Regionalizmy

13468916

Komentarz

• Oczywiście, że latoś znamy, tyle, że to znaczy "w bieżącym roku", a nie w zeszłym. I nie dziwne, że znam, bo na tych samych terenach się wychowałam.
    A "flaga"? I nie chodzi o chorągiew.
    Podziękował(a) 1Barbasia
  • wylochtać się - zna ktoś?
    albo blauczeć?
  • A za mną chodzi od wczoraj...
    Fliziarz...
    U nas glazurnik, płytkarz, kafelkatz...
    Ale fliziarz...?
    Podziękował(a) 1Aneczka08
  • Pewnie ze Śląska bo to z niemieckiego.
  • Wylochtać się słyszałam, ale nie pamiętam w jakim kontekście.
    A co to znaczy?
  • edytowano 8 stycznia
    A jeszcze takie czasowniki: "fiukać", "kszyć"? Albo taki sprzęt "kluka" lub "klucka" (jak zdrobniale, u nas zawsze czemuś była klucka, a nie kluka)
  • A za mną chodzi od wczoraj...
    Fliziarz...

Prxystojny chociaż?
    Podziękował(a) 2Aneczka08 Bambidu
  • U nas
    - latoś - w tym roku

W łazience kładzie się płytki tudzież kafelki i tak też się mówi na fachowca od tegoż- płytkarz, kafelkarz ( płytkorz, kafelkorz - z gwary).
    Nigdy nie używało się słowa flizy, fliziarz.
  • Aneczka08 powiedział(a):

wylochtać się - zna ktoś?
    albo blauczeć?

Wybiegać się, płakać?
  • Dziewczyny, ale mi zawsze to "latoś" to z kontekstu wynikało, że odnosi się do przeszłości. Czyli w przeszłości, ale nie dalej niż początek bieżącego roku?
  • Może się i do przyszłości odnosić.
    Podziękował(a) 1Aniuszka
  • Przeszłość lub przyszłość odnosząca się do aktualnego roku kalendarzowego.
    Np. moja wnuczka będzie miała latoś wesele;
    A operację miałam latoś, w styczniu.

U nas babcia i mama mówiły jeszcze, że coś tam się odbędzie na bezrok Rozumiałam to, że w następnym roku.
    Podziękował(a) 1Aniuszka
  • gahana powiedział(a):

Aneczka08 powiedział(a):

wylochtać się - zna ktoś?
    albo blauczeć?

Wybiegać się, płakać?
    Wybiegać, wyszaleć .

Miauczec
  • Przypomniałam sobie, że wiele starszych osób mowilo zamiast "bez" to "przez" a zamiast "przez" - "bez" . Moja mama się śmiała: szedł chłop bez most przez czapki ;)
  • Rejczel powiedział(a):

Przypomniałam sobie, że wiele starszych osób mowilo zamiast "bez" to "przez" a zamiast "przez" - "bez" . Moja mama się śmiała: szedł chłop bez most przez czapki ;)

Bez most rozumiem, spotkałam się ale już przez czapki kompletnie niezrozumiale by było
  • Ten latoś i bezrok to było powiązane : latoś ( w tym roku) za mąż wychodzi Alinka, a na bezrok ( w przyszłym roku) żeni się Mareczek ;)
    Podziękował(a) 1Bea
  • Aż musiałem sprawdzić co to bajaderka.

Podziękował(a) 1Darek
  • edytowano 8 stycznia
    I żeby nie było wątpliwości. To jest ziemniaczek.

https://smaker.pl/przepisy-ciasta/przepis-kokosowe-ziemniaczki,185476,lucque.html

Podziękował(a) 1Barbasia
  • U nas są ziemniaczki z marcepana. Takie kulki marcepanowe obtoczone w kakao.
  • W Głubczycach były ziemniaczki w "Domu chleba". Najbliższy sklep z pieczywem i ciastkami koło szkoły.
    Ziemniaczek był najtańszym "czymś słodkim".
  • edytowano 8 stycznia
    U nas mówili „kartofelki”
  • Bo ziemniaczki robi się w cukierni z resztek wszystkiego :)
  • W olsztyńskich cukierniach była bajaderka i to było ciasto z resztek wszystkiego krojone w kostki albo kartofelek i to była ta sama masa, co na bajaderkę ale w formie kulki.
  • U nas kartofelki to były ziemniaki gotowane ucierane z cukrem pudrem i olejkiem migdałowym. Ale własnej produkcji, w sklepach tego nie było. Bajaderka - ciastko w formie kulki, takiej w papilotce babeczkowej, z resztek ciastek.
    Chodziłam w liceum do klasy z synem właściciela największej cukierni w mieście i pamiętam jego przerażenie w oczach, gdy ktoś na przerwie rzucił:
    - ale nie kupujcie bajaderek, oni tam stare ciastka dają.
  • Latoś - tego roku
  • Ani bajaderek ani kartofelków u nas nie spotkałam
  • U Was jest piróg biłgorajski, niech się wszystkie bajaderki i ziemniaczki pochowają :)
  • Hehe piróg i zapiekanki biłgorajskie :) a do tego pyszny olej lniany :)

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik