Odnosnie zas rodzicielskiego zgodnie z obowiązują juz dyrektywą jeden z rodziców nie będzie mógł już wykorzystać samodzielnie całego wymiaru urlopu rodzicielskiego, a niewykorzystany urlop przepadnie.
Nie wiem, ale dla nie to jest debine. Który ojciec może sobie pozwolić na 2 miesiące wolnego w pracy? W jakichś dużych firmach, gdzie zastępowalność jest ogarnialna to może, ale tak normalnie?
Ciekawa jestem, czy ojciec będzie mógł wziąć ten urlop w czasie wychowawczego żony.
Ja czytam ten projekt i nie rozumiem, a dotyczy mnie bo jestem na macierzyńskim i zaraz przejdę na rodzicielski. Zwiększają wymiar urlopu rodzicielskiego do 41 tygodni.
„3. Urlop rodzicielski w wymiarze, o którym mowa w § 1 i 2, przysługuje łącznie obojgu pracownikom – rodzicom dziecka. § 4. Każdemu z pracowników – rodziców dziecka przysługuje wyłączne prawo do 9 tygodni urlopu rodzicielskiego z wymiaru urlopu określonego w § 1 i 2. Prawa tego nie można przenieść na drugiego z pracowników – rodziców dziecka.”
Czyli z tych 41 tygodni co najmniej 9 musi wykorzystać tata bo inaczej przepadają? To ja mam max 32 tygodnie do wykorzystania, tak? Czyli dla mnie nic się nie zmienia poza zasiłkiem na rodzicielskim, który podwyższają z 60 na 70%.
Ola, fajne jest to, że tata może sobie ten urlop podzielić na nie więcej niż 5 części do ukończenia przez dziecko 6 lat. Mama z reszta tez. Nie trzeba od razu po macierzyńskim brać. Wiec na awaryjne sytuacje to może być fajne. Tylko to projekt jest - co wyjdzie z Sejmu - zobaczymy.
Bea ale to projekt na razie jest. Przyjęty przez rząd, jeszcze musi ścieżkę w parlamencie przejść.
Dyrektywa nie. Projekt jest ale KP. Taką mam inf z PIP.
Jak chcesz psa uderzyc (czyt. Kasę zebrac) to kij znajdziesz. To trochę jak rodosrodo. Obowiązuje dyrektywa, mimo, ze mamy przeciez w miarę spojne ustawy
Raczej będą czekać na ustawę, mysle że urząd nie działa na podstawie dyrektywy. Tym bardziej, ze ustawa przewiduje wyrównanie dla tych co już są w trakcie macierzyńskiego i rodzicielskiego. No chyba że ktoś się będzie chciał sądzić, to może sąd mu przyznać racje.
@Rusałka doczytałam, wczoraj to klepnęli. czyli dodatkowe dni wolne na siłę wyzsza (płatne 50%), 5 dni opieki (bezpłatne), dłuższy rodzicielski oraz zmiany w zawieraniu umów na okres próbny. zmiany mają wejść 21 dni od daty opublikowania w dzienniki ustaw. Obstawiam, ze jesli to będzie na liście priorytetow, to wejdzie w życie maj-czerwiec. A na pewno przed wyborami
@OlaOdPawla poki co prawo nie działało wstecz, wiec na logikę będzie dotyczyło dzieci narodzonych najwcześniej w tym roku. Ale logika umarła z covidem, więc nie dam sobie reki obciąć
@Rusałka doczytałam, wczoraj to klepnęli. czyli dodatkowe dni wolne na siłę wyzsza (płatne 50%), 5 dni opieki (bezpłatne), dłuższy rodzicielski oraz zmiany w zawieraniu umów na okres próbny. zmiany mają wejść 21 dni od daty opublikowania w dzienniki ustaw. Obstawiam, ze jesli to będzie na liście priorytetow, to wejdzie w życie maj-czerwiec. A na pewno przed wyborami
@OlaOdPawla poki co prawo nie działało wstecz, wiec na logikę będzie dotyczyło dzieci narodzonych najwcześniej w tym roku. Ale logika umarła z covidem, więc nie dam sobie reki obciąć
Klepnął rząd. Jeszcze parlament musi.
Jest w projekcie w przepisach przejściowych, że dotyczy tez osob, które w dniu wejścia w życie ustawy są na macierzyńskim lub rodzicielskim lub złożyły wniosek o macierzyński lub rodzicielski. Wiec prawo działa wstecz jeżeli przepisy przejściowe to określają.
Odnosnie zas rodzicielskiego zgodnie z obowiązują juz dyrektywą jeden z rodziców nie będzie mógł już wykorzystać samodzielnie całego wymiaru urlopu rodzicielskiego, a niewykorzystany urlop przepadnie.
Nie wiem, ale dla nie to jest debine. Który ojciec może sobie pozwolić na 2 miesiące wolnego w pracy? W jakichś dużych firmach, gdzie zastępowalność jest ogarnialna to może, ale tak normalnie?
Ciekawa jestem, czy ojciec będzie mógł wziąć ten urlop w czasie wychowawczego żony.
@OlaOdPawla w projekcie jest, że może nawet wtedy gdy żona jest na rodzicielskim. Mogą w tym samym czasie korzystać. Tylko jego wynagrodzenie za ten czas to 70%. Jeżeli rzeczywiście tak przyjmą, że będzie ten urlop w miarę elastyczny to może być fajną opcją. Ta możliwość podzielenia na części i wykorzystania do 6 roku życia to dobry pomysł. My zawsze mieliśmy problem z miesięczna przerwą wakacyjną w przedszkolu. Albo musieliśmy się mijać urlopami i trudno było razem spędzić dwa tygodnie wakacji. Albo kombinować mocno. Możliwość takiego urlopu by nam to rozwiązała.
Myślę, ze moja obecna na macierzyńskim zdąży go wybrać, zanim zmienia się przepisy. Pisala do maja.. I nie kryla, ze moze skroci, bo poza pracą u nas ma jeszcze swoje zobowiązania w swojej spółce. A jak tak czy siak pracuje, to zal jej na wyplacie tracić
Myślę, ze moja obecna na macierzyńskim zdąży go wybrać, zanim zmienia się przepisy. Pisala do maja.. I nie kryla, ze moze skroci, bo poza pracą u nas ma jeszcze swoje zobowiązania w swojej spółce. A jak tak czy siak pracuje, to zal jej na wyplacie tracić
No to co się dla niej zmieni? Na macierzyńskim jest i tak 100% i nie wydłużają nic.
To kwoty plus minus Przy minimalnej lub od lat stalej niewielka roznica. Ale przy sporych wahaniach juz tak. A jak Ci jesxcze premia dochodzi to już zupełnie.
A ja wynudziłam się... Bardzo piękne efekty i wzruszający momentami ale, no za długi. Pierwsza część mi się podobała, kilka razy obejrzeliśmy, a nr 2 na raz może dwa... Może dzień taki miałam, byliśmy z córkami z mężem, 15 i 16 lat, wszyscy podobne odczucia.
Mój mąż poszedł dziś drugi raz, tym razem z młodsza córka(14). Starsza córka(17) też się wybiera drugi raz no więc: nam się podoba. Druga część dużo lepsza niż pierwsza. Przeczytaj sobie @olgal fabułę "jedynki" i to wystarczy, żeby się zorientować w dwójce.
Komentarz
„3. Urlop rodzicielski w wymiarze, o którym mowa w § 1 i 2, przysługuje łącznie
obojgu pracownikom – rodzicom dziecka.
§ 4. Każdemu z pracowników – rodziców dziecka przysługuje wyłączne prawo do 9 tygodni urlopu rodzicielskiego z wymiaru urlopu określonego w § 1 i 2. Prawa tego nie można przenieść na drugiego z pracowników – rodziców dziecka.”
Czyli z tych 41 tygodni co najmniej 9 musi wykorzystać tata bo inaczej przepadają? To ja mam max 32 tygodnie do wykorzystania, tak? Czyli dla mnie nic się nie zmienia poza zasiłkiem na rodzicielskim, który podwyższają z 60 na 70%.
Ola, fajne jest to, że tata może sobie ten urlop podzielić na nie więcej niż 5 części do ukończenia przez dziecko 6 lat. Mama z reszta tez. Nie trzeba od razu po macierzyńskim brać. Wiec na awaryjne sytuacje to może być fajne.
Tylko to projekt jest - co wyjdzie z Sejmu - zobaczymy.
Obstawiam, ze jesli to będzie na liście priorytetow, to wejdzie w życie maj-czerwiec. A na pewno przed wyborami
@OlaOdPawla poki co prawo nie działało wstecz, wiec na logikę będzie dotyczyło dzieci narodzonych najwcześniej w tym roku.
Ale logika umarła z covidem, więc nie dam sobie reki obciąć
Jest w projekcie w przepisach przejściowych, że dotyczy tez osob, które w dniu wejścia w życie ustawy są na macierzyńskim lub rodzicielskim lub złożyły wniosek o macierzyński lub rodzicielski. Wiec prawo działa wstecz jeżeli przepisy przejściowe to określają.
Jeżeli rzeczywiście tak przyjmą, że będzie ten urlop w miarę elastyczny to może być fajną opcją. Ta możliwość podzielenia na części i wykorzystania do 6 roku życia to dobry pomysł. My zawsze mieliśmy problem z miesięczna przerwą wakacyjną w przedszkolu. Albo musieliśmy się mijać urlopami i trudno było razem spędzić dwa tygodnie wakacji. Albo kombinować mocno. Możliwość takiego urlopu by nam to rozwiązała.
Na zasilku na 141. Więc zmieni się
Przy minimalnej lub od lat stalej niewielka roznica. Ale przy sporych wahaniach juz tak. A jak Ci jesxcze premia dochodzi to już zupełnie.
Widzisz, jak blondynka i pozno to rozumiem jak chce