Jest sens, ale znaczną niepełnosprawność można orzec , gdy ktoś wymaga stałej opieki osób trzecich . Karta parkingowa nie dla wszystkich, tylko z niepełnosprawnością ruchową. W razie potrzeby można uzyskać zasiłek opiekuńczy, jeśli się rezygnuje z pracy w celu zapewnienia opieki. Można się starać o opiekę wytchnieniową.
@Rusałka osoba ze spektrum dostaje orzeczenie o niepełnosprawności, a jeśli jest uczniem, to dodatkowo orzeczenie o kształceniu specjalnym. Za tym idzie dużo większa subwencja i szkoła musi zapewnić warunki określone w orzeczeniu o ks np. terapię logopedyczną, rewalidację, SI itd.
Jest sens, ale znaczną niepełnosprawność można orzec , gdy ktoś wymaga stałej opieki osób trzecich . Karta parkingowa nie dla wszystkich, tylko z niepełnosprawnością ruchową. W razie potrzeby można uzyskać zasiłek opiekuńczy, jeśli się rezygnuje z pracy w celu zapewnienia opieki. Można się starać o opiekę wytchnieniową.
Mój tata dostał kartę mimo, że jeszcze sam chodzi. Dostal że wzgl na nowotwór
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wyjaśnić czym jest powierzchnia mieszkalna? Czy wlicza się w to całość mieszkania, czy tylko pokoje bez łazienki i kuchni? Czytam definicje na internecie i nie mogę zrozumieć :')
Generalnie chcieliśmy złożyć wniosek o mieszkanie komunalne, a jest wymóg 5m2 przestrzeni mieszkalnej na osobę. Jaka definicja tutaj obowiązuje? Nie wiem jak policzyć, a chciałam zobaczyć czy jest sens próbować.
Generalnie chcieliśmy złożyć wniosek o mieszkanie komunalne, a jest wymóg 5m2 przestrzeni mieszkalnej na osobę. Jaka definicja tutaj obowiązuje? Nie wiem jak policzyć, a chciałam zobaczyć czy jest sens próbować.
na pewno nie całość znajoma mówiła, że to są tylko pokoje i ostatnio ten metraż się zwiększył, u nich liczyli chyba po 10m. Nie więcej niż chyba. WWa wola to była.
@Rusałka szkoła może jeszcze (musi?) przydzielić nauczyciela wspomagającego, ale jego niezbędność musi być zapisana w orzeczeniu z poradni psychologiczno- pedagogicznej.
I jeszcze @Rusalka przy orzeczeniu o niepełnosprawności należy się dziecku zasiłek pielęgnacyjny, a jeśli w orzeczeniu przyznane zostaną odpowiednie punkty, to jeden z rodziców może pobierać świadczenie pielęgnacyjne, tylko nie może wtedy nic zarabiać.
Z całkiem innej beczki mam pytanie : co robicie z ubraniami, które nadają się już tylko do utylizacji ? Bo do worków segregowanych chyba się nie nadają, przynajmniej u nas piszą, że nie. Te wszystkie kontenery PCK - to nie wiem na jakiej zasadzie funkcjonują. Bo zawsze myslalam, że ubrania z nich idą do ludzi potrzebujących i dziadostwa tam nie wypada wkładać, a potem znów gdzieś wyszła info, że zawartość idzie do jakichś zakładów do zmielenia/ utylizacji ( i coś tam z tego potem robią ) a PCK dostaje kasę za dostarczenie tych tekstyliów. No, zbiera się tych rzeczy, których nie da się nosić, albo jakieś stare zasłony, firany, czy koce zużyte. Co z tym zrobić ?
Do kontenera na odzież, to idzie na czyściwo do samochodów, wypełnienia różne, paliwo i inne szmaty, ścierki itp. Na tym też caritas czy inny właściciel kontenera zarabia jakieś grosze. Na YT Ua- Pedantula fajnie to pokazała.
Komentarz
Chodzi o mamę.
Czytam definicje na internecie i nie mogę zrozumieć :')
Nie wiem jak policzyć, a chciałam zobaczyć czy jest sens próbować.
znajoma mówiła, że to są tylko pokoje i ostatnio ten metraż się zwiększył, u nich liczyli chyba po 10m. Nie więcej niż chyba. WWa wola to była.
Te wszystkie kontenery PCK - to nie wiem na jakiej zasadzie funkcjonują. Bo zawsze myslalam, że ubrania z nich idą do ludzi potrzebujących i dziadostwa tam nie wypada wkładać, a potem znów gdzieś wyszła info, że zawartość idzie do jakichś zakładów do zmielenia/ utylizacji ( i coś tam z tego potem robią ) a PCK dostaje kasę za dostarczenie tych tekstyliów.
No, zbiera się tych rzeczy, których nie da się nosić, albo jakieś stare zasłony, firany, czy koce zużyte. Co z tym zrobić ?
Na tym też caritas czy inny właściciel kontenera zarabia jakieś grosze.
Na YT Ua- Pedantula fajnie to pokazała.
To po cholerę jest napisane, że ma być czyste itp??
A ja tam tyle fajnych dzieciowych rzeczy wrzuciłam...