Wątek z pytaniami niepasującymi do żadnego innego wątku

1100101103105106168

Komentarz

• Jestem dosyć analfabetką gotowaniową.
  • OlaOdPawla powiedział(a):
    Muszę się wczytać jak będę miala więcej czasu, bo na razie z grubsza przeleciałam . Być moze SSRI są na tyle nowe, ze różne długofalowe skutki mogą się jeszcze pojawić, albo zostać odkryte. Dwie uwagi - jakim cudem placebo działa na osoby np upośledzone albo z głęboką depresją, które się w ogole nie interesują tym co im się podaje? To że niekorzystne wydarzenia życiowe wpływają na powstanie stanów depresyjnych jest jasne i dawno zbadane. To nie znaczy, ze nie należy w tym momencie podawać ssri, bo te właśnie przyczyny mogą powodować zaburzenia wychwytu serotoniny. Oczywiście w tym przypadku leki działają wyłącznie OBJAWOWO, ale jesli te objawy są głębsze, człowiek po prostu nie jest w stanie podjąć refleksji nad tymi czynnikami sytuacyjnymi i ich sobie w głowie poukładać. Trzeba się za to zabrać, jak leki zaczną działać.
  • A jednak od dawna pojawiają się poważne badania o nieskuteczności tych leków u wielu pacjentów.
  • Słyszałam, choć trudno mi ocenić poważność . Wiem, ze dla praktycznie każdej grupy leków można znaleźć badania za i przeciw. Jestem daleka od idealizowania farmakologii, ale wiem co widzę - nie raz antydepresanty uratowały człowiekowi życie.
    Podziękował(a) 3Agnicha Bea Ewasz
  • Potrzebuje czegoś na muchy, te duże i zielone. Nie chcą się łapać na lep i strasznie mnie denerwują. Używacie jakiś elektrycznych lamp, może mi ktoś coś konkretnego polecić?
  • Packa i odkurzacz
    Podziękował(a) 1awia
  • I moskitiera
    Podziękował(a) 1awia
  • Odkurzacz super pomysł! ale moje dzieci notorycznie nie zamykają drzwi i one ciagle wylatują wiec myśle o czymś co by działało też samo
  • Są teraz takie elektryczne packi, pod napięciem. Wyglądają jak mała rakieta tenisowa, podobno świetnie się sprawdzają. No ale nie są bezobsługowe.
  • dostalismy dwie takie apcki elektryczne ale mi nie idzie zabijanie tym much. albo żle robie albo muchy uciekają.

zwykłapacka. i jeszcze kupiła pułapke na muchy z takim płynem ale jeszcze jej nie założyłam więc sie nie wyowiem/
    Podziękował(a) 1awia
  • Te z płynem są skuteczne. Wieszałam jak mieliśmy kurnik.
    Podziękował(a) 2Aneczka08 awia
  • u nas po bokach dwie obory
    Podziękował(a) 1awia
  • @Skatarzyna zalinkujesz jaką masz?
  • @Skatarzyna dzięki wielkie! O mówisz że zielone się łapią?
  • czy ona jest jednorazowa?
  • My wieszamy na terenie dwie takie pułapki. Starczają na całe lato. Tylko trzeba je trzymać dalej od domu bo przeraźliwie śmierdzą :)
    Podziękował(a) 1Bea
  • A macie jakieś sprawdzone moskitiery na drzwi balkonowe?
  • @Nodobra a ja chciałam je w kuchni zawiesić....
  • Jeśli to jest taka pułapka, jak my mamy (a tak wygląda) to wypełnia się ją preparatem białkowym, który wydziela woń zgniłego mięsa. Więc do kuchni nie polecam???? Ale dwie pułapki na zewnątrz i lep w kuchni dają radę.
    Podziękował(a) 4Aneczka08 awia karolina Skatarzyna
  • Ta pułapka to konieczne na zewnątrz. Np. altanka smietnikowa
    Podziękował(a) 1awia
  • Napisane że min 15 m.od domu
    Podziękował(a) 1awia
  • I one wtedy do domu nie wylatują?
  • Jakaś się trafia, ale już nie plaga
    Podziękował(a) 3awia Bea Nodobra
  • 90% mniej. Pozostałe załatwia lep i packa:)
    Podziękował(a) 2awia Ida
  • We Wrocławiu są właśnie obchody 25 rocznicy Powodzi Tysiąclecia. Uczestniczyłam, byłam, nasz dom, psychika ucierpiała.
    Jest taki filmik o Kamieńcu Zabkowickim to tam:
  • Ale najbardziej pamiętam, że mój obecny mąż był moim chłopakiem i rwał sobie resztkę włosów z głowy czy żyję. On gdzie indziej ja w środku żywiołu, byłam wtedy na studiach, zero telefonów, noc spędzona na schodach u góry.
    Naprawdę to był mocny czas dla wszystkich. Dziś obejrzeliśmy z dziećmi filmiki z Powodzi a oni nie mogli uwierzyć, że takie stroje kiedyś nosili :D
  • edytowano sierpnia 2022
    Hop hop, przyrodnicy, co ten pająk robi?

Znalazłam takie coś na kwiatku na parapecie. Jaja złożył czy co?
  • Jak dla mnie to czeka na potraktowanie miotaczem ognia zrobionym z dezodorantu...
  • edytowano sierpnia 2022
    Właśnie mam takie obawy, że to coś lada chwila nas wszystkich pożre. Gdybym przestała się odzywać...
    Mąż kazał zostawić, żeby dzieci sobie obserwowały :/

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik