Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1134135137139140168

Komentarz

• Bea powiedział(a):

Odnosnie zas rodzicielskiego zgodnie z obowiązują juz dyrektywą jeden z rodziców nie będzie mógł już wykorzystać samodzielnie całego wymiaru urlopu rodzicielskiego, a niewykorzystany urlop przepadnie.

Nie wiem, ale dla nie to jest debine. Który ojciec może sobie pozwolić na 2 miesiące wolnego w pracy? W jakichś dużych firmach, gdzie zastępowalność jest ogarnialna to może, ale tak normalnie?

Ciekawa jestem, czy ojciec będzie mógł wziąć ten urlop w czasie wychowawczego żony.
  • edytowano stycznia 2023
    Ja czytam ten projekt i nie rozumiem, a dotyczy mnie bo jestem na macierzyńskim i zaraz przejdę na rodzicielski. Zwiększają wymiar urlopu rodzicielskiego do 41 tygodni.

„3. Urlop rodzicielski w wymiarze, o którym mowa w § 1 i 2, przysługuje łącznie
    obojgu pracownikom – rodzicom dziecka.
    § 4. Każdemu z pracowników – rodziców dziecka przysługuje wyłączne prawo do 9 tygodni urlopu rodzicielskiego z wymiaru urlopu określonego w § 1 i 2. Prawa tego nie można przenieść na drugiego z pracowników – rodziców dziecka.”

Czyli z tych 41 tygodni co najmniej 9 musi wykorzystać tata bo inaczej przepadają? To ja mam max 32 tygodnie do wykorzystania, tak? Czyli dla mnie nic się nie zmienia poza zasiłkiem na rodzicielskim, który podwyższają z 60 na 70%.

Ola, fajne jest to, że tata może sobie ten urlop podzielić na nie więcej niż 5 części do ukończenia przez dziecko 6 lat. Mama z reszta tez. Nie trzeba od razu po macierzyńskim brać. Wiec na awaryjne sytuacje to może być fajne.
    Tylko to projekt jest - co wyjdzie z Sejmu - zobaczymy.
  • Bea powiedział(a):

Emilia_K powiedział(a):

Bea ale to projekt na razie jest. Przyjęty przez rząd, jeszcze musi ścieżkę w parlamencie przejść.

Dyrektywa nie. Projekt jest ale KP.
    Taką mam inf z PIP.

Jak chcesz psa uderzyc (czyt. Kasę zebrac) to kij znajdziesz.
    To trochę jak rodosrodo. Obowiązuje dyrektywa, mimo, ze mamy przeciez w miarę spojne ustawy
    Raczej będą czekać na ustawę, mysle że urząd nie działa na podstawie dyrektywy. Tym bardziej, ze ustawa przewiduje wyrównanie dla tych co już są w trakcie macierzyńskiego i rodzicielskiego. No chyba że ktoś się będzie chciał sądzić, to może sąd mu przyznać racje.
  • @Rusałka doczytałam, wczoraj to klepnęli. czyli dodatkowe dni wolne na siłę wyzsza (płatne 50%), 5 dni opieki (bezpłatne), dłuższy rodzicielski oraz zmiany w zawieraniu umów na okres próbny. zmiany mają wejść 21 dni od daty opublikowania w dzienniki ustaw.
    Obstawiam, ze jesli to będzie na liście priorytetow, to wejdzie w życie maj-czerwiec. A na pewno przed wyborami ;)

@OlaOdPawla poki co prawo nie działało wstecz, wiec na logikę będzie dotyczyło dzieci narodzonych najwcześniej w tym roku.
    Ale logika umarła z covidem, więc nie dam sobie reki obciąć
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Bea powiedział(a):

@Rusałka doczytałam, wczoraj to klepnęli. czyli dodatkowe dni wolne na siłę wyzsza (płatne 50%), 5 dni opieki (bezpłatne), dłuższy rodzicielski oraz zmiany w zawieraniu umów na okres próbny. zmiany mają wejść 21 dni od daty opublikowania w dzienniki ustaw.
    Obstawiam, ze jesli to będzie na liście priorytetow, to wejdzie w życie maj-czerwiec. A na pewno przed wyborami ;)

@OlaOdPawla poki co prawo nie działało wstecz, wiec na logikę będzie dotyczyło dzieci narodzonych najwcześniej w tym roku.
    Ale logika umarła z covidem, więc nie dam sobie reki obciąć

Klepnął rząd. Jeszcze parlament musi.

Jest w projekcie w przepisach przejściowych, że dotyczy tez osob, które w dniu wejścia w życie ustawy są na macierzyńskim lub rodzicielskim lub złożyły wniosek o macierzyński lub rodzicielski. Wiec prawo działa wstecz jeżeli przepisy przejściowe to określają.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Dziękuję. Mowilam, że nie doczytałam. Poki co nie interesuje mnie ten temat, bo nie mam zadnych ciezarnych w zanadrzu ;)
  • OlaOdPawla powiedział(a):

Bea powiedział(a):

Odnosnie zas rodzicielskiego zgodnie z obowiązują juz dyrektywą jeden z rodziców nie będzie mógł już wykorzystać samodzielnie całego wymiaru urlopu rodzicielskiego, a niewykorzystany urlop przepadnie.

Nie wiem, ale dla nie to jest debine. Który ojciec może sobie pozwolić na 2 miesiące wolnego w pracy? W jakichś dużych firmach, gdzie zastępowalność jest ogarnialna to może, ale tak normalnie?

Ciekawa jestem, czy ojciec będzie mógł wziąć ten urlop w czasie wychowawczego żony.
    @OlaOdPawla w projekcie jest, że może nawet wtedy gdy żona jest na rodzicielskim. Mogą w tym samym czasie korzystać. Tylko jego wynagrodzenie za ten czas to 70%.
    Jeżeli rzeczywiście tak przyjmą, że będzie ten urlop w miarę elastyczny to może być fajną opcją. Ta możliwość podzielenia na części i wykorzystania do 6 roku życia to dobry pomysł. My zawsze mieliśmy problem z miesięczna przerwą wakacyjną w przedszkolu. Albo musieliśmy się mijać urlopami i trudno było razem spędzić dwa tygodnie wakacji. Albo kombinować mocno. Możliwość takiego urlopu by nam to rozwiązała.
  • Myślę, ze moja obecna na macierzyńskim zdąży go wybrać, zanim zmienia się przepisy. Pisala do maja.. I nie kryla, ze moze skroci, bo poza pracą u nas ma jeszcze swoje zobowiązania w swojej spółce. A jak tak czy siak pracuje, to zal jej na wyplacie tracić
  • Bea powiedział(a):

Myślę, ze moja obecna na macierzyńskim zdąży go wybrać, zanim zmienia się przepisy. Pisala do maja.. I nie kryla, ze moze skroci, bo poza pracą u nas ma jeszcze swoje zobowiązania w swojej spółce. A jak tak czy siak pracuje, to zal jej na wyplacie tracić

No to co się dla niej zmieni? Na macierzyńskim jest i tak 100% i nie wydłużają nic.

• Tak, ale zasilku. Zasilek ustalany z 12 miesiecy. Laska ma dniowke z roku cos okolo 185-195zeta.
    Na zasilku na 141. Więc zmieni się
    Podziękował(a) 1Emilia_K
  • To kwoty plus minus
    Przy minimalnej lub od lat stalej niewielka roznica. Ale przy sporych wahaniach juz tak. A jak Ci jesxcze premia dochodzi to już zupełnie.
  • No tak, to wiem. Chodziło mi o to, że ten projekt nic jej nie zmieni. No chyba ze pójdzie na rodzicielski to tak.
    Podziękował(a) 1Bea
  • :D
    Widzisz, jak blondynka i pozno to rozumiem jak chce :D :D :D
    Podziękował(a) 1Emilia_K
  • edytowano stycznia 2023
    Spoko, to tak jak ja czasami. A jak już o ten prawniczy język chodzi to milion razy muszę przeczytać zanim zrozumiem a i tak coś przeocze :D
    Podziękował(a) 1Bea
  • Oglądał ktoś Avatar- Istota wody?
  • No ba, ja.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Jak już ogarnę się z kasą to chciałam dzieci zabrać w ramach nagrody, że grzecznie sprzątają pokoje :D
  • Tylko nie wiem czy na ten film czy na inny
  • Warto. Jest świetny. Dla starszej trójki prawda?
  • Tak, dla nastolatków:)
  • Spodoba im się, nie znam Twoich dzieci ale ten film robi wrażenie.
    Podziękował(a) 1Honi
  • A ja wynudziłam się... Bardzo piękne efekty i wzruszający momentami ale, no za długi. Pierwsza część mi się podobała, kilka razy obejrzeliśmy, a nr 2 na raz może dwa... Może dzień taki miałam, byliśmy z córkami z mężem, 15 i 16 lat, wszyscy podobne odczucia.
  • A trzeba oglądać 1 część żeby wiedzieć o co chodzi w drugiej?
  • Wg mnie nie.
    Podziękował(a) 2Bea olgal
  • Mój mąż poszedł dziś drugi raz, tym razem z młodsza córka(14). Starsza córka(17) też się wybiera drugi raz :) no więc: nam się podoba. Druga część dużo lepsza niż pierwsza. Przeczytaj sobie @olgal fabułę "jedynki" i to wystarczy, żeby się zorientować w dwójce.
    Podziękował(a) 1Honi
  • Ja się na A1 wynudziłam jak mops. Na A2 nawet się nie wybierałam, ale mówicie, że fajny? Syn14 był, podobał mu się, był gotów iść drugi raz
  • Rogalikowa powiedział(a):

Ja się na A1 wynudziłam jak mops. Na A2 nawet się nie wybierałam, ale mówicie, że fajny? Syn14 był, podobał mu się, był gotów iść drugi raz

To jeszcze A3 i A4, ale te autostrady dobrze juz z znasz :D
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • W jedynce nudne były momenty w tym laboratorium jak podłączali te awatary( ratował to tylko Giovanni Ribisi o:) ) , za dużo było tego.
  • Monika powiedział(a):

Rogalikowa powiedział(a):

Ja się na A1 wynudziłam jak mops. Na A2 nawet się nie wybierałam, ale mówicie, że fajny? Syn14 był, podobał mu się, był gotów iść drugi raz

To jeszcze A3 i A4, ale te autostrady dobrze juz z znasz :D
    :D

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik