Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1126127129131132168

Komentarz

  • edytowano listopada 2022
    @wiesia dziękuję popatrzę na to, jeszcze wpadłam na pomysł kupienia za dużych rajstop termicznych i ubierania ich pod zwykłe ciążowe spodnie. Muszę wymyślić coś na ostatnie dwa miesiące ciąży, żeby móc z dziećmi wędrować po okolicznych polach. :)
    Podziękował(a) 1wiesia
  • mamlu powiedział(a):

    @wiesia może Ty będziesz wiedziała, czy w ogóle taką odzież termiczną ciążową da się znaleźć? :) Bo o spodniach narciarskich, to nawet nie marzę.

    Na olx widziałam narciarskie używane ciążowe
    https://m.olx.pl/d/oferta/spodnie-zimowe-ciazowe-xl-narciarskie-damskie-ciazowe-jak-nowe-CID87-IDRepEo.html
    Podziękował(a) 1mamlu
  • @mamlu w Kiku były co roku takie rajciochy termiczne - kupiłabym największy rozmiar jaki jest i chodziła sobie za te parenascie zlotych. Można zrobić taki myk, że nacinamy z tyłu na plecach patent w rajstopach i obszywany to ręcznie, żeby się nie pruło - bo to ta guma ciśnie ciążowy brzuch. Ja tak zrobiłam z dwoma parami eleganckich cienkich rajstop, potrzebowałam w siódmym - ósmym miesiącu do sukienki a w żadne się już nie miescilam.
    Podziękował(a) 1mamlu
  • Rajtki z dużym klinem ale tył na przód.
    Podziękował(a) 3agnieszkamama Bea mamlu
  • @Skatarzyna ja tak nosiłam z Dorotą w ciąży :)
  • Ooo na to nie wpadłam :)
  • Kobiety kochane :)
    Gary mi potrzebne. Muszę kupić porządne garnki, ale tyle tego, że nie wiem na co patrzeć ...
    W czym gotujecie ?
  • Bardzo lubię stalowe z Tchibo, ale jeszcze bardziej Tefala. Mam je od wielu lat. Nie kupiłabym już nigdy tych z Ikea, bardzo powoli i źle mi się w nich gotowało.
  • @Zuzapola , a gotujesz na indukcji czy na gazie ?
  • Od 15 lat gotuję w garnkach stalowych Korkmaz. Bardzo je lubię, łatwo się je czyści. Ucha się nie nagrzewają, są ciepłe, ale nie parzą.

    https://korkmazonline.pl/23-garnki-pojedyncze


    Ostatnio moja mama nabyła taki oto rondel i robi w nim najlepsze żeberka na świecie (wcześniej je podsmaża na patelni Gerlach).
    Rondel Valdinox Noble mama kupiła na promocji, jest super, nic nie przywiera, ucha nie nagrzewają się.


    Podziękował(a) 1gahana
  • A ja się przymierzam do zakupu któregoś garnka marki Zwieger. Niektóre mają 5x dno, a niektóre są przeznaczone do gotowania ciśnieniowego. Wypróbuję.




  • Ja lubie nierdzewne garnki i gotuję w kompletach Gerlach i Tescoma, @gahana. Gerlach ma tę ogromną przewagę, że jest polski. :) Tescomy zaletą są metalowe pokrywki. Szklane co rusz mi ktoś tłucze i muszę kupować nowe. Ale kupuję no-name wymieniam uchwyty i są nadal od kompletu. ;)
    Poza tym mam jakieś pojedyncze Tefal i Ambition i jeszcze jakieś smukee z owada. Smukee się z czasem rozłażą, ale też cena kilkakrotnie niższa. Poza tym wszystkie ok. Jedno czego pilnuję, to żeby uszy nie były na nitach. Po pierwsze brud się tam zbiera, po drugie mogą zacząć przeciekać w miejscu przewiercenia.
    Podziękował(a) 1gahana
  • @gahana gotuję na elektrycznej, ale nie mam indukcji. Te garnki mają porządne ciężkie dno i wiele lat przetrwały w dobrej formie, a często gotuję. Szczególnie lubię te Tefala, bo mają zaokrąglone brzegi i łatwiej je domyć. Rączki też są bardzo wygodne.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Ja mam jednego Tefala, ale jakością nie powala. ;) W porównaniu z Gerlachem i Tescoma na pewno by u mnie nie wygrał. Natomiast lubie go za kształt - jest duży ale nie szeroki i nie zajmuje dużo miejsca.
  • edytowano listopada 2022
    Możliwe, pewnie mi się podoba, bo nie miałam nigdy lepszego, miałam porównanie tylko z Ikea, ale w tych garnkach co pisałam gotuję od 15 lat, nie sprawiają mi problemu.
  • Nie, @Zuzapola , pewnie po prostu masz lepsze. Ten mój Tefal to jakiś przypadkowy zakup - zabrakło mi jednego dużego gara w wigilię i mąż na szybko kupował co było.
  • I stal chyba najbezpieczniejsza ?
    Widziałam jeszcze granitowe, ciekawe czy warte uwagi.
    To mają być gary dla córki, mam trochę fioła na punkcie zdrowotności, po tym jak obejrzałam film o teflonie miałam ochotę wyrzucić wszystkie patelnie teflonowe z kuchni.
    Podziękował(a) 1Zuzapola
  • edytowano listopada 2022
    Nie cierpię wszelkich powłok. Zawsze się coś z nimi dzieje. No i nie wiadomo, w którym momencie już niezdrowo użytkować. I uchwytów z tworzywa też nie znoszę.
    Ale jak dla córki @gahana, to pytałabym ją o preferencje, bo każdy ma swoje, a chyba chodzi o to by użytkownik był zadowolony.
  • edytowano listopada 2022
    Też o tym myślę, miałam kilka patelni ceramicznych i chyba będę zamieniać, tylko nie każda ceramiczna jest ok. Moneta są dobre, nie przywierają, ale tych co mam już nie ma w sprzedaży, a te nowe już inaczej wyglądają. Jednak chyba zaryzykuję i kupię że 2 patelnie ceramiczne Moneta właśnie.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Bambidu powiedział(a):

    Nie cierpię wszelkich powłok. Zawsze się coś z nimi dzieje. No i nie wiadomo, w którym momencie już niezdrowo użytkować. I uchwytów z tworzywa też nie znoszę.
    Ale jak dla córki @gahana, to pytałabym ją o preferencje, bo każdy ma swoje, a chyba chodzi o to by użytkownik był zadowolony.

    Moja córka, póki co, nie ma żadnych preferencji ;) Będzie szczęśliwa, że ma w czym gotować :) Urzadzają swoją pierwszą w życiu kuchnię, a ja obiecałam im, że zajmę się tym tematem.
  • edytowano listopada 2022
    Ooo patelnia ceramiczna - jedyna jaką miałam (i mam nadal) to też Gerlach, ale to jedyne z tej firmy czego NIE polecam. Nie mam porównania z innymi ceramicznymi i raczej nie będę miała bo szczerze mnie zniechęciła. A kosztowała dużo (na szczęście prezent, wiec choć tyle stresu mniej) i wiązałam z nią spore nadzieje.
    Patelnie Moneta lubię bardzo, ale nie są ceramiczne.
  • @Bambidu dlatego piszę, że nie każda ceramiczna się nadaje, niektóre są beznadziejne.
  • edytowano listopada 2022
    Ona nie jest beznadziejna, muszę jej oddać sprawiedliwość. Myślę, że jej problemem jest ceramiczność. ;)
  • A garnki to chyba emalia jest najlepsza. Ja najlepiej lubię emaliowane.
    Mam jeden z tych i jestem zadowolona
    http://www.unigar.pl/garnki-emaliowane/
  • Właśnie chodzi mi o powłokę, niektóre są podobne do teflonowych, nic nie przywiera, super się smaży, niektóre to nieporozumienie, nie da się smażyć.
  • Ja mam i miałam różne patelnie ceramiczne, też i Moneta, zawsze przez jakiś czas dobrze się smażyło, również naleśniki, ale przychodził taki moment, że zaczęło przywierać. Myłam zawsze ręcznie. Nie wiem czy to normalne, czy jednak ja coś zrobiłam, że się popsuły.
    I jeszcze jedno, po jakimś czasie trudne do umycia w środku
  • Tego się obawiam, że takich moneta jak miałam już nie dostanę... Bardzo łatwo się myją, nic nie przywiera, jedyna wada, to przy dzieciach nie uniknęłam uszkodzenia powierzchni... Po kilku latach nadają się do wymiany, mają po kilka uszczerbień powierzchnii
  • Używam z Ikei i Lidla stalowych na indukcji, nie mam porównania z innymi, ale nie zauważyłam wad. Wrzucam do zmywarki, wszystko się domywa. :)
  • Do naleśników mamy takie z biedronki:


    Powłoka jest trwała. Same patelnie dość cienkie. Po jakimś czasie się przepalają.
    Dlatego jak są w promocji, kupujemy kilka. Żeby był zapas. Stosunek jakości do ceny adekwatny.
    Garnki mam stalowe z Ikea. Bardzo już mi się znudziły, ale nadal dobrze służą.
    Podziękował(a) 1gahana
  • Właśnie się poczułam kijową panią domu :D ja po prostu mam garnki, nie wiem jakie. Kupujé na oślep,jak czegoś potrzebuję albo jak coś mi się spodoba. Ale ja ogólnie nie mam serca do gotowania,czyli w sumie do garów. :s
    Podziękował(a) 2Bea mamababcia

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik