Regionalizmy

Regionalizmy to nie tylko na dwór, ale jak się okazuje naprawdę spora ilość słów.
Jest człowiek który za pomocą ankiet znajduje i bada częstotliwość występowania regionalizmów w Polsce.
Każdy może dołączyć, dzisiaj zaczęła się ankieta dla kolejnego 14 zestawu, na ich podstawie powstają fajne mapy.

Przykładowa mapa dla jakiegoś wcześniejszego słowa

I link do ankiety:
Zapraszam do zabawy :)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfH5mXXdvC8TPOEZQEzqYfD6zOyRdYaJGH6MH55IjrIIuyt9Q/viewform
Otagowano:
«13456716

Komentarz

• Nie wiedziałem, że magistrat to regionalizm :)
    Bandzioch, kabzel , spindrać to nasze małopolskie jak nic :)
    Podziękował(a) 1AnnoDomini
  • Haha :smiley: nie wiem czemu ale jak zobaczyłam tytuł watka i że @pawelk założył to od razu wiedziałam, że będzie coś o dworze i polu :p
    Podziękował(a) 2Madzikg pawelk
  • Rejczel powiedział(a):

Haha :smiley: nie wiem czemu ale jak zobaczyłam tytuł watka i że @pawelk założył to od razu wiedziałam, że będzie coś o dworze i polu :p

E tam, lekko zygłem tylko
  • pawelk powiedział(a):

Rejczel powiedział(a):

Haha :smiley: nie wiem czemu ale jak zobaczyłam tytuł watka i że @pawelk założył to od razu wiedziałam, że będzie coś o dworze i polu :p

Ale że Ci niedobrze? ;)
  • To na dwór szybko wyjdź trochę świeżego powietrza zaczerpnąć :)
    Podziękował(a) 1Madzikg
  • Bambidu powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Rejczel powiedział(a):

Ale że Ci niedobrze? ;)
    @pawelk nie napisał rzygłem
    Podziękował(a) 1pawelk
  • Ankietowani także odpowiadają na pytania dotyczące zwyczajów, to na przykład rejony gdzie koło młodych siedzą drużbowie

Podziękował(a) 1Ojejuna
  • AnnoDomini powiedział(a):

Bambidu powiedział(a):

pawelk powiedział(a):

Rejczel powiedział(a):

Ale że Ci niedobrze? ;)
    @pawelk nie napisał rzygłem
    Zgaduję, że regionalizm małopolski. Tam sporo seplenią. ;)
  • Nie, nie ma seplenienia. Jak coś, to jest mazurzenie.
  • Ależ oczywiście, że drużba obok pana młodego a obok panny młodej druhna. Nawet się zdziwiłam, że według tej mapki nie jest tak wszędzie...Jak się u Was mówi w takim razie?
    Podziękował(a) 1Calineczka27
  • Świadek, świadkowa. To oni organizują panieńskie/kawalerski i oni zbierają kwiaty pod kościołem, siedzą obok młodych w kościele.
    Na weselu obok młodych siedzą rodzice
    U mojej babci mówiło się starosta/starościna.
  • edytowano 4 stycznia
    Ostatnio rozmawialiśmy o regionalizmach, jesteśmy paczką przyjaciół, a u każdego inaczej się mówi ;) uliczka/bramka/furtka i jeszcze sień/ganek/wiatrołap.

U mnie bramka i ganek ;)
  • Na Podkarpaciu starostą na weselu jest zazwyczaj jakiś jeden zaufany wujek i on jest od pilnowania, dbania czy gościom aby nie brakuje wódeczności a jak brakuje to idzie z koszykiem wiklinowym i przynosi dostawę.
  • W znaczeniu - drużba pana młodego to jest też kawaler a starosta to może być żonaty mężczyzna, zazwyczaj starostą jest już ktoś trochę starszy.
    Podziękował(a) 2Agmar Ojejuna
  • EluniaSylwia powiedział(a):

Ostatnio rozmawialiśmy o regionalizmach, jesteśmy paczką przyjaciół, a u każdego inaczej się mówi ;) uliczka/bramka/furtka i jeszcze sień/ganek/wiatrołap.

U mnie bramka i ganek ;)

U nas jest jeszcze weranda.
    Podziękował(a) 2EluniaSylwia Madzikg
  • Lauba
    Podziękował(a) 2Balum Marcelina
  • U nas sień u babci się mówiło. Ganek bardziej. Ale z racji wykształcenia wiem, że to wiatrołap, więc wszystkie formy są mi bliskie.
  • Ganek, to coś innego niż sień. U moich rodziców był ganek i sień
    Podziękował(a) 4blaekie Ganna4 mamababcia Ojejuna
  • U nas ganek to jest to, co przed domem. A sień już w środku;)
  • Czachura powiedział(a):

U nas ganek to jest to, co przed domem. A sień już w środku;)

Tak jak u nas

Podziękował(a) 1Ojejuna
  • Tu jest ganek

Podziękował(a) 1mamababcia
  • To jest weranda. Garnek jest zamknięty.
    Podziękował(a) 2EluniaSylwia Moger
  • U nas nie używało się słowa "ganek" .
    To, co na zdjęciu to weranda, a w środku przedpokój - to sień.
  • edytowano 5 stycznia
    Ciekawy rozkład.
    Czyżby wpływ zasiedlania ziem odzyskanych przez wschód?

• Zdecydowanie.
  • pawelk powiedział(a):

To jest weranda. Garnek jest zamknięty.

Weranda jest zamknięta. Można było latem spać na werandzie.
    Podziękował(a) 2Madzikg Sydora
  • Aż poszukałam:

Czym się różni weranda od ganku?
    W przeciwieństwie do ganka weranda nie musi być zlokalizowana przy wejściu do domu – może znaleźć się również przy innej części elewacji. Tym samym pozwala rozszerzyć powierzchnię wybranego pomieszczenia lub otworzyć dom na ogród usytuowany z innej niż frontowa strony domu.

Też tak to rozumiem - ganek jest od frontu, przy wejściu a weranda to bardziej rekreacyjna część.
    Podziękował(a) 2Ojejuna Skatarzyna
  • gahana powiedział(a):

U nas nie używało się słowa "ganek" .
    To, co na zdjęciu to weranda, a w środku przedpokój - to sień.

Ganek i przedpokój to nie to samo. Mam ganek czyli coś jak wiatrołap ;) I przedpokój też mam. To niezabudowane to może być weranda, tak u nas mówili ludzie że wschodu. Chociaż weranda to też taka drewnianą, oszklona dobudówka.
  • O. Ja mam ganek. Zewnętrzny otwarty. Czyli daszek oparty na słupkach, nad drzwiami od strony schodów.
    Dalej jest wiatrołap, który różni się tym od sieni, że w sieni było tak zimno, że pełniła funkcję lodówki zimą. U cioci Broni w sieni zawsze stał smalec i słoiki ze śledziami.
    A przedpokój, to przestrzeń komunikacyjna służąca już bezpośrednio do przechodzenia do innych pomieszczeń. Pokoi, łazienek, kuchni. :)
    Podziękował(a) 1Ojejuna
  • Nie no ;) ja mam daszek, taki że jak otwierasz drzwi to nie leje deszcz na głowę i jeszcze można ustawić krzesełko.
    Potem jest ganek, czyli pomieszczenie z wejściem do piwnicy i służy jako dodatkowa lodówka na Święta. Zostawia się też buty i bardzo brudne ubrania.
    Potem jest przedpokój, można zostawić kurtkę i są drzwi do innych pomieszczeń.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik