Powiem brzydko, ale cieszę się,że mój mąż odprowadza swoje podatki w Norwegii,bo by mnie krew zalała,jakby miał ze swojej krwawicy fundować PiSowi kampanię wyborczą a i tak komuniści socjaliści się próbują zasadzać i odbierać różnice w opodatkowaniu w Polsce. Się nie dziwię,że próbują każdy grosz zedrzec.
Tylko to co oni robią, nie jest lekarstwem na niskie zarobki w Pl. Tak się może wydawać,patrząc tu i teraz. Obawiam się,że nasze dzieci będą musiały stąd uciekać,bo za 10 lat przez to rozdawnictwo będziemy szorować ekonomicznie po dnie. Przykro mi, ale to gadanie o godności, prorodzinnosci jest gówno warte. Przekupują ludzi za ich własne pieniądze, generując po drodze straty na urzędy,urzędników,papietologie itp
Tak, programu mdm nie ma, braliśmy w ostatnim rzucie, to był mój stres życia, masakra. Ale bardzo się opłacało, to był program PO chyba, ale dla nas większy zastrzyk gotówki niż socjał PiSu.
Ja tam się cieszę, że dostaję teraz 1000+ na dziecko w 2r.ż. Dorzucam sobie 500+ jednego dziecka i już mogę sobie opłacić Zus /ironia off/
Powiem brzydko, ale cieszę się,że mój mąż odprowadza swoje podatki w Norwegii,bo by mnie krew zalała, jakby miał ze swojej krwawicy fundować PiSowi kampanię wyborczą:| a i tak komuniści socjaliści się próbują zasadzać i odbierać różnice w opodatkowaniu w Polsce. Się nie dziwię,że próbują każdy grosz zedrzec.
Śmiechłam. Norwegia: - Zasiłek rodzinny wypłacany jest w kwocie 1676 NOK miesięcznie na każde dziecko poniżej 6 roku życia oraz 1054 NOK miesięcznie na każde dziecko pomiędzy 6, a 18 rokiem życia dziecka. - Zasiłek opiekuńczy 7500 NOK /msc na każde dziecko od 23-23 msc życia - jednorazowe becikowe - wysokość dodatku wynosi 90 300 NOK. - poza tym jest jeszcze zasiłek rodzicielski, ciążowy i jakie jeszcze to może @Ida lepiej Ci powie. Ale masz rację, przynajmniej na PIS krwawica nie idzie...
No dokładnie,czyli kwota 500 plus praktycznie niższa niż u nas. Nie widzisz różnicy w zasobach obu państw??? Gdzie Norwegia,a gdzie Polska??? Tam oprócz socjalu jest dużo inwestycji. Wystarczy spojrzeć na kierunek migracji,jakoś Norwegowie do nas nie cisnâ. Tak, przynajmniej na PiS, robiący wszystko na pół gwizdka, bez zastanowienia,byle zgarnąć głosy, nie idzie. Żeby dawać, trzeba mieć zasób,a nie zastaw się,a postaw się. Takie porównywanie kwot, jest tyle samo warte,co gadanie premiera,że w Niemczech paliwo droższe niż u nas. Lol. Tylko ile paliwa kupi za średnią pensję Niemiec,a ile Polak.
Jeśli ten program wejdzie to bez skrupułów będziemy się starać. I tak dla większości jako beneficjenci tych dodatków jesteśmy utożsamiani z rządem pisem i wyborcami tego i nie wiem czym jeszcze pewnie też doswiadczylìscie.
Już dawno to olewamy i łatamy gdzie się da bo zawsze byliśmy zdani na siebie i w Polsce. Też mogłabym ulewać, że młodzi mają łatwiej na starcie z dzieckiem a my z 8 dzieci latami nic. A wszędzie indziej cudownie i cukierkowo byle nie w Pl. Ale po co? Nie. To już lepiej robić na tyle ile się da swoje I przyjmować wszystko, że Wola Boża czy dopust.
Powiem brzydko, ale cieszę się,że mój mąż odprowadza swoje podatki w Norwegii,bo by mnie krew zalała, jakby miał ze swojej krwawicy fundować PiSowi kampanię wyborczą:| a i tak komuniści socjaliści się próbują zasadzać i odbierać różnice w opodatkowaniu w Polsce. Się nie dziwię,że próbują każdy grosz zedrzec.
Śmiechłam. Norwegia: - Zasiłek rodzinny wypłacany jest w kwocie 1676 NOK miesięcznie na każde dziecko poniżej 6 roku życia oraz 1054 NOK miesięcznie na każde dziecko pomiędzy 6, a 18 rokiem życia dziecka. - Zasiłek opiekuńczy 7500 NOK /msc na każde dziecko od 23-23 msc życia - jednorazowe becikowe - wysokość dodatku wynosi 90 300 NOK. - poza tym jest jeszcze zasiłek rodzicielski, ciążowy i jakie jeszcze to może @Ida lepiej Ci powie. Ale masz rację, przynajmniej na PIS krwawica nie idzie...
Plus akurat te dwa zasiłki zdaje się to albo,albo.
No dokładnie,czyli kwota 500 plus praktycznie niższa niż u nas. Nie widzisz różnicy w zasobach obu państw??? Gdzie Norwegia,a gdzie Polska??? Tam oprócz socjalu jest dużo inwestycji. Wystarczy spojrzeć na kierunek migracji,jakoś Norwegowie do nas nie cisnâ. Tak, przynajmniej na PiS, robiący wszystko na pół gwizdka, bez zastanowienia,byle zgarnąć głosy, nie idzie. Żeby dawać, trzeba mieć zasób,a nie zastaw się,a postaw się. Takie porównywanie kwot, jest tyle samo warte,co gadanie premiera,że w Niemczech paliwo droższe niż u nas. Lol. Tylko ile paliwa kupi za średnią pensję Niemiec,a ile Polak.
Jak to nie cisną? Cały świat marzy o polskim dobrobycie, Niemcy tłoczą się na granicy
Jestem tak stara, ze pamiętam retorykę żelaznej kurtyny i ochrony nas przed zachodem, który chce nas okraść z komunistycznych dóbr.
Chodziło mi wyłącznie o to, że mąż na szczęście płaci podatki w Norwegii i... tam opłaca socjale. A socjali tam dużo wiecej niż u nas. Przeróżnych. Nie kocham PISu. Uważam, że za wiele rzeczy powinni pójść pod sąd. Tzw. rozdawnictwo nie jest szczególnie wysoko na tej liście.
Tak,tam opłaca socjale,z których i my korzystamy, jakoś mam poczucie,że tam te podatki nie są tak marnowane jak u nas. Nie chodzi o to,że socjalu ma nie być w ogóle, ale niech będzie wędka, a nie to co u nas. Szkoda gadać.
Ja czuję się od jakiegoś czasu jakby Polska mi pluła w twarz. Prawie 30 lat placę podatki, Zusy, srusy, od jakiegoś czasu mam też ubezpieczenie w Niemczech i niecałe dwa lata stażu pracy tam. Za leki w PL płacę 700 złotych, do kardiologa z dopiskiem cito miałam czekać 10 miesięcy. W DE za leki zapłaciłam 46 euro i kardiologa miałam po tygodniu. Serio, czuję się jakby mi ktoś w twarz napluł. Jak moje MOJE państwo, które ma mnie wspierać i się mną opiekować, dba o mnie?
No łatwiej jest rozdać trochę cukierków, kupionych za nieswoje pieniądze niż coś więcej ogarnąć. No jak się próbują wziąć za coś systemowo,to kwiatki typu Polski Ład im wychodzą....
Tak,tam opłaca socjale,z których i my korzystamy, jakoś mam poczucie,że tam te podatki nie są tak marnowane jak u nas. Nie chodzi o to,że socjalu ma nie być w ogóle, ale niech będzie wędka, a nie to co u nas. Szkoda gadać.
Dlaczego korzystasz tam z socjalu skoro u nas wyższy?
Co do marnowania podatków - jest mnóstwo gorszych sposobów, na które nasze podatki są straszliwie i w ogromnych kwotach marnowane (chociażby w ostatnim pandemicznym czasie). Działania na korzyść rodziny, dzieci, osób starszych, itp. są akurat celowe i korzystne dla państwa (pisze to, mimo, że do większości dopłacam a nie skorzystam). Problemem jest gdy są to działania pozorowane (propagandowe), z których ze względu na różne bzdurne zapisy i regulacje prawie nikt nie może skorzystać. Wtedy to faktycznie perfidna kampania reklamowa.
Dlaczego korzystasz tam z socjalu skoro u nas wyższy?
Co do marnowania podatków - jest mnóstwo gorszych sposobów, na które nasze podatki są straszliwie i w ogromnych kwotach marnowane (chociażby w ostatnim pandemicznym czasie). Działania na korzyść rodziny, dzieci, osób starszych, itp. są akurat celowe i korzystne dla państwa (pisze to, mimo, że do większości dopłacam a nie skorzystam). Problemem jest gdy są to działania pozorowane (propagandowe), z których ze względu na różne bzdurne zapisy i regulacje prawie nikt nie może skorzystać. Wtedy to faktycznie perfidna kampania reklamowa.
Nie muszę się akurat z tego tłumaczyć.
A druga część to Twoje zdanie,Twoja ocena.Kazdy ma prawo...
Nic podobnego. W Norwegii od dziesięcioleci podatki SĄ MARNOWANE w niewiarygodny sposób na sprowadzanie i utrzymywanie czarnych i brunatnych nierobów i ich licznych rodzin. Hojną ręką państwo rozrzuca pieniądze na zasiłki dla nich, na darmowe kursy języka, darmową służbę zdrowia, darmową szkołę, darmowe mieszkania oraz wszelkie możliwe dofinansowania ich potrzeb. Norweski podatnik robi na obcych, którzy kiedyś przejmą jego kraj.
W Polsce PiS uratował nam kraj przed zalewem czarnej dżihadowskiej emigracji, zwanej dla niepoznaki uchodźcami.
Chwała PiSowi za to po wiek wieków!
W Norwegii podatki są też marnowane w niewiarygodny sposób na wygłupy , pomyłki i milionowe odszkodowania z powodu wszędobylskiego barnevernet, które trzyma społeczeństwo za jaja.
PiS nigdy nie dopuścił do tego, by zabrać rodzicom wolność decydowania o własnych dzieciach i ich wychowaniu do tego stopnia, jak to jest w wielu krajach tzw. zachodu.
W Norwegii podatki są również marnowane w miliardach na durnowate promocje durnowatego programu gender , na celową demoralizację społeczeństwa, promocję świństw, perwersji i zboczeń. I to w szkołach.
W Polsce PiS uratował polską młodzież przed tą zagładą nie wprowadzając modnego na zachodzie programu demoralizacji poprzez "edukację".
@Ida dziękuję za to co napisałaś. Moi znajomi przed pandemią jeszcze wrócili z Norwegii i pobudowali się w Bieszczadach. Z tych wszystkich względów o których piszesz. Bez żalu. Wszędzie dobrze i najlepiej gdzie nas nie ma. To przysłowie to święta prawda. Już pomijając pis po czy i inne rządy w Pl
Chciałabym doprecyzować, gdzie mieszka Idą. Bo kiedyś była Klarcia mieszkająca w Niemczech,która codziennie tłumaczyła na forum,jak mamy dobrze w Polsce z Pisem To nie chodzi o to,że gdzieś jest super. My też mieszkaliśmy 5 lat za granicą, postanowiliśmy wrócić,bo ojczyzna,kultura, rodzina itp. To w ogóle nie ma związku z dostrzeganiem i komentowaniem wad aktualnie rządzących. Oni są opłacani z podatków Polaków i podlegają ocenie.
A znajomi się pobudowali w Bieszczadach, jak mniemam, z pieniędzy zarobionych w Norwegii, bo pewnie w Pl marne szanse na to widzieli No chyba,że nie,tak gdybam ..
Nic podobnego. W Norwegii od dziesięcioleci podatki SĄ MARNOWANE w niewiarygodny sposób na sprowadzanie i utrzymywanie czarnych i brunatnych nierobów i ich licznych rodzin. Hojną ręką państwo rozrzuca pieniądze na zasiłki dla nich, na darmowe kursy języka, darmową służbę zdrowia, darmową szkołę, darmowe mieszkania oraz wszelkie możliwe dofinansowania ich potrzeb. Norweski podatnik robi na obcych, którzy kiedyś przejmą jego kraj.
W Polsce PiS uratował nam kraj przed zalewem czarnej dżihadowskiej emigracji, zwanej dla niepoznaki uchodźcami.
W Norwegii podatki są też marnowane w niewiarygodny sposób na wygłupy , pomyłki i milionowe odszkodowania z powodu wszędobylskiego barnevernet, które trzyma społeczeństwo za jaja.
PiS nigdy nie dopuścił do tego, by zabrać rodzicom wolność decydowania o własnych dzieciach i ich wychowaniu do tego stopnia, jak to jest w wielu krajach tzw. zachodu.
W Norwegii podatki są również marnowane w miliardach na durnowate promocje durnowatego programu gender , na celową demoralizację społeczeństwa, promocję świństw, perwersji i zboczeń. I to w szkołach.
W Polsce PiS uratował polską młodzież przed tą zagładą nie wprowadzając modnego na zachodzie programu demoralizacji poprzez "edukację".
Teraz tylko czekać jak ci Norwegowie zaczną ustawiać się na granicy i cisnąć do Polski. A nie czekaj, to teraz jest fala emigracji, tym razem wysokich specjalistów, lekarzy, inżynierów, całych roczników pielęgniarek i położnych.
Pis już tak wyprał ludziom mózgi, że nie widzą rozmontowanej do bólu służby zdrowia, upadku szkolnictwa, plajt przedsiębiorców. Nie nie oni widzą wszędzie wrogów przed którymi nas obroni PIS.
Uwaga!!! Wyjaśniam różnicę - Kraje zachodnie faktycznie są niszczone przez muzułmanów, nie ma na to obrony, ale rządy nadal dbają o swoich obywateli i ich rodziny. Nie ma usprawiedliwienia na to jak chamsko PIS traktuje tych, którzy pracują na państwo i te wszystkie plusy.
Zresztą @Ida z ręką na sercu, gdzie się materialnie "dorobiłaś", zaspokoiłaś potrzeby z podstawy piramidy Masłowa, to teraz chcesz więcej. Gdybyś teraz zaczynała życie po studiach, miałabyś w tyle muzułmanów w Norwegii, ważniejszy byłby czynsz za mieszkanie.
Hmmm... a dlaczego nie studiują zagranicą, skoro tam chcą żyć? Bo jak już przy zmarnowanych podatkach jesteśmy to słabo placic na darmowe studia studentów, którzy potem będą inne państwo wspierać podatkami.
Tak, wiem jaka jest sytuacja na rynku. Nie mniej jednak to też forma "rozdawnictwa" i jakoś nie słychać okrzyków oburzenia...
Komentarz
Ale bardzo się opłacało, to był program PO chyba, ale dla nas większy zastrzyk gotówki niż socjał PiSu.
Ja tam się cieszę, że dostaję teraz 1000+ na dziecko w 2r.ż. Dorzucam sobie 500+ jednego dziecka i już mogę sobie opłacić Zus /ironia off/
Norwegia:
- Zasiłek rodzinny wypłacany jest w kwocie 1676 NOK miesięcznie na każde dziecko poniżej 6 roku życia oraz 1054 NOK miesięcznie na każde dziecko pomiędzy 6, a 18 rokiem życia dziecka.
- Zasiłek opiekuńczy 7500 NOK /msc na każde dziecko od 23-23 msc życia
- jednorazowe becikowe - wysokość dodatku wynosi 90 300 NOK.
- poza tym jest jeszcze zasiłek rodzicielski, ciążowy i jakie jeszcze to może @Ida lepiej Ci powie.
Ale masz rację, przynajmniej na PIS krwawica nie idzie...
Nie widzisz różnicy w zasobach obu państw??? Gdzie Norwegia,a gdzie Polska??? Tam oprócz socjalu jest dużo inwestycji. Wystarczy spojrzeć na kierunek migracji,jakoś Norwegowie do nas nie cisnâ. Tak, przynajmniej na PiS, robiący wszystko na pół gwizdka, bez zastanowienia,byle zgarnąć głosy, nie idzie. Żeby dawać, trzeba mieć zasób,a nie zastaw się,a postaw się. Takie porównywanie kwot, jest tyle samo warte,co gadanie premiera,że w Niemczech paliwo droższe niż u nas. Lol. Tylko ile paliwa kupi za średnią pensję Niemiec,a ile Polak.
I tak dla większości jako beneficjenci tych dodatków jesteśmy utożsamiani z rządem pisem i wyborcami tego i nie wiem czym jeszcze pewnie też doswiadczylìscie.
Już dawno to olewamy i łatamy gdzie się da bo zawsze byliśmy zdani na siebie i w Polsce.
Też mogłabym ulewać, że młodzi mają łatwiej na starcie z dzieckiem a my z 8 dzieci latami nic. A wszędzie indziej cudownie i cukierkowo byle nie w Pl. Ale po co?
Nie. To już lepiej robić na tyle ile się da swoje I przyjmować wszystko, że Wola Boża czy dopust.
Cały świat marzy o polskim dobrobycie, Niemcy tłoczą się na granicy
Jestem tak stara, ze pamiętam retorykę żelaznej kurtyny i ochrony nas przed zachodem, który chce nas okraść z komunistycznych dóbr.
Prawie 30 lat placę podatki, Zusy, srusy, od jakiegoś czasu mam też ubezpieczenie w Niemczech i niecałe dwa lata stażu pracy tam.
Za leki w PL płacę 700 złotych, do kardiologa z dopiskiem cito miałam czekać 10 miesięcy.
W DE za leki zapłaciłam 46 euro i kardiologa miałam po tygodniu. Serio, czuję się jakby mi ktoś w twarz napluł.
Jak moje MOJE państwo, które ma mnie wspierać i się mną opiekować, dba o mnie?
A druga część to Twoje zdanie,Twoja ocena.Kazdy ma prawo...
Nic podobnego. W Norwegii od dziesięcioleci podatki SĄ MARNOWANE w niewiarygodny sposób na sprowadzanie i utrzymywanie czarnych i brunatnych nierobów i ich licznych rodzin.
Hojną ręką państwo rozrzuca pieniądze na zasiłki dla nich, na darmowe kursy języka, darmową służbę zdrowia, darmową szkołę, darmowe mieszkania oraz wszelkie możliwe dofinansowania ich potrzeb.
Norweski podatnik robi na obcych, którzy kiedyś przejmą jego kraj.
W Norwegii podatki są również marnowane w miliardach na durnowate promocje durnowatego programu gender , na celową demoralizację społeczeństwa, promocję świństw, perwersji i zboczeń.
I to w szkołach.
My nie płacimy na czarnych,ale hojna ręką na Ukraińców
Już pomijając pis po czy i inne rządy w Pl
To nie chodzi o to,że gdzieś jest super. My też mieszkaliśmy 5 lat za granicą, postanowiliśmy wrócić,bo ojczyzna,kultura, rodzina itp.
To w ogóle nie ma związku z dostrzeganiem i komentowaniem wad aktualnie rządzących. Oni są opłacani z podatków Polaków i podlegają ocenie.
No chyba,że nie,tak gdybam ..
Pis już tak wyprał ludziom mózgi, że nie widzą rozmontowanej do bólu służby zdrowia, upadku szkolnictwa, plajt przedsiębiorców. Nie nie oni widzą wszędzie wrogów przed którymi nas obroni PIS.
Uwaga!!! Wyjaśniam różnicę - Kraje zachodnie faktycznie są niszczone przez muzułmanów, nie ma na to obrony, ale rządy nadal dbają o swoich obywateli i ich rodziny. Nie ma usprawiedliwienia na to jak chamsko PIS traktuje tych, którzy pracują na państwo i te wszystkie plusy.
Gdybyś teraz zaczynała życie po studiach, miałabyś w tyle muzułmanów w Norwegii, ważniejszy byłby czynsz za mieszkanie.
Mam taka smutna refleksję,że w Polsce się fajnie żyje, jeśli zarabia się gdzie indziej. A to chyba nie o to chodzi.
Bo jak już przy zmarnowanych podatkach jesteśmy to słabo placic na darmowe studia studentów, którzy potem będą inne państwo wspierać podatkami.
Tak, wiem jaka jest sytuacja na rynku. Nie mniej jednak to też forma "rozdawnictwa" i jakoś nie słychać okrzyków oburzenia...