Pewno jest jakiś odpowiedni wątek, żeby zadać to pytanie, ale nie mogę go znaleźć. Czy ktoś zna i może polecić jakąś dobrą książkę o budowaniu poczucia własnej wartości u dzieci? W taki mądry sposób bo dużo jest tego teraz, ale nie jestem do wszystkich przekonana.
Czy ktoś mnie może owiecić, jak to jest z parkowaniem w strefie płatnej? Czy powinnam zapłacić zawsze, niezależnie gdzie stanę w takiej strefie? Czy jeśli stoję tylko w miejscach oznaczonych znakiem pionowym, że płatne parkowanie oraz poziomym (wydzielone bialymi pasami miejsce parkingowe)? Czy muszą być oba znaki (poziomy i pionowy)? Czy wystarczy jeden?
Jeśli parking jest oznaczony a miejsca w pasie drogowym. Bywają pojedyncze miejsca w centrum które nie są w pasie drogowym gdzie się nie płaci. Ale o tym wiedzą nieliczni (w tym mój M) i wiedzą gdzie są takie miejsca.
Czyli jeśli jest parking płatny wydzielony z chodnika poziomymi pasami (+znak pionowy), a ja stanę kawałek dalej, gdzie tych poziomych pasów nie ma, to nie jestem zobowiązana do płacenia? Pomimo, że jest to dzielnica ze strefami płatnego parkowania? Nie mogę znalezc jakichś jasnych dla mnie wytycznych.
@Aniuszka zależy chyba czy miejsce należy do pasa drogowego. podaj mi na priv konkretną lokalizację albo screen z google maps z adresem i mój M Ci odpowie. A za chwilę ja Ci wrzucę przykład parkowania w centrum gdzie nie trzeba płacić
Jeśli jest poza wyznaczoną częścią parkingową to się nie płaci.
Jednak zazwyczaj, jeśli miejsce jest już poza oznaczonym parkingiem, to parkowanie na nim jest niezgodne z prawem. Np. za blisko skrzyżowania, przejścia dla pieszych, nie zostaje 1,5 metra chodnika. Wtedy mandat lub nawet odholowanie.
Zdarzają się pojedyncze perełki, gdzie nie ma oznaczeń i wolno parkować, ale jednak rzadkie są takie „prezenty” od miasta.
ok, musi być oznaczone znaczkiem P. Poza tym wyznaczeniem , jeśli nie narusza to przepisów ruchu, nie blokuje przejazdu, chodnika (1,5m) itp to możesz nie płacić. tu przykład ścisłego centrum, na zielono auta które nie muszą płacić, kółkami zaznaczyłam znaczki parking płatny. Ulica jest jednokierunkowa więc nie tamują ruchu, nie stoją na zakreskowanym itp Zakazu parkowania poza miejscami wyznaczonymi nie ma w tym miejscu.
Bywa też tak, że jest na czyjejś działce miejsce parkingowe i nie jest w pasie drogowym i też wtedy można nie płacić i też takie miejsca w ścisłym centrum znamy.
Mam uprawy eko od około 15 lat, certyfikowane przez Ekogwarancję. Co roku są kontrole, inna sprawa, że w tym roku cofnięto bardzo dużo certyfikatów. W skrócie powiem, że to zależy od rolnika. Za nasze uprawy mogę ręczyć, synowie nie stosują chemii, nie wiem jak u kogoś. Kontrole da się "ogarnąć", kwestia poczucia przyzwoitości i uczciwości.
Mam uprawy eko od około 15 lat, certyfikowane przez Ekogwarancję. Co roku są kontrole, inna sprawa, że w tym roku cofnięto bardzo dużo certyfikatów. W skrócie powiem, że to zależy od rolnika. Za nasze uprawy mogę ręczyć, synowie nie stosują chemii, nie wiem jak u kogoś. Kontrole da się "ogarnąć", kwestia poczucia przyzwoitości i uczciwości.
Jeśli jest poza wyznaczoną częścią parkingową to się nie płaci.
Jednak zazwyczaj, jeśli miejsce jest już poza oznaczonym parkingiem, to parkowanie na nim jest niezgodne z prawem. Np. za blisko skrzyżowania, przejścia dla pieszych, nie zostaje 1,5 metra chodnika. Wtedy mandat lub nawet odholowanie.
Zdarzają się pojedyncze perełki, gdzie nie ma oznaczeń i wolno parkować, ale jednak rzadkie są takie „prezenty” od miasta.
Ja bardzo dziękuję za takie "prezenty". Mamy taki pod domem. Kiedy powstawała strefa płatnego parkowania, nasza uliczka też miała być objęta strefą. Potem okazało się, że jednak nie. Jest taką dziurą w okolicy, gdzie ludzie zostawiają samochody czasem na "tylko 15 minut", a czasem na cały dzień albo i dłużej. W efekcie mieszkańcy muszą szukać miejsc do parkowania gdzieś dalej.
Gdzieś dziś w internecie trafiłam na wywiady w których dorosłe młode kobiety opowiadały jak wyglądało ich dzieciństwo w domu z rodzicami alkoholikami. Nie mogę tego odnaleźć. Czy kojarzycie coś? Wydaje mi się że to było z grupy proelio, ale tam też tego nie mogę znaleźć .
Czy ktoś z was używa pralki wirnikowej? Muszę kupić póki nie ma bieżącej wody i zupełnie się pogubiłam jaką. Znalazłam ravanson xp 800 z wirówką za przystępną cenę. Na co zwrócić uwagę?
Na funkcję wirowania, czy ma taki pojemnik do odwirowywania obok.
One są w ogóle nowoczesne. Przez 3 lata oczatku małzeństwa mieliśmy Franię. I pieluchy zwykłe. Bardzo deceniam nowoczesne technologie nawet w tych wirnikowych.
Szukam wątku o grach planszowych i nie mogę znaleźć, przez wyszukiwarkę mówi mi, że strona nie istnieje, przeglądnęłam wątki z 10 stron i też nie widzę. Czy mógłby ktoś mi pomóc? I ewentualnie na przyszłość podpowiedzieć jak skutecznie szukać wątka?
Pamiętam, ze w tym wątku udzielała się Namorowa więc tym tropem znajdziesz dyskusje @Lorelei. Podlinkowalabym Ci wątek ale po wklepaniu w telefonie wyświetla się u mnie komunikat Dyskusja nie istnieje.
Właśnie mam to samo @Rejczel, tam było sporo podanych już gier i co raz z tego korzystałam wracając do wątka...
Poszukam jeszcze, a w między czasie chciałabym kupić grę dla naszej 6tki wiek 8, 11, 15, 16 i my 2x43. Lubimy i mamy Splendor, Catan, Monopoly (nie gram z nimi w to bo nie znoszę), Carcassonne już trochę zapomniany, Dixit, uno i wiele innych ale ostatnio dwie pierwsze na topie. Kupiłam siostry dzieciom Avel i czekam na ich opinię. Może ktoś zechce się podzielić swoimi opiniami. Może być kooperacyjna, albo po prostu z jakimś dopiskiem czy trudna, ile rozgrywka itp. W tamtym wątku to było, nawrt wypisałam sobie ale kartkę powiał chyba wiatr
Dziwne ale tego wątku ewidentnie nie ma .. tak jak piszecie wyświetla się "nie odnaleziono", ale szukałam też ręcznie i nie widzę ... Czy ten wątek założyła @Polly?
Komentarz
Bywa też tak, że jest na czyjejś działce miejsce parkingowe i nie jest w pasie drogowym i też wtedy można nie płacić i też takie miejsca w ścisłym centrum znamy.
https://samorzad.infor.pl/sektor/finanse/podatki_i_oplaty/5388475,oplaty-od-miejsca-parkingowego.html
Słyszałam, że choć otręby powinno się kupować ekologiczne, bo one siłą rzeczy najwięcej przyjmują wszelkich oprysków, i zjadanie tego to samobój.
Czy faktycznie pszenicę, orkisz, żyto wysusza się Roundupem?
Nie mogę tego odnaleźć. Czy kojarzycie coś? Wydaje mi się że to było z grupy proelio, ale tam też tego nie mogę znaleźć .
One są w ogóle nowoczesne.
Przez 3 lata oczatku małzeństwa mieliśmy Franię. I pieluchy zwykłe.
Bardzo deceniam nowoczesne technologie nawet w tych wirnikowych.
Czy mógłby ktoś mi pomóc? I ewentualnie na przyszłość podpowiedzieć jak skutecznie szukać wątka?
Dzięki!
Poszukam jeszcze, a w między czasie chciałabym kupić grę dla naszej 6tki wiek 8, 11, 15, 16 i my 2x43. Lubimy i mamy Splendor, Catan, Monopoly (nie gram z nimi w to bo nie znoszę), Carcassonne już trochę zapomniany, Dixit, uno i wiele innych ale ostatnio dwie pierwsze na topie. Kupiłam siostry dzieciom Avel i czekam na ich opinię. Może ktoś zechce się podzielić swoimi opiniami.
Może być kooperacyjna, albo po prostu z jakimś dopiskiem czy trudna, ile rozgrywka itp. W tamtym wątku to było, nawrt wypisałam sobie ale kartkę powiał chyba wiatr