Nie mam pojęcia gdzie takich szukać, na naszych siutach niżej 3-4 tysięcy nie schodzi, a ja myślę max.1000 z montażem. Komin jest, kształtki i takie różne z kwasówki też mam.
Też nie mam pojęcia. Od sąsiadów z zagraniczną rodziną słyszałam, że w jakiś Daniach, Holandiach i Belgiach ludzie często pozbywają się całkiem sprawnych pieców z okazji remontu
My też dogrzewamy się kominkiem i efekt taki, że jakiś cymbał przypalił jakaś część garderoby na takiej rozgrzanej szybie. Nie umiem doczyscic tych przypalonych włókien. Wygląda okropnie. Help.
U nas do tej pory tylko kominek. Dziś jest ten dzień, że mąż w końcu ma chwilę. Poszedł uruchomić podłogowe. Da dam. Dupa. Wezwał naszego Mirka od wszystkiego. Zdiagnozowali usterkę pompy. Krzysztof właśnie pojechał kupić. Mirek ma jeszcze dziś zamontować. I chyba na święta wszyscy zjemy ziemniaczki. Nie tylko Józio.
Dobrze, że łatwo dostępna ta pompa i nawet kilkadziesiąt złotych tańsza niż się mąż spodziewał.
My też dogrzewamy się kominkiem i efekt taki, że jakiś cymbał przypalił jakaś część garderoby na takiej rozgrzanej szybie. Nie umiem doczyscic tych przypalonych włókien. Wygląda okropnie. Help.
To chyba do granicznego...
A tak na poważnie to można to zwęglić i spalić gorącym płomieniem/palnikiem gazowym z dostępem powietrza a najlepiej tlenu (może się stopić !). Byle szyba wytrzymała takie ostre traktowanie, ale ona chyba jest przystosowana do ognia. Kiedyś doczyściłem zwęglony garnek perhydrolem, po kropli na rozgrzaną powierzchnię, ale gorące szkło nie lubi zimnej wody. Resztki może zdrapie żyletka?
O jeszcze sobie przypomniałam, że dużo wyczyściłem, kiedy rozpaliłam na maksa kominek , wtedy to było miękkie i łatwiej odchodziło. Pewnie też zależy z czego ta przypalenizna.
@EluniaSylwia obawiam się, ze za max tysiaka to hygraulika wezwiesz. Pozostaje piec za datmoszkę ogarnąć. Chyba, że znajdziesz ten kocioł za tysiaka i sama wspawasz
Ale jesli to tylko alternatywa, to kup w najblizszym sklepie jakąś kozę z szamotem. Jak dobrze poszukasz to za 500-600zl kupisz sensownie nową . Powodzenia
Edit: albo poszukaj w rejonie kto spawa piecyki i po tajniacku zespawaj taką, jaką potrzebujesz,. Po tajniacku, bo legalnie zrobiony i ovatovany piec jest nielegalny, jesli nie z patentowej linii produkcyjnej.
Mam dwa pytania: 1. Czy robicie przeglądy kominów corocznie? I czy macie od kominiarza na to papier? 2. Czy płacicie opłatę RTV?
Kominiarz jest trzy razy w roku. Protokół z przegladu robilam na zapotrzebowanie do banku. Teraz nie robie. Abonament rtv płacę za radio w aucie firmowym . TV nie mam. Poki co za odbiorniki komputerowe nie ma obowiązku
Nie wiem jak jest w przypadku domu. U nas przegląd kominiarski jest raz w roku z kalendarzem od Pana Kominiarza i ku uciesze maluchów! Bo ta cApka! A rtv to nie wiem jak to jest bo korzystamy z vectry z internetem
Komentarz
Dziś jest ten dzień, że mąż w końcu ma chwilę. Poszedł uruchomić podłogowe.
Da dam.
Dupa.
Wezwał naszego Mirka od wszystkiego.
Zdiagnozowali usterkę pompy.
Krzysztof właśnie pojechał kupić.
Mirek ma jeszcze dziś zamontować.
I chyba na święta wszyscy zjemy ziemniaczki. Nie tylko Józio.
Dobrze, że łatwo dostępna ta pompa i nawet kilkadziesiąt złotych tańsza niż się mąż spodziewał.
@Wanda nie wiem czy na to pomoże, ale ogólnie polecam czyszczenie szyby popiołem, znasz metodę?
A tak na poważnie to można to zwęglić i spalić gorącym płomieniem/palnikiem gazowym z dostępem powietrza a najlepiej tlenu (może się stopić !). Byle szyba wytrzymała takie ostre traktowanie, ale ona chyba jest przystosowana do ognia.
Kiedyś doczyściłem zwęglony garnek perhydrolem, po kropli na rozgrzaną powierzchnię, ale gorące szkło nie lubi zimnej wody.
Resztki może zdrapie żyletka?
Dziś się skończyła. Najlepsza i służyła od wielu lat w razie najgorszych "w".
Aż się szyba stopi.
Powodzenia
Edit: albo poszukaj w rejonie kto spawa piecyki i po tajniacku zespawaj taką, jaką potrzebujesz,.
Po tajniacku, bo legalnie zrobiony i ovatovany piec jest nielegalny, jesli nie z patentowej linii produkcyjnej.
Mam dwa pytania:
1. Czy robicie przeglądy kominów corocznie? I czy macie od kominiarza na to papier?
2. Czy płacicie opłatę RTV?
Abonament rtv płacę za radio w aucie firmowym . TV nie mam.
Poki co za odbiorniki komputerowe nie ma obowiązku
U nas przegląd kominiarski jest raz w roku z kalendarzem od Pana Kominiarza i ku uciesze maluchów! Bo ta cApka!
A rtv to nie wiem jak to jest bo korzystamy z vectry z internetem
2.nie, nie używam i nie płacę.
Muszę ponegocjowac z kominiarzem
Wolal 250. Ok czy drogo?