Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1124125127129130168

Komentarz

• W ogóle to że wątki się nie podseietlaja bardzo rozwala forum i jest mniej wpisów. Może jak będziemy dużo pisać to sytuacja wróci do normy??
    Podziękował(a) 1Rusałka
  • Trzeba jakiegoś bota zatrudnić ;)
  • Tez mnie denerwuje ten brak podświetleń, się narobiło…
    W temacie gier bardzo polecam Wsiąść do pociągu, np Europa jako baza, bardzo fajna, potem można dokupywać dodatki. Lubimy tez scrable, ale to klasyk, to pewnie znacie. Rummikub jest świetny
    Podziękował(a) 1Lorelei
  • Azul jest fajny i da się zagrać z dziećmi w różnym wieku, 8latek już też pewnie chwyci. Do 4 osób, chyba że dokupić ie kolejne plansze i kostki.
    Lubimy Blokus (4 osoby), spokojnie też dla 8latka się nada. W tej samej kategorii jest Fits, też 4 osoby.
    Wsiąść do pociągu jest super.
    Językowe Tik Tak bum.

Moi chłopcy (17, 12, 10) i czasem mąż grają regularnie od lat w Summoner Wars. Chyba najczęściej wyjmowana gra u nas.
    Podziękował(a) 1Lorelei
  • edytowano października 2022
    Wg mnie Avel to dla znacznie młodszego grona. Jednak z tych wymienionych przez @Lorelei i biorąc pod uwagę wiek graczy proste tytuły lubicie, więc może jednak. Czy to zestaw pod 8-latka, a starsi nie mają swoich wymagań i się dostosowują? Bo w tej sytuacji z propozycjami mogę trafić kulą w płot.

Choć wymieniony Azul jak najbardziej może siąść u Was.
    Podziękował(a) 1Lorelei
  • Aneczka08 powiedział(a):

W ogóle to że wątki się nie podseietlaja bardzo rozwala forum i jest mniej wpisów. Może jak będziemy dużo pisać to sytuacja wróci do normy??

O tym samym pomyślałam ale np ja jestem bardzo leniwa jak nie widzę to nie wchodzę nawet. Rano przy kawie zawsze oglądam jedyne wątki co mi się podświetlają to wspólny modlitewny za forum i humor.
    Może to i dobrze dla psychiki :D resztę nawet nie oglądam.
    Tu weszłam bo dziś niby międzynarodowy dzień menopauzy i pomyślałam,, że może ktoś coś doradzi na doła w 2 fazie jak przetrwać.
  • @Duduś generalnie bardziej pod synów młodszych 8 i 11 lat, córki grają z nami tylko w weekendy, zresztą zbieramy się do tego kilka tygodni ostatnimi czasy... One są na co dzień w internacie, no a jak już są to dostosowują się :wink: tak proste tytuły, bo my to tacy ignoranci póki co :blush:
    Avel kupiłam siostry dzieciom w wieku 7, 10 i 12 lat, to mówisz my za starzy? :confused:

Wybiorę coś z Waszych propozycji, ciągle jestem otwarta na nowe :smiley:

Dziękuję!
    @Lorelei, wolicie bardziej logiczne, strategiczne, kreatywne,... ?
    Dixit jest bardzo fajny jak w więcej osób, piękne karty, ale nie każdemu trafia.
    Ubongo 3d dla mnie rewelacja, ale ja najbardziej lubię logiczne gry.
    Moi chłopcy (aktualnie 10 i 12) wyjmują chętnie Tajemnicze domostwo, Sabotażystę, Potwory w Tokio.

I wszelkie Smart games jako logiczne gry/łamigłówki dla 1 osoby są świetne. Sprawdzają się też jak trzeba czekać np. u lekarza - niektóre wersje są na magnesy, całość mała, a potrafi zająć dość długo, jeśli się lubi łamigłówki
    Podziękował(a) 1Lorelei
    Niezmiennie polecam "Brzdęk nie drażnij smoka".
    Moi chłopcy lat 8 i 12 bardzo lubią i nawet siostrę 10letnią wciągną.
    Jeśli chcecie prostą raczej i dość szybką i na dużo osób (do 7) to polecam "Achitekci 7cudów świata".
    "Ubongo" koniecznie. Mamy zwykły i bardzo lubimy w różnych zestawach wiekowych.
    Wybuchowa mieszanka, prosta, ładna, i raczej szybka.
    Wsiąść do pociągu klasyk, bardzo polecam.
    Wszystkie Azule również. Podstawowy jest najprostszy, letni pawilon i ogród królowej już bardziej skomplikowany, witraże Sintry mają super "smaczne" klocuszki;)
    Dla chłopców w tym wieku polecam też K2.
    Agricola jest też bardzo przyjemna, ale instrukcja może przerazić;) chociaż teraz są inne wersje niż ja mam, więc może to się zmieniło.

Polecam wejść na you tuba i wpisać tytuł, który by Cię zainteresował, żeby obejrzeć instrukcje czy przykładową rozgrywkę. Wtedy można wyczuć czy tytuł pasuje do rodziny :)
    Podziękował(a) 1Lorelei
  • Na skrzydłach(piękna! I może nawet za edukacyjną robić;),
    Marakesz,
    Santorini(2osoby),
    Park niedźwiedzi prościutka ( raczej dla 8latka albo i mniej, 12latek gra dla towarzystwa)
    Można też podobną obejrzeć: Lama land.
    Tego samego autora, więc podobne mechaniki.
    Pandemic (kooperacja - bardzo lubimy - nie jest trudna).
    To takie tytuły z prostszych. Można w tego jutubka wpisać i zobaczyć czy podejdzie :)
  • Baaaardzo dziękuję!!! @namorowa i @mysikrolica i wszyscy, zrobię print screen i będę obdarzać moich grami :smiley:

Ja logiczne średnio i starsza córka też, my humanistki, ja lubię właśnie dixit itp. ale nie żebym nie ogarnęła (mam nadzieję!), te pojedyncze smart games mamy takie kulki połączone i układa się wzór, tzn. kilka jest wyjętych i trzeba dopasować, wszyscy są super w tym a ja... Szkoda gadać :sunglasses: im starsza tym gorzej, trza popracować nad mózgiem :wink:

Ja też bardzo lubię Szarlatanów z Pasikurowic.
    Ale jest kocioł, czarownice i mikstury, więc nie każdy może chcieć ;)
    Gra ma fajną mechanikę: wszyscy grają razem losując, każdy ze swojego woreczka, składniki do mikstury i układając je w kotle. Samemu się decyduje kiedy skończyć losowanie czy grać dalej i ryzykować wybuch kotła;)
    @Lorelei nie kupuj wielu. Kup jedną, dwie góra - zagrajcie parę! razy, a potem napisz, czy Wam podeszła. Po tym można celować dalej.

Avel dla 10-12l to może być nudno - ale jeśli oni nieograni albo znają gry o mechanice Monopoly, to wtedy jest szansa, że wystarczy na więcej niż 3-4 partie.

Z wymienionych tu wcześniej w takiej jak Wasza (głównie chodzi o starszych, żeby im się chciało w takie tytuły grać) to na pewno Wsiąść do pociągu - może spodobać się całej ekipie.
    Azul j.w.
    Takenoko i Przebiegłe wielbłądy są łatwe i fajne.
    Brzdęk jak najbardziej.
    Kolejka (taka gra z IPN).

Łatwa rozgrywka i kupa śmiechu jest przy karciankach - Wirusie i Fasolkach.

U nas w tym zestawie wiekowym (a w zasadzie od 6-latka) bardzo sprawdza się Small World.

Zobacz koniecznie Domek - to bardzo przyjemna gra, a z dodatkiem można w więcej osób. Jest prosta, zachwyca grafikami, tylko dla chłopaków może nie być tak na pierwszy rzut atrakcyjna. Ale dla córek cymesik, i to gra tolerancyjna wiekowo.

Ubongo jest fajne dla większości, ale warto zobaczyć, jak wygląda ta gra, czy taka forma będzie dla Was wystarczająco atrakcyjna - skoro szukasz gier dla "humanistów".

Mieszanka wybuchowa jest bardzo atrakcyjna poprzez wygląd gry, kulki, bardzo fajna ale dla 8 i 11, starsi pewnie po paru/-nastu razach się znudzą.

Kooperacja to faktycznie Pandemic, Ognisty podmuch, fajna też jest Zakazana wyspa.

Jak Wam się Carcassonne nudzi, warto sięgnąć po dodatki.

Powodzenia :)

Podziękował(a) 1Lorelei
  • @Duduś dziękuję, poczytam o tych grach których nie znam i wybiorę :blush:

Ale super! Tyle tytułów!! :kissing_heart:
  • Carcassone <3
    Podziękował(a) 1Lorelei
  • Kto się zna na dyniach? Czy taką zieloną dynię można bezpiecznie zjeść?
    Dostałam a się nie znam. Zawsze kupowałam pomarańczowe :D

Podziękował(a) 1asia
  • Na pewno można! Rozkroj ją to zobaczysz jaka jest pomarańczowa
    Podziękował(a) 1olgal
  • Każdą można, ale nie każda jest tego warta. Zobacz, czy nie ma nagich pestek (jadalnych, oczywiście).
    Podziękował(a) 1olgal
  • A ja moją dynię rozkroiłam do zupy, tzn. wykroiłam część i nie wiem, jak zabezpieczyć resztę ...
    Bo otwarta chyba zacznie gnić ?
  • gahana powiedział(a):

A ja moją dynię rozkroiłam do zupy, tzn. wykroiłam część i nie wiem, jak zabezpieczyć resztę ...
    Bo otwarta chyba zacznie gnić ?

Rok temu piekłam w piekarniku pokrojoną na mniejsze części. Potem łatwo odchodzi skórka, blenderem i w porcjach do zamrażarki.
  • Czy ktoś wie gdzie znajdę książkę " Chrześcijaństwo po prostu" w wersji do słuchania? Gdzie warto opłacić jakiś abonament albo coś. Zwykle czytam tylko papierowe, ale muszę to zmienić bo czasu ostatnio brak.
    Napewno będziecie kojarzyć , jest taki portal z używanymi książkami .
    Kiedyś widziałam i nie pamiętam nazwy.
    Szukam jednej książki ale niestety nigdzie jej niema .
  • Jakiej potrzebujesz? Jeśli to nie tajemnica. Może ktoś z nas ma
    @AnnoDomini jest Skupshop, ale ja jestem na kilku grupach sprzedażowych ma Facebooku i tam najczęściej kupuje, bo można znaleźć za grosze naprawdę fajne pozycje i wydania. Warto też olx przejrzeć
    Wrzuć tytuł jeśli możesz, może się uda komuś gdzieś znaleźć
    Podziękował(a) 3AnnoDomini Bea mysikrolica
  • Mam pytanie... kiedyś @Marcelina pisała, że myje Crocsy w zmywarce.
    Mam takie piankowe klapki, innej firmy.
    Macie jakieś wskazówki, jaki program? Jaka temp, która półka?
  • Ja a'la Crocsowe piorę normalnie w pralce na 40 st.
    Podziękował(a) 1wiesia
  • Kiedyś niechcący trafiły do suszarki, skurczyły się że ze trzy rozmiary :D
    Też piorę w pralce.
  • O, dobry patent jak nagle butów młodszym zbraknie,typu klapki na basen :p
    Podziękował(a) 1jan_u
  • agnieszkamama powiedział(a):

O, dobry patent jak nagle butów młodszym zbraknie,typu klapki na basen :p

Tylko łatwiej kijek pocienkować, niż go później pogrubasić :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik