Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1129130132134135168

Komentarz

• Tak sobie myślę o tej śmierci- chyba powinnaś się skupić na egzystencjalistach, @Bea . Z nich można najwięcej w temacie wycisnąć ;)
    Podziękował(a) 1Bea
  • Jest sens walczyć o 1 grupę inwalidzką? Oferuje to jakieś plusy względem 2giej?
    Chodzi o mamę.
    Podziękował(a) 1Bea
  • Szybsze terminy rehabilitacji i miejsce parkingowe dla niepełnosprawnych. Ta rehabilitacja to szybciej o kilka miesięcy.
    Podziękował(a) 1Izka
  • edytowano listopada 2022
    Jest sens, ale znaczną niepełnosprawność można orzec , gdy ktoś wymaga stałej opieki osób trzecich . Karta parkingowa nie dla wszystkich, tylko z niepełnosprawnością ruchową. W razie potrzeby można uzyskać zasiłek opiekuńczy, jeśli się rezygnuje z pracy w celu zapewnienia opieki. Można się starać o opiekę wytchnieniową.
    Podziękował(a) 1Izka
  • Moja mama dostała bez problemów pierwszą grupę, nie wymaga stałej opieki osób trzecich. Fakt, chodzi o kulach, więc jest ta niepełnosprawność ruchowa.
  • pawelk powiedział(a):

Jest sens walczyć o 1 grupę inwalidzką? Oferuje to jakieś plusy względem 2giej?
    Chodzi o mamę.

Tak, bo jak zabiorą to dadzą 2-gą. A za 3-cią chyba nie płacą.
  • A z innej beczki czy na choroby z pogranicza autyzmu to też się dostaje niepełnosprawność? Czy to w szkole np coś daje? Zmienia?
  • @Rusałka osoba ze spektrum dostaje orzeczenie o niepełnosprawności, a jeśli jest uczniem, to dodatkowo orzeczenie o kształceniu specjalnym. Za tym idzie dużo większa subwencja i szkoła musi zapewnić warunki określone w orzeczeniu o ks np. terapię logopedyczną, rewalidację, SI itd.
    Podziękował(a) 2ola_g Rusałka
  • O dzięki @mamlu nic o tym nie wiedziałam.
  • edytowano listopada 2022
    Juka powiedział(a):

Jest sens, ale znaczną niepełnosprawność można orzec , gdy ktoś wymaga stałej opieki osób trzecich . Karta parkingowa nie dla wszystkich, tylko z niepełnosprawnością ruchową. W razie potrzeby można uzyskać zasiłek opiekuńczy, jeśli się rezygnuje z pracy w celu zapewnienia opieki. Można się starać o opiekę wytchnieniową.

Mój tata dostał kartę mimo, że jeszcze sam chodzi. Dostal że wzgl na nowotwór
  • Jeśli to zostało zakwalifikowane jako problem duchowy, to można
  • Ruchowy, ruchowy! Się człowiek śpieszy to o.
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • Też mieliśmy w rodzinie osobę z nowotworem, która dostała I grupę. Na tym etapie choroby żadnych problemów z przemieszczaniem się.
  • Bardzo dziwne, bo przepis ignoruje. Ale nie będę składać donosu, spoko ;)
  • Juka powiedział(a):

Jeśli to zostało zakwalifikowane jako problem duchowy, to można

:D
    Podziękował(a) 2JoannaS Paulina
  • Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie wyjaśnić czym jest powierzchnia mieszkalna? Czy wlicza się w to całość mieszkania, czy tylko pokoje bez łazienki i kuchni?
    Czytam definicje na internecie i nie mogę zrozumieć :')
  • @Libelulla zależy do czego jest definiowana. W zależności od ustawy definicja jest inna ;)
  • Generalnie chcieliśmy złożyć wniosek o mieszkanie komunalne, a jest wymóg 5m2 przestrzeni mieszkalnej na osobę. Jaka definicja tutaj obowiązuje?
    Nie wiem jak policzyć, a chciałam zobaczyć czy jest sens próbować.
  • Libelulla powiedział(a):

Generalnie chcieliśmy złożyć wniosek o mieszkanie komunalne, a jest wymóg 5m2 przestrzeni mieszkalnej na osobę. Jaka definicja tutaj obowiązuje?
    Nie wiem jak policzyć, a chciałam zobaczyć czy jest sens próbować.

na pewno nie całość
    znajoma mówiła, że to są tylko pokoje i ostatnio ten metraż się zwiększył, u nich liczyli chyba po 10m. Nie więcej niż chyba. WWa wola to była.
  • Na potrzeby mieszkaniowe wylaczasz część tzw wspólną (ciagi komunikacyjne, łazienki)
  • @Rusałka szkoła może jeszcze (musi?) przydzielić nauczyciela wspomagającego, ale jego niezbędność musi być zapisana w orzeczeniu z poradni psychologiczno- pedagogicznej.
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Rozumiem. Czyli z tą diagnozą musiałabym jeszcze raz iść do poradni?
  • Tak.
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • I jeszcze @Rusalka przy orzeczeniu o niepełnosprawności należy się dziecku zasiłek pielęgnacyjny, a jeśli w orzeczeniu przyznane zostaną odpowiednie punkty, to jeden z rodziców może pobierać świadczenie pielęgnacyjne, tylko nie może wtedy nic zarabiać.
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Z całkiem innej beczki mam pytanie : co robicie z ubraniami, które nadają się już tylko do utylizacji ? Bo do worków segregowanych chyba się nie nadają, przynajmniej u nas piszą, że nie.
    Te wszystkie kontenery PCK - to nie wiem na jakiej zasadzie funkcjonują. Bo zawsze myslalam, że ubrania z nich idą do ludzi potrzebujących i dziadostwa tam nie wypada wkładać, a potem znów gdzieś wyszła info, że zawartość idzie do jakichś zakładów do zmielenia/ utylizacji ( i coś tam z tego potem robią ) a PCK dostaje kasę za dostarczenie tych tekstyliów.
    No, zbiera się tych rzeczy, których nie da się nosić, albo jakieś stare zasłony, firany, czy koce zużyte. Co z tym zrobić ?
  • edytowano grudnia 2022
    Do kontenera na odzież, to idzie na czyściwo do samochodów, wypełnienia różne, paliwo i inne szmaty, ścierki itp.
    Na tym też caritas czy inny właściciel kontenera zarabia jakieś grosze.
    Na YT Ua- Pedantula fajnie to pokazała.

Podziękował(a) 1gahana
  • @Bea @Aneczka08 dziękuję wam bardzo za pomoc :)
    Podziękował(a) 1Bea
  • @gahana zuzyte koce do schroniska
  • Z kontenera PCK idzie na czyściwo?! :(

To po cholerę jest napisane, że ma być czyste itp??

A ja tam tyle fajnych dzieciowych rzeczy wrzuciłam... :'(
    Podziękował(a) 1Skatarzyna

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik