Mówi się, czyli filozoficzne rozważania lingwistyczne

145679

Komentarz

• No i nieśmiertelny elektrolux...
  • Na jednej stacji w Gdyni, chyba Leszczynki jest winda jak się naciska to leci komunikat : " otwieranie dźwi" " zamykanie "dźwi". Nasze dzieci miały radochę nigdzie już się nie spotkałam z dźwiami
  • Rogalikowa powiedział(a):

Shrekowa powiedział(a):

Pół wieku żyję a poznałam nowe słowo. Podobno popularne w dodatku! Zafascynowało mnie, że można tyle lat nie zetknąć się z jakimś słowem, którego inni używają. A chodzi o słówko "pozbadli". Znajoma użyła, chwilę trwało zanim się dogadałyśmy :smiley: Słownik twierdzi że to regionalizm, ale mój mąż też powiedział że zna i słyszał.

Nie znam, co znaczy?
    W niektórych wątkach nie działa mi oznaczenie nieprzeczytanych postów ( @Rogalikowa , aminko, heloł ;) ) i dopiero zauważyłam.
    Znajoma użyła w znaczeniu, że w czasie dyskusji grupa osób zaatakowała jedną, wpierając jej intencje których nie miała i całkowicie odmawiajac słuszności jej racjom.
    A słownik mówi tak:

Podziękował(a) 1Rogalikowa

Poza tym jakie "pół wieku," kobieto?!

Normalnie. 45 niedługo.
  • Moja mama używa wyrażenia "we wszystkim go pozbadla" w znaczeniu, że ktoś został bez własnego zdania, że mu na głowę weszła, modliszka jedna. ;)
  • Jak mawiała moja Mama: jak cię pozbadną, to cię i na gó..ie napadną
  • To "cz" zamiast "trz" to niestety wymowa krakowsko poznańska. Moi rodzice tak mówią i nie słyszą, że źle.

"Wnuczka leciała jak strzała, a babcia szczała jak leciała", na tym nas uczył różnicy historyk.
    Bo sporej części wychodziło:
    "Wnuczka leciała jak szczała".

Ja bardzo nie lubię, jak ktoś mówi z błędami ortograficznymi, np. "dRZem". No i klasyk, czyli "wziąść" oraz "włanczać".
    Podziękował(a) 2siostraKasik ZielonaKawa
  • Czy to można wziąść? Tak, wszystko można braść...
  • Shrekowa, pociesz się że dinozaury starsze od ciebie też pierwszy raz słyszą :D
    Ale słówko ładne!
    Mnie kiedyś raziła na Kaszubach niemiecka składnia, ale się przyzwyczaiłam i sama się na niej łapię :D
  • Skatarzyna powiedział(a):

Moja mama używa wyrażenia "we wszystkim go pozbadla" w znaczeniu, że ktoś został bez własnego zdania, że mu na głowę weszła, modliszka jedna. ;)

Na Kujawach też tak, przynajmniej moja babcia czy rodzice.

I jeszcze nastrynczył (nastręczył) w znaczeniu polecił.
    Jak ostatnio byłam chora, to napisałam do naszej miłej @Madzikg , żeby mi jakieś dobre leki nastrynczyła :)

I burtnik, czyli krawężnik. I latosie, czyli tegoroczne.
    Podziękował(a) 3Madzikg Rogalikowa Shrekowa
  • Dziękuję Niewidzialnej Ręce za naprawienie mi wątka :)

• O, tu na Mazurach to słowo pozbadnac w innym znaczeniu niż słownik mówi jest używane. Pozbadli go to znaczy raczej osaczyli.
    Podziękował(a) 1Shrekowa
  • edytowano lutego 2022
    mamababcia powiedział(a):

O, tu na Mazurach to słowo pozbadnac w innym znaczeniu niż słownik mówi jest używane. Pozbadli go to znaczy raczej osaczyli.

A widzisz, to ta koleżanka właśnie też bardziej w tym znaczeniu użyła. A te same Kujawy co @Kawusiowej ;)
  • Duduś powiedział(a):

To "cz" zamiast "trz"

Ja bardzo nie lubię, jak ktoś mówi z błędami ortograficznymi, np. "dRZem". No i klasyk, czyli "wziąść" oraz "włanczać".

Serio?

Kto sie nagra by mi pokazac roznice miedzy trz cz
    drz dz(z kropka)
  • nie umiem wstawiać plików dźwiękoszych więc się nie nagram, ale "dż" w dżem brzwi zupełnie inaczej niż "drz" w drzwi
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Ja i wszyscy wokół mówimy ,,dżem " tak jak drzwi . Strasznie, okropnie mnie razi kiedy ktoś mówi inaczej.
    W filmowej adaptacji ,,Lew, czarownica i stara szafa" bóbr i jego żona właśnie tak okropnie wymawiają to słodkie słowo.

A skoro tak jest prawidłowo - to jak tu żyć... ? :/
    Podziękował(a) 1Izka
  • Znacznie to upraszcza ortografię ;) u nas to norma, że dż i drz to zupełnie inny dźwięk. Szczerze mówiąc myślałam, że tak jest wszędzie.
    Podobno gdzieś w Polsce wymawiają też inaczej h i ch, ale niestety nie w mojej okolicy i w tej sytuacji trzeba znać zasady ortograficzne ;)
    Podziękował(a) 1Duduś
  • Moja mama wspominała, że jak chodziła do technikum, to mieszkała na stancji u jakiejś zubożałej arystokratki. Kiedyś zapytała ją o pisownię jakiegoś słowa z "h/ch". Na co ta pani odparła z oburzeniem " Przecież SŁYCHAĆ, że to "ch".
    Podziękował(a) 2asia Ewasz
  • Koleżanka z Suwałk słyszy, podobno właśnie ludzie z Kresów to rozróżniają.

A co do dż, drz - znajomy ojciec z Krakowa mówi "dżewo", "czeba" :) to jest ponoć krakowskie, chociaż nie wiem, co na to krakowskie forumki :)
  • No tak, CH jest miękkie a H gardłowe i charczące.
    Podziękował(a) 1Ewasz
  • agatak powiedział(a):

Rogalikowa powiedział(a):

Krychac nie znam, ale fyrla fyrlaczka, czyli takie cuś do rozrobienia mąki i śmietany (w sumie nie wiem, jak się to nazywa po polsku, jeszcze może być inna nazwa: rogolka)

To się nazywa kwirlołek ! W Wielkopolsce
    Oficjalna nazwa to zdaje się mątewka.
    Podziękował(a) 2Ojejuna Rogalikowa
  • Mój dziadek odróżniał CH i h ja słyszę różnice ale pewności nie mam.
    Ale hak i chleb brzmią inaczej
  • Umiem w h i ch.
  • Też umiem w h i ch.

Hak i chleb oczywiście, że brzmią inaczej :p

• @Isako, jak nie zapomnę, to jutro Ci nagram te różnice.
    Podziękował(a) 1Isako

Też umiem w h i ch.

Hak i chleb oczywiście, że brzmią inaczej :p

Gratuluję i @Skatarzyna też! Musi się Wam łatwiej języków uczyć.

A czy także słyszycie różnicę, gdy poprzedzają je/ występują po nich te same głoski? Bo tu jednak także ze względu na sąsiedztwo brzmi inaczej.

Takie np.;
    Chusteczka - husaria?
    Ochy - ohyda?
  • Skatarzyna powiedział(a):

Tak.

:o
  • Ch jest bliższe k, a h g.
  • @Skatarzyna to jak zwykli ludzie mówią? Ortografy w którą stronę? Bo ja na bank mówię tak samo, czyli źle.

Zostaw komentarz

PogrubionyKursywaPrzekreślenieLista numerowanaLista nieuporządkowana
Emoji
Attach file
Attach image
Wyrównaj do lewejWyśrodkujWyrównaj do prawejPrzełącz widok HTMLPrzełącz pełna stronaPrzełącz światła
Upuść obraz/plik