Niestety w rozporządzeniu jest " nie rzadziej niż co trzy miesiące" i potrafią się tego kurczowo w odmowach trzymać. W sytuacji lata najczęściej potem sąd zasądza odszkodowanie (tak w 80%) ale...zależy na kogo się trafi. Nikt nie może być pewien wyroku bo sąd niezależny a niektórym logika się włącza sporadycznie i się ściśle trzymają zapisu.
Przyczyna pożaru musi mieć jakiś związek z zaniedbaniem przepisu by można było się powołać na wyłączenie z OWU.
Większość ludzi wie o przeglądzie dorocznym a o czyszczeniu już niekoniecznie. Ja też dopiero w tej pracy się dowiedziałam, że to nie to samo co czyszczenie...
Jakie są obecnie mniej więcej stawki za opiekę nad dziećmi? Jednym lub dwójką. Na godziny, dość nieregularne. Ktoś ma wiedzę albo od strony rodziców albo opiekunki?
Bardzo różnie... Bardzo. . W zależności od miasta bardzo. My za 2 godziny z hakiem wieczorem przy zasypiajacych płacimy 30 .. jednym mało drugim ok.. w zeszłym roku tu dziewczyny pisały że 15/1h jest ok.. wtedy myśmy płacili 10.. ;-) więc teraz ta akceptowalna stawka też mogła urosnąć.. pewnie też zależy ile godzin naraz.. czy śpią czy trzeba się dwoić troić i frustrować ;-)
W Poznaniu placę niani 25/h, za jedno dziecko. Na pełen etat. Gdy dłużej niż 2 dni ma pod opieką więcej niż jedno dziecko, to doplacam jakąś kwotę wg możliwości. Wyobrażam sobie, że stawka za pojedyncze godziny byłaby większa.
Ktoś z was się zna moze na wypełnianiu biznesplanów o dotacje unijne na rozpoczęcie działalności gospodarczej? Potrzebuje dowiedzieć się dosłownie kilku rzeczy. Wypełniam ten wniosek nie do PUP tylko do LGD i utknęłam na jednej rzeczy.
Ktoś wie coś o tych wprowadzonych 5 dniach opieki nad dzieckiem lub innym członkiem rodziny? O co chodzi? Czy to jest zamiast tych 2 dni na dziecko, czy coś nowego, innego?
Ktoś wie coś o tych wprowadzonych 5 dniach opieki nad dzieckiem lub innym członkiem rodziny? O co chodzi? Czy to jest zamiast tych 2 dni na dziecko, czy coś nowego, innego?
Od stycznia 2023 roku rodzice będą mogli wykorzystać łącznie 4 miesiące urlopu, ale każdemu z nich będą przysługiwały maksymalnie 2 miesiące na opiekę nad noworodkiem. Aby móc wykorzystać urlop rodzicielski w tym samym czasie należy złożyć u pracodawcy odpowiednio wcześniej wypełniony wniosek. Taki dokument musi trafić do kierownika nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem przerwy od pracy. Parlament Europejski kładzie nacisk na partnerskie wychowywanie dziecka. Dlatego długość urlopu rodzicielskiego będzie taka sama dla obojga partnerów. Niestety urlop macierzyński obu rodziców w tym samym czasie nie będzie możliwy.
Odnosnie zas rodzicielskiego zgodnie z obowiązują juz dyrektywą jeden z rodziców nie będzie mógł już wykorzystać samodzielnie całego wymiaru urlopu rodzicielskiego, a niewykorzystany urlop przepadnie.
Pozytywnie od tego roku prawo do um ma osoba, która przyjęła na wychowanie dziecko w wieku do 14 roku życia i wystąpiła do sądu opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia.
Bea ale to projekt na razie jest. Przyjęty przez rząd, jeszcze musi ścieżkę w parlamencie przejść.
Dyrektywa nie. Projekt jest ale KP. Taką mam inf z PIP.
Jak chcesz psa uderzyc (czyt. Kasę zebrac) to kij znajdziesz. To trochę jak rodosrodo. Obowiązuje dyrektywa, mimo, ze mamy przeciez w miarę spojne ustawy
Komentarz
Przyczyna pożaru musi mieć jakiś związek z zaniedbaniem przepisu by można było się powołać na wyłączenie z OWU.
Ja też dopiero w tej pracy się dowiedziałam, że to nie to samo co czyszczenie...
Echh od pelletu nie masz prawie brudu, a latem to już nie wiem chyba kupy ptasie
Dzięki @Joachm
Jednym lub dwójką. Na godziny, dość nieregularne. Ktoś ma wiedzę albo od strony rodziców albo opiekunki?
. W zależności od miasta bardzo. My za 2 godziny z hakiem wieczorem przy zasypiajacych płacimy 30 .. jednym mało drugim ok.. w zeszłym roku tu dziewczyny pisały że 15/1h jest ok.. wtedy myśmy płacili 10.. ;-) więc teraz ta akceptowalna stawka też mogła urosnąć.. pewnie też zależy ile godzin naraz.. czy śpią czy trzeba się dwoić troić i frustrować ;-)
Gdy dłużej niż 2 dni ma pod opieką więcej niż jedno dziecko, to doplacam jakąś kwotę wg możliwości.
Wyobrażam sobie, że stawka za pojedyncze godziny byłaby większa.
O co chodzi? Czy to jest zamiast tych 2 dni na dziecko, czy coś nowego, innego?
Aby móc wykorzystać urlop rodzicielski w tym samym czasie należy złożyć u pracodawcy odpowiednio wcześniej wypełniony wniosek. Taki dokument musi trafić do kierownika nie później niż 14 dni przed rozpoczęciem przerwy od pracy.
Parlament Europejski kładzie nacisk na partnerskie wychowywanie dziecka. Dlatego długość urlopu rodzicielskiego będzie taka sama dla obojga partnerów. Niestety urlop macierzyński obu rodziców w tym samym czasie nie będzie możliwy.
Edit
Część zapisow czeka na wejście w życie
Taką mam inf z PIP.
Jak chcesz psa uderzyc (czyt. Kasę zebrac) to kij znajdziesz.
To trochę jak rodosrodo. Obowiązuje dyrektywa, mimo, ze mamy przeciez w miarę spojne ustawy