIe dostałam - bo ja matka nie zaglądająca do dziennika 10 razy dziennie tylko raz na dwa miesiące
    Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym
    A Staś ma 6 pochwał...
    Podziękował(a) 1EluniaSylwia
  • Już znalazlam
  • Sorry, ale " a miałam dziś nie pić" mnie rozwaliło :D :D :D
    Podziękował(a) 4Agnicha Bea Ganna4 Zuzapola
  • Agnicha powiedział(a):

EluniaSylwia powiedział(a):

A dostałaś @Agnicha wcześniej i potwierdziłas informacje, że ma dużo nieobecności i grozi jej nieklasyfikowanie?

NIe dostałam - bo ja matka nie zaglądająca do dziennika 10 razy dziennie tylko raz na dwa miesiące
    Właśnie odczytałam że Antek tłukł się z kolegą... w lutym
    A Staś ma 6 pochwał...
    Ja nie miałam loginu do dziennika ;)
    bez przesady, chodziłam dwa razy w roku na wywiadówki i byłam dostępna pod telefonem ;) wystarczy.
    U nas też przez muzyczną i dojazdy było sporo nieobecności, często na krawędzi, ale taki polecony dyscyplinował ;)
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • Taka anegtotka ;)
    Kiedy trzeba było coś podpisać, to dziewczyny specjalnie albo nie przypominały sobie o tym rano :) Ja wyrodna matka i nocna sowa często jeszcze spałam o tej 6 rano, bo do pracy miałam na 11 i one z tymi podpisami na pół spiocha do mnie do sypialni.
    Czasami nie pamiętałam, że coś podpisywałam, a wychowawczyni kiedyś pyta - dlaczego twoja mama zawsze podpisuje albo krzywo albo w innym miejscu?
    Patola.
  • Rozumiem... a już skraj patologii kiedy matka mowi... wypisz sobie zwolnienie bo ja nie mam okularow lub nie mam jak...
    Podziękował(a) 2Bea EluniaSylwia
  • agnieszkamama powiedział(a):

Sorry, ale " a miałam dziś nie pić" mnie rozwaliło :D :D :D

Mam nadzieję, że nie zgorszyło
  • Nieee :D
    Podziękował(a) 1Agnicha
  • @Agnicha
    Nie wkurzaj się,ale szkoła ma rację z tego,co pobieżnie wyczytałam w Twoim wpisie.

Statut reguluje kwestię usprawiedliwień, tj w jakim okresie i w jaki sposób.
    I pani ma rację,że nie chce usprawiedliwić mocno wstecz

Dodam,że nawet usprawiedliwione nieobecności powyżej 50 proc to nierealizowanie obowiązku szkolnego.
    Nauczyciel,jeśli ma podstawy do wystawienia oceny przy tej ilości nieobecności to może wystawić occene a nie dać nieklasyfikacje.
    Jeśli neikasyfikacja to egzamin klasyfikacyjny.
    Przy czym "podstawy" określa nauczyciel,nie ma żadnych przepisów to regulujących.
    No i niestety,nie ma znaczenia czy to polski czy wf.
    Nieobecność jest nieobecnośc a rola rodzica jest monitorować sprawy szkolne dziecka .
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • Agnicha powiedział(a):

do końca roku jeszcze trochę czwartków... muszę tego przypilnować.
    Je... tę szkołę. Ulało mi się...

No ale o co tak naprawdę masz pretensje? O co się wsciekasz?
    Że nie monitorowałas soarw szkolnych dziecka a szkoła wykonuje swoje obowiązki?
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • Aneczka08 powiedział(a):

To, ile uczeń ma usprawiedliwionych nieobecności, nie ma znaczenia, jeżeli zaliczał poszczególne części materiału. Nieklasyfikowany będzie tylko w sytuacji, gdy nie ma podstaw do oceny śródrocznej lub rocznej - wynika z przepisów ustawy o systemie oświaty.

Sorry,ale to też jest interpretacja a nie wykładnia wprost.
    Podstawy czy ich brak do wystawienia oceny pomimo nieobecnosci ocenia nauczyciel.
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • Wiesz ze chodzi o usprawiedliwienie tego po prpstu... mocno wstecz? Od lutego
    Pojedyncze godziny czwartkowe
    Mam niby 7 dni na to
    No moze i mam
    Ale jednak to tylko kuzwa jest klilniecie a nie akcja ktora oprze sie o prokuratora
    Dziewczyna ma 3 osceny i nie rozumiem dlaczego nie mozna jej wstawic
    Nie wiem ale mam wrazenie ze to jest kwestia dobrej woli a nie orzestrzegania prawa
    Podziękował(a) 2Mamaw Rogalikowa
  • Tak tylko przypomnę, że nauczyciel jest rozliczany z pewnych rzeczy i większość spraw, to nie jest jego widzimisię, tylko regulaminy, przepisy, itd.
    Podziękował(a) 4AnnoDomini Barbasia Ganna4 kociara
  • @Agnicha przy tych elektronicznych piii dziennikach chyba nawet nie da się wstecz.
    W szkole jak wszystko, tak i regulaminy, jest organizowane pod ucznia problematycznego, który opuszcza bo np.leń :)
    Nie wzięli pod uwagę, że dobry uczeń opuszcza, bo się jeszcze więcej uczy ;) to właśnie najbardziej wali w sportowców, muzyków, nawet olimpijczyków jak biorą udział w wielu konkursach(tak, znam taki przypadek).
    Podziękował(a) 4Agnicha Ewasz Rejczel Rogalikowa
  • Pewnie sprawy by nie było, gdyby zawczasu przegadać z nauczycielem, jaka sytuacja, coś tam dodatkowo zrobić w domu itp.
    Podziękował(a) 3AnnoDomini Barbasia Ganna4
  • Ewasz powiedział(a):

Tak tylko przypomnę, że nauczyciel jest rozliczany z pewnych rzeczy i większość spraw, to nie jest jego widzimisię, tylko regulaminy, przepisy, itd.

Oczywiscie
    1. Babka moze usprawiedliwic bo ma taka opcje
    2. Chce mnie ukarac bo zalegam
    3. Sobie pogadalam i tyle mojego
    4. Napisalam do nauczycielki
    5. Jak trzeba do dyr tez napiszę
    6. Nie sprawiamy w szkole zadnego problemu
  • W nosie to mam
    4 miala na polrocze
  • Nas w szkole kiedyś rozbawiła jedna mama listem: proszę o usprawiedliwienie wszystkich nieobecności syna w szkole, ja nie wiem , kiedy to było.
    Podziękował(a) 2Agnicha EluniaSylwia
  • Ganna4 powiedział(a):

Nas w szkole kiedyś rozbawiła jedna mama listem: proszę o usprawiedliwienie wszystkich nieobecności syna w szkole, ja nie wiem , kiedy to było.

Oooo ja tylko dlatego nie napisałam takiego usprawiedliwienia, bo mi dzieci nie pozwoliły ;)
    Podziękował(a) 3Agnicha Ganna4 Katanna
  • Za moich czasów w takim przypadku dziecko zdawało egzamin z takiego przedmiotu i po problemie.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik